Simppeli ja maukas sellerimunakas

Opettelin tekemään munakkaan. Ja vieläpä maukkaan sellaisen! Salaisuutena on kansi. Meillä kun ei sellaista ollut, niin heitin pannun päälle ison keraamisen piirakkavuuan. Toimi vallan mainiosti. Ilman kantta munakas on ilmeisen vaikeampi tehdä  – ainakin omalla kohdallani yritykset ovat hyvin usein johtaneet munakokkelin syntyyn…

033.JPG

  • 2 sellerinvartta
  • 2 kevätsipulia
  • öljyä paistamiseen
  • 4 munaa
  • 4 rkl maitoa
  • mausteita maun mukaan esim. paprikaa, valkopippuria, valkosipulijauhetta, merisuolaa
  • juustoraastetta

Siivuta varsisellerit ja kevätsipulin varret ja kuullota öljyssä. Vatkaa esim. tuopissa munat, maito ja mausteet sekaisin (jokaista munaa kohden 1 rkl nestettä – ei ole pakko olla maitoa, vesikin käy). Laske lieden lämpötila alhaiseksi ja kaada munaseos selleri-sipuli-yhdistelmän päälle. Voit vähän hitaasti edestakaisin liikutella massaa tai nostella reunoja, niin että päällä oleva neste pääsee kosketuksiin paistopinnan kanssa, mutta tämäkään ei ole välttämätöntä. Ripottele pinnalle juustoraastetta ja laita kansi kiinni. Munakas on valmis, kun juusto on nätisti sulanut pinnalle!

Voit nauttia joko sellaisenaan, tai miten haluat. Meikäläisittäin: Paahdoin leivän. Levitin päälle tuorejuustoa ja avocadoa ja sen jälkeen neljännesmunakkaan. Koristeeksi vielä tuorekurkkua, ripaus merisuolaa sekä chilihiutaleita.

Voisko paremmin viikonloppuinen aamu alkaa? kysymmiä!

HUOM! Munakas tarjoaa loputtomat vaihtelumahdollisuudet: aluksi voi paistaa mitä haluaa ja päälle voi ripotella mitä lystää. Kunhan vain toimii perusohjeistuksen mukaan, niin hyvä tulee!

Koti Ruoka ja juoma

Lämpimät leivät jauhelihalla ja muita klassikoita

Mikko oli ostanut levitettävää metukkaa, jota laitettiin grillileipien täytteeksi. Siitä tulikin mieleeni leivät, joita meillä oli tapana tehdä kotona kun olin pikkutyttö. Kännykkä käteen ja äitille viestiä ”mitenkäs niitä hyviä leipiä oikein tehtiinkään?”. Ja niitähän tehtiin näin:

009.JPG

1. Tee lihapullataikina. Helppo ja hyvä tulee esim. sekoittamalla 500g sika-nautajauhelihaa, 2 munaa, 200g kermaviiliä, 1-½ pussia sipulikeittoainesta, merisuolaa ja mustapippuria rouhittuna, sekä mausteita maun mukaan, esim. paprikaa, grillimaustetta, chiliä, valkosipulijauhetta…

2. Levitä pellille paahtoleipiä (12 kpl)  ja jokaisen leivän päälle ketsuppia tai tomaattikastiketta. Jaa jauheliha leipien päälle. Ripottele leipien päälle sinihomejuustoa ja aseta jokaisen leivän päälle ananasrengas. 

3. Sekoita keskenään 200g juustoraastetta (esim. Emmental) ja 2 munaa. (Juustoraastetta voisi olla enemmänkin). Ja jaa leipien päälle.

4. Paista 200 asteessa keskitasolla kunnes juusto alkaa saada väriä. Ainakin puolituntia meni meillä.

5. Nauti! (Varo kuitenkin kuumaa ananasta)

 

Muitakin klassikoita on tullut väsäiltyä. En tiedä mistä sain mieleeni tehdä kananmunakastiketta, mutta hyvä että sain, sillä siinäpä vasta herkullinen arkiruoka!

268.JPG

Opeteltiin tekemään vaalea kastike ja ruskea kastike itse. (Tai no Mikko tekee, minä autan maidon kaatamisessa). Keitetyt perunat, joista en lapsena ole koskaan erityisemmin piitannut, olivatkin nyt mielestäni niin hyviä, että ollaan tehty niitä useamminkin. Myös ruskean jauhelihakastikkeen kanssa namnam! Lisäksi ollaan tehty pariin otteeseen maitopohjaista kinkkukastiketta, joka oli moninverroin parempaa kuin kermaiset viritelmät. Sitä toki nautittiin perunan sijasta nauhapastan kera. 

Koti Ruoka ja juoma