Täydellisen vappukuoharin metsästys

 

ultima_prosecco.jpg

 

Täällä Tampereella vappu on jo kovasti käynnissä ja meidänkin taloudessa kevään parasta juhlaa on alettu suunnittelemaan (lue: tappelemaan siitä, miten ne sitruunat kuuluu laittaa simaämpäriin ja paistetaanko niitä munkkeja itse vai ei. Niinpä, viipaleina ja todellakin paistetaan). Vappujuomien hankkimista etukäteen kannattaa siis alkaa harkitsemaan, ellei halua jonottaa aattona tyhjille hyllyille. Vappuaattona Alkot pistävät ovensa säppiin jo kello 18.

Vappupäivän brunssien ja piknikien juomaostoksissa ei kannata luottaa vanhoihin suosikkeihin, sillä muutama tunti heräämisestä, kevyessä kohmelossa makuaisti on hyvin erilainen kuin perjantai-iltana töiden jälkeen. Sille on syynsä, miksi aamulla puuro maistuu tulista kanasalaattia paremmin ja miksi krapulassa cokis uppoaa karjalaa varmemmin.

 

Mitä pitää kytätä Alkon lapussa?

Happoja…

Kun makuaisti ja vatsakalvot ovat herkkänä, kannattaa välttää kuohuviinejä, joita on kuvailtu erittäin hapokkaiksi. Hapokkaat viinit käyvät ihan hyvin, varsinkin jos seurana on jotain syötävää. 

Sokereita…

Sokeri pyöristää happoja ja saa juomasta miellyttävämmin juotavaa. Kuohareissa ja valkkareissa kuivuusluokitukset menevät hieman eri tavalla ja kuiviinkin kuohareihin mahtuu monta eri sokeripitoisuutta. Sokerin määrää litrassa tsekkailemalla saa nopeasti selville, kuinka makeasta tai kuivasta kamasta on kyse. Coca Colassa sokeria on 110g/l  ja Fizzin Extra Dry –siiderissä 35g/l. Puolikuiva on siis yhtä makeaa kuin kuiva siideri ja makea kuohari lähentelee makeusasteeltaan jo cokista. Makean viinin kanssa menee hyvin munkit, mutta nakkien ja perunasalaatin kanssa kannattaa ottaa puolikuivaa tai kuivaa kuoharia.

…ja vähän myös niitä tasting noteseja

Kypsän sitruksinen, paahteinen, keltaluumuinen, päärynäinen, hunajainen ja makean hedelmäinen signaloivat useimmiten jonkinsortin pehmeydestä. Voimakkaan sitruksinen, omenainen ja herukkainen  taas kertovat jotain rapsakkuudesta ja raikkaudesta. Mikäli epäilyttää, kannattaa kysyä myyjältä ja kertoa samalla, että etsit brunssikuoharia, mutta aiemmin olet tykännyt siitä ja siitä viinistä.

sparklingfordummies.jpg

Esivalmistelut

1.  Jäähdytä pullo kunnolla

Lämmintä kuoharia darrassa? Juuei. Pidä kuohuviini jääkaapissa yön yli, viskaa se pakastimeen 10-20 minuuttia ennen lähtöä intensiiviviilennykseen ja lopulta viilennyssukkaan tai kylmälaukkuun. Kätevä saattaa haslata itselleen jääsukan, jossa viini pysyy viileänä pidempäänkin.

2. Muista skumppa- ja aurinkolasit

Kapeasta kuohuviinilasista alkoholi ei löyhähdä vasten kasvoja. Olokin tuntuu paljon vähemmän krapulaiselta aurinkolasit naamalla ja siisti kuoharilasi kädessä.

3. Ota mukaan vettä

Kuten kaikki tietävät, krapulan nihkeä olo johtuu kuivumisesta ja alkoholin nauttiminen poistaa nesteitä entisestään. Muista juoda skoolailun lomassa paljon vettä, jotta palaudut edellisen päivän juhlimisesta ja selviät vielä torstaina töihin. Jos hankin koskaan tatuoinnin, voisi se olla äidin antama ohje: Juo joka toinen lasi vettä.

 

No mitä mä juon?

Itse en pidä useimpia proseccoja juuri minään niiden yksinkertaisen ja ohuen maun vuoksi, mutta aamuisin tuo mitäänsanomaton porelitku maistuu juuri sopivan raikkaalta ja hapokkaalta. Puolikuiville alan tosin syttymään ja pistinkin juuri Alkon tilausvalikoimasta pari pulloa puolikuivaa cavaa tulemaan. Toivottavasti beibit ehtivät Tampereelle ennen Vappua!

 

Mitä te aiotte juoda Vappuna?

 

Kuvat: Alko

 

koti ruoka-ja-juoma
Kommentit (2)
  1. Uu, kuvaus näyttää hyvältä, pitää tutustua itsekin! 🙂

  2. No antaa superbikinijaksobeibejen jaksoilla – mä en pystyisi, esim. ikinä :D, koska mitä jos tekee mieli croissanttia ja latte? tai vaikka kolmea lasia kuoharia? MITÄ ne tekee sitten? Kysynpähän vain.. Mut se on kiva että saa itse päättää, silloin voi ostaa vaikka pari pienempää pulloa, yhden molemmille päiville 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *