Pienetkin ilmastoteot lievittävät ahdistusta

Mun kurkkua alkaa nykyään kuristaa, kun näen jossain sanat IPCC, ilmastopaneeli tai 1,5 astetta. Eilen julkaistiin taas uusi raportti, jonka mukaan päästövähennyksiä pitäisi toteuttaa nopealla aikataululla kaikilla teollisuuden osa-alueilla, erityisesti maa- ja metsätaloudessa. Pitäisi siis siirtyä kasvispainotteiseen syömiseen, vähentää ruokahävikkiä, lopettaa turpeen poltto ja istuttaa metsiä.

Pakollisten toimenpiteiden listaa kuunnellessa tulee helposti voimaton olo. Vaikka pyrkisi itse elämään ekologisesti, ei tarvitse kuin kuulla joku vegaaneja väheksyvä kommentti tai lukea tilastoja suomalaisten valtavista hiilipäästöistä, kun alkaa ahdistaa ja tuntua toivottomalta. Jotkut ovat jopa omaksuneet sellaisen asenteen, ettei mitään ekologisuuteen viittaavaa kannata tehdä, koska tuho odottaa joka tapauksessa.

Mäkään en vielä pari vuotta sitten lukenut mitään ilmastonmuutosuutisia, koska totuuden kohtaaminen tuntui liian vaikealta. Nykyään ajattelen, että vaikka yrittäisi sulkea silmänsä, sisimmässään kyllä tietää suunnilleen, mitä luomien takana odottaa. Tieto saattaa lisätä tuskaa, mutta teot antavat toivoa. Olenkin keksinyt muutaman konkreettisen asian, jotka auttavat mua silloin kun maailmanloppu tuntuu olevan kädenmitan päässä ja näen tulevaisuudessa vain synkkiä kauhukuvia.

Tee näin silloin, kun ilmastonmuutos ahdistaa

1. Hengitä

Vaikka joukkosukupuuton ajatteleminen karmii, juuri tässä hetkessä kaikki on ihan hyvin. Ihmiset kävelee sun ympärillä töihin ja lounaalle, söpö koiranpentu haistelee kenkiäsi terassilla ja kahvi lämmittää kämmentäsi. Meneillä olevaan hetkeen keskittyminen ei tarkoita sitä, ettei mitään tarvitsisi tehdä, mutta toimiminen on paljon helpompaa, kun keuhkoja liikuttaa rauhallinen hengitys ja mieli on kirkas ja myönteisesti suuntautunut.

2. Hae vertaistukea

Kaikkein pahimmalta tuntuu silloin, jos vain istuu yksin kotona ja miettii, miten saisi istettua Suomeen niin paljon lisää metsää että se imisi kaikki paheelliset päästöt itseensä. Tai skrollaa somea kännykästä ja näkee kaikki ne kuvat, joissa poseerataan joka päivä uusissa vaatteissa ja matkustellaan kerran kuussa kaukomaille. On hyvä hengata sellaisten ihmisten kanssa, jotka eivät ole kaikesta samaa mieltä, mutta koko ajan ei tarvitse olla masokisti ja piiskata itseään kuluttamalla sellaista viihdettä, josta ei tule hyvä mieli.

Mä oon poistanut seurattavistani sellaiset tyypit, jotka elävät täysin mun arvojen vastaisesti ja lisännyt tilalle tilejä, joista saan hyviä vinkkejä, iloa ja energiaa. Ekoaiheisia juttuja jakavat instassa esim. @arvokasmaailma@iisaraita, @pickuplimes, @ida365, @abritinhelsinki, @thefrenchcoconut, @kalenterikarju ja @saranda.dedolli.

3. Tee pieni hyvä teko

Mikään mitä ympäristön hyväksi tekee, ei mene hukkaan. On tietysti hyvä miettiä, missä mittakaavassa omat ekoteot vaikuttavat, mutta kaikkea ei tarvitse muuttaa kerralla. Pieni, mutta luonnolle merkittävä asia voisi olla esim.

