I L S O A V E

Toukokuussa olin superonnekas ja pääsin pressivisiitille Venetoon tsekkailemaan Soaven meininkejä. 91-syntyneenä en tietenkään ole elänyt Soave Bolla –aikaa. Soave siis sinkosi maailmanmaineeseen 70-80 –luvuilla ja se oli ”kultakaudellaan” maailman suosituinta italialaista valkkaria.

shoot.jpg

Massiiviseksi paisunut halpatuotanto teki sen minkä missä tahansa viinialueella, eli alueen viinien maine laski, enkä ole ihan varma, onko Soave vieläkään päässyt ”traumasta” yli.

il soave 2.jpg

soave kaupunki.jpg

Eniveis, Soave on Venetossa pikkuisen uinuvan Soaven kaupungin ympärillä oleva viininviljelyalue, jossa tehdään viiniä pääosin Garganega-rypäleestä. Soaveen saa lisätä myös Trebbianoa ja Chardonnayta, mutta maistamistani viineistä Chardoa sisältävät olivat lähes poikkeuksetta vähemmän mielenkiintoisia kuin Garganegasta valmistetut sisarensa.

Soavesta ei tule vain yhdenlaista viiniä, sillä alueella on paljon erilaisia maaperiä, joista mielenkiintoisimpia on vanhojen tulivuorten rinteet, joissa maa on mustaa, mineraalipitoista ja se läpäisee hyvin vettä.

maapera.jpg

En ole oikein saanut otetta italialaisista valkkareista muutamia helmiä lukuun ottamatta, mutta soaveen tykästyin kyllä isosti. Hyvä hapokkuus, kypsien sitruunoiden, yrttien, suolan, aprikoosien ja mantelien aromit iskivät lujaa. Parhaat viinit olivat mahtava yhdistelmä kuivaa ja hedelmäistä, runsasta ja kevyttä. Hyvien happojen ansiosta vinhot maistuvat loistosti safkan kanssa, ja voisin kuvitella sippailevani soavea sardellipizzan, sipejen tai lähes minkä tahansa risoton kanssa. Ehkä kanttareliristoton kanssa näin syksyn kynnyksellä.

le battistelle vinyard 2.jpg

pergola.jpg

Lisäksi Soavessa oli ihan huippukaunista ja reissun paras hetki oli Le Battistelle –viini talon, tai pikemminkin viiniautotallin viinitarhoilla vierailu. Sydämellinen Christina vei meidät tsekkailemaan viinitarhojaan, jossa hän testaili yli satavuotiaista köynöksistä nipsittyjen versojen kasvattamista viinitarhaksi. Sateisen viinitarhakierroksen jälkeen saimme lasilliset Soavea ja ihan överiherkullista Vin Santoa Christinan äidin tekemän sopressa –makkaran kera.

le battistelle 3.jpg

le battistelle 4.jpg

le battistelle 2.jpg

 

Unohtumaton oli myös paikalliset hernefestarit keskelle peltoa pygätyssä teltassa, jossa parhaat hernebisneksen edistäjät palkittiin isoin pokaalein ja puhein ja tarjolla oli 7 ruokalajin menu herneistä. ”In Italy, the food is good”, kuten brittibloggaaja sanoi. Oli muuten ihan h*lvetin hyviä herneitä, näin kauniisti sanottuna.

hernebileet 2.jpg

hernebileet.jpg

Sain maahantuojilta testiin Tommasin ja Zenaton Soavet, ja sain vihdoin aikaiseksi maistaa, miltä kotimaan valikoima Soavesta maistuu.

Molemmat DOC Soave Classico (eli alkuperäiseltä alueelta) vuodelta 2013, joka oli oikein hyvä vuosi Soavessa. Molemmat viinit toimivat kuin aikakone: manteli, kypsä sitruksisuus ja kielelle jäävä karhe mausteisuus veivät takaisin hyytävän kylmiin tasting roomeihin Soaveen.

Zenaton Soavessa yhdistyi kivasti kypsä sitruuna, yrttisyys, hento mantelisuus, greippi ja maussa kevyt mausteisuus. Tommasin Soave taas oli hiukan kypsempää, ananaksista ja yrttistä, karvasmantelista kerhoa edustava valkkari. Tykkäsin molemmista, oikein monipuolisia viinejä. Ehkä enemmän pidin Tommasin tulkinnasta, joka harmikseni on poislistautunut Alkon tilausvalikoimasta. Kympin hintaan Zenaton Soave Classico tarjoaa kuitenkin todella hyvää vastinetta rahalle, ja on tunnistettava soave.

 

il soave.jpg

soave zenato.jpg

 

Koti Ruoka ja juoma Matkat

Tee se itse: Viinitasting osa 2

Sain kommenttiboksiini pyynnön laatia viiden pullon ostoslistan tyypillisistä rypälelajikkeidensa edustajista. Ilonpilaaja tässä heti kerron, että on suurin piirtein kolme tapaa valmistaa viiniä:

–       Rypäleen ominaispiirteitä korostaen

–       Terroiria (maaperää, ilmastoa ja viinintekoperinteitä) korostaen

–       Viinien maun suuruutta ja täyteläisyyttä korostaen

Lisäksi on tietty vielä neljäs tapa eli, ns.”luonnollisesti” niin, ettei käytetä viljeltyjä hiivoja, sulfiitteja tai suodattamista, mutta nämä viinit muodostavat hyvin pienen osan markkinoilla olevista viineistä.

Paras esimerkki erilaisista viininvalmistusmenetelmistä voisi olla suuresti rakastamani Chardonnay –rypäle. Raimat Chardonnay 9,99 €, False Bay Chardonnay 9,49 € tai Blason de Bourgogne Macon-Villages menevät kaikki aikalailla ekaan kategoriaan, koska niissä maistuu upeasti Chardonnay-rypäleelle tyypillinen sitruksisuus ja omenaisuus. Toiseen kategoriaan pärähtävät lähes kaikki AC Chablis-merkinnällä varustetut viinit, tai esim Joseph Drouhin Rully 17,99 €. Kalkkisen maaperän mineraalisuus, pohjoisen ilmaston tuomat vehreät sävyt paiskaavat näissä viineissä kättä rypäleen sitruksisten ja omenaisten aromien kanssa. Rullyssa taas oman mausteensa viiniin tuo tyylikäs, perinteinen tammikypsytys. Jättimäisestä tammilankkuchardosta taas voisi olla esimerkki Matetic EQ Organic Chardonnay 15,89 € tai Nimbus Chardonnay 14,95 €. Eli ”tyypillinen lajinsa edustaja” on viinien maailmassa hyvinkin suhteellinen käsite.

Mutta. Jos pysytään alkuperäisessä tehtävänannossa ja pyritään löytämään viinejä, joissa rypäleiden ominaisaromit tulevat parhaiten esiin, niin tässä niitä olisi!

Chardonnay
Sitruunaa, vihreää omenaa, aprikoosia, yrttejä, päärynää, makeita mausteita. Hyviä kalaviinejä, runsaammat esitykset taas kivoja esmes pastan tai kermaisen kanan kanssa.

raimat chardo.jpg

Kokeile: Raimat Chardonnay 9,99 €

Sauvignon Blanc
Nokkosta, mustaherukkaa, tomaatinlehteä, ruohoa, yrttejä, passionhedelmää, mangoa, limeä, greippiä. Hapokas lajike. Kiva kumppani lohelle, varsinkin savulohelle.

 

9th island.jpg

Kokeile: Ninth Island Sauvignon Blanc, 16,98 €

Viognier
Kukkia, päärynää, mausteita, aprikoosia, persikkaa, ananasta. Hermit the Crab on esim ihan timanttiviini vietnamilaisille kesärullille.

hermit.jpg

Kokeile: Hermit the Crab Viognier Marsanne 14,90, € (tämä ei ole 100 % Viognier, mutta se ei haittaa kovin paljoa, tärkeintä on huomata eroja eri lajikkeiden välillä)

 

Riesling
Sitruunaa, aprikoosia, keltaluumua, nektariinia, hunajamelonia, yrttejä, mausteita. Hapokas lajike. Soveltuu hyvin aasialaisen ruoan ja fläsäisen safkan kanssa.

 

cono riesling.jpg

Kokeile: Cono Sur Single Vinyard Block 23 Riesling, 12,99 €

 

Gewürstraminer
Litsiä, ruusua, mausteita, ananasta, kukkia, rusinoita. Keskihapokas lajike. Erittäin mausteisen ruoan tai esim. Ankanmaksan seuraan.

willy.jpg

Kokeile: Gisselbrecht Gewurstraminer Tradition, 13,79 €

 

Pinot Noir
Kirsikkaa, vadelmia, pippuria, karpaloa, puolukoita, punaherukoita. Usein hyvä hapokkuus.

 

rully.jpg

Kokeile: Joseph Drouhin Rully, 17,99 €

 

Merlot
Luumuja, mustaherukoita. Usein pehmeitä viinejä.

 

merlot.jpg

Kokeile: Beringer Founder’s Estate Merlot, 12,99 €

 

Tempranillo
Mansikoita, vadelmia, karpaloita, punaherukoita.  Usein keskitäyteläisiä ja monipuolisia ruoka viinejä.

raimat tempranillo.jpg

Kokeile: Raimat Tempranillo 11,99 €

 

Syrah
Karhunvatukoita, vadelmia, luumua, pippuria. Joskus tyylikkäitä ja hennon hilloisia vinkkuja, joskus kunnon hillopurkkipläjäyksiä.

 

nederburg shiraz.jpg

Kokeile: Nederburg Winemaster’s Reserve Shiraz 10,98 €

 

Cabernet Sauvignon
Mustaherukoita, yrttejä, mausteita, tummia luumuja. Usein isoja pihviviinejä.

 

PL cabernet.jpg

Kokeile: Peter Lehmann Portrait Cabernet 14,97 €

 

 

Tastingia varten kannattaa kattaa 5 lasia ja maistaa viinit em. Järjestyksessä (kevyimmästä tuhdeimpaan). Myös Alkon tai maahantuojan sivuilta löytyvä tuoteinfo on hyvä tulostaa mukaan. Viiniä tutkaillessa kannattaa kiinnittää huomiota aromeihin, eli tuoksuihin ja makuihin, suutuntumaan ja maun pituuteen. Olennaista ei ole viinin mahdollisimman tarkka kuvailu tai mahdollisimman monen aromin löytäminen, vaan sen oivaltaminen, mistä pitää itse ja mistä ei!

Kulttuuri Ruoka ja juoma Suosittelen