Mikä Crianza? + Viikon rypäleessä Tempranillo

marquesdecaceres.jpg

Tempranillo (tempraniijjo) on Espanjan ”kansallisrypäle”, muttei suinkaan maan viljellyin rypäle. Se selviää lähes minkälaisissa olosuhteissa tahansa ja sen ansiosta sitä vilejllään myös muualla maailmassa. Tempranillolla ei ole idioottivarmasti tunnistettavaa ominaismakua, mutta mansikka, luumu, karhunvatukka ja kirsikka ovat kaikki tyypillisiä makuja viinin ”hedelmäosalle”. Tempranilloa blendataan usein muihin rypäleisiin kuten Grenacheen (grenaasheen) ja viini kypsytetään tammitynnyreissä, joka antaa viiniin mausteisia aromeja kuten suklaata, vaniljaa, tupakkaa ja kahvia. Viinit ovat usein keskitanniinisia.

Espanjan Rioja ja Ribera del Duero ovat maan tärkeimpiä alueita Tempranillolle, joiden laatuluokituksissa tammen käyttö on pääroolissa.Alimman tason viinit saavat käyttää DOC Rioja tai DO Ribera del Duero merkintää, jolloin tammen käytöstä ei ole välttämättä tietoa. Tähän luokitukseen kuuluu myös suoraan käymisen jälkeen pullotetut nuoret Joven viinit tai viinintekijän omalla kypsytyssuunnitelmalla tehdyt viinit.

CRIANZA on vuoden tammitynnyrissä ja vuosi pullossa kypsytettyä viiniä
RESERVA on kypsynyt vuoden tammitynnyrissä ja kaksi vuotta pullossa
GRAN RESERVA on kypsynyt kaksi vuotta tammitynnyrissä ja kolme vuotta pullossa

Vaikka Gran Reserva onkin korkeamman luokituksen ja hinnan viini kuin Crianza, se ei missään nimessä tarkoita sitä, että viini olisi automaattisesti parempaa. Koko homma riippuu tuottajasta, alueesta (esim. hilloinen Ribera del Duero vs. maanläheinen Rioja) ja viinin käyttötarkoituksesta!

Tempranillo on monikäyttöinen rypäle, joka sopii hyvin naudanlihan, grilliruoan, kovien juustojen  ja paahdettujen kasvisten, kuten paprikoiden kaveriksi. Ruoan intensiteetin (mausteet, kypsyysaste, rasvaisuus) kasvaessa kannattaa tietty nostaa myös viinin intensiteettiä.

Helppo aloituskohta Riojaan viinien tai tempranillojen maailmaan on esimerkiksi Marques de Caceresin Crianza 2010 13,28€ (hehhehheee, täällä yllättäen yli puolet halvempaa!). Kovin mausteinen, tasapainoinen ja hitusen vehreä viini meni eilen ihan sellaisenaan, mutta paremmalta olisi tietty maistunut juusto- ja kinkkulautasen kanssa.

koti ruoka-ja-juoma
Kommentit (4)
  1. Kaadin! Saakohan jostain nettikaupasta kysristä mallia järkevin kuluin? En oo ainakaa onnistunu tollasta bongaamaan mistään. Dekantoi varmaan hyvin?

    1. Toi pikailmaaja on merkiltään Ver el Vino ja löysin sen yhden viinitilan turistikrääsäkaupasta, hintaa oli muistaakseni 13€ 🙂 Täältä löytyi aikamoisella katteella: http://aerators-oxygenators.uvinum.co.uk/oxygenator-ver-el-vino mutten valitettavasti osaa sanoa, kuinka hyvin tai huonosti vekotin ilmaa, en nimittäin tajunnut tehdä suoraan pullosta ja hököttimen läpi kaadetun viinin välistä makutestiä..

  2. Hih, tunnistin heti kuvasta tutun pullon. Kyseisen punaviinin kohdalla tajusin ensimmäistä kertaa, että punkkuhan on hyvää. Enää ei elämä onnistuisi ilman punaviinilasillista. Ensirakkaus, sitä ei hevillä unohda 😉

    1. Ei vitsit, hitsi kun en muista omaa ekaa tuttavuutta punkuista. Valkkareista kylläkin rypäleen, Rieslingin! 🙂 Ja jep, välillä punaviinilasillinen tuntuu ratkaisevan ison osan maailman ongelmista…

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *