Le Beaujolais nouveau est arrivé!
Melkein keskellä Ranskaa sijaitsevan Beaujolaisin uuden sadon viini on varmaan kuuluisinta uuden sadon viiniä maailmassa. Gamay -rypäleitä ei murskata, vaan ne pistetään isoon tankkiin ja lykätään hiilidioksidia perään, jolloin alkavat käymään itsestään ja poksahtavat. Koska kuoret ja kivet eivät mene rikki, viinissä ei ole lainkaan tanniineja. Yhden käymisen jälkeen viini pullotetaan ja se on valmista juotavaksi heti, eikä se säily kuin max. 6kk. Wikipedian mukaan tästä menetelmästä johtuen Beaujolais noveaussa on esterisiä aromeja (vai estereitä?), kuten banaania ja päärynää.
Tämän vuoden BJN on Beaujolais Villages, eli se ei ole vissiin ihan priimamestoilta, vaan Beaujolaisin lähihoodeilta mikä tarkoittaa sitä, että se on Beaujolaisin alueelta (Beaujolais AOC), mutta yhdestä 39:stä tarkemman luokituksen kylästä, muttei kuitenkaan aivan priimamestoilta (Cru Beaujolais). Eniveis, samapa tuo, kun mistään varsinaisesta arvotuotteesta ei ole todellakaan kyse. HBL oli antanut tämän vuoden Alkon valikoiman BJN:lle 3/5 tähteä. Omasta mielestäni tämä marjamehu tuoksui lähinnä banaanilikööriltä, omenalimpparilta ja pullataikinalta. Maku oli ihan mielyttävä, ainakin näin torstaiaamupäivänä juustojen (lue: mustaleiman jämien ja emmentalpalasen) kanssa pre-luentoherkkuna.
Vaikkei BJN ehkä ihan timanttista olekaan, viinin ystävänä on ihan kiva juoda lasillinen uuden sadon ja sen parissa uurastaneiden kunniaksi ja miettiä, sitä, antaisiko Lady Gaga R. Kellyn ihan OIKEASTI tehdä mitä vaan keholleen? Mitä sille Kellittäjän pissauskohulle tapahtui? millaisena itse tulen muistamaan vuoden 2013 ja millaisiin vuoden 2013 viineihin tulen vielä joskus törmäämään!
EDIT. Olin sotkenut luokitusten kanssa. Kiitos lukijan, asia saatiin korjattua <3. Vai saatiinko?
Itse asiassa noi luokitukset menee just päinvastoin eli Beaujolais-Villages AOC on Beaujolais AOCia korkeampi (lue: spesifimpi, pienemmän alueen käsittävä, mut ei välttämättä takaa verrattain parempaa makua tai laadukkaampia valmistustapoja), mut nuvoon kanssa sillä ei taida olla hirveän suurta väliä, koska kyse on ennemmin hassuttelusta ja hauskasta perinteestä kuin mistään arvopunkerosta. 🙂
En oikein tiedä, mitä mieltä oon näistä, koska vaikka marraskuun harmauteen ja usein hieman jähmeään ja insinöörimäisen analyyttiseen viinikulttuuriin nimenomaan kaipaisi kepeää viini-iloittelua, niin kyllähän on ihan selvää, ettei Beaujolais nouveau tosiaankaan ole tehnyt hyvää Beaujolaisin parhaimmillaan tosi upeiden gamayden maineelle.
Uujee, iso kiitos korjauksesta! Olin aina halunnut maistaa ”oikeeta” beaujolaisia, kunnes vime perjantaina käytiin C:ssä syömässä ja sorsan? kaverina oli jotain beaujolaisia vuodelta 2011.. uumama se oli hyvää! Pikavilkaisulla Alkon valikoiman Beaujolaisit näyttävät rajoittuvan alle kympin viineihin, eli en taida uskaltaa ostaa…
Saattaisit sitten tykätä tästä: http://www.alko.fi/tuotteet/432037/?fromsearch=true. Moulin-à-Vent siis sijaitsee just siellä ydinalueilla eli on Cru Beaujolais-luokiteltuja, vaikka Alkon nettisivun haku taitaa olla mun kans toista mieltä. Tykkään tuosta Joseph Drouhinista kovin ja pidin myös siitä Georges Duboeufin Chiroublesista, joka poistui Alkosta joskus tänä vuonna. Gamayt ois niin loistavia ruokaviinejä, mut ei kai nää sit vaan oikein oppoa suomalaisiin. :/
Kiitos vinkistä! 🙂 Pitääkin lattaa asap testiin 🙂
Hyviä gamay-viinejä saa kohtuu edullisesti tilattua Vinatis-nimisestä nettikaupasta. Kannattaa samalla myös tsekata samppanjavalikoima. Yleensä on aina tarjouksessa pienten ja vähän isompienkin tuottajien samppiksia. Toimituskulut eivät myöskään ole mitkään ihmeelliset.
Myös edellä suositeltu alkon gamay on todella hyvää, joten kannattaa ehdottomasti laittaa ostoslistalle.
Hah, se meni ostoslistalle jo eilen ja testiin saman tien. Oli kyllä hyvää, vaikka hieman haastellista ilman ruokaa kyljessä, mutta en antanut sen hidastaa 😛
Mä en ole vielä Vinatiksesta tilannut, Vinexuksesta vain, mutta pitää tarkastaa valikoimat, kun viinikaappiin ilmestyy lisää tilaa ja saan vihdoin aikaiseksi perehtyä hieman ranskalaisten viinien saloihin 🙂
Me ollaan yhdistetty gamay-rypäle yleensä paahdettuun ankan- tai sorsanrintaan. Toimii!
Vinatis on toiminut meillä hyvänä oppaana ranskalaisten viinien maailmaan. Jotain vinkkejä mitä tilata poimittiin viiniwebin keskustelusta ja sit pelattiin varman päälle ja tilaillaan samppiksia, alcasen valkkareita ja chabliksia sieltä.
Okei, no pitää itsekin käydä selailemassa ViiniWebiä 🙂 Vitsit että tuntuu nyt hölmöltä, maalla olisi ollut viikonloppua varten pakkasessa muutama ankanrinta, olisi pitänyt pantata tota gamayta viikonloppuun saakka! Hei Kaatri tiedätkö mistä Tampereelta saisi tryffeleitä (tuoreena) ?
Kannattaa kysellä keittiöelämästä. Piemontella ja berthalla on ainakin ollut tryffeliviikot aina syksyisin. Kysy myös tamperelaisen ripaus tryffeliä-blogin kirjoittajilta saisiko heidän kauttaan. Ovat kasvattaneet koiristaa tryffelikoiria Suomen oloihin
Itse olen kerran ollut Beaujolais nouveau -juhlissa Etelä-Ranskassa ja se oli kyllä jotakin! Koko kaupunki oli liikenteessä ja joka kadun kulmassa tarjottiin eurolla tai parilla beaujolais -mehua muovimukeista. Baarit olivat ääriään myöten täynnä ja tarjoilijat olivat pukeutuneet lehmiksi yms.. 😀
Oih, kuulostaa ihanalta! 🙂 Miksei Suomessa viinibaarit pidä sellaisia vakkariasiakkailleen?