Viikonloppu vartissa: Sinisimpukat fenkolilla

1421348712.381696.IMG_4372.JPG

Taannoisella Köpiksen alennusmyyntimatkalla lounastimme ravintola Pastiksessa ehkä maailman parhaita sinisimpukoita, jonka jälkeen olen himoinnut noita fenkolilla ja rosmariinilla maustettuja meren aarteita. Tykkään simpukoista, ne ovat kivaa seurusteluruokaa, valmistuvat nopeasti, eikä niiden valmistamiseen tarvita kuin neljä keittiövälinettä, joten miksen ostaisi niitä useammin? Simpukat eivät myöskään ole kalliita – olisikohan pussi maksanut seitsemän euroa Stockalla, josta riittää leivän kera alkuruoaksi neljälle tai pääruoaksi kahdelle. Sanotaan, että simpukoiden kanssa kannattaa juoda sitä juomaa, jossa simpukat höyrytetään. Olut, siideri tai valkkari käyvät siis kaikki!

Yritin guuglailla parhaita viinisuosituksia perinteisille moules marniereseille, Muscadet ja Riesling näyttäisivät toimivan hyvin. Kerran juotiin simpukoiden kanssa vähän happea saanutta vuosikertasamppista ja eilen jotain simppeliä burgundilaista ja hyvin maistui molemmilla kerroilla. Mineraaliset ja hapokkaat viinit toimivat hyvin (mineraalit komppailevat merellisyyttä ja hapot leikkaavat kerman läpi), mitään übertrooppista, tammista tai superalkoholista valkkaria en välttämättä joisi simpukoiden kanssa. Mutta ei ole niin nuukaa, simpukat ovat kuitenkin rentoa ruokaa.

Mutta tässä muuten mun simpukkaresepti. Nopea ja helppo!

n.20g voita tai oliiviöljyä
1 pieni fenkoli
1 keskikokoinen sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
2-3 oksaa rosmariinia
(1 laakerinlehti ja muutama oksa timjamia)
1 kg pussi sinisimpukoita
1-2 dl kuivaa valkoviiniä
 suolaa maun mukaan

1 dl kermaa
kourallinen silputtua persiljaa

Tarjoiluun: Maalaisleipää ja aiolia

Pilko fenkoli, sipuli ja valkosipuli ja kuullota voissa suuren kattilan pohjalla n. 5-10min. Heitä sekaan myös rosmariini sekä mahdollinen laakerinlehti ja timjami. Lyö simpukat, valkkari ja suola kattilaan, käännä levy täysille ja peitä kannella. Höyrytä simpukoita 3-4 min kunnes ne aukenevat. Ravista kattilaa pari kertaa höyrytyksen aikana. Avaa kansi, kaada sekaan kerma ja persilja ja sekoita hellästi. Valmis!

Google tiesi kertoa, että Loiren laaksossa simpukoihin tulee myös pekonia, jolloin sipulit kuullotetaan pekonista tihkuvassa fläsässä. Se menee niin testiin.

Onko joku muu rakastunut simpukoihin?

koti ruoka-ja-juoma

Tiistaiylläri

gramona-1-3.jpg

gramona-1-2.jpgTulin eilen illalla kotiin jumpalta ja mitä mun poikaystävä oli tehnyt? Haslannut pullon Gramonaa, kukkia ja kattanut pöytään iberico-kinkkua ja salaatteja ja kaikkea muuta hyvää. Ihan kuulemma vaan kökkköysmaanantain aiheuttaman hampaidenkiristelyn lievittämiseksi, vaikka epäilen, että jotain tekemistä oli sillä, että mut saisi suostuteltua lähtemään Tappara-Ilves matsiin. 

Aiemmin olin sokkona erehtynyt luulemaan Gramona Imperial Gran Reserva Brutia 2008, 29,90  samppanjaksi, mutta tällä kertaa rennommassa tuoksuttelutuokiossa cavalle ominainen mehiläisvaha/kumiletku/poltettu hius puski appelsiinimarmispaahtiksen ja sitruunaisen tuoksun läpi. Taustoiltaan viini tulee siis Barcelonan läheltä, perheomisteiselta Gramonan viinitilalta ja sisältää Xarel-lo, Macabeo ja Chardonnay -rypäleitä ja on käynyt läpi kolmen vuoden pullokypsytyksen. Oikein hienostunut ja hintansa arvoinen viini, jonka huumaava tuoksu ja pikkiriikkisten kuplien siivittämä taivaallinen maku vei mielen ainakin hetkeksi irti oh my god gradu mä vihaan sua ja työnhaku miks sääkin oot niin vastenmielistä? -ajatuksista takas viime kevään espanjanmuistoihin. 

 

 

koti ruoka-ja-juoma