Porkkana-maapähkinävoikeitto

20190116_124152871_ios.jpg

Viime viikon pähkinäteema oli ja meni, mutta palaan siihen vielä hetkeksi. Tein nimittäin niin älyttömän hyvänmakuista ja pehmeää porkkanasosekeittoa, etten malta olla jakamatta sen reseptiä. Tätä kun valmistaa itselleen, kuorii ja pilkkoo ensin vihannekset, keittää ne kypsiksi, soseuttaa ja sekoittaa joukkoon kerman ja maapähkinävoin ja nauttii kaiken sen pehmeän seoksen levittämästä lämmöstä vatsassa ja koko kehossa, voi todella tuntea pitävänsä itsestään huolta. 

Lempeä porkkanapähkinäsosekeitto

1 kg porkkanoita
1 pkt kikherneitä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1/2 dl sileää maapähkinävoita
2 tl jauhettua chiliä
2 tl juustokuminaa
2 dl kaurakermaa
n. 1 l vettä
vähän öljyä

1. Kuori ja pilko porkkanat pylpyröiksi. Hienonna myös sipulit.

2. Kuumenna öljy ison kattilan pohjalla ja kuullota sipuleita hetki. Sekoita samalla joukkoon mausteet.

3. Lisää kattilaan porkkanat ja kaada niiden päälle vettä sen verran, että ne peittyvät (suunnilleen litran verran).

4. Keitä porkkanoita n. 15 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä. Lisää tässä vaiheessa huuhdellut kikherneet. 

5. Nosta kattila liedeltä ja surauta keitto soseeksi sauvasekoittimella.

6. Laita kattila takaisin liedelle, nosta vähän lämpöä ja lisää maapähkinävoi ja kaurakerma. Eikö näytäkin ihanalta, kun ne sekoittuvat ja muuttavat keiton sävyä?

Perjantaina syödään sitten jotain muuta kuin pähkinöitä. Ihanaa viikkoa, toivottavasti se kohtelee teitä hyvin!

<3 Maria

Jos tykkäät sosekeitoista, lue myös nämä:

Palsternakkakeitto

Punajuurikeitto

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta Vastuullisuus

Pähkinävoi + hedelmät: aamupala, välipala, jälkkäri

20190113_100636058_ios.jpg

Tänään pähkinäteema jatkuu! Kehittelin pähkinävoista kolme erilaista reseptiä, jotka sopivat aamu- ja välipalaksi tai jälkkäriksi.

Pähkinävoita voi tehdä itse hyvällä tehosekoittimella, mutta sitä voi myös ostaa tavallisista kaupoista tai esim. Ruohonjuuresta. Peruskaupoissa myydään yleensä maapähkinävoita, josta kannattaa valita palmuöljytön versio (esim. Urtekram). Nutellakin on tehty maapähkinöistä, mutta se sisältää maitoa, eli se ei ole vegaanista. Sekä Urtekramilla että Biona Organicilla on laaja valikoima erilaisia levitteitä nettikaupoissaan. Itse himoitsen esim. Bionan mantelivoita.

Kannattaa pähkinävoiden lisäksi katsastaa myös pähkinämaitojen valikoimat, esim. Blue diamondin kahviin tarkoitettu mantelimaito on superhyvää!

Aamupala: pähkinäinen päärynätuorepuuro

3 dl kauramaitoa (tai muuta kasvimaitoa)
2 dl kaurahiutaleita
1/2 päärynä raastettuna (tai pieneksi pilkottuna)
1 rkl pähkinävoita

Valmista tuorepuuro edellisenä iltana ja laita se jääkaappiin odottamaan aamua. Kuori ja raasta päärynä, sekoita ainekset keskenään. Päärynän toisen puolikkaan voi viipaloida aamulla puuron päälle.

Välipala: minttu-mantelivoileipä

kauraleipäviipale
nokare mantelivoita
muutama omenaviipale
tuoreita mintunlehtiä

Paahda kauraleipä ja voitele se mantelivoilla. Koristele omenaviipaleilla ja mintunlehdillä.

20190113_100611852_ios.jpg

Jälkkäri: banaani-maapähkinä-kaakaonicecream

1 muussattu ja pakastettu banaani
2 rkl maapähkinävoita
2 tl kaakaojauhetta (ilman maitojauhetta)
1/2 dl kauramaitoa

Muussaa ja pakasta banaani esim. yön yli. Sekoita kohmeisen banaanin joukkoon (sauvasekoittimen avulla) maapähkinävoi ja kaakaojauhe. (Voit myös käyttää sellaista pähkinävoita, jossa nämä on yhdistetty, esim. Urtekramin rapeaa choco-maapähkinävoita.) Lisää vähän kauramaitoa tai muuta kasvimaitoa. Jäätelön sekaan tai päälle voi myös rouhia pähkinöitä.

Kivaa viikonloppua!

<3 Maria
 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta Vastuullisuus