Siitä, miksi kannustaminen on tärkeää

Mielestäni tässä yhteiskunnassa on yksi pieni asia erittäin tärkeää; kannustaminen.

Kun olin työttömänä muutama vuosi sitten, ja onnistuin pitkästä aikaa saamaan yhden päivän työkeikan, muistan kuinka ihanalta tuntui kun joku kehui ”oletpa sinä ahkera!” – vaikka minulta itsestä ei siltä tuntunut, olinhan pudonnut yhteiskunnan ulkopuolelle ja vailla vakituisempaa työtä. Muistan, kuinka hyvältä kyseinen kommentti tuntui syvällä sisimmässäni. Tuolla kommentilla, ja muutamilla muilla rohkaisevilla lauseilla, minä jaksoin sinnitellä ja odottaa sitä parempaa huomista.

En minä työttömänä kuitenkaan vain ollut. En koskaan osaa varmaan vain olla. Olen tekevä ihminen. Ihminen kuitenkin voi saada aikaiseksi paljon, vaikka hän ei ns. yhteiskunnan eteen töitä tekisikään. Aina voi tehdä töitä esimerkiksi itsensä eteen. Kehittää itseä, kuunnella itseä, tutustua itseensä. Tunnustella itseä ja tehdä niitä asioita, joita ei muuten ehtisi. Niin voi löytää ne omat jutut, jos ei muuten. Usein luovuus astuu esiin silloin, kun elämässä on aikaa muullekin kuin työlle. Työttömänä itse ainakin löysin kirjoittamisen ja inspiroiduin muutenkin lukemaan. Kirjasto olikin silloin kovassa käytössä, ja rehellisiä jos ollaan, nyt en ole käynyt kirjastossa yli vuoteen.

Kannustaminen on ehkä hitusen epänormaalia vielä meille suomalaisille, sillä aika harvojen suomalaisten suusta kuulee kannustavia kommentteja, kehuja tai rohkaisuja. Mutta kun kuulee, niin wau. Tätä voi ihan meistä jokainen kuitenkin harjoitella. Seuraavaksi kun liikut kaupungilla, missä vain, niin kehu vastaantulevaa tai vaikka kaupankassaa, ihan ketä vain. Työyhteisössä rohkaise kollegaasi ottamaan se seuraava harppaus ja pyytämään sitä hänen kauan kaipaamaa palkankorotusta. Koulussa kannusta luokkakavereitasi kun on tulossa esimerkiksi tenttipäivä. Näitä asioita voi tehdä yhtälailla myös sosiaalisessa mediassa.

Kehu, rohkaise ja kannusta tuttuja ja tuntemattomia. Päivittäin. Niitä rakkaita ystäviäsi tai tuiki tuntemattomia ohikulkijoita. Näin saadaan paljon iloa, hymyä ja aurinkoa ympärillemme. Sitä hyvää mieltä.

xx Vilhelmiina

Kommentit (4)
  1. Ani / Naked Truth
    8.3.2019, 15:12

    Ihana teksti ja niin tärkeä muistutus! <3 Suomessa kehutaan tosiaan valitettavan harvoin. Muistan kun meinas tulla itku kun esimies kehui mua. Kun olin painanut duunia hiki hatussa ja sain siitä kiitosta ja kehuja hyvästä työstä – huh mikä fiilis! 😀 Oon itekin yrittänyt kehua kaikkia ja kaikkea, spread the joy! 🙂 Tulee itellekin älyttömän hyvä olo kun kehuu muita. 🙂

    1. <3 Ihan mahtavaa, huippu esimies! Oikeasti, minusta tuntuu että kehumalla muita me jaetaan sitä kehumisen ja kannustamisen tietoisuutta eteenpäin, ja ehkä näin saadaan se jatkumo kaikille kauniille lauseille – niin ne kauniit lauseet etenee muidenkin suusta! Spread the joy, todellakin! Ihana, kiitos kommentista kaunis nainen :)<3

  2. Ihana kirjoitus! Sä vaikutat todella kannustavalta ja positiiviselta tyypiltä 🙂 kiitos siitä!

    1. Voi kiitos, kiitos paljon kauniista kommentista! <3

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *