Pakkaspäivänä

Tajusin vasta tänään ensimmäisen adventin aattona, että tuohon ei-niin-turvalliseen adventtikynttelikköhalkoonhan kannattaisi tietysti hankkia led-kynttilät. Niitä on nyt tarjolla niin aidonnäköisiä, että mies yritti sammuttaa sellaista puhaltamalla. Eivät tietysti lyhene portaittain, niinkuin adventtikynttilöiden kuuluu, mutta ovat kyllä hajamieliselle tosi kivoja. Etätöissäkin voi sytyttää aamulla keittiön pöydälle ja saa siinä  palaa koko päivän. Välillä vain patterit lataukseen. Aitojen polttelu taitaa meillä jäädä jatkossa joulun luksukseksi.

Tänään ajattelin vihdoin hakea lapsuudenkodista vähän havuja, puksipuunikin ovat vain hyvin hennon lumipeitteen alla ja pakkasta on alun toistakymmentä (siis vähän päälle kymmenen, meidän 19 v kuopuksen mielestä edelleenkin toistakymmentä tarkoittaa 20:tä). (Eilen tuli töissä esille sellainenkin, että nuorempi polvi kokee kolmen pisteen käytön tekstissä piruiluna. Kävin heti kurkkaamassa päivittäisessä työkäytössä olevan chatin kirjoitteluni ja totesin piruilleeni tasaiseen tahtiin kaikille. Onneksi tuli puheeksi.) Mutta siis talvisuojaus on aina vähän ongelmallista, kun ei ole omaa metsää, josta saisi havuja. Pakkassuojaturvetta kokeilin kerran, mutta poisto oli minusta hankalaa ja kun jäi maahan, hylki tosi tehokkaasti vettä, mikä suojauksessa on tietty hyvä, mutta kesällä huono. Havut ovat ehdottomasti paras vaihtoehto, eivät liiskaannu ja jäädy niinkuin vaikka lehdet ja ovat kauniita.

Meidän eteinen on koko syksyn ollut ilman kasveja ja minusta sellainen huone on kolkko. Sain vihdoin hankittua sinne huonemännyn ja jouluruusun. Rakastan jouluruusuja, mutta yleensä ne kestävät hoidossani vain vähän aikaa. Nytkin sain nämä (ostin toisen olkkariin) nuupahtamaan muutamassa päivässä, mutta piristyivät, kun laitoin hetkeksi vesiastiaan. Ja tämä silti, vaikka multa tuntui ihan kostealta. Onkohan mun jouluruusut aiemmin kuolleet kuivuuteen, olen kuvitellut etteivät vaan viihdy sisällä ja ihmetellyt, miten muilla selviävät. Toki nämä varmasti viihtyvät paremmin viileässä eteisessä kuin lämpimässä olkkarissa. Olisi hienoa, jos nämä saisi keväällä istutettua ulos, mutta siinä en tosiaan ole vielä kertaakaan onnistunut.

koti piha-ja-puutarha
Kommentit (3)
  1. anunpuutarha
    28.11.2021, 14:40

    Jouluruusut tuntuvat tarvitsevan aika paljon vettä! Minäkin olen saanut vain kerran säilytettyä jouluruusun kevääseen asti, mutta aina kannattaa yrittää:)

  2. Kiitos samoin!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *