Lammasviini pääsiäiseen
Pääsiäisviikonloppu ja Alkon neljän päivää säpissä oleva ovi lähenevät. Omassa pääsiäisohjelmassa on lähinnä ohjelmassa gradun kirjoittamista viinin siivittämänä muiden kokkauksia odotellessa.
Sain pari viikkoa sitten maahantuojalta maistetavaksi Marchesi Antinorin Chianti Classico Riserva 2011, 24,90 €:n, jonka saatekirjeessä kehuttiin viinin sopivan hyvin lampaan kanssa. Ajoitus osui nappiin ja nappasin viinin mukaan perhedinnerille, joka koostui valtavasta kasasta roseeksi jätettyjä lampaanfileitä ja uunijuureksia.
Tykkään kovasti chianteista, eli DOCG Chianti –alueilla toscanassa pääosin sangiovese-rypäleestä valmistetuista viineistä niiden hapokkuuden ansiosta. Chianteja on moneen junaan, sillä alueella tehdään kaikkea bulkkikamasta huippuviineihin. Tämä, alueen ytimestä tuleva vinkku oli aivan ihana, elegantti tapaus, jossa kirsikan, karpalon ja nahan aromit muodostivat napakan esityksen. 14,00% alkoholi pysyi hyvin kurissa ja hapokkuus ja tanniinit pelasivat hienosti yhteen.
Lampaan kanssa viini meni upeasti ja olinkin aika yllättynyt siitä, kuinka kivasti setti toimi, lampaan kanssa kun yleensä suositellaan syrahia.
Tykkäsin viinistä oikein kovasti ja voisin kuvitella ostavani sitä myös omalla rahalla. Yksi syy siihen taitaa olla se, että faijani, joka pitää hyvin hyvin harvoista viineistä, tykästyi tähän kovasti.