Rutiineja, jotka saavat sydämen lyömään hitaammin

Pari päivää sitten istuin iltaan asti puistokaljalla, mutta nyt ikkunasta näkyy vain harmaina läikkyviä lätäköitä. Väsyttää jo valmiiksi, kun ajattelen kaikkea sitä tenttiin lukemisen määrää joka pitäisi tällä viikolla suorittaa, ja oikean hartian kohdalla jomottaa, koska oon ollut taas liian paljon koneella ja liian vähän liikkumassa.

Kaikesta huolimatta tuntuu ihan hyvältä ajatukselta siirtyä vähitellen syksyyn. Oon ollut tänä kesänä tosi ailahtelevalla tuulella ja kaipaan rauhoittumista, opiskeluun keskittymistä, kaverien näkemistä yliopistolla ja ennen kaikkea rutiineja.

Tietyn päivärytmin noudattaminen ei ole musta mitenkään tylsää, vaan se tuo elämään sellaisen hyvän ja turvallisen kaavan. Vähän niinkuin rakennustelineet, joiden päälle voi sitten kasata kaikkea kivaa ja kaunista. Ihanimmilta tuntuvat juuri nyt sellaiset asiat, jotka rauhoittavat sykettä ja saavat hengittämisen tuntumaan helpommalta.

Tänä syksynä haluaisin vahvistaa ainakin näitä rutiineja:

Lukeminen ennen nukkumaanmenoa

Somen ja uutissovellusten selailu ei ole musta mitään hirveää elämän tuhlaamista, koska saan niistä paljon uusia ajatuksia ja haluan pysyä perillä ajankohtaisista asioista. Kirjojen lukeminen rauhoittaa mua kuitenkin kaikkein parhaiten. Kun syventyy kaunokirjallisuuteen, aivot tekevät aktiivisesti töitä ja luovat silmien eteen mielikuvan toisenlaisesta maailmasta ja siellä elävistä ihmisistä. Silloin ympäröivä maailma tuntuu kaukaiselta, eikä mieli poukkoile jatkuvasti eri suuntiin.

Kotona joogailu

Oon innoissani siitä, että aloitin viime viikolla mun kaverin ohjaamassa joogaryhmässä. Mulla ei ole pitkään aikaan ollut säännöllistä harrastusta, joten tuntuu kivalta, että kalenterissa lukee nyt jokaiselle viikolle ainakin se yksi merkintä.

Haluaisin myös tehdä jonkinlaista liikuntaa kotona silloin tällöin. Eilen illalla joogasin ja venyttelin hetken ennen iltapalaa ja sain pitkästä aikaa nukuttua tosi hyvin.

Spontaani kirjoittaminen

Aiemmin oon kirjoittanut hyvin aikataulutetusti, mikä on tarpeellista etenkin tän blogin ja gradun kannalta. Kesällä otin kuitenkin välillä vihon ja penaalin mukaan ja menin Kasvitieteelliseen tai Siltasaaren rantaan istumaan, söin hedelmiä ja kirjoitin sen verran kuin tuntui hyvältä. Kun ei ole aikataulua tai tavoitteita, ei ole myöskään samanlaista epäonnistumisen pelkoa kuin muulloin. Kohta tällaiset hetket täytyy siirtää sisätiloihin, esim. Tiedekulmaan tai omaan sänkyyn, mutta haluan silti jatkaa niitä.

Kahvila-aamupalat ja sunnuntaikävelyt

Pari vuotta sitten menin melkein joka viikko kävelylle lauantai- tai sunnuntaiaamupäivänä, mutta nyt oon unohtanut tän rutiinin jonnekin. Tai sitten mun muisti tekee tepposet ja oon oikeasti tehnyt ehkä vain kolme tällaista kävelyä silloin vuonna 2017. Myös edellisestä kahvila-aamupalasta on ihan liian pitkä aika. Aamiaisen syöminen yksin (tai korkeintaan kirja seuranaan) kahvilassa on musta aika hienovarainen mutta todella hyvää tekevä juttu, josta oon suunnitellut kirjoittavani joskus lisää. Teen sen siis heti, kun ehdin taas toteuttaa tällaisen retken.

Viikko-ostokset

Kuten oon joskus aiemminkin kertonut, mulla on tapana käydä kerran viikossa kaupassa ostamassa perusjuttuja ja ainekset kolmeen ruokaan (joista jokaisesta tulee neljä annosta). Tällä hetkellä kauppa-asiat tuntuvat musta inhottavalta velvollisuudelta, jota en jaksaisi hoitaa, koska a) lähin S-market on remontissa b) seuraavaksi lähin S-market on toimitusongelmien kourissa ja puolityhjä ja c) en vieläkään ole kasvattanut tarpeeksi suuria lihaksia, joiden avulla niiden viikko-ostosten kantaminen tuntuisi kevyeltä, eikä helvetilliseltä matkalta läpi tuulen, sateen ja tuiskujen.

Vielä enemmän ärsyttää kuitenkin käydä kaupassa joka ilta. Täytyy varmaan tehdä spotifyhin joku ihan paras kaupassakäyntisoittolista ja palkita itsensä ostoskassien kantamisesta vaikka pullalla.

Ihanien asioiden tekeminen iltaisin

Tänä lukuvuonna teen kaikkeni, etten ottaisi itselleni tappomäärää töitä ja muita hoidettavia asioita. Haluan olla päivät kirjastossa tai töissä ja tulla illalla kotiin tekemään kivoja juttuja. Joskus kun haluan rentoutua kunnolla, mietin mikä olisi ihaninta mitä voisin nyt tehdä. Yleensä ne asiat ovat melko ilmaisia ja helposti toteutettavia. Voisin esim. tehdä jalkakylvyn, juoda punajuurilaten tai kaakaon, syödä suklaata makuuasennossa samalla kun luen kirjaa, mennä kaverin luokse tekemään ruokaa ja kokkaamaan tai – tätä vikaa vaihtoehtoa osaatte varmaan jo odottaa – juoda viiniä jonkun kanssa.

Millekään vuodenajalle ei ehkä pitäisi asettaa ylimaallisia odotuksia (kuten esim. kesälle usein asetetaan), mutta toivon silti, että tästä syksystä tulisi mukava. Sellainen että edes marraskuussa ei tuntuisi kamalalta ja että pystyisin luottamaan siihen, että valoa tulee pian lisää. Näiden rutiinien avulla mä selätän varmasti ainakin osan pimenevien iltojen ahdistuksesta.

Toivottavasti teidän arkeenpaluu on sujunut hyvin, ihanaa viikkoa!

<3 Maria

Voisit tykätä myös:

Keskiviikon tunnemyrskyt

Kokemuksia rakkauden ja hyväksynnän voimasta

Torkkuminenkin on treeniä ja 4 muuta syytä harrastaa joogaa

5 keinoa vähentää stressiä

// Seuraa INSTAGRAMISSA / BLOGLOVINISSA //

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *