Päivän kukkijat

Pitäisi varmaan himmailla näitä ja julkistaa yksi päivässä, mutta ei millään malta 🙂

Ensimmäinen kirjopikarililja avautui uuden työviikon kunniaksi tänään ja on juuri niin erikoinen ja kaunis kuin muistinkin. Vielä kun muistaisin jakaa nämä sipulit syksyllä, sillä kukkia tulee valtava määrä, mutta ovat tietysti ihan vieri vieressä. Jännä nähdä, että minkälainen sipulirypäs sieltä nousee, en ole näitä siis koskaan aiemmin jakanut. Kirjopikarililja on lumikellon ohella ehdottomasti yksi sipulikukkasuosikkejani. Haaveissa on vielä hankkia vastaavaa valkoisena, vaikka tuo ruudullisuus osin onkin se juttu.

pikarililja1.jpg

Ensimmäiset tavalliset valkonarsissit ovat myös auenneet hiukan keltaisten torvinarsissien perässä ja ovat yksinkertaisen kauniita. Eniten tykkään kyllä kerrotuista, toivottavasti sellaisiakin aukeaa vielä jostakin päin pihaa. Tästä kuvasta näkyy hyvin, että kukinta on tällä hetkellä melkoisen kirjavaa, mutta näin keväällä se ei kamalasti haittaa. Kesemmällä kärsin riitasoinnuista enemmän.

narsissi1.jpg

Pikkutalvio on vallannut alaa melkoisesti ja tulee ehkä jossain kohtaa muodostumaan riesaksi. Toistaiseksi saa kasvaa vapaasti ja vielä löytyy varjopaikkoja, johon sen leviäminen olisi suotavaa. Ikivihreitä kasveja on kuitenkin harvoin liikaa.

pikkutalvio.jpg

En muista, koska olen tällaisia tulppaaneja ostanut, tuskin ihan viime aikoina, koska väri ei ole lempparini. Nämä ovat siitä hauskoja, että auringon paistaessa räväyttävät kukkansa aivan levälleen ja heti kun aurinko menee pilveen, vetäytyvät suppuun. Eli näillä vaihtelevilla keleillä saa olla kameran kanssa vikkelä. Näitä kasvaa saman istutusalueen kahdessa kohdassa ja tässä kohdassa ovat kaksi kertaa suurempia kuin toisessa laidassa. Kuvittelisin näiden olevan kasvitieteellisiä tulppaaneja.

apposet_tulppaanit.jpg

Ja vielä on pakko laittaa yksi kuva kevätkaihonkukista, eihän niitä voi koskaan olla liikaa, eihän? Ja tästä paikasta päinvastaiseen suuntaan näkymä on täysin samanlainen 🙂 Olen entistä vakuuttuneempi, että less is more ja samaa kasvia kannattaa istuttaa (tai siis antaa levitä) suurelle alueelle. Ei nämäkään näyttäisi miltään ihan pienenä määränä. Ja kohta tässä jo kukkii jotakin ihan muuta.

kevätkaihonkukkia_paljon.jpg

 

Kommentit (3)
  1. Onpa kivan näköinen tuo pikarililja. Hienoa, että sinun pihassasi vielä narsissit kasvaa, meidän pihalla ne ovat menneet pupsin ja myyrän suuhun. Tuli mieleen, että peititkö tuota pikkutalviota jotenkin tai olisiko sitä pitänyt suojata jotenkin? Itse istutin viime kesänä sitä ja ei näköjään menestynyt kuusien alla talven yli. Vielä ei ainakaan näy mitään, että olisi tulossa versoja tms.

    1. En ole koskaan peittänyt pikkutalviota, mutta meillä se kasvaa pääosin puolivarjossa tai varjossa. Se ei ole kyllä kuivan paikan kasvi, eli olisiko kuusien alla liian kuivaa tai paahtaako siihen kevätaurinko eikä lumipeite suojaa? Kevätauringolta olisi ehkä pitänyt suojata, jos pääsee paahtamaan. Jos omasi ovat kuolleet ja kaipaat uusia kokeiluun, niin voin laittaa postissa tulemaan, jos laitat sähköpostilla osoitetta, ei maksa mitään, sitä on meillä vähintäänkin riittävästi ja lähtee hyvin kasvuun rönsyistä, kun alkuun vähän kastelee 🙂 Se on ikivihreä, joten lehtien ei olisi pitänyt laisinkaan kuolla (ja juuri siitä syystä voisi kaivata suojausta keväällä). Meidänkin pihassa on talvisin paljon rusakoita, mutta eivät ole koskaan (kop, kop) syöneet sipuleita. Tai inasen oli krookuksien nuppuja maisteltu. Syövätkö ne rusakot ja myyrät narsissit sipuleineen päivineen vai pelkät nuput ja varret?

      1. Voi kiitos kukkatarjouksesta 🙂 Ajattelin vielä soittaa puutarhalle ja tiedustella sieltä asiaa – jospa saisin sieltä uudet kasvuunlähtötakuun puitteissa. Minulla on muutama muukin, mikä kaipaa selvitystä kasvunlähdön osalta.

        Penkistä on hävinneet niin sipuleja kuin koko kukka. Päätinkin, etten enää osta, koska rahat menevät hukkaan. Karkottamisessa olen kokeillut pikarililjaa, valkosipulin kynsiä, tuomen oksaa – ei ole ollut apua. Tilalle olen ostanut/saanut esikkoja, liljoja, valkovuokkoja sekä lemmikkiä.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *