8030 päivää lihatonta lokakuuta

visual diary

 

 

Tämä blogipostaus on kahden vuoden takaa, mutta koska asia on ajankohtainen taas (ja varsinkin) tässä lokakuussa, julkaisen sen uudestaan. Sillä en usko hetkeäkään siihen, että tehotuotetuilla broilereilla olisi jotenkin hyvät oltavat,
luki muissa blogeissa ihan mitä tahansa). 

 

----

 

Kun olin 14, katsoin dokumentin lihan tehotuotannosta.

Järkytyin todella paljon ja lopetin lihan syömisen samantien. Näin teki myös siskoni ja pienen suostuttelun jälkeen myös vanhempani. 14-vuotiaan sinnikkyydellä yritin käännyttää myös kaikki muut ihmiset kasvissyöjiksi. Yläasteen rehtori ei asialle lämmennyt, edes sen verran että olisin saanut kasvisruokaa koulussa. Voithan syödä porkkanaraastetta ja perunoita, oli kommentti. Niitä söinkin, ja paljon näkkileipää. Kotona onneksi ruokahifistelijävanhempani loihtivat mitä parhaimpia kasvisruokia.

 

 

Vaikka monet muut 14 -vuotiaana vallalla olleet mielipiteet (en tule koskaan menemään 9-17 työhön, tulen aina olemaan sitä mieltä että lävistykset ovat cooleja, en IKINÄ halua valkoisi seiniä kotiini, äiti et tajua mistään mitään jne) ovat muuttuneet, ajatukseni eläinten oikeuksista ovat aikalailla samat edelleen. Kertaakaan en ole edes harkinnut sitä, että palauttaisin lihan ruokavaliooni, koska voin erinomaisesti ilman sitä, enkä koe että jäisin mistään paitsi kun en liharuokia syö. Myös tieto eläinten tehotuotannon epäeettisyydestä ja epäekologisuudesta ahdistaa edelleen, mutta hieman lohduttaa se, etten ole itse osallisena siihen ruokailutottumuksillani.

Mikään pyhimys en minäkään ole. Olin 10 vuotta syömättä myös kalaa, mutta nykyisin sitä löytyy toisinaan lautaseltani. Luomumunia ostan joskus jos leivon ja syön ruokia, joissa on maitotuotteita. Lisäksi juustot ovat heikkouteni. Yksi toinenkin heikkous minulla on. Vihaan todella monia kasvisruokia: pehmeäksi höyrytetyt kasvikset, kukkakaaligratiini, mauttomat kasvispastat, puuromaiset risotot, kaalikääryleet, kesäkeitto... inhokkiruokieni lista on todella pitkä. Laitos-kasvisruuat jätän yleensä suosiolla syömättä, ei vetoa muhun. Ymmärrän oikein hyvin, että ihminen joka on nähnyt vain tällaisia kasvisruokia, ei voi kuvitellakaan syövänsä muuta kuin lihaa.

Ja entä ne ulkomaanreissut? Joskus kasvisannosten löytäminen on tuskan takana, joskus taas menee helposti, riippuu ihan siitä missä päin maailmaa reissaa. Kannattaa käyttää esimerkiksi Happy Cow -nettisivustoa ja printata sieltä kartta lähialueiden vegepaikoista ennenkuin matkaan lähtee. Tämän postauksen ravintolakuvat ovat Lissabonilaisesta Hamburgario do Bairro -burgeripaikasta, jonka listalta löytyi peräti neljä erilaista vegeburgeria. Hyvää oli. Ja oli myös ihanan paljon trendikästä marmoria* ja nättejä poikia viereisessä pöydässä. Ei valittamista!

 

 

Tänä vuonna lihan syömisen lopettamispäätöksestä tuli kuluneeksi 22 vuotta**. Sinä aikana olen syönyt lihaa kerran, vahingossa. Munariisipasteilja olikin jauhelihaversio ja haukkasin siitä ison palan. Maistui oudolta.

Mutta entä se lihaton lokakuu? Mielestäni erittäin hyvä idea ihmisille, jotka haluaisivat lisätä kasvisruuan osuutta ruokavalioonsa ja testata sitä, tulisiko sittenkin toimeen vähemmällä lihalla tai täysin ilman lihaa. Kuukaudessa ehtii testata jo aika monta reseptia ja ehkä muuttaa mielensä lihan syömisen suhteen. Kokeilu kannattaa tietysti aloittaa oman keittiön ohella myös hyvistä ravintoloista: laadukkaasta etnisestä ravintolasta, jossa vegeruuat ovat yleensä todella maistuvia tai vaikkapa Sandron vegaanibrunssista, jos Helsingissä elelee.

----

*teksti on vuodelta 2014 ja niin on marmorin hehkuttaminenkin (Komeiden miesten hehkuttaminen: aina ok). 

**päivitetty vuoteen 2016. 

-----

 

I gave up eating meat 20 years ago. Unlike other opinions I had when I was 14, this one is still going strong.

 

Kommentit

Aniaa
no delays

Vau! Oisinpa ollut yhtä fiksu 14-vuotiaana! Kirjoitin sattumoisin itsekin juuri tänään omista fiiliksistäni vegaanina olemisesta :)

saarah
visual diary

Hyvä kirjoitus! 

Musta on välillä hassua ajatella miten samanlainen sitä tavallaan oli jo 14-vuotiaana. Joissain asioissa :)

Juliaihminen
Juliaihminen

Hyvä Ässä, just näin! Juurikin samoja ajatuksia on pyörinyt mielessä, ja nyt on lähtenyt hyvin käyntiin tämä lihanvähentämisprojekti.

saarah
visual diary

Joo, just toi on musta hyvä ensiaskel, et aloittaa vähentämään ja testaamaan muita vaihtehtoja, hieno juttu!

Tavallaan oli ehkä helpointa alkaa kasvissyöjäksi silloin, kun ei itse tehnyt koskaan ruokaa. Kertoi vaan kotona että tästä lähin tilaan vaan kasvisruokia :D Ja sit kun opetteli laittaan ruokaa, opetteli laittaan vaan sitä kasvisruokaa. Tosin tästä syystä en edelleenkään osaa tehdä kalasta juuri mitään... 

mystery
Vision One

Cowspiracy-dokumentin katsottuani mulle suurin syy lihan vähentämiseen on ollut se, miten lehmäkarjan ylläpito tuhoaa maailmanlaajuisesti villieläimien elintiloja ja aiheuttaa sukupuuttoa. Siis hävittää hyviä luonnonmetsiä ja peltoja ja köyhdyttää maaperän.  Ja ajaa ihania villieläimiä yhä ahtaammalle. Villieläimet on mulle kaikki kaikessa, siis RAKASTAN yli kaiken esimerkiksi susia ja tiikereitä! Ja se että syön jonkun hiton hampurilaisen vaikuttaa niiden elämään, on maailman eniten väärin. Joten siksi jätän välistä. :D Mutta syy kuin syy niin kaikki ne on hyviä syitä lopettaa :)

Ja maidonjuonti on myös loppunut, kuten joku kaverini hyvin ilmaisi, että siinä on yhtä paljon järkeä kuin siinä että kirahvi juo antiloopin maitoa. Enkä halua että yksikään lehmä joutuu mun takiani eroon vasikastaan.

 

 

 

saarah
visual diary

Aivan! Todella hyviä pointteja.

Mua kans ahdistaa maidon juominen ja yritän välttää sitä aina kun mahdollista. Täällä tosin soijamaidot ja muut kasvisperäiset ei oo vielä rantautunut kaikkiin kahviloihin. Tosin oon nyt yrittänyt alkaa juomaan sen kahvin ihan mustana, mut hirveet sydämentykytykset siitä tulee :D 

Hanna Maria
Hanna Maria

Jes! En oo lukenut yhtäkään postausta siitä taannoisesta bloggaajien vierailusta jossain lihatilalla, eikä oikeastaan kiinnostakaan. Itse ryhdyin kasvissyöjäksi joskus 7-vuotiaana, pienenä eläinrakkaana tyttösenä ja sillä tiellä ollaan edelleen. Onneksi vanhemmat antoivat mun tehdä sen (ja Steiner-koulussa ei syötykään muuta kuin kasvisruokaa), paitsi kalaa mun oli syötävä kun isä kalasti sitä itse. Se onkin jäänyt lautaselleni, vaikka hyvin harvoin sitä tulee syötyä enkä pysty syödä kuin vähän kerrallaan, kun muuten alkaa ällöttää. Vaikka tykkäänkin esim. lohesta. :D Voisin kuvitella joskus ehkä syöväni/maistelevani riistaa, en sulje sitä pois, mutta en usko että koskaan alan sitäkään varsinaiseti syömään, koska lihan pureskelu ällöttää.

saarah
visual diary

Oooh, noin nuorena, wau! Mä itseasiassa uskon et tosi moni lapsi ois kasvissyöjä omasta tahdostaan jos ne tietäis siitä miten se liha tuotetaan ja miten ne eläimet kärsii. Tuntuu et lapset on luonnostaan niin kovin eläinrakkaita aina. 

Mä voisin kans joskus maistaa riistaa, jos jotain lihaa ois pakko maistaa. Mut kun on näinkin kauan ollut ilman, ei tuu koskaa sellasia tietyn liharuuan himoja ees. Kun ei ees muista miltä se maistuu :D

Hanna Maria
Hanna Maria

Niimpä, facessa pyöri joskus tosi liikkis video pienestä pojasta joka kyseli äidiltään lautasella olevasta liharuuasta kaikkea ja kun tajusi mistä siinä on kyse niin oli tietenkin ihan sitä vastaan! Ja jotenkin niin vilpittömästi, ei voinut uskoa miten sellaista saa tehdä eläimille. Onneksi se äiti ei pakottanut syömään.

Mun mielestä monet liharuuat tuoksuu tosi hyvälle, ainakin makkara :D Ja vähän ikävöin (en silleen oikeesti, mutta vähän) meetvurstia leivän päälle sekä molempien isoäitien tekemiä lihapullia. Muistan, että ne oli ihan sairaan hyviä ja varsinkin metukka eli littimakkara oli ihan mun favourite lapsena :D

Vierailija (Ei varmistettu)

Musta tässä kyllä mennään aika vaarallisilla vesillä. TOTTA KAI lapset ois sitä mieltä että onpa kamalaa jos niille selittää kauhutarinoita (jotka tokikin siis ovat ihan todellisuutta, sitä en yritä kyseenalaistaa) eläinten kärsimyksestä. Mutta sen kyllä kyseenalaistan, että niillä lapsilla silti olisi vaikka sitten seitsemänvuotiaana todellista kykyä tai mahdollisuutta valita, mitä haluavat syödä (vrt esim pelkkää karkkia -ruokavalion houkuttelevuus ekaluokkalaiselle). Voi olla, että jossain vaiheessa kasvissyönti on niin normi, että ilman kummempia keskusteluitakin yhä useampi lapsi syö monipuolista kasvis- tai vegaaniruokaa, mutta ikätasolle täysin soveltumattomilta moraalivalinnoilta tai jo sensuroituna liian pelottavilta tarinoilta heidät pyrkisin mahdollisimman pitkälle säästämään. Ehtii sitä sitten vaikka juuri murrosiässä itse heräämään, jos niikseen tulee.

Vierailija (Ei varmistettu)

No en mä tiedä, me ollaan normaalia kasvis- ja luomupainotteista sekaravintoa syövä nelihenkinen perhe, ja kerrotaan kyllä jo kolmevuotiaallemme hänen ymmärryksensä puitteissa, mistä ruoka tulee. Eikä tällä planeetalla taida juuri olla ongelmattomia ruoantuotantomenetelmiä paitsi ehkä lähimetsästä keräily. Meillä puhutaan eri tavoista pitää eläimiä, miten eri kanat asuvat, millaista on maanviljelijän työ jne. Ja voidaan mennä silittelemään kotieläinpihalle lampaita ja sitten ostaa lammasmakkaraa tilan kaupasta. Lapsille on myös selitetty, miksi syömme mahdollisimman harvoin lihaa vaikka liharuoista pidämmekin(ekologiset syyt).

saarah
visual diary

Musta tässä oleellisinta on just se et ne ei oo keksittyjä kauhutarinoita eläinten kärsimyksistä, vaan ihan tositarinoita, niinkuin itsekin sanoit. Tää ei tosiaan oo helppo aihe, mutta jos mulla olisi lapsi joka nähtyään/kuultuaan eläinten kärsimyksistä ei enään haluais lihaa syödä, todellakin antaisin sen syödä kasvisruokaa. Tai jos sattuisi kysymään, miksi äiti ei syö lihaa.

Kun kuitenkin hyvin kootulla, proteiinipitoisella kasvisruualla kasvaa ja elää ihan niinkuin liharuuallakin, niin en siksi näe tässä suurta ongelmaa :)

Hanna Maria
Hanna Maria

Itselläni ei mitkään "kauhutarinat" vaikuttanut päätökseen, vaan ihan vaan suuri eläinrakkaus ja tunne, että on väärin syödä toisia eläviä olentoja. Tietystikkään sen ikäinen lapsi ei kokkaa itse ruokiaan, joten vanhempien vastuulle jää huolehtia siitä, että lapsi saa kaikki tarvitsemansa ravintoaineet. Huomauttaisin kuitenkin että proteiini ei ole ainoa asia jota ihminen tarvitsee. Se on jännä, miten perus-sekasyöjän vitamiineihin ja muihin ei juurikaan puututa mutta jos on kasvissyöjä, niin heti pohditaan että saako nyt tarpeeksi monipuolisesti sitä ja tätä.. Vaikka monesti sekasyöjän lautasen sisältö on jopa yksipuolisempaa kuin kasvissyöjän.

Erica Karppinen (Ei varmistettu) http://ericakarppinen.blogspot.fi

Vau miten kauan, voi kun olisin itse ollut 14-vuotiaana yhtä valveutunut tämän asian suhteen. Ja kiitos noista linkkivinkeistä, täytyy pitää mielessä! :)

saarah
visual diary

Ole hyvä :) 

Hassua kyllä, miten jotkut mielipiteet on edelleen ihan samoja kun 14-veenä ja sit jotkut vaan niin erilaisia :D

Vierailija (Ei varmistettu)

Mie aloin siirtymään kasvisruokaan myös 14 vuotiaana ja sen jälkeen ku kokonaan lopetin prosessoidun lihan, on ainoa vahinko myös mulla ollu jauhelihapasteija:D Pitäskö meän tehä joku vetoomus sen puolesta että niihin pasteijoihin merkittäis selvemmin mitä sisälmys on?

saarah
visual diary

Hahaaa, näköjään :D :D 

Game Design (Ei varmistettu)

Ällöävätkö kasvissyöjät yleisesti lihansyöjiä ja pitävät huonompina ihmisinä, vaikkeivät ääneen moralisoisikaan?
On jäänyt vähän sellainen epäilys sen jälkeen kun kerran tapailin yhtä vegaaninaista melko kauan sitten. Se mm. suuttui minulle, kun olin ostanut lihaa sen jääkaappiin. Ja jouduin ostamaan sille uuden paistinpannun, koska olin käyttänyt vanhaa lihan paistamiseen. Ennen vääjäämätöntä suhteen loppua sain monet moitteet häpeällisestä lihansyönnistäni. Jälkeenpäin olen fiilistellyt asian puitteissa niin, että esimerkiksi jos on porukassa lounaalla syömässä, niin epäilen kasvisannoksen ottaneiden suhtautuvan minuun salaa jo lähtökohtaisesti negatiivisesti.

Vierailija (Ei varmistettu)

No en mä ainakaan :-D Toi on aika hassua toi paistinpannujuttu. Kuvittelisi että vegaani olisi myös ekologisesti ym. tiedostava eikä haluaisi turhaan kuluttaa (vrt. ostaa uusi pannu tai käyttää samaa vanhaa). Mutta kai jotkut on vegaaneja pelkästään siitä eläinten kärsimys -syystä eikä niinkään mieti muita ympäristönäkökohtia.

"Hassua" on myös se että niin monet kasvissyöjiksi itseään kutsuvat, järkevät ja tiedostavat ihmiset syö silti kalaa. Kala ei oo kasvis. On ok syödä sitä jos haluu mut silloin ei oo kyllä missään määrin kasvissyöjä. Kalakin kärsii aika paljon kalastustilanteessa (puhumattakaan C&R:stä jossa se huvikalastuksen jälkeen vapautetaan takaisin veteen, mahdollisesti kituvana), ja kalankasvatuksella on puolestaan omat ympäristövaikutuksensa ja eettiset ongelmansa.

saarah
visual diary

Jos luet postauksen uudelleen, huomaat ehkä etten käytä itsestäni nimitystä kasvissyöjä, juurikin siitä syystä että syön kalaa. (Ainoastaan siinä kohdassa joka kertoo ajasta, jolloin tosiaan olin syömättä kalaakin). Oon samaa mieltä siinä että kala ei ole kasvis ja siinä on ongelmansa, mutta mua risoo myös se ajattelutapa että jos lopettaa lihan syömisen on sitten huono ihminen jos syö kalaa. 

Mä en kyllä haluaisi että mun paistipannuilla kärsitettäisiin lihaa tai että joku mies säilöisi sitä jääkaapissani. 

 

Vierailija (Ei varmistettu)

Siis en tarkoittanut Saara sua tolla kala-/kasvisjutulla vaan yleisesti näistä kommenteista ja monista omista kavereistani inspiroituneena, muotoilin vähän huonosti :) Ja ei se sen huonommaksi tee jos syö kalaa vaikkakaan ei lihaa, eikä myöskään toisinpäin mielestäni. Ihannemaailmassa kaikki olisivat varmaan vegaaneja, sitä kohti! Ellei sitten havaita että kasvitkin tuntevat suurissa määrin kipua, sit ollaankin puun ja kuoren välissä, mutta se on ehkä liian kaukaa haettua :-D

saarah
visual diary

Sori, mä vähän jo täällä vetelin herneitä nenään :D Mut oon kyllä samaa mieltä, ei se kalan syöminenkään oo eettistä ja hyvä juttu...

Ihannemaailmassa tosiaan kaikki ois vegaaneja, ehkä se on joskus vielä todellisuutta. Toivotaan!

Game Design (Ei varmistettu)

Minustakin oli aika hölmö juttu se, että piti ostaa uusi paistinpannu. Kyseessä oli iältään kuitenkin ihan aikuinen nainen, ei teini tai 20v.

saarah
visual diary

En niputtais ehkä kaikkia lihaa syömättömiä ihmisiä yhden muotin mukaiseksi, mutta...

Mä en ällöä lihansyöjiä enkä pidä itseäni "parempana ihmisenä". Mutta täytyy sanoa, etttä sellaiset ihmiset, joiden kanssa keskustellessa esimerkiksi lihatuotannon eettisistä ongelmista ja maapallon kuormittamisesta tällä tavalla, kuittaavat asian sanomalla jotain tyyliin minä en mitään rehuja syö, lihaa sen pitää olla ja että kyseiset eettiset ja ympäristöongelmat ei kiinnosta, saatan toivoa heille juurikin niitä sydän- ja verisuonitauteja ;)

Mun jääkaapissa kukaan mies ei säilö lihojaan eikä paista niitä mun paistinpannulla. 

Game Design (Ei varmistettu)

Oon tehnyt pupun kanssa sopimuksen: en syö sen.... No ei vaan. Itseasiassa käytän melko paljon mm. kikherneitä ruoanlaitossa, ja yritän välttää hillitöntä lihansyöntiä. Mutta kyllä silti vähän epäilyttää, että kasvissyöjät suhtautuvat nuivasti. Just tässä eräänä päivänä kun oltiin lounaalla uudessa paikassa, ja otin vahingossa kasvissyöjien linjaston, ja sit kyselin siinä jonossa että "onks tässä kaikki ruoat?", niin se keltä kyselin, sanoi merkitsevään ääneen, että "niin noi LIHA ruoat on tuolla toisella tiskillä".

iidis
Varpain jaloin

Minäkin aloin kasvissyöjäksi 14-vuotiaana! Se on selvästi jokin maaginen lihan jättämisikä... Minua varoiteltiin kovasti ja pienennettiin kutsumalla kasvissyöntiä vain vaiheeksi ennen kuin kasvan aikuiseksi ja lopetan moisen pelleilyn. Nyt olen 32-vuotias kahden lapsen äiti ja edelleen kasvissyöjä. En ole vegaani, sillä syön toisinaan maitotuotteita ja leivonnassa käytän kananmunia. Hiljalleen maitotuotteiden ja munien kulutuskin on tipahtanut aivan minimaaliseksi ja tilalle on tullut kasviperäisiä ruokia.

En pidä itseäni parempana kuin lihansyöjiä, mutta kysyttäessä suosittelen kaikille kyllä lämpimästi kasvisruokaan siirtymistä!

saarah
visual diary

Ollaanpa samoilla linjoilla! Mulle kans sanottiin usein että jossain vaiheessa lopetat tuon "pelleilyn" :D 

Oon kans siirtynyt käyttämään tosi paljon kasviperäisiä "maitotuotteita", harmi vaan että ne ei ole ihan yhtä yleisiä ja edullisia täällä Suomeen verrattuna. Esimerkiksi suurimmasta osasta kahviloista ei saa vielä soijamaitoa :(

iidis
Varpain jaloin

Ainakin omia suosikkipaikkoja kannattaa piinata jatkuvilla kysymyksillä kasviperäisistä vaihtoehdoista, ehkä piankin tiskiin ilmestyy vaihtoehto, kun eivät enää jaksa kysymystulvaa ;)

saarah
visual diary

Toi on muuten totta! Täytyykin alkaa piinata suosikkipaikan komeaa kahvimyyjää ;) 

Anna Vihervaarasta

Iso peukku tälle! <3 

 

saarah
visual diary

Kiitos Anna <3 

ReettaM
Harharetkiä

Jes, broileri-gaten jälkeen ihana lukea tällaista! :D Kiitos, että pidät asiaa esillä.

Suomessa on ihanaa, kun kasvisvaihtoehto on niin helppo valita monessa paikassa ja uusia kasvisruokavaihtoehtoja tulee koko ajan lisää. Selvästi tässä on joku isompi trendi tulossa, ja se on ihan mahtavaa. En itse ole ostanut lihaa muutettuani pois kotoa; joskus syön, jos tarjotaan, mutta mielummin olen ilman. Keski-Euroopassa ollaan kyllä aika kivikaudella - Ranskassa huomasi, ettei tofua saa oikeasti mistään ja voisin kuvitella, että Portugalissa on aika sama meininki?

Uskon, että monelle "minähän en mitään pupunruokaa syö" -tyypille kasvissyönnistä on tullut joku elämää isompi juttu, sen sijaan, että pyrkisi arjessa vaan mahdollisimman usein valitsemaan jotain muuta kuin lihaa. Ettei tarttis aina tehdä niin isoa numeroa siitä, että se on kasvisruokaa, vaan ruokaa. Joskus tuntuu, että anti-kasvissyöjät vastustavat pikemminkin jotain tiettyä elämäntapaa tai elämänasennetta. Nää "kuvitteletko nyt olevasi parempi ihminen" -argumentit on kanssa tosi väsyttäviä. Koska voiko joku nyt ihan rehellisesti sanoa, että liha olisi kasvisruokaa parempi vaihtoehto? Ei tässä ole mistään moraalisesta kisasta kyse, vaan siitä, että patistetaan ihmisiä tekemään parempia valintoja.

saarah
visual diary

Joo, täällä ollaan kyllä jäljessä kasvisruokavaihtoehdoissa. Mutta koko ajan Lissaboniinkin tulee uusia paikkoja ja niissä alkaa usein olla myös kasvisvaihtiksia. Viime kesänä reissatessani etelämmässä, ei taas listoilta löytynyt mitään muuta kuin tomaattisalaattia kasvissyöjälle (Ja Portugalissa salaatit on yleensä aina ihan hirveitä: tomaattia, salaattia ja mautonta juustoa, yök). 

Ei tässä ole mistään moraalisesta kisasta kyse, vaan siitä, että patistetaan ihmisiä tekemään parempia valintoja. NIIN SAMAA MIELTÄ! Mä en itse juuri koskaan tee kasvissyönnistä mitään suurta numeroa tai paasaa siitä, miten huono vaihtoehto liha on, koska kyllähän kaikkien nyt se oikeasti pitäisi tajuta!

 

Kommentoi