Pitkän tähtäimen haave


Unelmoin pitkään itselleni vieraista
varjoliljoista, mutta pidin niitä kohtuuttoman kalleina ja kuvittelin niiden siksi olevan vaikeita kasvatettavia. Kun sitten sattuman oikusta ensin löysin omasta ojasta pari isoa sipulia ja melkein perään sain kaverin äidiltä pieniä jakosipuleita, niin sainkin huomata niiden olevan helppoja ja nimensä mukaisesti myös varjossa kukkivia. Ne myös näyttävät lisääntyvän suht helposti, toisin kuin muut liljani, jotka pikemminkin tuntuvat taantuvan. Kaksi löydettyä varjoliljaa ovat muutamassa vuodessa muuttuneet viideksi, joista kolme kukkii ja pikkusipuleistakin tänä vuonna kukki jo kolme, yhteensä varsia taitaa olla 15. Valkoista varjoliljaa en ole tainnut koskaan edes nähdä, omani ovat ainakin toistaiseksi olleet kaikki näitä pinkkejä.

Koska varjossa kukkivia korkeita ja kauniita pinkkejä, violetteja tai valkoisia kukkia ei liiemmälti ole (vinkit otetaan kiitollisena vastaan) minulla on keittiön ikkunan alla pääoven vieressä iso lähes täysin varjoisa penkki nauhuksia, vaikken tykkää keltaisesta ja kotilot rakastavat niiden lehtiä. Haaveenani on hävittää nauhukset ja korvata ne jollakin muulla korkealla ja nätimmällä. Varjoliljoja tuskin saan montaa neliötä kovin nopeasti, mutta siinä olisi sopiva pitkän tähtäimen haave. Kavereina on jo valmiina hyvin yhteen sopivia seppelvarpua, kotkansiipiä, kuunliljoja, rönsytiarellaa  ja jaloangervoja, kaikki suosikkejani, joita voisi myös levittää. Vähän valoisammassa reunassa kukkivat myös jalopähkämö ja myskimalva.

Nuo etupihan nauhukset näkyvät osittain tässä kuvassa ja viimeisen kuvan varjoisassa taustassa:

koti piha-ja-puutarha
Kommentit (6)
 1. mikä tämän pinkin korkean kukan nimi on

  1. Se on siis juuri tuo varjolilja.

 2. Vilhelmiina Hellstén
  11.7.2019, 14:58

  Sulla on toinen toistaan upeita kasvikuvia – millä kameralla kuvaat, jos saan udella? 🙂

  1. Voi kiitos! Kamera on Canon 100D ja objektiivi useimmiten macro 60mm, kuten näissäkin, vaikkeivat ole lähikuvia laisinkaan. Jostain syystä sillä tuntuu tulevan parhaat kuvat ja kun en asiasta juuri ymmärrä enkä jaksa objektiivia kauheasti vaihdella, niin sillä mennään 🙂 Lähikuvissa sillä saa ihanasti taustan sumennettua, kuten eilisessä pioniunikon Insta-kuvassa (olisikohan ollut F2.8). Poikani harrastaa valokuvausta ja lainaan hänen objektiivejaan, itselle en ehkä olisi raskinut tällaisia objektiiveja hankkia, tosin tämä on ostettu käytettynä.

   1. Vilhelmiina Hellstén
    12.7.2019, 07:49

    Ihan mahtava! Kiitos! Aurinkoista kesän jatkoa :)!

    1. Eipä kestä ja kiitos samoin 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *