Kivoja kuohareita ja samppiksia
Hauskaa perjantaita! Mielessä on viimeaikoina ollut muutamia kivoja kuohareita ja samppiksia, joihin törmäsin Essi Avellanin viinikoulussa tai Viini, ruoka & hyvä elämä –messuilla kun olin samppisbaarissa töissä (se höpöttävä rillimuija olin siis minä!).
Kaikki vinkut on tehty perinteisellä menetelmällä, josta löytyy superhyvä kuvareportaasi Kaikki mitä rakastin –blogista.
Cavaa kympillä – Campo Viejo Reserva Cava Brut, 10,39 €
Campo Viejon cava ei ole tehty Kataloniassa, kuten tutummat cavat, kuten Freixenet tai Codorniu, vaan Riojassa! Cavasta 95?% tehdään Barcelonan huudeilla, mutta D.O. Cava –alkuperäismerkintä käsittää alueita ympäri espanjaa. Tästä cavasta löytyy vain 6g happoja ja 12g sokeria, joten hapot eivät kiristele liikaa ja kuohari sopii hyvin myös sellaisenaan nautittavaksi. Muuten oikein kiva, pullokypsytyksen tuomaa pähkinäisyyttä sekä omenaan ja tropiikkiin viittaavaa hedelmäisyyttä.
Parinkybän Riesling – Barth Riesling Brut, 19,98 €
Reinin varrella, Rheingaussa tuotetaan vain pieni osa saksalaisesta viinistä, mutta se on erittäin kuuluisa pitkän viinintuotantoperinteen ja laadukkaiden rieslingiensä ansiosta. Barth Riesling maistuu todella rieslingille, sen tyypillisille meloneille, persikoille ja aprikooseille, mineraaleille ja petrolille! Omaan nenään tämä tuntui pikkiriikkisen uimapatjaiselta, ksoka mulla on joku outo anti-riesling –kausi menossa, mutta monet tykästyivät Barthiin ja mietinkin, miten saksalaiset ovat saaneet tuotettua näinkin edullisen kuohuviinin, johon rypäleet on poimittu käsin.
Kuninkaallista menoa kolmellakympillä – André Clouet Grande Réserve Blanc de Noirs Brut, 29,90 €
Andre Clouet:n Blanc de Noirs samppanja on 100% Pinot Noir, jonka sanotaan olevan samppanjan muskelit. Runsas, kuivattujen aprikoosien ja paahdettujen manteleiden makuinen samppanja on aivan ihana, moniulotteinen ja tasapainoinen. Plussaa myös äärimmäisen kauniista pullosta. Näin runsas samppanja menee hienosti myös safkan kanssa Kerrotaan, että tämä Ruotsin suosituin samppis on maistunut myös naapurimaan kuninkaallisillekin!
Neljänkympin tyylikäs esitys – Gosset Excellence Brut 39,90 €
Oon tykästynyt tähän Champagnen vanimman viinintuottajan (vaan ei samppanjantuottajan!) hyvähintaiseen vakiosamppanjaan. Talo välttelee malolaktista käymistä (se käyminen, missä pistävät omenahapot muuttuvat kermaisiksi maitohapoiksi), joten Gosset on äärimmäisen raikas samppanja siitä huolimatta, että siinä riittää mausteisuutta ja briossisuutta. Sytyn tämän samppanjan mineraalisuudelle ja luumuisille aromeille, sekä sille, että esitys on äärimmäisen tasapainoinen siitä huolimatta, että sokeria on vain 6g/l (perus brutissa sokerin määrä on siinä kympin, yhdentoista hujakoilla).
Feminiininen tulkinta samppanjasta – Louis Roederer Brut Premier 50,90 €
Tätä samppanjaa on vaikea kuvailla, sillä se on äärimmäisen tasapainoinen (mikään elementti ei hyppää framille) ja sisältää kaikkea ihanaa, mitä samppanja voikaan olla: paahteisuutta, mineraaleja, sitruksista hapokkuutta ja vaaleite hedelmiä. Sanotaan, että roteva ja paahetinen Bollinger on samppanjan maskuliininen tulkinta ja pienikuplainen ja elegantti Rötikkä sitten feminiininen tulkinta. Enivei, vahva suositus!
Kuudenkympin superkuiva Laurent-Perrier Ultra Brut, 59,90 €
LP on yksi suosikkitaloistani, sillä heidän tyylinsä on erittäin elegantti. Ultra Brut on ns. Non-dosage –samppis, eli kun sakka otetaan pullosta pois, kuohariin ei lisätä lainkaan sokeria. Sokeria on siis alle 3g/l, sillä sen määrää ei ilmoiteta. Tämän samppanjan rypäleet poimitaan erittäin kypsinä, sillä sokerittomuus ei ole peittämässä hapokkuutta. Lopputulos on talon tyylille uskollinen, erittäin kuiva, mutta hienostunut, tasapainoinen, sitruksinen, raikkaan mineraalinen ja hieman paahteinen. Jos fiilaa ostereita, varmasti aika unelma niiden kanssa, mutta menee myös pelkällään. Huhutaan, että tää superkuiva olisi Kate Mossin suosikkisamppis. Ei ihme!