Ladataan...
Mind the gap, mummy

Törmäsin taannoin alueemme äitien Facebook-ryhmässä kutsuun, jossa pyydettiin liittymään uuteen Facebook-ryhmään, jos englantilaisen päivähoidon mullistus kiinnostaa. Näin kahden pienen päivähoitoikäisen lapsen äitinä ja entisenä varhaiskasvattajana aihe tietysti kiinnosti - olenhan kertonut, kuinka esikoisemme päivähoitoura on alkanut ja kuinka kallista päivähoidon järjestäminen täällä Englannissa on! Liityin ryhmään ja ryhdyin lukemaan innostuneiden ihmisten kommentteja.

Hetken selailtuani selvisi, että järjestäjien ideana olisi saada alueellemme vanhempien pyörittämä ns. demokraattinen päiväkoti, jossa seurattaisiin pääasiassa A.S Neillin Summerhill-koulun oppeja lasten kasvatuksesta.

No, mikä on tällainen demokraattinen koulu ja kuka oli A.S Neill? Näihin kysymyksiin lähdin itsekin etsimään vastauksia ryhmään päädyttyäni.

Demokraattinen koulu on koulu, jossa oppilaille on haluttu turvata mahdollisuus osallistua merkittävästi koulua koskevaan päätöksentekoon henkilökunnan kanssa tasavertaisina äänestäjinä ja päätöksentekijöinä. Näillä sanoilla demokraattista koulua kuvattiin Wikipediassa.

Jaahas, eli tällaisesta ns. vapaasta koulusta olikin kyse ja samalla muistin kuulleeni idean isästä A.S Neillista aikaisemminkin. Hän oli vuonna 1800-luvun Skotlannissa vaikuttanut kasvattaja ja kirjailija, joka perusti Summerhill- koulun. Koulun, jossa keskiössä on lapsen päätösvalta omissa asioissaan. Ideaa voisi kuvata myös nimellä ”vapaa kasvatus”, joka on varmasti monelle tuttu ja varmasti myös hyvin ladattu termi.

Aloin etsimään lisää tietoja kyseisen kasvatussuuntauksen päiväkodeista ja löysin artikkelin Saksassa toimivasta saman ideologian päiväkodista. Tässä kyseisessä päiväkodissa on jokaisessa huoneessa esillä lapsen oikeudet, joita päiväkodissa noudatetaan;

I have the right to sleep;

I decide when I sleep;

I decide what and how much I eat;

I decide what I play with;

I decide where I sit;

I am allowed to voice my opinion any time and I decide who I want to cuddle with.

Lisäksi artikkelissa mainitaan, kuinka lapsi saa valita kuka vaihtaa vaipan ja kerrotaan myös siitä, kuinka lapset saavat äänestää, mitä haluavat syödä esimerkiksi aamupalalla. Melko hurjalta vaikuttivat mielestäni nämä oikeudet ja koko demokraattisen päiväkodin konsepti.

En näe lasteni tulevaisuutta tämän tyylisessä opinahjossa. Monia hyviä ideoita ideologiassa on, kuten vapaan leikin arvostaminen ja lapsen huomiointi yksilönä, mutta enemmän näen suuntauksessa ongelmakohtia. Esimerkiksi minua hirvittäisi ajatus siitä, että lapsi saisi valita nukkuuko vai ei tai se kuinka lapsi saisi valita mitä syö. Ehkä olen liian kapeakatseinen ja ahdasmielinen, mutta väistämättä tulee ajatelleeksi, hämmentyykö pieni lapsi ilman selkeitä rajoja sekä rutiineja? Voiko tällaisessa ympäristössä kasvava lapsi oppia elämää varten tarvittavia taitoja?

Työskennellessäni lastentarhanopettajana päiväkodissa huomasin, kuinka varsinkin erityislasten kohdilla rutiinit olivat erittäin tärkeässä roolissa. Myös äitinä huomaan, että päivät ilman rytmiä ajautuvat helposti kaaokseen, joka kiristää kaikkien hermoja. Tarjoaako siis tällainen demokraattinen päiväkoti vain kaaosta ja sekasortoa vai onko tällaisessa oppimisympäristössä oikeasti hyvä olla ja kukoistavatko lapset? Tekeekö perinteinen laitosmainen päiväkoti kaikista ahdistuneita suorittajia? Onko vapaana kasvava lapsi onnellisempi aikuinen?

Näitä asioita olen pohtinut paljon ja toivon, että alueemme asiasta kiinnostuneet vanhemmat saisivat juttunsa toimivaan. Itse en pysty osallistumaan idean kehittämiseen, sillä idea demokraattisesta päiväkodista on liian kaukana omista näkemyksistäni. Hienoa kuitenkin, että ihmiset kyseenalaistavat systeemiä ja kokeilevat rohkeasti uutta. Tekijöitä tarvitaan, eikä vain puhujia. Enkä halua olla ihminen, joka lyttää täysin jonkin asian, vaikka olisinkin siitä täysin eri mieltä. Mielestäni erilaisuutta tulee ymmärtää ja meidän tulee ymmärtää, että kaikki ei sovi kaikille.

Toivottavasti tästä maasta löytyy lisää rohkeita ihmisiä, jotka tahtovat mullistaa tämän hurjan kalliin lapsia osin eriarvoistavankin systeemin. Leikki todellakin on lasten työtä ja pienet mielet oppivat tekemällä ja kokemalla, eivätkä pulpetin ääressä aakkosia tankaten, niinhän se on moneen otteeseen todistettu. Täkäläinen päivähoito todellakin kaipaa mielestäni kipeästi uudistusta, mutta puhtaasti demokraattinen päiväkotimalli on mielestäni hiukan liiankin vapaa.

x Henna

Share

Ladataan...
Mind the gap, mummy

8,7 miljoonan asukkaan Lontoo on ollut rakkauskaupunkini jo kauan ennen tänne muuttoamme. Ensimmäisen vierailun nykyiseen kotikaupunkiimme tein jo 11 vuotta sitten, ja rakkaus roihahti heti ensivierailulla. Tuon vierailun jälkeen kävin vielä kolmesti Lontoossa ennen viime syksyistä muuttoa tänne saarivaltion pääkaupunkiin. Turistina vieraillessani suosituimmat nähtävyydet olivat to do-listan kärjessä ja tuolloin muutaman päivän kaupunkilomalla aika kului aina äärettömän hurjaa vauhtia.

Kun vuosi sitten selvisi, että lempikaupungistani tulee kotikaupunkini, olin enemmän kuin innoissani. Muuton myötä olen saanut tutustua tämän jännittävän monikulttuurisen kaupungin moniin kolkkiin ja olen vieraillut paikoissa, joissa ei turistin ominaisuudessa olisi ehkä tullut mieleeni käydä.

Ajattelinkin jakaa teille lukijoille neljä suosikkiasiaani Lontoosta!

Here you go!

1. Markkinat 

Kirjoittelin näistä lukuisista ruokatoreista ja markkinoista täällä. Edelleen lähes joka lauantai poikkeamme oman alueemme ruokatorilla poimimassa kassit täyteen herkkuja. Tarjonta on aina yhtä houkutteleva ja vielä koskaan ei ole tarvinnut lähteä kotiin tyhjin käsin. Käykää siis ihmeessä Lontoossa ollessanne edes yksillä markkinoilla aistimassa tunnelmaa!

Esimerkiksi Borough Market, Portobello Road Market, Greenwich Market ja Camden Market ovat käymisen arvoisia.

Myös pienemmät esikaupunkialueilta löytyvät markkinat kannattaa mahdollisuuksien mukaan käydä kurkkaamassa!

2. Kahvilat

Rakastan kahviloita ja kahvia. Erityisesti pienet persoonalliset kahvilat ovat heikkouteni ja aina uuden tullessa vastaan on vaikea olla menemättä sisään. Olen siinä mielessä onnekas, että kotikulmiltamme löytyy useampikin ihana pieni kahvila persoonallisine sisustuksineen. Lontoo onkin täynnä toinen toistaan ihanampia pieniä kahviloita, joiden kahvitarjoilu sekä herkut vievät kielen mennessään.

Suosittelenkin Lontoonkävijöitä etsimään pieniä persoonallisia kahviloita – lupaan, että yllätytte iloisesti!

3. Arkkitehtuuri

Rakastan vanhaa Englantilaista arkkitehtuuria (olette ehkä kuvista huomanneet).

Erityisesti vanhat asuintalot miellyttävät silmääni ja rakastan eri värisiä ovia sekä kuluneita tiiliä. Voisin viettää tuntikausia vaellellen ja etsien kauniita rakennuksia ja bongaillen toinen toistaan kauniimman värisiä ovia. Tällä viikolla keskustavierailun yhteydessä löysimme muutaman aivan ihanan sivukujan kauniine taloineen. Hassua miten iloiseksi sitä tulikin kun aivan sattumalta päädyimme tällaiselle kauniille hiljaiselle kujalle keskellä kaupunkia.

 

Lontoo on kaiken lisäksi niin suuri kaupunki, että eri puolelta kaupunkia löytyy täysin erilaisia maailmoja. Keskustan hulppeat rakennukset, Cityn modernit pilvenpiirtäjät kohtaavat vanhoja perinteisiä rakennuksia, teollisuusalueita sekä ränsistyneitä rakennuksiakin. Suurella kaupungilla on monet kasvot, useassakin mielessä.

4. Puistot

Lontoosta löytyy useita kauniita puistoalueita ympäri kaupunkia. Puistot ovat kaupungin keuhkot - ne tarjoavat upeita lenkkireittejä, piknikpaikkoja sekä keitaita keskellä hälyä sekä melua. Metsiä rakastavana puistot ovat hyvä korvike täällä asuessamme. Puistossa poissa liikenteen hälystä voi ihastella kauniita istutuksia sekä useita lintulajeja. Onpa sitä tullut bongattua jopa kettuja sekä jäniksiäkin aivan keskeltä kaupunkia.

Lontoon tunnetuin puisto taitaa olla Hyde Park, joka onkin aivan uskomattoman kaunis sekä laaja puistoalue aivan keskellä kaupunkia. Muita tutustumisen arvoisia puistoalueita Lontoossa ovat mm. Greenwich Park, Battersea Park, Richmond Park sekä Crystal Palace Park dinosauruksineen (köhöm tässä kohden pelaan hieman kotiinpäin).

Täällä Lontoossa viikonloppu jatkuu lumisateessa - jep luit oikein. En tykkää laisinkaan tästä takatalvesta, varsinkaan kun eilen vielä käyskentelimme kaupungilla +12 asteessa! Onneksi ensi viikolla tämän pitäisi olla jo historiaa, joten sitä odotellessa!

Ihanaa viikonloppua Lontoosta!

x Henna

Share
Ladataan...

Ladataan...
Mind the gap, mummy

Olen pitkään miettinyt uuden lajin aloittamista sekä vaihtelua perinteiseen lihaskuntoharjoitteluun. Juokseminen olisi helppo ja edullinenkin harrastus, mutta en vielä ainakaan ole päässyt juoksemisen makuun – ehkä kesällä viimeistään. Kaiken lisäksi kotoa poistuminen silloin tällöin on erittäin tarpeellista, joten olenkin pyrkinyt harrastamaan liikuntaa myös kodin ulkopuolella. Muutama viikko takaperin huomasin kirjastomme seinällä mainoksen, jossa mainostettiin kirjaston tiloissa maanantaisin pidettävää Ballet Fit – tuntia. Mainos herätti heti tämän ”ex-balleriinan” mielenkiinnon ja joogakin on ollut viime aikoina lähellä sydäntäni, joten näiden kahden yhdistelmä maustettuna pilateksella kuulosti välittömästi minun jutultani.

Tämän viikon maanantaina laitoinkin treenivaatteet päälle ja hipsin iltasella miehen kotiuduttua mäen päälle kirjastoon. Tunti pidettiin rakennuksen alakerrassa sijaitsevassa salissa, joka oli varsin pelkistetty tila ja esimerkiksi peilit puuttuivat tilasta kokonaan. Tuntia veti nuorehko ammattitanssija - koreografi, jolla oli myös erityinen Ballet Fit - koulutus. Tunti aloitettiin lyhyellä verryttelyllä, jota seurasi klassisesta  baletista tutut demi pliét, relevét sekä jalkojen asennot. Jostain mieleni syövereistä kaikki lapsena opitut liikkeet palautuivat mieleeni ja kädetkin löysivät (melkein) oikeille paikoilleen. Ohjaaja palautti kaiken lisäksi ihanan nostalgisesti mieleeni lapsuuden balettitunnit tiukkine opettajineen- aivan mahtavaa!

Opettaja ohjeisti henkilökohtaisesti jokaista osallistujaa sekä kannusti ryhmää jämäkästi- kuten balettiopettajan mielestäni kuuluukin. Ainoastaan lapsuuden balettitunneilta tutut klassinen musiikki, tangot, peilit ja nahkatossujen tuoksu puuttui tilasta. Muistan edelleen lapsuudestani elävästi, kuinka notkoselkää ja lukossa olevia polviani korjaillut balettiopettaja muistutti aina asiasta tiukasti komentaen. Tällä kertaa ihanan jämäkkä opettaja muistutteli tätä (nykyisin hieman varttuneempaa) balleriinaa kylkikaarien oikeasta asennosta sekä hartioiden linjasta. Siinäpä hyvin kotiläksyjä seuraavalle tunnille!

Tunnin keskivaiheilla teimme vielä muutamia yksinkertaisia hyppyjä, jotka kyllä tuntuivat vielä seuraavana päivänä pohkeissa sekä takalistossa! Balettiosuuksien jälkeen siirryimme matoille tekemään hieman pilatesliikkeitä hengityksineen ja samalla tuli tehtyä jopa kahdeksankymmentä vatsalihasliikettä, eli oikein hyvää treeniä keholle. Lopputunnista tunsi kyllä tehneensä töitä ja joogasta tutut venytykset sekä asennot olivat oikein oiva lopetus tunnille. Kaiken kaikkiaan tunnista jäi oikein hyvä mieli sekä tietysti myös olo. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan konseptia, mikäli jossain on kyseistä ryhmäliikuntaa tarjolla. Balettitaustaa ei todellakaan tarvitse olla osallistuakseen ja pysyäkseen tunnilla mukana. Pieniä makupaloja lajiin saa katsomalla esimerkiksi Youtube- videoita, joista voi saada pienen pintaraapaisun lajiin.

Ainiin ja kirsikkana kakun päälle sain vielä uuden kaverinkin tunnilta! Olenkin aikaisemmin harmitellut kun en ole kunnolla tutustunut paikallisiin leikkiryhmissä tai muskarituokioilla. Eilen kuitenkin Ballet Fit- tunnilla oli toinenkin ensikertalainen, jonka kanssa klikkasi heti. Asumme sattumalta miltei naapureina ja hänelläkin on pieni lapsi. Sovimmekin kotimatkalla treffit ensi viikon tunnille ja samalla myös sovimme tapaavamme kahvinkin merkeissä piakkoin.

Kannattaa siis ehdottomasti kokeilla uusia juttuja ja samalla saattaa mukaan tarttua muutakin kuin uusia taitoja!

Ihanaa keskiviikkoa kaikille!

Henna

Share

Pages