Ladataan...
Mind the gap, mummy

Olen viime aikoina nähnyt muutamia suomalaisten kommentteja, joissa Lontoo nähdään vain aikuisten lomailijoiden kohteena. Syyksi on mainittu mm. ihmispaljous, ruuhkametrot ja tekemisen puute lasten kanssa. Hmm hetkonen, näin about vuoden Lontoossa (tai tarkemmin sanottuna Suur-Lontoossa) lasten kanssa asuneena ja viikoittain keskusta-alueella pyörivänä rohkenen kuitenkin väittää vastaan!

Lontoo todella on metropoli, joka kuhisee ihmisiä ja hälyltä ei voi täällä välttyä. Mikäli siis arvostat rauhaa ja hiljaisuuttta, suosittelen skippaamaan tämän kohteen jo heti kättelyssä. Jos kuitenkin perheellisenä menosta ja meiningistä diggailevana mielit visiitille tänne ja et saa lapsia hoitoon, en jättäisi edellä mainittujen syiden vuoksi lentoja varaamatta – and here’s why ;

  • Julkinen liikenne

Metrot ovat ruuhka-aikaan täynnä ja busseihin voi olla toisinaan hankala mahtua rattaiden kanssa, mutta tästä syystä en jättäisi matkaani varaamatta. Kirjoittelin jo aikaisemmin lasten kanssa Lontoon julkisissa liikkumisesta ja totesinkin jo tuolloin, että olen kokenut Lontoon julkiset varsin helpoiksi lasten ja rattaiden kanssa matkustettaessa.

Ruuhka-aikaan välttäisin julkista liikennettä joka tapauksessa, mutta täällä ruuhka-aika ajoittuu hieman eri aikaan kuin Suomessa, joten hyvin ehtii päivällä koluta nähtävyyksiä ja ehtii vielä hyvissä ajoin ennen pahinta ruuhkahuippua takaisin majapaikkaan.

Voit kätevästi nähdä esteettömät asemat täältä ja kun suunnittelet matkasi etukäteen, vältyt portailta! Kyseisillä sivuilla on muutenkin kattavasti tietoa matkustamisesta Lontoon julkisessa liikenteessä, joten kannattaa tutustua ja hyödyntää reittiopasta.

  • Tekeminen

Lontoossa aika ei käy pitkäksi ja tekemistä löytyy vaikka kellon ympäri. Lasten kanssa matkustava arvostaa yleensä helppoutta ja olenkin aikaisemmin koonnut tänne menovinkkejä pienten lasten kanssa matkustaville.

Tuohon listaan lisäisin vielä vinkkinä kävelykierroksen cityssä ihastellen joenrantaa. Suosittelen samalla kävelyreissulla poikkeamaan Tate Moderniin ihastelemaan näkymiä ja hyppäämään keinumaan pihan jättikeinuihin. Tate Modernista löytyy myös lapsille suunnattua ohjelmaa, joten tämäkin (kuten moni muu Lontoon) kohde on helppo lasten kanssa, vaikka ei ehkä heti tulisi ajatelleeksi!

Keskustasta kauemmaksi lähdettäessä löytyy useita upeita puistoja ja muutenkin paljon tekemistä, joten kannattaa ehdottomasti matkustaa ytimen ulkopuolelle – varsinkin lasten kanssa. Discovery Children’s Story Center (olemme käyneet useamman kerran) Itä-Lontoossa on ehdottomasti kokemisen arvoinen lasten kanssa ja samalla reissulla voit ihastella olympiastadionin ympäristöä ja leikkiä sään salliessa suihkulähteillä tai shoppailla järkyttävän suuressa Westfield ostoskeskuksessa!

  • Majoitus ja syöminen

Lontoossa turistina vieraillessa kokee monesti helpoimmaksi majoittumisen lähellä keskustaa. Lontoon keskusta on kuitenkin hyvin laaja käsite ja näin ollen majoituspaikka kannattaa miettiä tekemisten mukaan sekä samalla kannattaa katsoa lähimmät asemat ja kulkuyhteydet.

Lasten kanssa matkaavalle saattaa olla miellyttävämpää varata hotellihuone tai Airbnb keskusta-alueen ulkopuolelta.

Esikaupunkialueella on paljon kauniita viihtyisiä alueita ja monesti hyvät kulkuyhteydet myös sinne kuuluisimmille nähtävyyksille. Samalla pääsee kurkkaamaan esikaupunkialueilla asuvien arkeen ja samalla voi löytää kivoja pieniä putiikkeja, kirpputoreja ja kahviloita – sitä aitoa Lontoota!

Lontoon ravintolatarjonta on hyvin kirjava ja jokaisen makuun sekä ruokavalioon löytyy syötävää. Ketjuravintoloita on paljon, mutta myös pieniä itsenäisiä kahviloita ja ravintoloita löytyy. Hintataso on vaihtelevaa ja kannattaa huomioida, että pahimmilla turistialueilla myös hinnat saattavatkin olla esimerkiksi pubeissa korkeammalla. Miltei kaikista ravintoloista (jos nyt et eksy Michelin ravintolaan) löytyy syöttötuoleja ja lasten menu tai vaihtoehtoisesti pienempi versio isosta annoksesta pienelle ruokailijalle. Olemme kaiken lisäksi saaneet hyvinkin monessa ravintolassa värikynät pöytään, joten odottelukaan ei ole ollut tuskaisen tylsää.

Summa summarum;

Lontoo todellakin soveltuu kohteena myös lasten kanssa matkustaville, varsinkin jos omaat seikkailumieltä ja et etsi rentouttavaa löhöilylomaa altaan reunalla.

Mukavaa viikkoa!

x Henna

Ladataan...
Mind the gap, mummy

Pitkiä päiviä, ei kunnon lomia, stressiä, säästöä, epävarmuutta – näin voisi kuvata tyypillistä startup yrittäjän elämää. Tai onhan se varmasti paljon muutakin, mutta näin puolisona näkee yleensä vain sen toisen puolen, joka näyttäytyy kotona. Avioiduin palkkatyöläisen/opiskelijan kanssa ja nyt olen naimisissa startup-yrittäjän kanssa – miten tässä näin kävi?

Mieheni perusti yrityksensä esikoisemme syntymän aikoihin vuonna 2014. Siinä hormonihuuruissa ajatus sekä ajoitus tuntuivat melko hurjilta, mutta onneksi liikeidea oli kuitenkin hänen osaamisalueellaan ja kaiken lisäksi kyseinen ala oli ollut vuosia jatkuvassa nosteessa, joten jotenkin sitä vain luotti tulevaan. Hyppääminen täysin uuteen pelotti, mutta tuntui kuitenkin samaan aikaan luonnolliselta - olimmehan samoihin aikoihin tulleet myös vanhemmiksi ensimmäistä kertaa. Kaksi uutta perheenjäsentä syntyi tuona syksynä.

Jos minulla oli jotain luuloja yrittäjyydestä, niin viimeistään ensimmäisen vuoden aikana karsiutuivat kuitenkin ne viimeisetkin. Ymmärsin ja todella tajusin, että yrittäjyys ei tarkoita välitöntä rikastumista, firman rahat eivät ole sama kuin omat rahat ja yrittäjänä et voi lomailla kun huvittaa ja yrittäjän puolisona olet ajoittain kuin yksinhuoltaja - näin muutamia mainitakseni.

Lisäksi ;

- Kirjoitan vielä pari sähköpostia

- Mun pitäis huomenna lentää pariksi yöksi työmatkalle

- Monelta sulla olikaan huomenna se meno kun tuli just yks tärkeä tapaaminen siihen päivälle

- Päästiin mukaan yhteen ohjelmaan, joka alkais parin viikon päästä toisessa maassa

- En vielä tiedä yhtään ens viikon aikatauluista

- Loppuvuosi/loppukuukausi/loppuviikko tulevat olemaan tosi kiireisiä – sitten voin vähän huilata

Ovat meillä usein kuultuja lauseita. Samanlaiset lauseet ja lupaukset ovat tuttuja varmasti myös muille yrittäjien puolisoille ja samoista asioista väännetään varmasti myös muissa yrittäjäperheissä. Suunnitelmia ei voi tehdä kovin pitkälle aikavälille, sillä aikataulut saattavat mennä uusiksi jopa tuntien varoitusajalla. Yrittäjän on taottava kun rauta on kuumaa ja se tarkoittaa monesti pitkiä poissaoloja kotoa ja meidän tapauksessamme myös useita työmatkoja kuukaudessa.

Tässä tilanteessa ei ole auttanut kun koittaa katsoa asioita pidemmällä tähtäimellä ja se jos joku on ollut hemmetin hankalaa kaltaiselleni malttamattomalle ihmiselle. On kuitenkin vain luotettava ja uskottava siihen, että joskus voimme viettää pidemmän kesäloman yhdessä ja ehkä joskus mies voi irrottautua työstään pidemmäksi aikaa. Jos ei, niin näillä mennään ja uuteen on sopeuduttava. Ja sopeutuminen onkin epävarmuuden ohella läsnä päivittäin. Sitäkin olen saanut harjoitella, kantapään kautta.

Firma, tuo mieheni kolmas lapsi tai oikeastaan toinen vaimo on vaatinut perheeltämme paljon, mutta toisaalta sen ansiosta olemme myös saaneet paljon. Olemme saaneet kokeilla ulkomailla asumista ja olemme esimerkiksi joskus voineet viettää yhteisiä vapaapäiviä keskellä viikkoa ja mies on voinut lähteä töihin hieman myöhemmin joinain aamuina.

Tuo (välillä niin ärsyttävä) työ on myös tuonut elannon perheellemme ja olen siitä kiitollinen, vaikkakin on ollut todella hankalaa olla toisesta ihmisestä sekä taloudellisesti, että aikataulullisesti niin riippuvainen – varsinkin ulkomailla asuessamme. Mies on kaiken tämän lisäksiluitenkin kotona ollessaan osallistuva isä, huomioiva puoliso ja auttaa kotitöissä – siitäkin olen äärettömän kiitollinen (vaikka en ehkä aina muista sitä näyttää). Hän myös nauttii työstään, joten se näkyy kotona. Minä taas vähän väliä purnaan tuon toisen vaimon aiheuttamista muutoksista, mutta pääosin olemme päässeet hänen kanssaan yhteisymmärrykseen ja jatkossa meidän onkin jaettava mies vieläkin enemmän.

Tulevana syksynä perheemme suuntaa Suomeen ja toinen vaimo kuljettaa miestä pari viikkoa kuukaudesta Espoon ja Lontoon välillä – ainakin toistaiseksi. Tämä on osa niitä pitkän tähtäimen suunnitelmia nähkääs kun meikäläinenkin hyppää oravanpyörään ja tytöt päiväkotiin!

Hyvää ja toivottavasti rentouttavaa viikonloppua Lontoosta!

 

Ps. Blogi päivittyy jatkossakin, mutta hakee samalla uutta suuntaa olosuhteiden muutoksesta johtuen. Vielä on Lontoosta kirjoitettavaa ja paluumuutostakin varmasti. Kiva jos jaksat vielä pysyä matkassa :)

x Henna

Ladataan...

Ladataan...
Mind the gap, mummy


Blogi on viettänyt hiljaiseloa suomilomamme ajan - ja vitsit miten on ollut hyvä loma. Paljon olemme tehneet, monia ihmisiä nähneet ja tunteet ovat menneet varsinaista vuoristorataa. Bussissa huomasin alkuun juttelevani ventovieraalle, mutta toisaalta huomasin muutaman viikon jälkeen hyssytteleväni lapsia julkisissa liikennevälineissä, joten paluu suomalaisiin tapoihin on ollut myös nopeaa.
 
Mansikoita sekä herneitä on tällä matkalla ahmittu ja leipäjuustoa on mennyt ehkä kilo. Lapset ovat juosseet paljain jaloin ja leikkineet uusien sekä vanhojen ystäviensä kanssa sydämiensä kyllyydestä ja uineet järvessä, meressä sekä uima-altaassa.
 
Suomen kesä on totisesti näyttänyt parhaita puoliaan tällä reissulla ja olemme nauttineet täysin siemauksin. Kiertolaoskaravaanimme on yöpynyt viidessä eri paikassa ja kyläillyt ehkä kymmenessä. Vietimme ensin juhannusta Raaseporissa, josta huristelimme Savitaipaleelle, josta viikon jälkeen jälleen pääkaupunkiseudulle. On ollut niin ihanaa nähdä kaikkia sukulaisia sekä ystäviä ja olemme hurjan kiitollisia kaikesta vieraanvaraisuudesta. 
 
Lasten suurinta huvia on kaiken muun touhun lisäksi ollut ruokakauppojen pienet ostoskärryt, jotka on tietysti saatava jokaisella kauppareissulla työnnettäviksi - ne pienet ilot! Itse olen puolestani fiilistellyt kesän ja herkkujen lisäksi lapsiarjen helppoutta. Lapsemme ovat vuodessa kasvaneet niin paljon, että voimme helposti päästää heidät keskenään touhuamaan takapihalle - viime kesänä emme vielä voineet. Lontoossa meillä ei ole takapihaa, joten tämä on ollut todellista herkkua. On myös ollut ihanaa kun naapurustossa on ollut muita pieniä ja leikkikavereita on ollut kun vain taloyhtiön pihalle on mennyt - Lontoossa pitää aina kulkea puistoon asti.
 
Loma on siis ollut todella ihana ja antanut aihetta mietiskelyyn. On ollut aikaa miettiä tulevaa ja punnita asioita ja katsoa asoita myös käytännön kannalta. Koko viime kevät oli varsinaista vuoristorataa ja asioiden punnitsemista ja tämä kesä on selkeyttänyt ajatuksia vieläkin enemmän. Vuosi ulkomailla on pian takana ja voin todeta, että elämämme Lontoossa on ollut jännittävää, mielenkiintoista ja ennen kaikkea opettavaista. Aloitimme viime syksynä kaiken tyhjästä, etsien esimerkiksi itse asuntomme, päiväkodin ja hoitamalla kaikki viralliset asiat (kuten lääkäriin rekisteröinnit, pankkitilit ja puhelinliittymät jne) ja olen ylpeä siitä, että vastoinkäymisistä huolimatta teimme kaiken sen itse - ilman ulkopuolista apua!
 
Kotiäitinä vieraassa ympäristössä on ollut valehtelemattta rankkaa ja ajoittain yksinäistäkin. Ystäviä on ollut vaikea saada, mutta onneksi muutamia uusia tuttavuuksia on kuitenkin löytynyt. Töihin/ opiskelemaan on kuitenkin kova hinku, mutta lastenhoito on Briteissä kaikkea muuta kuin kohtuuhintaista ja pelkällä jooga-ohjauksella ei valitettavasti elätä itseään ja varhaiskasvatuksen työntekijöiden palkat eivät päätä huimaa englannissakaan. Asumiskulutkin ovat päätähuimaavia, joten tässä on pyöritetty numeroita ja tehty laskelmia.
 

Olemme siis jännän äärellä. Meillä kuitenkin miehen työ pitää hänet pääosin Briteissä - ainakin toistaiseksi, joten melkoista palapeliä tulee tulevaisuuskin olemaan. Järkiratkaisuja on tehtävä, sydäntä kuunnellen, katsotaan mihin tie kuljettaa.

Huomenna vielä pitäisi kuitenkin hypätä lentokoneeseen kohti Lontoota. Lennän tällä kertaa yksin kahden lapsen kanssa (mies meni edeltä), joten toivottakaa onnea. Jos joku muu sattuu samalle lennolle huomenna, pahoittelut etukäteen mahdollisesta pahennuksesta, jota seurueemme aiheuttaa. Reilu parin tunnin lento on ehkä muille lyhyt rutistus, mutta kaltaiselleni jännittäjälle kaikkea muuta kuin pieni siirtymä. 

Anyway, kiitos ihana Suomi, see you again soon!

Pahoittelut rönsyilevästä tekstistä ja sekalaisita kuvituksesta, mutta nyt oli tarve sylkäistä kaikki kerralla ulos :D

 
x Henna

Ladataan...

Pages