Viikon rypäle: Chardonnay

chardonnay.jpg

Chardonnay

Maailman suosituin valkoinen rypäle on kotoisin Burgundista, mutta jälleen kerran hyvän sopeutumiskykynsä vuoksi sitä viljellään ympäri maailman. Jos Cabernet Sauvignonin tai Syrahin kohdalla tuntui, ettei rypäleen makua voi oikein yleistää, niin Chardonnay [shardonnee] aiheuttaa kyllä vielä enemmän harmaita hiuksia. Rypäle on äärimmäisen herkkä lämpötilassa, maaperässä ja valmistusmenetelmissä tapahtuville vaihteluille, joten täydellistä yleistystä chardonnayn mausta on mahdotonta tehdä.

Raikkaan ilmaston chardonnay maistuu usein omenalle, sitruksiselle, teräksiselle ja melonille, mutta kavualueen ilmaston lämmetessä aromit muuttuvat trooppisempaan suuntaan kohti ananasta ja banaania. Varsinkin uudessa maailmassa chardonnayta tammitetaan hyvin usein. Mausteisuuden, vaniljaisuuden ja voisuuden lisäksi tammitus tuo myös viinin mineraalisia aromeja esiin. Viini on usein mukavan hapokasta

Itse karsastan reheviä, huumaavan trooppisia ja mausteisia ananaspurkkichardonnayita. Chardonnayta käytetään paljon kuoharin valmistukseen ja se onkin yksi samppanjan valmistukseen käytettävistä kolmesta rypäleestä. Pelkästä chardonnaysta valmistettua samppanjaa kutsutaan Blanc de Blancsiksi, ne muut samppisrypäleet kun ovat tummia. About samoilta leveysasteilta löytyy toinen suosikkialueeni, Burgundin Chablis, jossa viljellään pelkkää Chardonnay-rypälettä ja tehdään aivan ihanaa, mineraalista ja raikasta viiniä.

Juo kun syöt… Riippuu viinistä, mutta chardonnayissa on usein hyvät hapot, joten rasvaiset fisut kuten lohi, kermaiset pastat, tuhdit kasvisruoat.
Kokeile vaikkapa jenkkien Jekeliä tai panosta hyvään Chablikseen
Jos maistat niin jaa toki kokemuksesi: Uusiseelantilainen Old Coach Road Unoaked Chardonnay, 12,78

 

Kuva: Viajeros del Vino

koti ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.