Mansikkamaito

cuarenta y tres.jpg

mansikkamaito.jpg

Tässä on jäähilejuoma kaikkien mansikkajätskin tai mansikkamaidon ystäville. Espanjalaisen Cuarenta y Tres -liköörin ainesosiin kuuluu 43 erilaista yrttiä ja maustetta, joista selkeimpänä herkullinen vanilja ja sitrushedelmät. Likööriä voi miksailla vissin aika monella tapaa (Cuarenta y Tresin kotisivuilla oli hyvältä vaikuttava puhveliruohovotka-sitruuna-omenamehu-43 -drinkki) mutta perinteisin nautintatapa on varmasti ihan vain jäiden kanssa illallisen jälkeen.

Vaikka jossain vaiheessa vannoin jäähilejuomien teossa oikean blenderin nimeen, olen siirtynyt täysin käyttämään Bamixia jäähilejuomahommissa, koska metallinen litran mitta ja teräksinen sauvasekoitin biittaa kaikki maailman blenderit siivousmukavuudessaan. Bamix kyllä murskaa jäät tasaisesti, kunhan muistaa vain surruttaa juomaa tarpeeksi pitkään.

2 jäähilejuomaa
2,5 dl + 1dl mansikoita
1 tl kanelia
8 cl Cuarenta y Tres
8 cl punaista maitoa
2,5-3 dl jäitä

Blendaa desi mansikoita ja teelusikallinen kanelia pienessä kupissa ja kaada soosi lasien pohjalle. Blendaa mansikat soseeksi ja lisää jäät, likööri ja maito ja aja tasaiseksi. Kaada jäähilejuoma laseihin mansikkasoosin päälle. Jos et jaksa kehittää vuosisadan tiskiä, voi koko homman tietty blendata kerralla.

Jos tykkäät mansikkamaidosta, niin periaatteessa saman tyylisen drinksun saa aikaan myös sekoittamalla 1:2 suhteella Metsämaasika-likööriä maidon kanssa. Kokeilin, maku menetteli, mutta esanssinen tuoksu toi valitettavasti mieleen teininä harrastetun Metsämaasika & Sprite -yhdistelmän.
 

43.jpg

Alkossa Licor 43, 0,35l 15,82€

Koti Ruoka ja juoma

Mitä hemmetin tummaa hedelmää?

maukkarella.jpg

maurizio.jpg

Vaikka Wine & Spirit Education Trustin tavoitteena on kouluttaa alkoholialan ammattilaisia, kannattaa perjantaiharrastajankin vilkaista puljun SAT- maistelukorttia. Systemaattisen maistelurutiinin ansiosta ammattilaiset voivat arvioida viinejä äärimmäisen nopeasti ja tunnistaa viinin alkuperän sekunneissa. Viinin kuvailuun käytetyn sanaston oppimisesta on tosin hyötyä myös harrastajlle, sillä silloin viinin kuvausten lukeminen ja omien mieltymyksien tunnistaminen on helpompaa. Tiedän esimerkiksi, että jos Alkon lappusessa lukee  trooppinen, vaniljainen valkoviinin kohdalla, en mitä luultavammin pidä tuotteesta, mutta mineraalinen lupaa jo parempaa.

En ole kovin hyvä haistaja tai maistaja (ainakaan jos vertaa mutsiini, joka haistaa tupakansavun edellä ajavasta autosta tai poikaystävään, jonka nokkaan otti kylppärin kaapissa lymyilevä vitamiinipurkki), joten haluaisin kovasti käydä Viinikoulu Haagan WSET Advanced -kurssilla oppimassa viinitietouden lisäksi parempaa maistelutekniikkaa. Gradusemman kanssa päällekäisen ajankohdan vuoksi kursseilu saa tosin odottaa ja harjoitukset jatkukoot kotisohvalla, mikä ei sinällään haittaa, sillä Vinexuksesta saapui just boksillinen ulkonäön perusteellisten selvitysten perusteella valittuja viinipulloja.

Onko jollain muulla viinikurssi/-matkahaaveita?

 

P.S. Trendi on haastanut jengiä kertomaan, minkä neuvon antaisi kymmenen vuotta nuoremmalle itselle. 12-vuotiaalle Hetalle ehkä sanoisin, että älä värjää sitä tukkaa. Ikinä. Muuten on neuvot vähän vähissä. Pari päivää nuoremmalle itselle kuitenkin neuvoisin, että International Bartender Associationin 6cl -annostuksella tehty Cosmopolitan ei ehkä oo se maailman paras juoma paljussa lillumiseen, ellei halua vielä tiistaina maata sängyssä puoleltapäivin mäyräkoiran kanssa.

Koti Ruoka ja juoma