Seitsemän hyvää ilmastouutista

Tällä viikolla on YK:n ilmastohuippukokous New Yorkissa ja ympäristöasiat ovat pinnalla, mikä on hieno juttu. Ilmastoahdistus on kuitenkin taas vaivannut mua, kun oon lukenut uuden ilmastoraportin entistäkin synkemmistä luvuista.

Halusin siis etsiä näiden dystooppisten uutisten seasta jotain iloista. Positiivisten asioiden levittäminen ei tarkoita sitä, että kaikki ahdistava voitaisiin unohtaa, mutta nämä seitsemän mukavaa ilmastouutista toivottavasti ilostuttavat ja auttavat jaksamaan, kun tuntuu toivottomalta.

1. Neljä suurta teollisuuden alaa laatimassa päästövähennystavoitteita

Teknologiateollisuus, Metsäteollisuus, Kemianteollisuus ja Energiateollisuus tekevät yhteistyötä hallituksen kanssa päästövähennyksien toteuttamisessa. Nämä vientialat tuottavat Suomen päästöistä tällä hetkellä 45%. Esim. terästeollisuudessa kehitetään fossiilivapaata tuotantoa, sähkömoottoreiden toimintaa tehostetaan ja meriveden lämpöä aiotaan Helsingissä hyödyntää voimalaitoksen energiantuotannossa.

2. Ruokaostosten hiilijalanjälkeä on helppo seurata sovelluksen avulla

S-ryhmä on lisännyt sovellukseensa hiilijalanjälkimittarin, josta näkee kätevästi omien ruokaostosten tuottamat päästöt. Myös K-ryhmä aikoo ottaa samanlaisen ominaisuuden käyttöön pian. Mittarit on kehitetty yhteistyössä Luonnonvarakeskuksen kanssa.

3. Otsoniaukko pienentyy

Etelämantereen ylläolevan otsoniaukon kasvaminen on saatu pysäytettyä, ja se pienentyy vähitellen. Otsonikatoa aiheuttavien cfc-kaasujen käyttö on nykyään kielletty ja vaikka kieltoja uhmataankin todennäköisesti ainakin Kiinassa, laajassa mittakaavassa otsonikadon pysäyttäminen on onnistunut hyvin. Se on myös positiivinen esimerkki siitä, millaisia päätöksiä kansainvälisellä tasolla voidaan nopeasti saada aikaan.

4. Kivihiilen polttaminen loppuu Vantaalla 

Vantaan Energia lopettaa kivihiilen käytön energiantuotannossa vuonna 2022, kolme vuotta aiemmin kuin oli alunperin tarkoitus. Myös muista fossiilisista polttoaineista pyritään pääsemään eroon 2030-lukuun mennessä. Uuden tekoälyjärjestelmän avulla kotien lämmitystä voidaan pian säädellä huone kerrallaan ja säästää lämmitysenergiaa 10-30 prosenttia.

5. Uusiutuvaa energiaa käytetään yhä enemmän

Uusiutuvan energian maailmanlaajuinen käyttömäärä on nelinkertaistunut viimeisen kymmenen vuoden aikana. Aurinkoenergiaa hyödynnetään jopa 26 kertaa enemmän kuin vuonna 2009. Uusiutuvaan energiaan on investoitu vuoden 2009 jälkeen globaalisti 2,6 biljoonaa (tuhat miljardia) euroa ja Kiina on ollut kaikkein merkittävin rahoittaja.

6. Kiina vähentää päästöjä istuttamalla metsiä

Kiina on pyrkinyt leikkaamaan päästöjä esim. raskaan teollisuuden aloilla ja tekee nyt toimenpiteitä metsittämisen lisäämiseksi. Metsien koko on kasvanut Kiinassa lähes 5 miljardia kuutiometriä vuoden 2005 jälkeen.

7. New Yorkin osavaltiolla kunnianhimoiset päästövähennystavoitteet

Osavaltio aikoo päästä nollapäästöihin vuoteen 2050 mennessä. Vaikka tavoitteeseen yltämisestä tule haastavaa, New York voi toimia esimerkkinä muille osavaltioille ja Yhdysvalloissa voidaan tehdä positiivista ilmastopolitiikkaa Trumpin vastustuksesta huolimatta. New Yorkissa aiotaan esim. lisätä aurinkovoiman ja tuulivoiman käyttöä. Myös monet muut osavaltiot, kuten Kalifornia, Colorado ja Nevada ovat muuttaneet lainsäädäntöään tavoitteenaan tuottaa kaikki energia uusiutuvista lähteistä.

* * *

Toivottavasti teillä on kiva loppuviikko ja ilahduttavia asioita tapahtuu sekä maailmanlaajuisesti että henkilökohtaisesti! Kivaa torstaita <3

Maria

Uutisten lähteet:

1. , 2. , 3. , 4. ja 4. (HS), 5. (Daily Climate), 6. (Thomson Reuters Foundation News) ja 7. (New York Times)

Voisit tykätä myös:

Pienetkin ilmastoteot lievittävät ahdistusta

En halua jättää maailmaan jälkeä itsestäni

Miksi ilmastonmuutoksen torjuminen on feministinen asia?

// Seuraa INSTAGRAMISSA / BLOGLOVINISSA //

puheenaiheet vastuullisuus uutiset-ja-yhteiskunta hyva-olo
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *