Kevätkylvöjen suunnittelua

Löysin vihdoin kaikki vanhat siemenet, sekä itse kerätyt että ostetut. Itse kerätyissä on yksi- ja monivuotisia unikoita, tummaa akileijaa, vaaleanpunaista ruiskaunokkia ja tsinniaa. Anopin kesäkukkapenkistä nappasin myös jonkun pinkin kesäkukan siemeniä, olisiko ollut maloppi. Aina omista siemenistä ei kasva samanlaisia kukkia, kerrannaisuus voi kadota tai väri vaihtua, joten pettymyksiäkin voi tulla, mutta eiväthän nuo mitään maksakaan. Harmittaa tietysti, jos pitkään esikasvattelee ja kukinta onkin pettymys.

Tomaatinsiemeniä löytyi vanhoja ja kaupan harvinaisen hyvästä keltaisesta kirsikkatomaatista otin siemeniä talteen. Laitoin ne talouspaperin päälle keittiön tasolle ja löysin seuraavana päivänä biojäteastiasta. Mies on innokas siivoamaan jälkiäni, onneksi olivat kuivuneet kiinni paperiin ja sain pelastettua 🙂 .

Verkkokauppojen siemenlistauksia selasin kyllästymiseen asti, mistään ei saanut kaikkia, mitä olisin halunnut ja lopulta tilasin ihan muuta, kuin olin suunnitellut, tyypillistä. Tulin siinä miettineeksi, millainen taimihärdelli oli viime vuonna ja se vähän hillitsi ostointoa.  Kellarissa ja varastossa on niin paljon talvehtivia kasveja, jotka pitää saada valoon, että tila käy keväisin vähiin muutenkin.

Kasvatin vuosia keijunmekkoa talvettamalla ja/tai keräämällä siemeniä, kunnes yhtenä vuonna en saanut siemeniä eivätkä taimetkaan selvinneet, olin varmaan kylvänyt ne liian myöhään ja ehkä olin vähän kyllästynytkin. Tauon jälkeen teki taas sitäkin mieli, joten tätä pitää kylvää ensimmäisten joukossa jo  maaliskuussa. Olen vuosikausia aloittanut kylvöt hiihtolomareissun jälkeen ja tajusin juuri, että 13 vuoden jälkeen emme enää lomaile koulun aikataulujen mukaan ja voisin kylvää chilit ja tomaatit jo aiemminkin, mutta koska en käytä lisävaloa, niin maaliskuu on ihan hyvä aika.

Sorruin myös korallikeijunkukan siemeniin, vaikka monivuotisten kasvatus on hidasta puuhaa ja kukkivat aikaisintaan seuraavana vuonna. Kääpiölupiini Pink Fairykin oli ihan heräteklikkaus, joten suunnitelluista siemenistä en oikeastaan tilannut kuin paria tuoksuhernettä, pikkubasilikaa ja hernettä. Kurkunsiemenetkin unohdin vallan, mutta ne nyt ehtii hankkia keväämmällä, kun auto ei muistuta enää jääkuutiota, vanhemmat ovat saaneet tehosterokotteen ja pojan kirjoitukset on ohi. Toistaiseksi vielä himmailen kaupoissa pyörimistä.

Viime vuoden kylvöistä taisi jäädä tilinpäätös tekemättä. Tsinniat (’Sunbow Purple’) kylvin heti Lissabonin hiihtolomaviikon (oi niitä aikoja) jälkeen viikolla 10 ja se oli liian aikaista, aloittivat kukinnan sisällä. Niihin tarttui myös runkoruusuista kirvoja. Lopulta kukkivat kyllä ihan kivasti, joten varmaan kylvän jonkin verran niistä omista siemenistä, vaikka suorakylvöillä saa kyllä komeampiakin kesäkukkia helpommalla.

Tuoksuherneet kasvoivat tyypillisen huonosti, nyt aion jättää esikasvatuksen sisällä väliin ja kylvää joko ruukkuun kasvihuoneeseen  tai suoraan maahan, että saisin tanakoita taimia.

Laventelien kylmäkäsittely ja kasvatus onnistui muuten hyvin, mutta eivät ehtineet kukkia. Suojasin ne talveksi ja olen toiveikas, että kukkisivat tänä kesänä.

Tarhasormustinkukka ’Dalmatian’ osoittautui haastavaksi esikasvatettavaksi ja sain selviämään hengissä vain pari kolme tainta ja nekin jäivät kukkapenkissä muiden varjoon ja tosi pieniksi. Olen  hämmästynyt, jos tänä vuonna kukkivat.

Paprikat eivät kasvaneet, ajattelin koittaa uudestaan, kun siemeniä on vielä. Tomaatit ja kurkut olivat ok, vaikka meidän varjoisessa kasvihuoneessa tomaatit kypsyvät hitaasti ja ’Artisan Golden Bumble Bee’:n ulkonäkö oli makua parempi.

 Mites muilla, onko taimipurkit jo vallanneet koko kodin, pysyykö homma hallinnassa vai tyydytkö kylvämään suoraan ulos?

 

Kommentit (2)
  1. anunpuutarha
    12.2.2021, 08:48

    Nyt alkoi viikon loma, joten enköhän sen aikana tee ensimmäiset kylvöt:)

    1. Sormet kyllä suorastaan syyhyää kylvöihin :). Ihanaa lomaa, kelitkin taitaa suosia!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *