Bataattilaatikko vuohenjuustolla + muutama muu huomionarvoinen juttu joulupöydästä

Vielä ei ole loppiainen, eikä joulu täten täysin ohi, joten voinen vielä paasata muutamasta jouluseikasta. Joulupöydän uusin tulokas vuohenjuustolla höystetty bataattilaatikko nimittäin nousi oitis yhdeksi suosikeista.

01.jpg

Idea bataattilaatikon tekemisestä tuli saatua itse asiassa työkaveriltani, joka kertoi nauttineensa  mielettömän hyvästä sellaisesta edellisenä jouluna. Salaisuudeksi paljastui vuohenjuusto, mutta sen parempaa reseptiä ei ollut rajolla. Googlettelin asiaa, ja päädyin tekemään omani näin:

  • 2 isoa bataattia (tai 4-5 pientä. Meidän kaupassa oli jostain syystä semmoisia perunankokoisia joten piti ottaa useampi siis)
  • kasvisliemikuutio
  • 200 g ruokakermaa
  • 1/2 dl korppujauhoja
  • n. 75 g vuohenjuustoa
  • mausteita: inkivääriä, pippuria ja suolaa
  • loraus siirappia

Keitä paloiteltu bataatti kasvisliemessä pehmeäksi. Kaada melkein kaikki keitinvesi pois. Jätä tilkkanen pohjalle ja jätä vähän lientä talteen siltä varalta että koostumusta pitää säädellä. Soseuta. Sekoita korppujauhot ja kerma keskenään ja anna turvota hetki. Yhdistä bataattisoseeseen. Lisää mausteet sekä vuohenjuustomurut. Kaada voideltuun vuokaan. Tee pintaan lusikalla kuviointi ja paista 175 °C asteessa n. tunti.

Yksi sana: Nam! En ole koskaan ollut mikään laatikkojen ystävä –  pieni pala lanttulaatikkao on maistunut ja muulla ei niin väliä. Tämä olikin aika hyvä lanttulaatikon korvike, paitsi että oli paljon parempaa! Juju piilee nimenomaan vuohenjuustossa.

Muilta osin joulupöytänne näytti tältä:

02.jpg

03.jpg

022.jpg

025.jpg

028.jpg

032.jpg

Ja kuulosti tältä:

Erityisesti täytyy antaa kunniamaininta villakuoreen mädille, joka täydensi täydellisesti joulupöydän perinteistä ja pyhää alkuruoka-kokonaisuutta: smetanaa, taimenen tai lohen mätiä, punasipulia (tervetulleena uutuutena myös tänä vuonna jokiravun pyrstöjä – nam!) + skumppaa. Maistoin tätä mustaa mätiä ekaa kertaa ja kylläpä oli hyvää!

Muuta mainittavaa: Punajuuri-aura-laatikkohässäkä ei vieläkään ollut täydellistä. Tällä kertaa käytin tätä gratiinireseptiä, MUTTA, kaupassamme ei ollut raakoja punajuuria, vain vakuumipakattuja esikeitettyjä, joten jouduin tekemään ruuan niistä. Ensi vuonna aion väen väkisin löytää oikeita punajuuria + raasta ne karkeksi raasteeksi, koska musta vähän tuntuu että niin tulisi hyvä! 🙂

Joulun paras makeinen oli tämä Lindtin suklaakonvehti:

40.jpg

Uuniomenaa nam! Tai no tarkemmin: karamellisoitu uuniomenajälkkäri boubon-vaniljatryffelillä. Sanoinko jo nam!? Ostin aluksi pussillisen Lindtin joulukonvehteja, joissa tämän omenaisen maun lisäksi oli Winterpunsch (munatotitryffeliä ja jouluista kreemiä), Walnuss-Dessert (saksanpähkinä-jälkiruoka saksanpähkinäkermalla), Nougat-Pacannuss (maustettua nougat’ta pekaanipähkinäpaloilla). (Anteeksi köpsät suomennokset… ) Kaikki oli superhyvänkuuloisia ja -makuisia. Ostin pussillisen aluntein isoäidille joululahjaksi, vaan mitenkäs sitten kävikään…. Olen kiinnostunut suklaasta, joten oli kertakaikkiaan vaan pakko saada tietää miltä nuo maistuu! No hyviltä. Paras oli tämä omenasuklaa ja niinpä ostin sitä vielä erikseen pikkupussillisen.

Lisäksi tein itse joulusuklaata (ja -jäätelöä:

http://www.youtube.com/watch?v=nqO0vk1EsSM

Mutta nyt kohti uutta vuotta, uusia kujeita ja kiloja!

Koti Ruoka ja juoma

Intialainen linssimuhennos & Naanleipä

Tein tätä jo joskus pari kuukautta sitten. Ihanasti lämmittävä syysruoka, joka sopii toki aivan yhtä hyvin talvisiinkiin iltoihin.

photo_066.jpg

 

  • nokare voita
  • muutama valkosipulinkynsi
  • sipuli
  • kurkumaa
  • garam masalaa
  • chilijauhetta
  • juustokuminaa
  • 1 kg tomaattimurskaa
  • vajaa 200 g punaisia linssejä
  • puristus sitruunamehua
  • 1/2 l kasvislientä
  • 1 prk kookosmaitoa
  • suolaa ja pippuria
  • tuoretta korianteria

 

Kuullota sipulit voissa. Lisää mausteet ja puolen minuutin päästä tomaatit, linssit, sitruunamehu, kasvisleimi ja kookosmaito. Anna kiehahtaa. Alenna lämpöä ja anna porista puolisen tuntia, kunnes linssit ovat kypsiä. Tarkista maku. Mausta suolalla ja pippurilla. Koristele tuoreella korianterilla ja tarjoile naanleivän kanssa.

Naanleipään löysin todella helpon reseptin. Lopputulos oli ihan kelvollinen 🙂

  • 250 g jauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl suolaa
  • 30 g jogurttia
  • 125 ml haaleaa vettä

Sekoita ainekset kunnolla (vaivaa) ja anna taikinan levätä tunnin verran. Jaa taikina kuuteen osaan, jotka kaulitaan läpysköiksi. Voitele molemmat puolet voi(sula)lla ja paista pannulla kypsäksi.

Koti Ruoka ja juoma