Ladataan...
Mind the gap, mummy

Kotikulmillamme täällä Kaakkois-Lontoossa on useita pieniä putiikkeja aina antikkiliikkeistä vaateputiikkeihin. Ketjuliikkeitä ei juuri ole, ruoka- ja halpakauppoja lukuun ottamatta. Olen täällä asuessamme lähes joka päivä kävellyt näiden ihanien pikkukauppojen ohitse ihaillen ainoastaan kauniisti somistettuja näyteikkunoita, mutta tänään tein poikkeuksen ja pistäydyin muutamaan putiikkiin sisään hypistelemään ja samalla myös metsästämään muutamia juttuja joulupukinkonttiin. Itseäni lämmittää ajatus siitä, että ostamalla näistä pienistä liikkeistä, tukee samalla pienyrittäjyyttä ja paikallisia yrityksiä. Ne muutamat paketit, jotka lapsillemme olemme hommanneet, olemme tilanneet verkosta, mutta erityisesti Suomessa asuvia ystäviä ja läheisiä on kiva muistaa tällaisista paikoista ostetuilla paketeilla.

Ensimmäinen visiitti oli paikalliseen kirja- ja paperikauppaan. Heti ovella oli ihana yllätys kun lahjapaperihyllystä pilkisti Muumi-paperia! Näitä ja muita ihania lahjapapereita oli myynnissä irtonaisina liuskoina ja pelkästään nämä ihanat värit ja kaunis asettelu houkuttivat ostamaan lahjapaperia, vaikka tarve ei olisi ollut akuutti. Lahjapapereiden jälkeen siirryimme ihastelemaan liikettä laajemmin ja mitäs muutakaan kun Tove Jansonin englanninkielisiä Muumikirjoja oli aseteltu kauniisti esille, heti ensimmäiseen kirjahyllyyn. Muumikirjat jäivät kuitenkin tällä erää hyllyyn, mutta oli pakko ostaa muutama muu kuvakirja pukinkonttiin, sillä myönnettäköön, että lastenkirjat ovat suuri heikkouteni. Rakastan niiden värikkäitä kuvituksia! Tunnelma oli muutenkin kun vanhan ajan paperikaupassa ja palvelu oli todella ystävällistä. Kaupassa leijui ihana uuden kirjan tuoksu - tiedättehän sen huumaavan tuoksun kun avaa uuden kirjan? Kerrottuani äidilleni kaupasta hänen ensimäinen kysymyksensä olikin, miltä kaupassa tuoksui. Kuulemma ennen vanhaankin paperikaupassa oli oma ominaistuoksunsa. Täällä kauniissa putiikissa olisin viihtynyt pidemmänkin tovin, jos olisin ollut yksin liikenteessä.

Kirjakauppaa vastapäätä, toisella puolen katua on liike, jossa puolestaan seuralaiseni olisivat viihtyneet vaikka tuntitolkulla. Seuraava etappi oli nimittäin pieni lelupuoti. Tämä ihana vihreäovinen kauppa pistää kadulla liikkuvan silmään ja kiinnittää taatusti lasten huomion. Tänne menimme kirjaimellisesti hypistelemään, sillä hankinnat olisivat takuulla kiinnittäneet pikkuneitien huomion ja jouluyllätykset eivät olisi olleet enää yllätyksiä. Kaupassa oli onneksi leikkialue, joten sain valittua muutaman pelin rauhassa valmiiksi, jotka käyn poimimassa myöhemmin kun tarkkasilmäiset apurini eivät ole läsnä. Yllätyin positiivisesti, että liikkeen hinnat eivät olleet kovin korkeita. Tosin lelujen hinnat taitavat olla yleisestikin hieman huokeampia täällä kuin Suomessa.

Kun joulupukin asiat oli hoidettu, siirryimme paikalliseen pubiin lounastamaan. Englannissa on yleistä lounastaa pubissa, myös lasten kanssa. Pubi ei siis ole ainoastaan alkoholin nauttimista varten, vaan varsinkin päivisin pubin ruoka houkuttaa nälkäisiä ihmisiä lounaalle. Alueellamme on useampikin pubi, mutta jostain syystä päädymme useimmiten tähän tiettyyn. Heiltä löytyy hyvä lasten menu ja lounas on muutenkin ollut joka kerta yhtä hyvä ja edullinen. Tämä pubi on kaiken lisäksi kauniisti sisustettu aina vessaa myöten, joten täällä viihtyy. Lounaslistakaan ei ole pelkkää kidney pie/fish and chips-tasoa, vaan tarjolla on muitakin vaihtoehtoja. Astiatkin posliinilautasine ja emalivateineen ovat niin suloisia, että pelkästään niiden takia voisin syödä täällä vaikka joka päivä. Lapsista puolestaan on aina yhtä hauskaa kun vesikannussa on kurkkusiivuja antamassa lisämakua- ja näköä. Tätä ihmevettä pitää tietysti aina juoda mukikaupalla.

Pubien lisäksi alueellamme on useita muitakin hyviä pieniä ravintoloita, joten kyllä tällaisen ruokaa ja kauniita asioita rakastavan täytyy olla tyytyväinen, että päädyimme sattuman kautta muuttamaan juurikin tälle puolen kaupunkia. Juuri sopivasti kylämeininkiä, ja vain 30 minuutin päässä ytimestä. Tervetuloa tutustumaan ja ihastumaan Lontoon lähiöihin, saatat yllättyä!

-Henna

 

Share

Ladataan...
Mind the gap, mummy

Tiedättekö niitä päiviä kun ei välttämättä tapahdu mitään erityistä, mutta fiilis on vain todella hyvä. Tämä hyvä olo koostuu useimmiten pienistä asioista ja tällaisina päivinä pienetkään vastoinkäymiset eivät ärsytä samalla tavalla kuin huonona päivänä. Hyvää oloa ei välttämättä lannista edes ulkona puhaltava puuskainen tuuli tai ikkunoihin rapiseva sade. Tällaisena päivänä on kiva istua sisällä, nauttia kahvista sekä kakusta ja turista kaverin kanssa. Lapset touhuavat omiaan sekä leikkivät sovussa ja päivä rullaa eteenpäin omalla painollaan. Meillä oli tänään tällainen päivä.

Heräsimme koko perhe poikkeuksellisesti vasta lähempänä kahdeksaa ja monen katkonaisen yön jälkeen (olimme kaikki viime viikolla sairaina) oli lievästi sanottuna kiva nukkua yö melko normaalisti. Aamu alkoi verkkaisesti, sillä emme olleet sopineet aamulle menoa ja mieskin meni töihin vasta myöhemmin. Aamupalan pystyi nauttimaan ilman kiirettä ja ehdin rauhassa siivota kotia ja pestä pyykkiä ennen iltapäiväksi sovittuja treffejä.

Saimme ihania vieraita kylään iltapäiväksi ja päätimme hakea evästä läheisestä kahvilasta, josta on jo muodostunut kantapaikkani.

Kahvila on aivan ihastuttava sisustukseltaan sekä tarjoiluiltaan. Sisustus on trendikäs, mutta samalla ihanan kotoisa. Kyseisillä omistajilla on viisi kahvilaa lähialueillamme ja tituleeraavat itseään kahvilan lisäksi brunch kitcheniksi. Omistajina ovat käsittääkseni siskokset, jotka avasivat ensimmäisen kahvilansa muutama vuosi sitten, laajentaen vähitellen konseptiaan lähiympäristöön. Kahvilan tavaramerkkinä ovat reilun kaupan kahvi sekä tee ja tuoreet itse tehdyt leivät sekä leivokset. Heillä voi myös nauttia vaikkapa brunssin tuorepuurolla sekä munakokkelilla ja tarjolla on myös vegaanisia tuotteita. Oma vakiotilaukseni on avokadolla sekä halloumilla täytetty buttie (eli sämpylä) ja suuri latte. Nam. Kahvila on myös siitä ihana, että heille ovat tervetulleita niin lapset kuin koiratkin. Lastenrattailla pääsee hyvin sisään, syöttötuoleja on ja koirille löytyy oma vesikuppi eteisestä. Leivokset sekä kakkupalat on monesti vaikea ohittaa heillä asioidessaan. Nämä herkkupalat ovat nimittäin tiskillä kauniiden lasikupujen peittäminä ja aina tuoreita.

Olen jo päätynyt maistamaan mehukasta porkkanakakkua sekä rocky roadia. Uskomattoman herkullisia ja ei varmasti löydy yhtä hyviä kovin monesta lähitienoon kahvilasta.

Ensi kerralla taidammekin nauttia brunssin pidemmän kaavan mukaan tai ehkäpä osallistua kahvilan omaan buggy clubiin, eli kahvilan järjestämään viikoittaiseen perhetapahtumaan. Ihanaa yhteisöllisyyttä suurkaupungissa. Suosittelenkin Lontoossa vierailevia liikkumaan keskustan ulkopuolelle etsimään myös sitä toisenlaista Lontoota ja sen tunnelmaa.

 

 

-Henna

Share

Ladataan...
Mind the gap, mummy

Pääsin lauantaina nauttimaan hieman omasta ajasta Lontoon pimenevässä illassa. Sovimme täällä asuvan lapsuudenystäväni sekä hänen ystävänsä kanssa treffit Hyde Parkiin rakennettuun Winter Wonderlandiin. Vierailu oli minulle ensimmäinen, joten odotin kovasti näkeväni tuon valoja välkkyvän talvimaan, josta olin etukäteen kuullut paljon. Sovimme tapaamisen sisäänkäynnille ja saavuin paikalle hieman ennen seuralaisiani. Odotellessani kiinnitin heti huomiota väenpaljouteen sekä tungokseen. Klaustrofoobikko pääni sisällä kieltämättä hieman pelkäsi ja jouduin muutaman kerran hengittelemään syvään. Porttien ulkopuolella ruuhka oli kirjaimellisesti käsin kosketeltavissa kun jonotimme sisään ja ihmiset ryysivät lopulta porteista alueelle.

Pahin tungos ja työntäminen onneksi hellitti kun olimme porttien sisäpuolella ja pääsimme nostamaan käteistä käyntiämme varten. Winter Wonderlandissa pitää nimittäin maksaa käteisellä suurimmassa osassa kojuja, joten tämä kannattaa huomioida vierailua suunniteltaessa. Alueella on kuitenkin automaatteja, joista voi puntia nostaa, mutta automaatti perii muutaman punnan tästä huvista. Suosittelen siis varaamaan käteistä mukaan etukäteen vierailua varten. Tarkoituksenamme oli mennä miltei suoraan Winter Wonderlandin Bavarian villageen nauttiman musiikista, sekä tarjoiluista. Bavarian Village on alppityylinen ravintola-alue, jossa voit nauttia livemusiikista pirttipöytien ääressä, samalla nauttien olutta tai vaikka Bratwurstia. Ennen Bavarian villageen pääsyä kävelimme koko Winter Wonderlandin läpi ihastellen välkkyvaloja ja tunnelmaa.

Winter Wonderland on täynnä huvipuistolaitteita sekä ruokakojuja ja pääseepä halutessaan myös luistelemaan. Alueen pystytys on varmasti vaatinut älyttömän paljon työtä, sillä laitteet eivät todella olleet mitään pikkukaruselleja. Vauhdin huumaa tavoittelevat pääsevät nimittäin laittamaan päänsä pyörryksiin aina vuoristoradoista keinukaruselliin. Sisään pääsee veloituksetta, mutta luistelua, jääbaaria, esityksiä ja joitain laitteita varten on oltava lippu. Ihmisiä riitti lauantai-iltana ja aika ajoin jouduimme kulkemaan jonossa hitaasti edeten, ennen pääsyämme ravintola-alueelle. Aiemmin paikassa vierailleet seuralaiseni kertoivat, etteivät olleet koskaan aikaisemmin nähneet yhtä paljon ihmisiä Winter Wonderlandissa. Meillä kolmella oli onneksi hienot jouluaiheiset pannat päässä, joten pystyimme bongaamaan toisemme massasta nopeasti. Näppärää!

Lopulta tarpomisemme väkijoukossa palkittiin ja pääsimme Bavarian Villageen. Koko Bavarian Village oli kuitenkin tupaten täynnä sekin, mutta saimme pienen etsinnän jälkeen yhdestä pitkästä pöydästä paikat. No huomasimmepa senkin, että jonotus jatkuu, mikäli mielimme jotain syötävää tai juotavaa. Yksi meistä haki juomat ja kaksi piti istumapaikkoja lämpimänä. Vaikka ravintola-alue on teltassa, pieni tuulenvire kävi kuitenkin välillä, joten onneksi olin pukeutunut sään vaatimalla tavalla. Noin puolisen tuntia odottelimme juomia, jonka jälkeen vihdoin skoolaamaan.

 

Jonottelu alkoi käydä kaikkien hermoille, joten päätimme suosiolla yksien lasillisten jälkeen siirtyä alueelta pois. Tässä vaiheessa nälkäkin kurni, joten päädyimme ostamaan syötävää kojusta teltan sijaan. Ostamamme makkarat olivat onneksi herkullisia ja mielestäni hintansa väärti. Tässä vaiheessa kello alkoi kuitenkin lähentyä kymmentä ja Winter Wonderland sulkee tällöin ovensa yleisöltä. Oli siis aika jatkaa, kuinkas muuten kun jonotellen ulos alueelta.

Päädyimme hieman viluisina siirtyä melko lähellä sijaitsevan Harvey Nichols- tavaratalon yläkerrassa sijaitsevaan shampanjabaariin (Fifth Floor Bar) jatkamaan iltaa. Tänne kauniilla näköalalla varustettuun baariin oli mukava istahtaa lämmittelemään ja nauttimaan hyvästä seurasta, palvelusta sekä tietysti virvokkeista. Oikein mukava ilta kaiken kaikkiaan pienestä jonottelusta huolimatta. Täytynee mennä tutustumaan Winter Wonderlandiin uudelleen perheen pikkuväen kanssa jokin arkipäivä, jolloin ehkä vältämme suurimmat ruuhkat. Jäin nimittäin vielä haaveilemaan pikaisesta pyörähdyksestä luistinradalla sekä halloumiranskalaisista ja churroista suklaalla.

Meillä tosin on lähipuistossakin pienimuotoiset joulumarkkinat laitteine ja luistinratoineen. Kävimme lauantaina päivällä tekemässä pikavisiitin ja katsastamassa tunnelman. Paikka ei ehkä ole Winter Wonderlandin veroinen, mutta melko suloinen yksinkertaisuudessaan- eikä muuten varmasti yhtä paljon jonoja!

-Henna

Winter Wonderland on tänä vuonna auki 1.1.2018 asti (joulupäivänä suljettu) ja palvelee joka päivä klo. 10-22. Paikalle pääsee esim. Hyde Park Cornerin tai Green Parkin metroasemilta kävellen tai bussilla London Hilton Hotellin pysäkille, josta lyhyt kävely alueelle.

http://hydeparkwinterwonderland.com/

Share

Pages