Kuinka tottua kasvomaskin käyttöön

 

kuinka käyttää kasvomaskia

 

Tämän kesän oudoin asu jota olen käyttänyt, on ollut tämä:

Biksut, aurinkolasit ja kasvomaski. No eipä ainakaan kukaan tunnista 😀

 

kuinka käyttää kasvomaskia

 

Lissabonissa kasvomaskien käyttö tuli pakolliseksi jo toukokuussa. Maskia on käytettävä kaupoissa, leffassa, kampaajalla, julkisessa liikenteessä sekä kahviloissa ja ravintoloissa aina silloin kun ei istu pöydässään. Esimerkiksi kahvilaan sisälle kävellessä maski on oltava, kun istuu pöydässä, sen voi ottaa pois mutta taas vessaan mentäessä maski on laitettava kasvoille. Nyt kun Suomessa puhutaan maskisuosituksesta, voin näin kolmen kuukauden perusteella kertoa, että maskiin tottuu yllättävän hyvin. 

 

Tässä itse hyväksi havaitsemiani ohjeita maskin käyttöön:

 • Kankainen & ympäristöystävällinen maski. Itselläni on paikalliselta käsityöyrittäjältä ostettuja kankaisia maskeja, jotka maksoivat muistaakseni 7 euroa. Ne ovat mulla jokapäiväisessä peruskäytössä, jolloin pidän maskia asioidessani vaikkapa kaupassa. En pese maskia ihan jokaisen kahden minuutin kauppareissun jälkeen, mutta useita kertoja viikossa kuitenkin. Silitän maskin silitysraudalla kuumimmalla mahdollisella lämpötilalla, joka takuulla tappaa bakteerit.
 • Säilytyspussi. Minulla on laukussa maskin säilytystä varten muovinen säilytyspussi. Aina kun pesen maskin, pesen samalla myös säilytyspussin. Pidän aina mukana useampaa maskia sen varalta että maskin narut vaikka sattuisivat katkeamaan.
 • Säilytyspaikka. Säilytän maskia kotona ollessani eteisen naulakossa, samassa avainten kanssa. Näin sen muistaa aina ottaa mukaan.
 • Varamaskit. Minulla on varalta myös kertakäyttöisiä paperimaskeja, joita käytän silloin kun kangasmaski on pesussa tai jos tiedän että maskia on käytettävä tuntikaupalla, esimerkiksi pitkällä bussimatkalla. Paperisen maskin läpi hengittäminen tuntuu nimittäin miellyttävämmältä kuin kankaisen.
 • Maskin muokkaus. Paperisen maskin saa myös taiteltua suippomaiseksi solmimalla maskin narut narun alkupäästä. Ainakin omalle kasvojen muodolle tämä on miellyttävämpi vaihtoehto.

kuinka käyttää kasvomaskia


Ärsyttäviä asioita maskin käytössä:
38 asteen helle ja se, että joka kerta jonkun kanssa puhuessaan maskit naamalla, suunnilleen puolet keskustelusta on mitä – ai mitä – ai siis mitä –hokemista. Mutta jos tämä koronataistossa auttaa, pidän maskia ihan mieluusti.

Talvella se sitäpaitsi lämmittää varmasti aika kivasti. Tosin toivotaan että tämä nyt talveen mennessä olisi jo historiaa. (Huoh, tuskin on).

Ärsyttävimpiä asioita maskikeskustelussa:
Se kun suomalaisilla keskustelupalstoilla jotkut urpot jankuttavat että kuka maksaa nämä kalliit maskit jos sellaisia on kerran pakko käyttää. Portugalissa minimipalkka on 650€ eli monet ihmiset elävät hyvin pienellä budjetilla, enkä ole kuullut kenenkään urputtavan siitä että maskit ovat liian kalliita hankittaviksi. Muutenkin en ole kertaakaan nähnyt kenenkään yrittävän rikkoa maskisääntöjä. Paitsi erään suomalaisen naisen, joka käveli eräänä päivänä täysin ajatuksissaan erääseen cooliin uutuuskahvilaan maski kädessään, eikä naamallaan ja häpesi silmät päästään koko loppupäivän. Ups. 

 

 

Kommentit (4)
 1. Meneehän niihin maskeihin oikeasti aika paljon rahaa jos käyttää täysin oikeaoppisesti, eli uusi maski ihan joka kerta kun sen joutuu kasvoilta siirtämään. Jo siellä kahvilassa menis vähintään kolme jos käy kerran vessassa. Kertakäyttömaskit on euron kappale, niin kyllä niitä kuluu varsinkin jos isompi perhe. Ja kangasmaskejakin pitää olla monta päivässä vaikka ehtisi pestä ne joka päivä.
  Mutta siis kaikesta huolimatta ihan täysin kannatan maskisuositusta Suomeenkin, mutta toisaalta en myöskän vastusta, jos valtio alentaa niiden veroa tai määrää niille jonkun maksimihinnan, kuten kuulemma joissain maissa on tehty. Aika mieletön marginaalihan niissä on nyt kaupoille, euro kertismaskista, joka varmaan oikeasti maksaa muutamia senttejä per kappale.

  1. Hah, no ei kukaan käytännössä käytä yhdellä kahvilareissulla kolmea kertakäyttöistä maskia, se ois ihan hulluutta myös ympäristön kannalta. Suositus siis kankaisille maskeille jos aikoo olla NOIN tarkka niiden kanssa 🙂 Ja eiköhän niiden maskien hinnat Suomessakin tuu laskemaan, täällä saa ainakin 20 kappaleen kertakäyttöisten boksin alle kympillä nykyisin.

 2. Todellakin!!!!! Ihmeellistä valittamista ja juuri tuo pointti että pari kymppiä maskeihin laitettuna on aika halpa hinta siihen nähden mitä koronaan sairastuminen maksaa. Ja sitäpaitsi mikä tässä nyt olisi se vaihtoehto? Eihän valtio kustanna esimerkiksi naisille terveyssiteitäkään ja niitä on vaan pakko hankkia vielä joka kuukausi. Kas kummaa ettei naiset valita tästä ja vaadi niihin valtion kassasta rahaa 😀

  Itse olen selvinnyt 3kk kahdella kankaisella maskilla ja niiden lisäksi ostin 20 paperisen maskin boksin, joka maksoi muistaakseni 10€. Eli ei kovin paha rahallinen panostus 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *