Eettiset viinit II/IV: Biodynaamiset viinit

Biodynaaminen viljely on viljelymetodi, joka pohjautuu kaikille steinerlapsille tutun Rudolf Steinerin 1900-luvun alussa kehittämään antroposofiaan.

Biodynaamisesti tuotetut viinit ovat siis luomuja, mutta biodynaamisessa viljelyssä korostuu luomuakin vahvemmin viljelytilan oman ekosysteemin toiminta ja hyvinvointi. Viiniköynösten viereen saatetaan siis istuttaa tuholaisille paremmin maistuvia kasveja ja lannoitteena käyttää omien kotieläinten lantaa, kompostoinnilla on suuri rooli ja viinikellarissa viinin mekaanista liikuttelua vältetään.

Biodynaamisessa viljelyssä käytetään preparaatteja, jotka ovat esimerkiksi veteen sekoitettua lantaa tai kasviteetä. Viljelyä ja töitä viinitarhalla rytmittää kuukalenteri ja astrologialla onkin suuri merkitys biodynaamiselle viljelylle. Monet jutut, kuten lannalla täytetyn lehmänsarven tai kasveilla täytetyn ja auringossa kuivatun virtsarakon hautaaminen maahan kuulostavat omaan korvaan vähän huuhaalta, eikä biodynaamisella viljelyllä ole tieteellistä perustaa, sillä antroposofiassa kyse on uskomukseen pohjautuvasta maailmankuvasta.

Tällä menetelmällä tuotetut viinit ovat usein kuitenkin puhuneet puolestaan. Biodynaamiset viinit ”tehdään tarhalla”, sillä viininvalmistusvaiheessakin viiniin yritetään kajota mahdollisimman vähän, jolloin viinin edustavat kasvupaikkaansa ns. Tavallisia viinejä paremmin. Alkossa Demeter-yhdistyksen sertifioimat viinit tunnistaa omasta leimastaan, joita on tällä hetkellä vakiovalikoimassa kahdeksan.

fleury.jpg

Yksi suosikeistani on Fleury Fleur d’Europe Brut –samppanja, 39,90 €. Fleury on moniulotteinen, mineraalinen, pähkinäinen, luumuinen, mausteinen ja paahteinen, eli siinä on vähän kaikkea, mistä samppiksessa pidän. Ihana viini, jota tekisi mieli juoda useamminkin.

meinklang.jpg

EA:n viinikoulussa biodynaamista viiniä edusti hyvin tehty ja puhdas Meinklang Grüner Veltliner 2013,10,60 €,  jonka kukkainen tuoksu antoi odottaa ehkä vähän runsaampaa makua, kuin mitä oli tarjolla. Hapokkuus ei ollut viinissä ihan tasapainossa, mutta hei, viini maksaa kympin ja sillä on hauska stoori, sillä viiniä valmistava perhe kasvattaa myös karjaa.

cefaliccio_rosso.jpg

Alkon biodynaamisella tagilla merkityissä viineissä tuli vastaan alkukesästä ostamani  italialainen Cefalicchio Rosso 2010, 14,83 €. Keskitäyteläinen, maamainen, moniulotteinen ja kuivattujen viikunoiden aromeja omaava viini oli kovasti mieleeni. Harmi, että se poistui vakialkoni valikoimasta, sillä tykästyin tähän terästankeissa kypsytettyyn viiniin kovasti.

Mitä mieltä olet biodynaamisesta viljelystä? Huuhaata or not?

Lähteet:
Biodyn.fi
Biodynaaminen viljely: kosmista voimaa vai luonnon monimuotoisuuden ylläpitoa?, Uusi musta
Luomu ja biodynaaminen viini, Wineserver
Rekolan biodynaaminen maatila
Demeter-tuotannon ehdot

 

puheenaiheet vastuullisuus ruoka-ja-juoma

Spy Valley Gewürztraminer 2013

spy_valley.jpg

Viikonloppuna meillä oli sushi-ilta ja glöginmaistajaiset. Halusin sushin kanssa kokeilla jotain muuta kuin Kung-fu Girliä (hyvä viini, ei siinä mitään), joten päädyin myyjän suosituksesta Uuden-Seelannin eteläsaaren pohjoiskärjessä sijaitsevassa Marlboroughssa tehtyyn Gewüun. Tämä oli hauska yhdistelmä, sillä Marlborough on tullut tunnetuksi Sauvignon Blancin tuotannosta ja Gewürstraminer taas on Ranskan Alsacessa viljelty lajike. Gewürstraminer on hyvin aromaattinen rypäle, sen trooppinen ominaismaku hallitsee viiniä, vaikka sen kasvattaisi mihin.

Spy Valleyn Gewürstraminer 14,50 € oli ihan kreisin trooppista, eli se tuoksui cantaloupemeloneilta, guavilta, mangoilta ja säilykelitseiltä sekä kukkaista, eli se tuoksui ruusuilta ja lupiineilta. Ja jos trooppinen ja kukkainen tuntuvat heprealta, tuli viinistä vähän mieleen ässämixit ja lasten hajuvesi. Vinkku pelasi hyvin jääkaappikylmänä sushin kanssa – puolikuiva maku ei kiristänyt wasabihuuruja entisestään ja viileänä aromaattisuus ei jyrännyt fisujen makua. Seuraavana päivänä join vinkkua lasin, mutta lämmetessään viinin vähäisetkin hapot jäivät trooppisuuden alle.

Osta, jos tykkäät trooppisesta menosta, et oikein perusta hapokkaista viineistä tai etsit kumppania vietnamilaisille rullille, sushille, laabille tai miedoille curryille. Älä osta, mikäli sinua ällöttää överiparfyymiset viinit tai etsit viinistä mineraalisuutta ja eleganssia. 

Voisin kuvitella viinin menevän myös makeutensa ja mausteisuutensa ansiosta jouluruokien kanssa, tosin matalahappoisuus arveluttaa, sillä en tiedä onko 4g happoja tarpeeksi taistelemaan rasvaista kinkkua vastaan. Jos tosin innostuit ideasta, suosittelen, että varmistat asian myyjältä 😀 Hinta-laatu suhde oli mielestäni OK.

koti ruoka-ja-juoma