Viiniä (tai no siis pastaa) keittiössä

visual diary

Ykköskerroksessa asuu kaunis vanhempi nainen, joka hakee aamuisin alakerran kahvilasta kahvit omiin kahvikuppeihin aamutakissa. Itselläni ei olisi koskaan pokkaa tehdä tuota. Ihailenkin häntä siis vähän.

Mutta myös vihaan: hän pitää olohuoneen ikkunaa auki ja hänen koiransa päivystää siinä ja haukkuu jokaiselle ohikulkijalle. Yötä päivää. Vuh vuh vuh.

Yhtenä aamuna on minimaanjäristys, jonka aikana nukun autuaan tietämättömänä. Kun kuulen siitä myöhemmin, ensimmäinen ajatus on minipaniikki, seuraava: kotiinkin on moni kuollut. Ja ilman mitään luonnonkatastrofia.

Olo on toisinaan kuin Anna Gavaldan romaanissa. Keitän maailmankaikkeuden hitaimmalla kaasuliedellä pastaa ja ympärilläni kaikki puhuvat ranskaa. Keskenään. En ymmärrä sanaakaan ja mielessä kaikuu lukioaikaisen ranskanopettajan sanat: Et kuule koskaan tiedä milloin tulet tarvitsemaan tätä kieltä.

Enpä tiennyt että Lissabonilaisen kotini keittiössä tuostakin kielestä olisi ollut hyötyä. Kaadan pastan hyvin al dentenä lautaselle ja menen istumaan omalle ikkunalaudalleni. Merde.

Opin pikkuhiljaa uusia asioita: se vihreä, jota olen laittanut pastani päälle, on kansallisruoka Caldo verde –keittoa varten valmiiksi silputtua lehtikaali-kevätsipulisekoitusta, pussillinen 0,90€. Syön pastaa siksi koko ajan, että keittiössämme on tasan yksi kattila, enkä ole keksinyt muita ruokalajeja, jotka voisi valmistaa yhden kattilan taktiikalla.  

Pastaa ja riisiä minä en kyllä syö koskaan, sanoo äiti puhelimessa. Ja millä se talo lämmittyy talvella? Olisiko kannattanut ottaa sellainen missä on takka?

Ja minä sanon: Kuule, ihan sama.

On vaihteeksi ihanan viileä tuulinen päivä ja ajelen metrolla vähän päämäärättömästi. Huvitan itseänikin sillä, miten innoissani ostan Fitness Pão:ta eli ”ruisleipää” tavaratalon jätti-isolta ruokaosastolta. Olenhan ollut jo pari viikkoa ilman sitä. Muistelen yläasteelta niitä tyttöjä, jotka unohtivat kahden viikon kielimatkalla suomen kielen. Siis öö sunscreen, mitä se onkaan suomeksi.

Chättäilen hemmetin komean miehen kanssa, joka kuvittelee että Helsinki on Ruotsissa.

Kuule, ihan sama, ajattelen. Minäkin kuvittelin aina että Portugali on ihan samanlainen kuin Espanja, kunnes sitten huomasin ettei yhtään sama. Ja nyt taas olen sitä mieltä että vähän sama kuitenkin.

Katson muotidokumentin New Yorkista ja kaipaan sitä, että ymmärtäisin mitä ihmiset puhuvat kaduilla.

-----

Things I´ve learned lately: You can buy chopped kale from the supermercado, 0,90€ a bag. It´s called couve.

Things some people still haven´t learn: Helsinki is not in Sweden.

Kommentit

Niinkin vähän kuin 90€ ;)

saarah
visual diary

Sen siitä saa kun hiprakassaan blogiinsa kirjoittaa :D

Vierailija (Ei varmistettu)

Olipa kiva lukea pikku kuvailua hetkistä Portugalissa. Se on kyllä totta, että fiilis on vähän eri kun ymmärtää kaikkia ympärillä puhuvia. Mutta veikkaanpa, että ei mene kauankaan kun yhtäkkiä rupeat huomaamaan, että ymmärrätkin niitä portugalilaisia. Sitä on vaan vaikea kuvitella nyt. Ja muista ja jankuta päässäsi "Justhan mä vasta tänne tulin!" Senkin kun unohtaa. Anna ittelles aikaa tottua ja sopeuta. Kyllä se siitä lutviutuu ja aukeaa.

Nanna Santa Monicasta

saarah
visual diary

Kiitos, erittäin hyviä vinkkejä :) Jotenkin sitä pitäis just muistaa olla itselleen aika armollinen, JUST vasta tulin, ei kaikki kai voikaan mennä heti ihan unelmahyvin.

Ester-i (Ei varmistettu)

Pastaa tämäkin, mutta jos vähän vaihtelua:
http://chocochili.net/2015/06/yhden-kattilan-pasta/

saarah
visual diary

Oh, kiitos paljon! Pitää testata!

Samaistun vain niin kovaa. Ihan omat tunteet vuosi sitten.

Terveisin Essi Aveirosta. (Rannikokaupunki 60 km Portosta alaspäin - mene muuten tutustumaan, jos et ole vielä käynyt. Portoon siis. Ihana kaupunki. Eniten Portugalissa olen aina rakastanut Lissabonia (sieltä, tai siis täältä muuten itseasiassa nytkin kirjoitan tätä kommenttia), mutta Porto on ehkä silti se Portugalin kaunein kaupunki.) 

saarah
visual diary

Oh, kiva kun kommenoit :)

Porto on ehdottomasti mun to do -listalla. Kaikki kehuu että se on vielä kauniimpi kuin Lissabon.

Kommentoi