WSET level 4 Diploma

img_3265.jpg
(Kuva by Justus Mättö)

Perjantaina se vihdoin alkoi. Tätähän nyt on odotettu ja kovasti yritetty valmistautua. Mitähän tästä nyt tulee, epätoivo iskenyt vähän väliä. Nyt kun ekat lähipäivät takana on olo kuitenkin hyvä. Osasinkin ehkä jotain, opiskeltava aineisto on laaja mutta kuitenkin ehkä tärkeämpää on hahmottaa kokonaisuuksia, kuin muistaa pieniä nippeli tietoja. Olen aina ollut suht huono kielten opiskelussa, joka kai jotenkin verrattavissa yksittäisten sanojen ja nippelitietojen omaksumiseen. Toisaalta olen taas aina hyvin ymmärtänyt matemaattisia yhtälöitä ja kokonaisuuksia asioiden ympärillä.

No ekat koulupäivät opeteltiinkin miten opiskellaan. Monelle paluu koulunpenkille saattaakin olla pitkästäaikaa ensimmäinen kerta kun pitää opiskella uusia asioita hirmuisella tahdilla ja vielä ymmärtää isompia kokonaisuuksia. Miten pieni yksityiskohta onkin osa isompaa kokonaisuutta. Luennoitsijanamme Kanadalais lähtöinen Michael Palij MW käyttikin esimerkkinä hyvin ilmastoa, jos ymmärrät ilmastoa isompana kokonaisuutena ei enää tarvitsekkaan muistaa yksittäisen aluueen ilmastoa, vaan tietämällä alueen sijainnin ja pinnanmuodot tiedät millainen ilmasto alueella vaikuttaa. Michael opettikin kahden päivän aikana miten kokeista voi päästä läpi. Millä tavalla kysy,myksiin tulisi vastata ja kuinka maistaa viinejä oikea oppisesti.

Onneksi olen aiemminkin harjoitellut SAT:in(systematic approach of tasting) mukaista tstingiä erillaisia somppa kisoja varten. Muuten olisi ensimmäinen päiuvä voinut tuntua vieläkin kamalammalta. Pikku flunssani tuntui sekoittaneen hajuaistini ja aromeiden löytäminen viineistä tuntui todella hankalalta. Onneksi iltapäivän viimeiset tastingit tuntuivat jo paremmalta ja seuraava päivä menikin jo paljon mukavammin. Minulle tuntuu joytenkin hankalalta erotella kuvailussa primary, seecobndary ja tetriary aromit, mutta enköhän jossain vaiheessa saa tästäkin kopin. On vaan maistettava ja maistettava. Viinien lisäksi kannattaa maistella ja haistella myös kukkia hedelmiä ja luontoa ylipäätään, jotta osaa sitten yhdistää lasista löytyvänb tuoksun osaisen tiettyyn aromiin. Tuntuu taas aika hankalalta saada tämä pakka kuntoon. No on tuo koulu saanut monta muutakin sieltä ulos ja valmistumaan, niin miksen minäkin siinä onnistuisi.

Puolentoista viiikon päästä lähdetään opintomatkalle Saksaan ja Ranskaan. Saksassa maja paikkanamme on Geisenheim josta sitten tehdään pistoja lähi viinialueille. Siitä matka jatkuu Alcasen Kolmariin ja siitä Eperneyhyn Champagneen. Odotan super innolla pääseväni maistamaan upeita rieslingejä rapeista ja hapokkaista maikeisiin ja täyteläisiin. Saatis itten kun päästään Ranskan puolelle ja lopulta Champagneen. Voi rahapussi raukkaa. Pidän reissussa läppärin ja kameran lähellä ja koitan pitää myös Blogia ajan tasalla. Välissä lomalle Kroatiaan katotaan löytyykö sieltä hyviä viinejäesiteltäväksi. Nyt Aapelin muskari loppuukin(kirjoitan tätä tosiaankin Muskarin aulassa) joten Heippuli!

 

 

Työ ja raha Opiskelu Työ

Koepäivä

img_3240_1.jpgTänään oli se etukäteen pelätty koepäivä. Koko kesän olen kahlannut läpi WSET level 3 kirjaa, tehnyt muistiinpanoja muistiinpanojen perään. Tänään vihdoin oli se päivä, kun testattiin oliko mitään jäänyt päähän, tästä kaikesta lukemisesta. Ja Jeeeee!!!! Tänään oikeasti osasin asiat mitä kokeessa kysyttiin. Jännitin ja mietin etukäteen kuinka syvälle asioihin kokeessa mennään, kuinka tarkasti viinialueiden ala-alueita kysellään, mutta onneksi mentiin sillä tasolla minkä itsekkin vielä osasin. Tai näin ainakin luulen, varsinaiset tuloksethan saan vasta kahdeksan viikon päästä joten odotettavaa kyllä riittää. Itsevarma fiilis kuitenkin jäi kokeesta ja mihin muuhunkaan sitä luottaisi kuin omaan intuitioon.

Eilen viimehetken lukuhetkessä iski totaalinen ahditus ja jännitys. Keksin purkaa ahdistustani pelaamalla WSET viinipeliä, jonka saa asennettua iphoneen AppStoresta. Törkeän hauska peli(no joo mikä kenenkin mielestä sitten on hauskaa), jossa pitää sijoittaa kartalle eri viinejä. Aika on tiukka, kussakin tasossa tulee sijoittaa 10 viiniä alkuperämaahansa tai alueelle 60 sekunnissa. Siinä meinasi sormet mennä sekaisin ja höyry nousta korvista, kun vuorotellen hypit kartalla Chilestä, Austraalian kautta Ranskaan ja taas perään toiselle puolelle maapalloa. Jokatapauksessa suosittelen kokeilemaan. Auttaa hahmottamaan viinimaailmaa. 

Niin tämän päivän koe tilanne oli aika hassu. Koe alkoi aamulla yhdeksältä, olin hyvissä ajoin Perhossa jotten vain myöhästyisi. Pääsin kuitenkin heti luokkaan ja suorittamaan tenttejä. Tein kokeet yksin, kokeen valvoja istui miltei 2,5 tuntia valvomassa yksin minua. Koe alkoi kahden viinin sokko Tastingillä, johon oli varattu aikaa 30 minuuttia. Olen harjoitellut paljon sokkoja kisoja varten, joten suppeahkon 3 tason tastingin suoritin miltei alle 15 minuutissa. Teoriakoe alkoi monivalinta kysymyksillä, viisikymmentä kinkkistä kysymystä pohdittavaksi. Toinen osa kirjallisesta kokeesta oli essee kysymyksiä ja siinä kyllä meinasi käsi väsähtää kesken kaiken. Kokeen jälkeen pystyikin huokaisemaan helpotuksesta. HUOOH!!! Tulihan tehtyä. Nyt voi pakata Level 3 kirjat kaappiin ja kaivaa WSET Diploman kirjat tilalle sillä ensi viikolla se jo alkaa! 

PS. Vitsi että rakastan viileitä syysaamuja. PARASTA

Työ ja raha Ruoka ja juoma Opiskelu