Omaksun itseni tunneälykkääksi

Tunneälykkyys oli sanana minulle aivan uusi tuttavuus vielä muutama viikko sitten. Päätin tutkia ja ottaa heti selvää että mitä se on? Mitä tarkoittaa, kun sanotaan, että joku on tunneälykäs ihminen? Onko sillä mitään tekemistä älykkyyden kanssa, entä tunteiden? Onko se sitä, että tunnistaa omat tunteet, niiden vaihtelevuuden – tunteiden vuoristoradan – ja osaa myös hallita niitä?

Halusin listata teille millainen ihminen on, kun hän on tunneälykäs. Itse ainakin omaksuin tämän luonteenpiirteen yhdeksi omistani, niin nappiin se osui omalle kohdalleni, ja lukeutuu myös hyvin omiin toimintatapoihini.

DBAD3DD1-450D-4184-B5C6-308D460621FA.jpeg

Tunneälykäs ihminen,

– Tiedostaa omat tunteet ja osaa kertoa, miltä itsestä tuntuu. Osaa olla rehellinen itselle sekä muille omista tunteista.

– On kiinnostunut myös muista – heidän kuulumisistaan, tunteistaan ja elämästään. Pitää ihmisiä yleisesti kiinnostavina ja osaa olla utelias ihmisten suhteen. Uteliaisuus viittaa empatiaan, ja empatia kytkeytyy tunneälyyn.

– Ei pelkää elämässä muutoksia. On valmis muuttumaan, tai muuttamaan. Uskaltaa ”hypätä” mukavuusalueen ulkopuolelle. On rohkea.

– Tunnistaa heikkoudet ja vahvuudet, on myös rehellinen niin itselle kuin muillekin niistä. Osaa hyödyntää omia vahvuuksia ja vältellä taas heikkouksia. Tuntee itsensä, omat toimintatavat ja tunteet, sekä osaa tulkita ja käyttää niitä hyödyksi.

– Osaa ”tulkita” muiden toimitatapoja ja ymmärtää, mitä he sillä tarkoittavat. Ihmisten havannointi on osa tunneälykkyyttä. Osaa seurata ihmisiä ns. sivusta.

– Muiden on vaikea loukata tunneälykästä ihmistä. Tunneälykäs tuntee itsensä jo niin hyvin ja omaa hyvän itsetunnon, joten muiden kommentit eivät tule yllätyksenä. Hän pystyy jopa nauramaan itselle ja omille (erikoisillekin) toimintatavoille.

– Osaa sanoa ”ei.” 

– Hyväksyy sen, että tekee virheitä ja osaa antaa itselle anteeksi. Ymmärtää, että virheistä voi vaan oppia. Kukaan ei ole täydellinen.

– Antaa pyyteettömästi, eikä tarvitse vastalahjaa. ”Sinut saa iloiseksi jo se, että olet saanut jonkun toisen iloiseksi.”

– Ei ole jämähtänyt menneisyyteen. Menneisyys on menneisyyttä, nyt on nyt. Tulevaisuus on vielä avoin ja kaikki mahdollista.

– Ei anna muiden negatiivisuuden valloittaa omaa ajattelutapaa. Osaa ns. käsitellä hankalia tyyppejä, mutta ymmärtää heidän ajatusmaailman myös.

– On aikoja, jolloin haluaa eristäytyä omiin oloihin ja ottaa etäisyyttä kaikesta. Eli osaa viettää omaa aikaa, koska se on tärkeää oman hyvinvoinnin kannalta.

Arvostaa jo sitä vähää, mitä on. Ilostuu ja on onnellinen jo ihan pienestä, kuten vastaantulevan ihmisen hymystä. Iloitsee elämästä näkyvästi. Rakastaa elämää, ja antaa sen myös näkyä.

 

xx Vilhelmiina

Kommentit (3)
 1. Olipa hyvä, että teit tämän postauksen ja muistuttelit tästä ominaisuudesta! <3

  Tunnistan sinussa näitä piirteita - mitä nyt somen ja viestien perusteella toista tuntee 🙂

  Tunnistan myös suurimman osan noista kohdista itsessäni tai ainakin pyrin niihin. Varsinkin viime aikoina olen yrittänyt osata tunnistaa sekä ilmaista tunteeni ja sanoa EI, silloin kuin siltä tuntuu. On muuten totta, että tunneälykästä ihmistä on vaikea loukata!

  1. Ole hyvä :)<3

   On tosiaan hyvä oppia tunnistamaan oma itsensä, varsinkin ne omat tunteet, jotta niitä osaa käsitellä ja hallita eri tilanteissa. Kaikki tunteet kuuluu kuitenkin elämään ja niitä on jokaisella oikeus ilmaista. Ja ”ei” tarkoittaa aina ”ei”, eikä se ole viittaa siihen, että ihminen olisi epäkohtelias kun sen sanan ilmaisee. Kaikkeen ei todellakaan tarvitse suostua. Pitää muistaa kuunnella omaa sisintään siinä kohdin. 🙂

  2. pakko lisätä vielä, 

   että mäkin olen aina ollut niin kiltti, että en ole kehdannut sanoa ”ei.” Oon kuvitellut sen loukkaavan toista niin paljon, että se tyyppi ei halua olla enää missään tekemisissä mun kanssa. Nyt menneen vuoden aikana oon kasvanut niin paljon henkisesti, että enää ei tuota mitään vaikeuksia kieltäytyä asioista, joita en halua oikeasti toteuttaa. Eikä ne tyypit mihinkään ole kadonnut viereltäni, vaikka tuota sanaa olenkin käyttänyt. Ja oon myös muille muistutellu, että aina ei tarvi suostua kaikkeen, jos ei tunnu hyvältä. Ei se ”ei” ole mikään ruma sana, vaan se on jokaisen sanavarastoon kuuluva sana, jota on oikeus ilmaista silloin kun siltä itsestä tuntuu. <3

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa