Muruilua!

 

 

 

Muru.jpg

On mahtavaa olla huippu työpaikassa töissä. Tänään päästiin nauttimaan yhden omistamamme Samuil Angelovin viini luennosta. Samuil on yksi Suomen kaikkien aikojen parhaista Sommeliereista. Hänen koulutuksiaan onkin mahtava päästä kuuntelemaan. Koulutukset ovat talossa työskenteleville ilmaisia ja ei niitä muut voi edes rahalla ostaa. Siinä mielessä olemme etuoikeutettuja.

img_3240_0.jpg

Koulutuksen aiheena oli Bordeauxin rypäle lajikkeet, niistä kolme tärkeintä Cabernet Sauvignon, Merlot ja valkoinen Sauvignon Blanc. Rypäleiden ominaisuudet, alueet joissa ne Bordeauxin lisäksi viihtyvät ja tietenkin minkä tyylisiä viinejä ne valmistavat. Taas tuli uusia juttuja vaikka aika perus asioita kahlattiinkin läpi. Päästiinhän me viinejäkin testaamaan. Porukakka antoi vinkkejä WSET tasting applikaatiosta. täytynee varmaan ladata ja testata, kut itse edelleen käsinkirjoittamalla teen muistiinpanoni.

img_3244.jpg

Viineistä ehdottomasti omaan makuuni paras oli Castillo d Aman Haiku 2013. Supertoscanalainen jossa 50% Sangiovesea 25% Capernet Sauvignonia ja  25% Merlota. Todella elegantti, hienostunut mutta yllättävän kypsät pehmeät tanniinit ikäisekseen. Nam!

Työ ja raha Ruoka ja juoma Opiskelu

Minä ja Viini

 

IMG_2888.JPG

Jostain sen on kai aloitettava. Olen Saara, miltei kolmekymppinen viiniharrastaja. Tai onko harrastaja oikea sana kuvaamaan minua? Ehkei, sillä olen työskennellyt ravintolassa vähän yli vuosikymmenen, viimeiset vuodet ravintolapäällikkönä. Viini on aina ollut iso osa työtäni mutta viime vuosina olen panostanut siihen enemmän ja enemmän. Mutten silti sanoisi itseäni viiniammattilaiseksi, mutta joskus toivottavasti Sommelieriksi.

Muutimme perheeni kanssa kolme vuotta sitten Helsinkiin kun kehitys mahdollisuudet Lahdessa ja silloisessa työpaikassani eivät tuntuneet enää riittäviltä. Aloitin silloin nykyisessä työpaikassani Murussa. Muru on viiniharrastajan taivas. Viinejä on sadoittain erikokoiseille rahapusseille sopivissa hintagatekorioissa. Työskentely niiden parissa on opettanut paljon, mutta matka oppimisessa on vielä niin mahdottoman pitkä. Hyvät opettajatkaan ei riitä kun teoriaa on kuitenkin luettava yksin. Toki toisia kuuntelemalla ja kysymällä saa paljon tietoa jos jaksaa kuunnella.

Viime vuonna valmistuin Viinimestariksi Turussa Anu Elomaan luotsaamasta viinimestari koulusta. Saatan jossain tekstissäni paneutua enemmän viinimestarikoulun aikaiseen hurahtamiseeni, mutta KYLLÄ menoa se on sen jälkeen ollut. Isoin harmini on kylläkin se että mitä enemmän luen ja opiskelen sitä tietämättömämpi olo minulla on. Viinimaailma on niin suuri ja täynnä pieniä nyansseja että niiden oppimiseen vierähtää helposti vuosikymmeniä jos sekään riittää.

Ensiviikolla tulisi minun tenttiä Perhossa WSET Advance level 3 tason tentit ja seuraavalla viikolla alkaakin sitten jo WSET Diploma koulutus. Jännittää kovasti riittääkö rahkeet ja pysyykö pää kasassa kaiken tämän keskellä. Toivottavasti, eiköhän tästä saada ainakin hauskaa kirjoitettavaa ja toivottavasti myös luettavaa.

-Saara 

Työ ja raha Ruoka ja juoma Opiskelu