Heinäkuun kirjat ja Armi Aavikko

Elokuu. Kuukausista itselleni rakkain, tänä vuonna myös ensimmäistä kertaa itselleni lomakuu. Palataan silti vielä perinteisesti edellisen kuukauden kirjavinkkeihin.

Kotimainen kirjallisuus on rikasta ja laadukasta, ja aivan sattumalta kaikki kesäkuun luetut olivat kotimaisia ja niin oli muuten toukokuussakin. Piti selata postauksia ihan huhtikuulle saakka, että löytyi ulkomaalaista tuotantoa. Myös toukokuun äänikirja saldo oli kotimainen, vuhuu laadusta tinkimättä!

Ja näissä merkeissä alkoi myös heinäkuu, kotimaisella uutuus dekkarilla ja maalaisromantiikalla. Mutta päästiin heinäkuussa nyt myös kansainvälisemmillekin sivuille. Tässäpä heinäkuun luetut, kun äänikirjat olivat vielä töiden takia tauolla.

* Christian Rönnbacka jatkaa dekkarillaan Tulen aika Hautalehto-sarjaa. Edellinen kirja oli täynnä toimintaa, räiskettä, pauketta ja vauhdikkaita käänteitä Lapissa ja Tulen aika jatkaa suoraan siitä mihin edellinen kirja jäi.

Tämä kirja on maltillisempi, ei räiskettä, eikä paljon nopeita käänteitä. Mutta, tästä huolimatta kerronta pitää otteessaan eikä kirja ole tylsä. Taitava kirjoittaja luo koukun lukijalleen myös näin. Hautalehto kokoaa itseään Lapin jälkimainingeista siistissä sisähommassa, johon hän saa työparikseen Ruotsissa toimineen kollegan Henna Björkin, yhdessä heidän tehtävänään on saada kadulla vallitsevat väkivaltaisuudet vähenemään, ja Henna tuo tähän kokemustaan naapurimaasta.

Varmaankin elämäni ensimmäinen dekkari, jossa arvasin tekijän oikein, mutta ei sekään haitannut, sehän saa vai lukijan hyvilleen, että olimpas kerrankin nokkela. Loppuratkaisusta taasen olen täysin erimieltä, ei näin Antti, mutta se sinun täytyy lukea itse, että mitä tapahtui.

Bazar 2021,333 sivua

Riihikuivaa satoa Jylhäsalmella jatkaa Kirsi Pehkosen maalaisromanttista sarjaa, tämä on jo viides osa tähän idylliseen kyläläisten elämään ja lossin tuomiin keskittyvään maalaismaisemiin, jonka keskiössä toimii lossikahvila Lossari.

Tällä kertaa lossin tuomana Jylhäsalmelle saapuu freelancer-toimittaja Laura lehtiöineen ja kameralaukkuineen.

Lauran kammottavat otsikko-aatokset ovat kamalia, mutta onneksi hän saa freeuralleen tuulta alleen ja ei julkaise kamalimpia otsikoitakaan. Yksi sovittu juttu keikka Lossarin kahvilaan, ja sekin myöhässä vaihtuukin yli viikon mittaisiksi juttukeikoiksi. Myös Lauran äidin vanha ystävä Sari asuu Korkealan kylällä ja hänen tarinansa on toinen juonenkäänne kirjassa Lauran rinnalla. Sekaan mahtuu dekkarin piirteitä ja tietenkin sitä maalaisromantiikkaa.

Karisto 2021, 269 sivua.

Emily Henryn ensimmäinen aikuistenromaani Täydellinen päivä on kahden kirjailijan rakkaustarina.

January taitaa romanttisen viihdekirjallisuuden, kun taas Gus puolestaan kirjoittaa korkeakirjallisuutta.

Kilpailevat kirjailijat, opiskelutoverit kohtaavat sattumalta toisensa jälleen ja tyhjän paperin kammonsa järven rannalla naapuritaloissa. Molemmilla on haavansa nuoltavana ja kirjansa kirjoitettavana, mutta he päättävätkin vaihtaa osia kirjallisuusgenren osalta.

Sanavalmista keskustelua, rakkautta, surua.. kaikkea tätä.

Kirja oli mukiinmenevä, kyllä. Jotkut kohtaukset tuntuivat junnaavan paikoillaan, mutta viihdyttää luettavaa silti. Ei yllä kesän parhaimmistoon, mutta ihan ok.

Karisto 2021, 449 sivua.

Heinäkuussa 3 luettua kirjaa, 1051 sivua.

Äänikirjojen ollessa tauolla edelleen löysin kokkaillessani Yle Radio Suomelta kuunelmasarjan Armi Aavikosta. Kuunnelmia on tullut itsekin tehtyä ja voi, että nämä ovat liian aliarvostettuja. Muutama kesä sitten löysin kuunnelmasarjan Kikasta samaiselta kanavalta ja sekin oli loistava.

Jaksoja on 20 ja jokainen jakso noin parinkymmenen minuutin mittainen. Jaksot löytyvät Yle Areenasta elokuun loppuun saakka.

Miss Suomi Armi Aavikko, josta leivottiin viihdetähti. Armin ja Dannyn suhde ja mitä Armi itse olikaan. Surullinen tarina, mutta vahva suositus. Mukana myös mahtava kattaus kotimaista musiikkia ja aitoja arkistojen haastattelupätkiä sekä uudempiakin haastatteluja. Armin ääniroolissa oivallisen suorituksen tekee Minka Kuustonen.

Näitä lisää, kiitos!

Tässä vielä Rönnbackan ja Jylhäsalmen edellisten osien vinkit viime syksyltä.

Mitä luin viimeksi? Kirjavinkit x 3

•Syksyn dekkarikunkku tulee tässä

Ihanaa elokuuta ♥

kulttuuri kirjat suosittelen ajattelin-tanaan
Kommentit (3)
  1. Tuo Rönbacka on kiinnostava! Kiitos vinkistä!

  2. jos olisi ylimääräistä aikaa, niin tuon Armin voisi kuunnella!

    1. Suosittelen vahvasti!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *