Mikä Crianza? + Viikon rypäleessä Tempranillo
Tempranillo (tempraniijjo) on Espanjan ”kansallisrypäle”, muttei suinkaan maan viljellyin rypäle. Se selviää lähes minkälaisissa olosuhteissa tahansa ja sen ansiosta sitä vilejllään myös muualla maailmassa. Tempranillolla ei ole idioottivarmasti tunnistettavaa ominaismakua, mutta mansikka, luumu, karhunvatukka ja kirsikka ovat kaikki tyypillisiä makuja viinin ”hedelmäosalle”. Tempranilloa blendataan usein muihin rypäleisiin kuten Grenacheen (grenaasheen) ja viini kypsytetään tammitynnyreissä, joka antaa viiniin mausteisia aromeja kuten suklaata, vaniljaa, tupakkaa ja kahvia. Viinit ovat usein keskitanniinisia.
Espanjan Rioja ja Ribera del Duero ovat maan tärkeimpiä alueita Tempranillolle, joiden laatuluokituksissa tammen käyttö on pääroolissa.Alimman tason viinit saavat käyttää DOC Rioja tai DO Ribera del Duero merkintää, jolloin tammen käytöstä ei ole välttämättä tietoa. Tähän luokitukseen kuuluu myös suoraan käymisen jälkeen pullotetut nuoret Joven viinit tai viinintekijän omalla kypsytyssuunnitelmalla tehdyt viinit.
CRIANZA on vuoden tammitynnyrissä ja vuosi pullossa kypsytettyä viiniä
RESERVA on kypsynyt vuoden tammitynnyrissä ja kaksi vuotta pullossa
GRAN RESERVA on kypsynyt kaksi vuotta tammitynnyrissä ja kolme vuotta pullossa
Vaikka Gran Reserva onkin korkeamman luokituksen ja hinnan viini kuin Crianza, se ei missään nimessä tarkoita sitä, että viini olisi automaattisesti parempaa. Koko homma riippuu tuottajasta, alueesta (esim. hilloinen Ribera del Duero vs. maanläheinen Rioja) ja viinin käyttötarkoituksesta!
Tempranillo on monikäyttöinen rypäle, joka sopii hyvin naudanlihan, grilliruoan, kovien juustojen ja paahdettujen kasvisten, kuten paprikoiden kaveriksi. Ruoan intensiteetin (mausteet, kypsyysaste, rasvaisuus) kasvaessa kannattaa tietty nostaa myös viinin intensiteettiä.
Helppo aloituskohta Riojaan viinien tai tempranillojen maailmaan on esimerkiksi Marques de Caceresin Crianza 2010 13,28€ (hehhehheee, täällä yllättäen yli puolet halvempaa!). Kovin mausteinen, tasapainoinen ja hitusen vehreä viini meni eilen ihan sellaisenaan, mutta paremmalta olisi tietty maistunut juusto- ja kinkkulautasen kanssa.