 • se että kokeilee yhtä uutta vegeruokareseptiä: makaronilaatikkoa, porkkana-maapähkinävoikeittoa tai lehtikaali-kikhernecurrya
 • se että kerää keittiön kaapeista kaikki käyttämättömät vihannekset ja kuivatuotteet ja miettii, miten saisi tehtyä ruokaa pelkästään niistä
 • se että ostaa festarimeikkiä varten ekologista glitteriä ja lainaa kaverilta mekon
 • se että kävelee työmatkan osittain tai kokonaan – tai jää kotiin ja pitää etäpäivän
 • se että tarjoutuu auttamaan lapsen saanutta kaveria vauvanhoidossa, eikä osta uusia vaatteita ja leluja

4. Ajattele sitä, että kaikki on rajallista

Mua lohduttaa äärimmäisen paljon se, että kukaan ei elä eikä mikään kestä ikuisesti. En varsinaisesti toivo kenenkään kuolemaa, mutta musta on ihan mukavaa, että esim. Donald Trump on jo seitsemänkymppinen, eikä neljäkymppinen. Luonnolla on kyky uudistua ja palautua vähitellen, kun me lopetetaan sen hyväksikäyttäminen. Kenenkään tällä hetkellä elossa olevan ei tarvitse nähdä, millaista maapallolla on parinsadan vuoden kuluttua. Keskitytään siis siihen mitä me tehdään nyt, eikä siihen millaisiin kamaliin skenaarioihin joskus mahdollisesti päädytään.

5. Toimi arvojesi mukaan

En ole mikään ilmastopyhimys, mutta teen koko ajan enemmän hyviä asioita. Uskon että suunta on vielä käännettävissä parempaan päin ja että tulevaisuudessa on paljon valoa ja myönteisiä muutoksia. Vaikka joskus tuntuu siltä, ettei kauramaidon kaataminen kahviin hyödytä mitään, mulle tulee siitä silti parempi olo kuin siitä, etten välittäisi yhtään mitä teen. Aina kun valitsen ekologisemman vaihtoehdon, suosittelen kaverille kivaa uutta vegereseptiä tai kirjoitan tänne blogiin ilmastoasioista, musta tuntuu että muokkaan mun elämää vähitellen sellaiseksi, jonka haluaisin sen olevan.

Se että ottaa ekologisuuden huomioon arjessa, ei tunnu musta uhrausten tekemiseltä tai luopumiselta, koska niistä pienistä jutuista tulee hyvä mieli. Vaikka mullakin on teoissani parannettavaa ja yksilöiden lisäksi yritysten ja valtionhallinnon pitäisi muuttua, kaiken ytimessä on se että pyrin elämään mun arvojen mukaan. Pelkästään se että tietää menevänsä oikeaan suuntaan, heijastaa tuskaa ja ahdistusta ja toivottomuutta pois.

<3 Maria

Kuvat: näinä hetkinä tällä viikolla ei ahdistanut yhtään.

Muita ilmastonmuutospostauksia:

En haluaisi jättää maailmaan jälkeä itsestäni

Kun puhutaan ilmastonmuutoksesta, ei pitäisi puhua intialaisista

Mun hiilijalanjälki ja mistä se koostuu

Miksi ilmastonmuutoksen torjuminen on feministinen asia?

// Seuraa INSTAGRAMISSA / BLOGLOVINISSA //

puheenaiheet vastuullisuus hyva-olo ruoka-ja-juoma
Kommentit (10)
 1. Olipa ihanan positiivinen juttu! Laitoin jakoon meidän blogin Instassa. Koska just tällaisia muistutuksiahan me kaikki välillä kaivataan – kaiken ahdistuksen keskellä pientenkin tekojen tekeminen on valtavan tärkeää paitsi ympäristölle, myös ja erityisesti omalle mielenterveydelle.

  1. Ihanaa, kiitos kun jaoitte tämän!! <3

 2. Ihan samoja ajatuksia itsellä! Välillä tuntuu, ettei oikein tiedä miten päin sitä pitäisi olla, mutta ei auta kun koittaa pysyä positiivisena, tehdä itse sen minkä pystyy ja vaikuttaa tuttuihin ja ystäviin. Yksi mikä mua on auttanut myös, on ympäristöarvoja omaavassa yhdistyksessä toimiminen (Zero Waste Finland ry). Kun tapaa samanhenkisiä ihmisiä niin yhdessä ollaan saatu tehtyä suurempaa!

  Ja wautsi, oon tosi otettu että mainitsit minut tekstissä, kiitos ihan superisti! <3

  1. Kuulostaa hyvältä, en edes muistanut tätä tekstiä kirjoittaessa että kaikenlaisia yhdistyksiäkin on olemassa! Voisi olla kiva joskus olla jossain sellaisessa mukana 🙂

   Ja eipä mitään, sulla on niin kiinnostava blogi että halusin vinkata muillekin siitä!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *