Lammasviini pääsiäiseen
Pääsiäisviikonloppu ja Alkon neljän päivää säpissä oleva ovi lähenevät. Omassa pääsiäisohjelmassa on lähinnä ohjelmassa gradun kirjoittamista viinin siivittämänä muiden kokkauksia odotellessa.
Sain pari viikkoa sitten maahantuojalta maistetavaksi Marchesi Antinorin Chianti Classico Riserva 2011, 24,90 €:n, jonka saatekirjeessä kehuttiin viinin sopivan hyvin lampaan kanssa. Ajoitus osui nappiin ja nappasin viinin mukaan perhedinnerille, joka koostui valtavasta kasasta roseeksi jätettyjä lampaanfileitä ja uunijuureksia.
Tykkään kovasti chianteista, eli DOCG Chianti –alueilla toscanassa pääosin sangiovese-rypäleestä valmistetuista viineistä niiden hapokkuuden ansiosta. Chianteja on moneen junaan, sillä alueella tehdään kaikkea bulkkikamasta huippuviineihin. Tämä, alueen ytimestä tuleva vinkku oli aivan ihana, elegantti tapaus, jossa kirsikan, karpalon ja nahan aromit muodostivat napakan esityksen. 14,00% alkoholi pysyi hyvin kurissa ja hapokkuus ja tanniinit pelasivat hienosti yhteen.
Lampaan kanssa viini meni upeasti ja olinkin aika yllättynyt siitä, kuinka kivasti setti toimi, lampaan kanssa kun yleensä suositellaan syrahia.
Tykkäsin viinistä oikein kovasti ja voisin kuvitella ostavani sitä myös omalla rahalla. Yksi syy siihen taitaa olla se, että faijani, joka pitää hyvin hyvin harvoista viineistä, tykästyi tähän kovasti.
Oliko sakkaa? Itellä 2010 ja dekantointia mietin. Miten toimit?
Ei ollut, mutta jos pullon kääntää pystyyn hyvissä ajoin ja kaataa huolella niin varmaan ihan riittävä varatoimi 🙂
Pientä tarkkuutta toivoisin arvon blogistilta. Viini on DOCG Chianti Classico Riserva, ei siis DOC Chianti. Sellaista aluetta ei vuosikausiin ole edes ollut, vaan ”pelkkä” Chiantikin on DOCG muistaakseni vuodesta 1984. Itse en kyseistä viiniä kovin elegantiksi sanoisi, enemmänkin ylitammiseksi jenkkien makuun tehdyksi toscanalaiseksi. Makuasia tietysti…
Kyllä Toscanassakin varmaan lammasta syödään, joten ei se nyt hirveä yllätys pitäisi olla, että sikäläinen viini lampaalle sopii. Jos Suomessa suositellaan lampaalle syrahia, niin ei se ole koko maailman kattava totuus.
Kiitos korjauksesta ja pahoittelut huolimattomuudesta! Kuten sanoit, makuasioita. Itselläni ei ole vielä varmastikaan samalla tavalla treenattu makuaisti kuin sinulla ja täysin subjektiivisia arvioita täällä blogissani kirjoittelen. Mutta kiitos mielipiteen jakamisesta, on kivaa, että viineistä ja arvioista keskustellaan ja kyseenalaistetaan. iloa pääsiäiseesi! 🙂