Tupa - Keittiön hyötykeitoksia eli tapettiliisteri

Yhä useammassa rautakaupan tapettiliisterissä on nykyään, jos jonkin sortin muovia ja myrkkyä. Viime keväänä rautakaupan myyjän kommentti, etten mistään löytäisi täysin hengittävää ja luonnonmukaista liisteriä, sai minut tarttumaan vispilään:

Tapettiliisterin valmistaminen itse on helppoa. Ja halpaakin vielä!

Hengittävän ja talo- ja ihmisystävällisen (paitsi, jos olet vehnäallerginen kuten minä..) tapettiliisterin valmistamiseen tarvitaan käytännössä vain vehnäjauhoja ja vettä. Ja aika paljon keittiövispilää ja vatkaamista..

Vanhanajan tapettiliisteri

1 osa vehnäjauhoja (en ole testannut ohjetta perunajauholla, mutta ehkäpä toimisi?)

9 osaa vettä

(+ vispilä, suuri kattila, desin/litran mitta, kulho)

Ohje: mittaa kattilaan esim. 8 dl vettä ja anna kiehahtaa. Sekoita (=käytä vispilää!) kulhossa 1 dl jauhoja & 1 dl kylmää vettä, anna tekeytyä muutama minuutti. Huom! Vehnäjauho-vesiseoksen on oltava tasaista ja möykytöntä!

Kun vesi kiehuu, sekoita jauho-vesiseos kuumaan veteen ohuena nauhana, koko ajan vispaten. Anna seoksen juuri ja juuri kiehua, koko ajan samalla sekoittaen (seos palaa helposti pohjaan!). Keittele seosta kymmenisen minuuttia.

Kun vehnäjauho-vesiseos on liisterimäistä, nosta seos jäähtymään. 

Kun liisteri on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi, tarkista ettei liisterin päälle ole tullut kuorta (jos on, kaavi kuori pois lastalla). Kaada liisteri astiaan, josta sitä on helppo käyttää.

Valmiin liisterin voi levittää seinälle joko telalla tai leveällä pensselillä. 

Itse keittelin eilen illalla katonmaalauksen jälkiruuaksi 7 litraa vehnäjauholiisteriä ja esiliisteröin huokolevyt tapetointia varten. Viime keväänä samaisella ohjeella keiteltiin liisteriä ihan urakalla ja kaikki keltaisen tuvan paperitapetit ovat pysyneet hyvin ja kupruilematta seinissä.

Suosittelen kokeilemaan liisterin keittämistä itse, jos tapetointi on ajankohtaista!

 

 

 

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Keittelin seosta viitisentoista minuuttia, ja sain sellasta kuutamokiisseliä, ettei se kyllä nyt jäähtyneenäkään mitenkään liisterimäiseltä näytä. Kuinka rajattomasti sitä siis saisi keitelläkään, ja mistä oikean koostumuksen tunnistaa? Kiitos. :)

Kanelibasilika

Hei vierailija :) keitoksesta ei välttämättä tule kovin paksua, mutta hieman ohuempikin toimii yhtälailla. Ohuempaa on tietysti hieman hankalampi käsitellä. Jos liisteri tuntuu kovin löysältä eikä ole lainkaan kiisselimäistä, suosittelen sekoittamaan hieman lisää jauhoja ja vettä eri astiaan ja lisäämään "suurusteen" muuhun liisteriin. Koostumuksella on yosiaan merkitystä oikeastaan vain käsittelyä ajatellen.
Itse olen aina aika kärsimätön ollut ja keittänyt vain n.10min mutta hyvin on onnistunut. Viimeksi käytin sähkövatkainta ja se tuntui myös toimivan hyvin, koostumusta ajatellen.

Kanelibasilika

Eipä kestä :) Tämä on kyllä kiva! Retro ja ekokin vielä ;) Meinasi ihan ruveta harmittaaan, kun vanhaa taloa remppailessa kaikki tarjolla olevat kaupan liisterit olivatkin jotain muovimömmöjä - onneksi on perinnerakentamisopukset ja Google! :) 

Satu K (Ei varmistettu)

Hei! Mahtaako liisteri toimia hyvin huokolevyjen "pinnan sulkijana", jonka päälle laitetaan samalla liisterillä liisteröity sanomalehtikerros ja päälle muoviton maali? Ruokasalissa käytimme jotain suht muovitonta valmisliisteriä samaiseen käsittelyyn pari vuotta sitten, ja päällä oleva paperitapetti on pysynyt muuttumattomana. Mietin, että miten jauholiisteri reagoi maalin kanssa kun sanomalehtikerros kastuu siinä maalattaessa uudelleen.
Kiitos.

Kanelibasilika

Heippa, huokolevyjen pinnan sulkuunkin tätä meillä kaikkiin seiniin käytettiin. Tuvassa ja salissa myös maalattiin (makulatuuripaperin päälle) muutama seinä Uulan maaleilla eikä maali tai kastuminen tehnyt mitään erikoista :) eli huokolevyyn siis sudittiin jauholiisteriä ja annettiin kuivua kunnolla, päälle liisteröitiin samalla liisterillä makulatuuripaperi, jonka päälle maalattiin normaalisti. Hyvin toimi ja nyt kolmatta vuotta aivan samana pysynyt seinällä :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.