Jouluhaasteen 10 faktaa + jouluhaave ja joululahjavinkki

Oikein mainiota ensimmäistä adventtisunnuntaita 🕯️.

Pitkästä aikaa arki huoleni kaikki heitin tuonnemmas (huomiselle) ja sain aktivoitua blogiin jouluisen blogihaasteen, jonka bongasin ihanaisen Minnan blogista.

Tässä siis minun jouluiset kymmenen faktaa.

 1. Riisipuuro ja rusinasoppa ne yhteen kuuluu, Turusta käsin julistettavan joulurauhan kanssa radiosta kuunnellen. Televisiota meillä katsellaan varsin vähän yleensäkin, ja jouluna ei laisinkaan.
 2. Joulukirjat ja leffat ovat joulun alun  suosikkeja, jo heti marraskuusta alkaen. Samoin tortut, glögi ja piparit kuuluvat joulun odotukseen ennemmin kuin varsinaiseen jouluun. Jouluna nautitaan runsaasta ruokapöydästä ja jälkiruoka ei yleensä oikein maistukkaan, eikä liioin kuulu ruokapöytään meillä. Kahvin kanssa taatelikakku tai pumpulikakku on hyvää, mutta suklaat ja muut ei tee kauppaansa. Sohvan nurkassa kirjan kera, maistuu suosikki irtokarkit.
 3. Työ. Työ on meidän perheen jouluperinne. Jo lapsuudesta asti aina joku perheenjäsenistä viettää joulun töissä. Yrittäjyys, hoito-ja palveluala eivät lomia tunnusta. Aina joku on joulun töissä, ja mielestäni se on kunnia-asia, samalla mahdollistaa enemmän joulun vietosta nauttiville vapaata, ikään kuin joululahjana. Joskus töissä on useampikin, yhteen voidaan kokoontua muutoinkin ilman joulua.
 4. En lähetä joulukortteja. Kortit tuppaavat jäämään aina viime tinkaan, tai löytyvät vasta vuoden vaihteessa, joten skippaan tämän yhden muistamisen kokonaan.
 5. Hautausmaa. Kynttilät viedään jo edesmenneille heitä muistellen, hämäränhyssyssä kynttilämerta ihaillen.
 6. Joululaulut. Muutama kaunis joululaulu saa hoilottamaan siivotessa mukana, kuten Walking in the air ja Hoosianna herkistää adventtikirkkossa, mutta muutoin jätän väliin.
 7. Kalat ja rosolli eivät kuulu täällä joulupöytään. Kinkku/kalkkuna, uudet perunat, riistakäristys, laatikot, salaatti, kylmäsavuporo ja limppu kuuluvat. Jouluruokia ei syödä kuin kaksi päivää, sitten siirrytään arkiruokiin tai valmistellaan parempaa intialaista rauhassa kokkaillen.
 8. Ulkoilu. Ulkoilu on iso osa joulua. Aamulla reippaillaan lenkillä. Ja vielä päivemmällä uusi lenkki, luistelua, hiihtoa tai potkuttelua  porukalla. Tämä on joulunpyhien kohokohta.
 9. Joulurauha. Olipa sitten töissä tai ei. Joulussa on parasta kiireettömyys, valmis ruoka ja hetki vain olla, tehdä itselle mieluisia asioita silloin kun haluaa. Lukea kirjaa yömyöhään, ulkoilla vaikka jo anivarhain, nakertaa kinkkuleipää ennen ruoka-aikaa.
 10. Joulusauna. Sauna pitää olla jouluaaton päätteeksi, omaa ulkosaunaa lämmitetään jo aamusta alkaen hartaudella ja kantovesi kannetaan sankoilla muuripataan. Joulusauna kruunaa päivän ja lepuuttaa kehon ja mielen puhtaiksi, löylyn lämmön helliessä.

+Jouluhaaveeni.

Haluaisin viettää yhden kokonaisen joulukuun kausityöntekijänä Lapissa. Esimerkiksi retkijärjestäjänä, vaikka sytytelläbtulia turisteille ja tarjota leipäjuustopaistosta glögin kera kodassa. Tai vaihtoehtoisesti toivoisin, että jonain jouluna olisi koko perhe koossa, kukaan ei olisi töissä ja pääsisimme kaikki valmiiseen joulupöytään vaikka jossain mökkikylässä Lapissa.

Extrana vielä hauska aineeton joululahjavinkki. Suunnittelin ystävälleni jouluisen rastiradan joululahjaksi. Vihjeeksi annoin päivämäärän, kellonajan ja ulkoiluvaatteet. Ensimäiselle rastille laitoin kuvavihjeen viestinä, vaikka itse meninkin häntä aamulla hakemaan. Ensin siis suunnistimme kuvan mukaan valokuvanäyttelyyn ja sitten kirjastoon lainaamaan hyviä joulukirjoja. Sieltä seuraavan vihjeen avulla pop-up kahvilaan joulukakuille ja glögille ja vielä sieltä seuraavan vihjeen mukaan joulumarkkinoille. Kivaa yhteistä aikaa lenkkeillen. Saa käyttää ❤️

Kivaa joulunodotusta!

~Villasukka~

blogit-150x60.png

puheenaiheet ajattelin-tanaan ystavat-ja-perhe tapahtumat-ja-juhlat
Kommentit (4)
 1. Näitä on vain aina yhtä kiva lukea <3

  1. Kiitos, kun luet! 🖤

 2. Olipa kiva, että sinäkin tartuit tähän haasteeseen! Vaikken jouluihminen olekaan, minusta on ihana lukea näitä jouluisia faktoja. Erityisesti pidin lopun haaveestaa ja tuosta ylläristä! 🙂

  Minna

  1. Kiitos Minna haasteesta!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *