Tupa – Keittiön hyötykeitoksia eli tapettiliisteri

Yhä useammassa rautakaupan tapettiliisterissä on nykyään, jos jonkin sortin muovia ja myrkkyä. Viime keväänä rautakaupan myyjän kommentti, etten mistään löytäisi täysin hengittävää ja luonnonmukaista liisteriä, sai minut tarttumaan vispilään:

20130207193658659.jpg

Tapettiliisterin valmistaminen itse on helppoa. Ja halpaakin vielä!

Hengittävän ja talo- ja ihmisystävällisen (paitsi, jos olet vehnäallerginen kuten minä..) tapettiliisterin valmistamiseen tarvitaan käytännössä vain vehnäjauhoja ja vettä. Ja aika paljon keittiövispilää ja vatkaamista..

Vanhanajan tapettiliisteri

1 osa vehnäjauhoja (en ole testannut ohjetta perunajauholla, mutta ehkäpä toimisi?)

9 osaa vettä

(+ vispilä, suuri kattila, desin/litran mitta, kulho)

Ohje: mittaa kattilaan esim. 8 dl vettä ja anna kiehahtaa. Sekoita (=käytä vispilää!) kulhossa 1 dl jauhoja & 1 dl kylmää vettä, anna tekeytyä muutama minuutti. Huom! Vehnäjauho-vesiseoksen on oltava tasaista ja möykytöntä!

20130207194421442.jpg

Kun vesi kiehuu, sekoita jauho-vesiseos kuumaan veteen ohuena nauhana, koko ajan vispaten. Anna seoksen juuri ja juuri kiehua, koko ajan samalla sekoittaen (seos palaa helposti pohjaan!). Keittele seosta kymmenisen minuuttia.

20130207200641337.jpg

Kun vehnäjauho-vesiseos on liisterimäistä, nosta seos jäähtymään. 

20130207202408914.jpg

Kun liisteri on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi, tarkista ettei liisterin päälle ole tullut kuorta (jos on, kaavi kuori pois lastalla). Kaada liisteri astiaan, josta sitä on helppo käyttää.

20130207203506162.jpg

Valmiin liisterin voi levittää seinälle joko telalla tai leveällä pensselillä. 

Itse keittelin eilen illalla katonmaalauksen jälkiruuaksi 7 litraa vehnäjauholiisteriä ja esiliisteröin huokolevyt tapetointia varten. Viime keväänä samaisella ohjeella keiteltiin liisteriä ihan urakalla ja kaikki keltaisen tuvan paperitapetit ovat pysyneet hyvin ja kupruilematta seinissä.

Suosittelen kokeilemaan liisterin keittämistä itse, jos tapetointi on ajankohtaista!

 

 

 

kauneus diy sisustus
Kommentit (5)
  1. Hei! Mahtaako liisteri toimia hyvin huokolevyjen ”pinnan sulkijana”, jonka päälle laitetaan samalla liisterillä liisteröity sanomalehtikerros ja päälle muoviton maali? Ruokasalissa käytimme jotain suht muovitonta valmisliisteriä samaiseen käsittelyyn pari vuotta sitten, ja päällä oleva paperitapetti on pysynyt muuttumattomana. Mietin, että miten jauholiisteri reagoi maalin kanssa kun sanomalehtikerros kastuu siinä maalattaessa uudelleen.
    Kiitos.

    1. Heippa, huokolevyjen pinnan sulkuunkin tätä meillä kaikkiin seiniin käytettiin. Tuvassa ja salissa myös maalattiin (makulatuuripaperin päälle) muutama seinä Uulan maaleilla eikä maali tai kastuminen tehnyt mitään erikoista 🙂 eli huokolevyyn siis sudittiin jauholiisteriä ja annettiin kuivua kunnolla, päälle liisteröitiin samalla liisterillä makulatuuripaperi, jonka päälle maalattiin normaalisti. Hyvin toimi ja nyt kolmatta vuotta aivan samana pysynyt seinällä 🙂

  2. Eipä kestä 🙂 Tämä on kyllä kiva! Retro ja ekokin vielä 😉 Meinasi ihan ruveta harmittaaan, kun vanhaa taloa remppailessa kaikki tarjolla olevat kaupan liisterit olivatkin jotain muovimömmöjä – onneksi on perinnerakentamisopukset ja Google! 🙂 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *