Tahtoo hengata taidegalleriassa

visual diary

 

 

Tykkään taiteesta: museoista, gallerioista, taidekirjoista, ihan kaikesta. 

Osaan puhua taiteesta suht uskottavasti: voi ihastella värjeä, muotoja, kekseliäitä nimiä, ihan mitä vaan. Mutta silti usein museoissa ja gallerioissa on vähän epämukava olo. Kuinka kauan yhtä teosta pitää katsoa ja voiko jotkut epäkiinnostavat vaan sivuttaa? Pitääkö ottaa opastus ja se ohjelappunen? Miksi lähes kaikki videotaide on aina karmivaa ja pelottavaa? Saako ottaa kuvia? Saako asetella omia hiuksiaan taideteoksesta peilaten?

 

 

En usein ulkomaanreissuilla jaksa käydä isoissa museokomplekseissa, jossa homma alkaa aikojen alusta ja savikipoista. Mielummin hengaisin sellaisessa tilassa, jossa olisi vähän ja tarkemmin valittua taidetta, jotain uutta ja insiroivaa ja 

niin, mieluusti siis hengaisin jossain insiroivassa tilassa, siellä taiteen keskellä, en vaan kävelisi läpi skannaten kerralla jonkun sata teosta. 

 

 

Galleriassa voisi näyttää vaikka tältä:
taideteosten tyyliin sopivia pöytiä, tuoleja ja sohvia. Mahdollisuus istua ja tilata gallerian yhteydessä olevasta baarista kahvikupponen tai jopa viinilasillinen. Ja taiteen ostamisintokin voisi nousta siitä, kun istuisi sitä teosta vastapäätä ja tuijoittelisi sitä kauemmin kuin ohikulkiessaan. Tietysti tämä ei toimi Picassojen ja muiden miljoonien arvoisten teoksien keskellä, mutta ehkä pienemmissä paikoissa tässä voisi olla ideaa. 

Naputtelin tätä postausta ihan tohkeissani ja sitten vasta tajusin: ehkä Helsingissä tai muualla Suomessakin on tällaisia paikkoja,
en ole vaan käynyt siellä yhdessäkään galleriassa tai museossa aikoihin? 

----

 

Giv Lowe galleria & kahvila, Praça de São Paulo 13-15, Lissabon.
(Varaudu komeaan ranskalaiseen kahvilapojuun)

 

----

 

One of my favorite art galleries 

Giv Lowe, Praça de São Paulo 13-15, Lisbon. 

 

 

 

Kommentit

Tiiaanna
cake & copper

Juuri tuollaista kaipaisin myös! Viinilasi kädessä voisi ihastella teoksia ja keskustella niistä, just sellasta ihanaa galleriahengailua.

Game Design (Ei varmistettu)
saarah
visual diary

Ja tämä liittyi mihin?

saarah
visual diary

Joo, just sellasta ihanaa artsuhengausta mäkin kaipaisin!

sanninen
Sairaan Ihana Sanni

Taiteilijan kannalta viihtyisäksi sisustettu tila, jonka täyttäisivät myös muut visuaalista huomiota vievät esineet, ei välttämättä ole kovin hyvä juttu. Ne nimittäin vaikuttavat tilaan ja näin myös teoksiin. Tietysti tämä on ihan taiteilija- ja kuvakeskeistä. Kauniit, suht pienet sisustustaulut sopivat hyvin tällaiseen tilaan, mutta jos puhumme galleriasta, josta taiteilija itse maksaa vuokraa, niin en usko monien innostuvan. Taiteilija haluaa vaikuttaa usein katsojaan vain teoksillaan (kertoa tai kritisoida jotakin, herättää ajatuksia, luoda tietynlaisen tilan), minkään muun tilassa olevan nojatuolin siihen vaikuttamatta. Tätä varten on onneksi monia kahviloita, jotka esittelevät seinillään vaihtuvia teoksia. Ymmärrän toki sinua taiteen katsojana!

Itse ohitan teokset aina liian nopeasti ja koen siitä huonoa omaatuntoa. Mutta ei kaikesta vain pidä olla kiinnostunut. Toisia teoksia jaksaa kuitenkin katsella sen 30 sekunttiakin! :D

saarah
visual diary

Ymmärrän hyvin tänkin pointin! Ja tietysti riippuu ihan teoksista ja taiteilijasta. Tässä näyttelyssä ja tilassa toi teoksiin sopiva sisustus toimi vaan jotenkin tosi hyvin ja innostuin ideasta just siks :)

Kyllä mäkin monesti näyttelyissä vana ohitan ne ei kiinnostavat jutut. Ei tosiaan kaikesta voi olla kiinnostunut. Monesti yhden taiteilijankin töistä suunnilleen puolet voi innostaa ja toinen puoli olla ihan blaah. 

Erica K (Ei varmistettu) http://ericakarppinen.blogspot.fi

Mikä taivas tuo kuvien paikka.

saarah
visual diary

Toi on kyllä ihana paikka! Ja vielä joka näyttelyn aikana erilainen. Tää oli eka kerta et siellä oli tollainen sisustuskin, toimi kyllä tosi kivasti :)

inla loviisa (Ei varmistettu)

ainakin jyväskylässä on baari, jossa on aina vaihtuvan taiteilijan teoksia esillä ja ostettavana! toimiva konsepti, tuo mielenkiintoa koruttomaan baaritilaan ja taideteoksille varmaan paljon enemmän silmäpareja kuin gallerian seinillä!

saarah
visual diary

Joo, tollaset on kyllä kivoja!

Lissabonissa oli myös projekti, jossa klassisia maalauksia oli tuotu kaduille (no siis ei niitä aitoja, mut oikean kokoiset printit niistä) ja ne näytti tosi kivoilta kaupunkiympäristössä. Heti teki mieli mennä kattoon niitä myös museoon :)

minttumari

Tulkaa tänne huomenna! Puitteet ovat kyllä enemmänkin rouheat ja karut kuin ihanan artsut, mutta glögiä on saatavilla ja galleriapönötys on nollassa. :)

http://www.lily.fi/blogit/taiteilijaelamaa/taidetta-lahiossa-tervetuloa

saarah
visual diary

Ooh, vaikuttaa kivalta :) Ja vähänkö on glögi-ikävä täällä ulkomailla!

Eiksjoo
Pikkuseikkoja

Niin, Helsingissä ei tosiaan taida olla tuollaisia täydellisiä galleria-kahvila-myymäläyhdistelmiä, joita myös jossain Tukholmassa ja Pariisissa on, mutta on täällä sentään useita viihtyisiä kahviloita, joissa on aina esillä vaihtuvia näyttelyitä, niin kuin: Gastro Cafe Kallio, Bar 9, Factory Street Gallery ja Rupla Kallio. :)

Kommentoi