Luovia lounaita

visual diary

Malesialainen kotiäiti Samantha Lee keksi miten saada lapset syömään terveellisiä ruokia.

Kas näin:

Suosittelen lisäämään Samanthan Instagram-seurattujen listalle!

via Bored Panda.

-----

Anyone who takes care of kids, especially their parents, knows just how hard it can sometimes be to get kids to eat right. When Malaysian mommy Samantha Lee came up with playful story-themed bento lunchboxes to get her kids to eat right, she had no idea they would also catapult her to internet fame.

Lee began making the creative story- and pop culture-inspired lunches in 2008, when pregnant with her second daughter. As her considerable talent developed, so did her following – she now has more than 310,000 followers on Instagram, where she posts her designs. Even more impressive is that she is totally self-taught – she has never taken culinary courses, relying instead on cooking shows and her own imagination.

 

Kommentit

Jaanuli (Ei varmistettu)

Suosittelen lukemaan tuon Pupulandiassa virinneen keskustelun tekijänoikeuksista: http://www.lily.fi/blogit/pupulandia/ammattibloggaajan-tyopaiva

Näissäkin kuvissa on alkuperäisen kuvaajan erikseen laittama copyright-merkintä.

Sanph
Sanph

Jos kuva on julkisessa levityksessä muutenkin, eikä näin ollen ole yksityiskuva, saa sitä käyttää kun lähde mainitaan.

Sanph
Sanph

Hups, oleellinen asia jäi pois. Eli siis, jos kuvalla ei ole tarkoitus hyötyä rahallisesti tms. saa näitä julkisia kuvia käyttää, mutta ei väittää omikseen. En nyt mene laittamaan päätäni pantiksi, miten nämä ihan kaikki pykälät menevät, mutta opintojeni ohessa ollaan jonkin verran käyty läpi tekijänoikeuksia ja näitä ainakin useasti käyty läpi. Tässä myös ehkä yksi syy miettiä, mitä kuvia itse kunkin kannattaa/ ei kannata lisätä nettiin.

saarah
visual diary

Tämähän on ns. harmaata aluetta.

Olen samoilla linjoilla kuin Sanph ja mielestäni olen merkinnyt kuvien lähteen ja linkittänyt juuri sinne, minne kunnia kuuluukin.

Jaanuli (Ei varmistettu)

Mitään kuvia ei saa levittää ilman lupaa, olivat ne internetissä jo ennestään tai eivät. Lukekaapa nyt ihan oikeasti tuo Pupulandian kommenttiosaston keskustelu läpi.

Toinen juttu on sitten se, että tekijänoikeusasioista ei puhuta ollenkaan niin paljon kuin pitäisi, ja monet saattavat käyttää copyright-merkintöjä väärinkin.

Periaatteessa tuo kuvaan merkitty (c)leesamantha tarkoittaa sitä, että kuvan copyright- eli kopioimisoikeus on Samantha Leellä ja häneltä pitää pyytää lupa ennen kuin kuvaa käyttää.

saarah
visual diary

Tämän blogin idea on aina ollut (ja on vastaisuudessakin) jakaa omien kuvieni lisäksi myös insiroivaa sisältöä muualta. Kerron aina kuvien alkuperän, linkitän sinne minne krediitti kuuluu enkä ikinä käytä kuvia, joiden yhteydessä lukee "ethän käytä kuviani ilman lupaa".

Näin toimii suurin osa muistakin bloggaajista, koska asiasta ei ole olemassa yleispätevää lakia. Jos ja kun sellainen joskus tulee, aion sitä noudattaa.

Jaanuli (Ei varmistettu)

Asiasta on olemassa yleispätevä laki: tekijänoikeuslaki.

En jatka tästä asiasta nyt enempää, suosittelen vain vielä viimeisen kerran lukemaan Pupulandian kommenttiketjun läpi. Keskustelun seurauksena Pupulandia-bloggaaja Jenni erittäin fiksusti myönsi olleensa väärässä ja tänä aamuna vaihtoi Ammattibloggaajan työpäivä -postauksessa kuvituksena käyttämänsä amerikkalaisen kuvaaja Will Davidsonin ottamat kuvat itse ottamiinsa kuviin.

saarah
visual diary

Olen kyllä lukenut ko. ketjun läpi ja tietoinen tästä keskustelusta.

Kyseessä on myös hieman eri tilanne, Pupulandia käytti kuvia kuvituksena omalle tekstilleen, joka ei liittynyt kuviin millään tavalla. Itse bloggasin tästä ruokataiteilijasta liittämällä tekstiin hänen Instagram-kuviaan. Tekstissä on myös lähde, jonka kautta löysin kuvat.

Näin toimii suurin osa muistakin maailman miljoonista bloggaajista. Itse aion tehdä näin jatkossakin, kunnes saan mustaa valkoisella siitä, ettei näin saa toimia. Myös Facebookiin linkitetään paljon kuvia/linkkejä/artikkeleita/asioita muilta sivustoilta, rikkooko tämä mielestäsi tekijänoikeuslakia samalla tavalla?

 

FFFifi
Fitness Führer

Näissäkin homma mennee niin, että kuvaajalta pitää pyytää lupa. Mutta myös tuonne Pupulandian kuva-caseen kommentoineena en ole sitä mieltä, että tämä asia olisi ihan niin yksiselitteinen. Tekijänoikeuslaki lienee pääosin (jos ei kokonaan) ajalta, jolloin somea ei ollut, ja joltain osin jotakin päivitystä saatettaisiin kaivata.

Lisäksi aika todennäköisesti tekijänoikeuslaki ei ole ihan samanlainen esimerkiksi Amerikassa kuin meillä (tosin tämä on arvailua, ei tietoa. Enkä muista sitä Suomenkaan lakia mitenkään kovin hyvin.). Näiden kuvien yhteydessä en todellakaan halua kiistää tekijänoikeutta, mutta uskon, että kuvien ottaja on nimenomaan toivonut niitä jaettavaksi. Ja maailman kannalta olisi hirveä sääli, jos näin oivaltavia otoksia ei näkisi mahdollisimman moni. Toki toivon, että he näkisivät nämä lakia noudattaen ja tekijää riistämättä...

Tämän takia olisi hienoa jos saisimme Lilyn toimitukselta mahdollisimman kattavat ohjeet. Ja mikäli saarahilla viitseliäisyys riittää, niin yhteydenotto kuvaajaan voisi olla hyvä idea. Hän varmasti vain ilahtuu asiasta, mutta noin niin kuin selvennyksenä :)

Jaanuli (Ei varmistettu)

Kävin tuolla Samantha Leen sivuilla ja sen verran annan periksi, ettei tuolle Samanthalle taida itsekään olla kovin selvää, miten tekijänoikeusjutut toimivat, koskapa hän noin innokkaasti kuviaan eri paikoissa esittelee.

Periaatetta se ei kuitenkaan muuta miksikään: toisten kuvia saa julkaista vain heidän luvallaan. Toiset toki ilmoittavat suoraan, että kuvat ovat vapaassa käytössä. Siksi olisi tärkeää, että tieto esim. CC-lisensseistä leviäisi.

Facebook on hieman eri asia, koska siellä jutut tosiaan linkitetään, eli niitä ei siirretä omalla sivulle vaan ohjataan alkuperäiselle sivulle.

Noin ylipäätään muuten en oikein ymmärrä niitä postauksia, joiden sisältö on vain esitellä toisten aikaansaannoksia. Eikö silloin voisi tosiaan vain ohjata suoraan alkuperäiselle sivulle?

Lilyn toimitus lupasi antaa lisäohjeistusta asiassa, sitä odotellessa!

riik
3h+kasvimaa

Sinä et ymmärrä tällaisia postauksia, entä sitten? Maailma on blogeja pullollaan, jos ärsyttää niin kannattaa vaihtaa maisemaa.

saarah
visual diary

Mutta enkö juuri tässä postauksessa ohjannut ihmiset hänen sivuilleen ja Instagramiin, jotta hän saisi lisää seuraajia ja yleisöä taiteelleen? Aika ankea olisi tämä postaus ollut ilman kuvia. Ja kuka olisi pelkän tekstin pohjalta sitten mennyt varta vasten hänen sivuilleen niitä kuvia katsomaan? Ei varmaan kovin moni.

Entä youtube-musiikkivideot, saanko jakaa niitä? Ja Pinterest, pitäisikö sekin sulkea? Ja jos jaan linkin Facebookissa, sehän näyttää kuvan ko. sivulta postaukseni yhteydessä?

Pointtini on se, että tekijänoikeuslaki on ajalta ENNEN sosiaalista mediaa. Odotellaan sitä hetkeä kun se päivittyy 2010-luvulle ja toimitaan sitten sen mukaisesti.

Jaanuli (Ei varmistettu)

Olet oikeassa, että tekijänoikeuslaki on ajalta ennen somea, ja se varmaan tulee jossain vaiheessa päivittymään.

Minun pointtini on, että jos haluaa jo nyt toimia laillisesti, ottaa selvää näistä asioista.

Tuo Sarah Lee taitaa kyllä tosiaan olla iloisen pihalla tekijänoikeuksista :) Minä luen tuon alareunan (c)-merkinnän niin kuin se on alun perin tarkoitettukin eli "selvitä copyright", hänelle se taitaa olla vain tapa merkitä kuvat omikseen. Olen kuitenkin samaa mieltä kuin Fitness Führer yllä, että hän varmaan vain ilahtuisi, jos kysäisisit lupaa.

YouTube muuten on myös areena, jonka laillisuudesta keskustellaan kaiken aikaa. Siellähän osa videoista on luvalla laitettu ja osa luvattomasti.

No, tämä tästä, tärkeintä, että tietää mitä tekee!

Kommentoi