Parhaat podcastit juuri nyt, osa 1

Vielä joskus pari vuotta sitten en edes tiennyt, mitä podcast tarkoittaa. Se kuulosti joltain ärsyttävältä muotisanalta, vähän samanlaiselta kuin kuratoida, jota käytetään nykyään joka paikassa. (Kaikki mallistot, kokoelmat ja valikoimat kuulostavat hienommilta, kun joku on kuratoinut ne.)

Onneksi en kuitenkaan poistanut podcast-sovellusta mun kännykästä, vaan tutustuin siihen vähitellen ja löysin paljon kuunneltavaa. Yleensä laitan aina jonkun podcastin soimaan kun herään ja kuuntelen sitä puolisen tuntia samalla kun teen aamupalaa. Onneksi parin viime vuoden aikana on myös tullut hurjasti lisää hyviä, suomenkielisiä podeja. En oikein jaksa kuunnella millään muulla kielellä, koska olen mukavuudenhaluinen ja tykkään äidinkielestäni niin paljon.

Listasin tähän kaikki mun lempparipodcastit, mutta jätin pois ilmeisimmät, kuten Auta Antin ja Kaverin puolesta kyselen. Kaikki näistä löytyvät ainakin iphonen sovelluksesta. Järjestys on samanlainen kuin mun kuuntelulista siellä apissa, eli aika random.

Selviytyjät – tarinoita elämästä

Podissa haastatellaan ihmisiä, jotka ovat kokeneet erityisen paljon vaikeuksia elämässään. Mä oon vähän kyllästynyt lukemaan selviytymistarinoita aikakauslehdistä, mutta tällaisina äänitettyinä haastatteluina ne kiinnostavat mua edelleen. Jaksojen aiheita ovat esim. alkoholismi ja hyväksikäyttö, mutta aiheilla ei mässäillä eikä juontaja (Teemu ”Pastori” Potapoff) suhtaudu haastateltaviensa kertomuksiin kauhistelevasti tai säälivästi.

Paras jakso: En ole vielä kuunnellut kaikki jaksoja, mutta eniten kiinnostavat 1. kauden jaksot 5 (Kätkytkuolema) ja 6 (Asunnottomuus).

Mahadura ja Özberkan

Susani Mahadura ja Yagmur Özberkan käsittelevät Ylen podcastissa arkoja mutta ajankohtaisia aiheita, kuten rakenteellista rasismia, vammaisten seksuaalisuutta ja kuoleman kohtaamista. Haastateltavat ovat aiheiden asiantuntijoita joko koulutuksensa tai omien kokemustensa kautta, ja jaksoissa puhutaan kaikesta suoraan.

Paras jakso: Viime vuoden Sidewaysissa nauhoitettu vogueta käsittelevä jakso Make that pussy pop!

Rakkaudesta

Löysin tämän podcastin jo pari kuukautta sitten, mutta aloin kuunnella sitä vasta maanantaina. Ja siis en kestä, jaksot ovat niin kauniita, koskettavia, hyvin käsikirjoitettuja ja ajatuksia herättäviä, että mun on täytynyt oikein säästellä niitä. Käsikirjoituksella tarkoitan siis sitä, että juontaja Iida Rauhalammi kysyy haastatelluilta olennaiseen pureutuvia kysymyksiä ja suuret tarinat tiivistetään lyhyeen mittaan. Kertomukset ovat kuitenkin täysin totta ja kuvaavat sekä sitä tunnetta kun sydän särkyy että sitä, kun se täyttyy rakkaudesta.

Paras jakso: Tähän mennessä mieleenpainuvin on ollut jakso 1: Rakkautesi muutti kaiken – ja enemmän.

Jäljillä

Tämä podcast tuntuu salaiselta paheelta, koska mun on vaikea myöntää itselleni tai kellekään muulle nauttivani murhajuttujen kuuntelemisesta. Podi on kuitenkin tehty huolellisesti, juontajalla on rauhallinen ääni ja ote ja erityisesti ratkaisematta jääneiden tapausten spekulointi on kiinnostavaa.

Paras jakso: 59. Sneha Anne Philip – jakso kertoo naisesta, joka katosi syyskuun 11. terrori-iskujen aikaan ja jonka kuolinsyy jäi epäselväksi.

Kirjoittamisesta

Nyt kun oon kirjoittanut sekä gradua, romaanikässäriä että tätä blogia, kynä ja paperi ja läppärin näppäimistö ovat joka päivä vahvasti mun mielessä. Erkka Mykkänen haastattelee podissa kirjailijoita ja muita kirjoittamisen ammattilaisia esim. aloittamisesta, editoinnista ja kirjoitusrutiineista.

Paras jakso: 2. kauden 2. jakso, jossa Veera Ojola kertoo Demin instagramiin tehdyn chatfiction-sarjan synnystä.

Aristoteleen kantapää

Kerran yksillä treffeillä ärsytti, kun treffikumppanini selitti mulle pitkällisesti, miten stadin slangi on syntynyt, enkä saanut sanottua, että joo tiedän, oon opiskellut juuri näitä asioita. Lepyin kuitenkin vähän kun kuulin, että mies oli oppinut kertomansa jutut Aristoteleen kantapäästä. Ihminen joka kuuntelee tätä podia ei voi olla kovin hirveä. Ylen radio-ohjelmassa/podcastissa kerrotaan erilaisista suomen kielen ilmiöistä ja paheksutaan hyväntahtoisesti lehtitekstien kielikömmähdyksiä.

Paras jakso: Lyhyt johdatus meemien maailmaan ja Mitä tietoa kapellimestari välittää orkesterille konsertissa? (2 osaa, jotka molemmat ovat älytöntä tykitystä soitinten ja musiikin maailmasta)

* * *

Toinen osa suosituksista tulee ensi viikolla, koska muuten tämä postaus olisi venähtänyt liian pitkäksi. Toivottavasti löysitte uutta kivaa kuunneltavaa!

<3 Maria

Voisit tykätä myös:

Maaliskuun kulttuurisuositukset

Musasuosituksia: Lyyti ja Rebekka Holi

// Seuraa INSTAGRAMISSA / BLOGLOVINISSA //

kulttuuri podcastit suosittelen syvallista
Kommentit (2)
  1. Hei Maria!

    Kiitos vinkeistäsi! Minulta myös suositus Mahadura & Özberkanille ja varsinkin Aristoteleen kantapäälle. Perehdyin kielitieteeseen yliopistossa, joten on kiva kuunnella höpinää suomen kielen koukeroista. Pääasiassa kuuntelen kuitenkin englanninkielisiä tiedepodcastejä, kuten The Infinite Monkey Cage ja The Curious Cases of Rutherford & Fry.

    1. Suomen kielen rakenteista puhuminen on kyllä parasta! Kiitos myös sun suosituksista, aion kyllä jossain vaiheessa kehittää kielitaitoani ja kuunnella podeja myös esim. enkuksi, joten on kiva tietää mihin siitä laajasta valikoimasta voisi ensimmäisenä tarttua 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *