Resepti: itse hapatettu vegaaninen kaurajogurtti

Viime sunnuntaina toteutin yhden to do -listallani olleen proggiksen: valmistin kaurajogurttia itse! Tässä postauksessa jaan siis ohjeen hapatetun kaurajogurtin valmistukseen.

Itse valmistetun kaurajogurtin hyviä puolia ovat edullisuus, terveellisyys ja vähäsokerisuus. Jogurttia hapattamalla saa aikaiseksi maukasta, vatsaa hellivää ruokaa sekä säästyy zero waste -ideologian mukaisesti turhien yksittäisten jogurttipurkkien kuluttamiselta eli roskaa syntyy vähemmän. 🙂 Jugurtin säilömisessä voi hyödyntää vanhoja lasipurkkeja ja niistä voi myös suoraan syödä!

Kaurajogurtti ohje hapattaminen

Resepti: hapatettu kaurajogurtti

Suosittelen erittäin lämpimästi lukemaan ennen jogurtin valmistusta Vegaaniliiton tee-se-itse vegaanijugurtit -ohjeen, josta löytyy kattavasti tietoa erilaisten jogurttien hapatuksesta. Tässä ohjeessa olen käyttänyt hapattamiseen kaupan valmisjogurttia, mutta hapattamiseen voi käyttää myös maitohappobakteerikapseleita.

Tarvitset:

  • Itse tehtyä kauramaitoa: 2,5 dl kaurahiutaleita + 1 litra vettä
  • 2 rkl sokeria (itse käytin hunajaa)
  • 1 dl valmista vegaanista jogurttia (itse käytin Rainbow’n maustamatonta soijajogurttia. Muita hyviä vaihtoehtoja on Vegaaniliiton ohjeen mukaan myös Yosan metsämarja/maustamaton tai Plantin Yogoat. Varmista, että lisäät jogurtin huoneenlämpöisenä!)

Kaurajugurtti tee itse
1.
Huolehdi, että lasi- tai muovipurkit, joihin aiot jogurtin säilöä ovat puhtaita. Itse desinfioin lasipurkit keittämällä. Kotilieden sivuilta löytyy desinfioimiseen hyvät ohjeet.

2. Valmista kauramaito: Anna kaurahiutaleiden liota vähintään puoli tuntia. Itse liotin yön yli. Kaada kaura-vesiseos tehosekoittimeen tai käytä sauvasekoitinta. Jauha kunnes hiutaleet ovat jauhautuneet. Pane kulhon päälle tiheä lankasiivilä ja siivilöi kaurakuitu pois. (Kaurakuidun voi ottaa talteen, itse käytin jämät falafel-taikinassa.)

3. Kuumenna kauramaito kattilassa pohjaa myöten sekoitellen, kunnes se on sakeutunut (jäähtyessään seos sakenee lisää). Ei haittaa, vaikka maito kiehuisikin hetken. Sokeroi. Kaada puhtaaseen lasipurkkiin. Kun seos on 45–50 asteinen (itse käytin lämpötilan mittaamisessa apuna paistomittaria), sekoita kaupan valmista soija/kaurajogurttia tasaisesti joukkoon. Sulje kansi.

4. Anna jogurtin olla nyt huoneenlämmössä pimeässä. Fermentoituminen kestää noin 8–10 h.

5. Siirrä sitten jääkaappiin. Jogurtin aromit ja rakenne ovat kohdallaan noin 12 h viilennyksen jälkeen. Jogurtti säilyy jääkaapissa ainakin viikon, ehkä kaksikin keittiöhygieniasta riippuen. Jos haluat tehdä jogurttia uudelleen, muista ottaa talteen sitä seuraavan erän juureksi. (Tällöin sinun ei siis tarvitse ostaa enää valmisjugurttia valmistukseen.)

Kaurajogurtti resepti ohje

Maukasta viikkoa!
Iisa

Lisää pöperöaiheisia postauksiani:
Arjen pieniä iloja: herneen versojen kasvattaminen
Miten hyödyntää porkkanan naatit? – Resepti naattilevitteeseen ja -pihveihin

INSTAGRAM // BLOGIT.FI // BLOGLOVIN

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *