Kesämökin saunaprojekti: kaikki alkaa purkutöistä

Kirjoitin toukokuun lopussa blogissani siitä, miten olimme pitkän suunnittelun jälkeen päättäneet rakentaa 100-vuotta vanhaan piharakennukseen mökkisaunan. Tuota blogipostausta kirjoittaessani remonttiprojekti oli aivan alkutekijöissään, ja edessä oli lupahakemusrumba. Ensin palkkasimme projektiin vaadittavan suunnittelijan, joka laati tarvittavat rakenne- ja arkkitehtisuunnitelmat, jotka vaaditaan lupahakemusta varten. Sitten hakemus lähetettiin Loviisan kaupungille, jonka jälkeen jännitettiin sen etenemistä.

Hakemus meni jo heti alkuunsa läpi, mutta muutamaa lisäystä vaadittiin vielä ennen lopullista hyväksymistä. Suunnittelija teki suunnitelmiinsa tarvittavat muutokset, ja sen jälkeen rakennuslupa olikin jo taskussamme. Luulimme alunperin, että naapurien kuuleminen tulisi olemaan pakollista, mutta yllätykseksemme niin ei ollutkaan. Tämä johtui siitä, että vanhan piharakennuksen ulkonäkö tulisi käytännössä pysymään samana ja siksi kuulemista ei lopulta tarvittu ollenkaan.

Saunanrakennusprojekti startattiin heinäkuun puolivälin jälkeen. Remontille ei ole missään vaiheessa laitettu mitään deadlinea, eli olemme tehneet hommaa omaan tahtiin. Tarkoituksena ei siis ole ollut saada valmista vielä tänä kesänä, hommaa kun on niin hirveän paljon ja kaikki on tehty itse, eli 1-2 ihmisen voimin.

Koska tämä täysremontti on niin laaja ja mittava, päätin pilkkoa sitä osiin eri blogipostauksiin ja kertoa eri vaiheista omissa postauksissaan. Vuorossa on siis taas remppahöpinää kännykkäkuvin höystettyinä. Aloitetaan tyhjennys- ja purkuvaiheesta, josta kaikki lähti liikkeelle.

Sauna rakennetaan varaston oikeanpuolimmaiseen päätyyn.

Saunanrakennusprojekti alkaa

Koko remonttiprojekti starttasi siis sillä, että kesämökin vanha varastorakennus tyhjennettiin kaikesta siitä rojusta, mitä sinne oli useiden vuosikymmenien saatossa kertynyt. Tyhjensimme niin uutta saunaa ja pukuhuonetta varten tarkoitetun tilan, kuin myös muutkin varastorakennuksen tilat. Niissä oli hyvin paljon edellisten omistajien jättämää tavaraa, sekä myös kaikkea meiltäkin jo kertynyttä roinaa. Tilasimme mökkimme pihaan ison vaihtolavan, joka näytti aluksi aivan liian isolta meidän tarpeisiimme, mutta tulikin sitten yllätykseksemme aivan täyteen tavaraa.

Kun tila oli tyhjennyt tavarasta, jatkettiin hommaa purkamalla lattiasta vanha muovimatto, joka oli käytännössä kokonaan irti alustastaan ja irtosikin helposti rullaamalla vanha matto kasaan. Muovimaton alta löytyi kovalevystä tehty alusta, jonka tarkoituksena on ilmeisesti ollut suoristaa lattiaa ja parantaa lattian eristystä. Nämä kerrokset poistettiin aluksi lattiasta vanhaan raakalautalattiaan asti, mutta myöhemmin myös lautalattia purettiin pois huonon kuntonsa ja vinoutensa takia. Lattian purkaminen oli välttämätöntä, jotta rakennuksen perustuksia päästiin myöhemmin oikaisemaan ja alapohjan tuuletusta parantamaan.

Mökkivaraston sisätilojen seinät oli aikanaan päällystetty kovalevyllä ja nurkat tiivistetty teipillä. Kovalevyjen alta löytyi vanhaa ensopahvia tai oksapahvia muistuttavat tuulensuojaeristeet, jotka poistettiin seinästä purkutöiden myötä. Osa pahveista oli kastunut mm. katosta tulleiden vuotojen takia.

Seinien laudoitus oli yhtä julkisivua lukuun ottamatta suhteellisen hyvässä kunnossa, mutta erityisesti rakennuksen rungossa huomattiin useita lahovaurioita, jotka olivat aiheuttaneet rakennuksen vinoutumista ja perustusten pettämistä. Tämä ilmeni erityisesti raakalautalattian purkamisen jälkeen, kun runkorakenteiden pahat vauriot paljastuivat. Runkopuut olivat lahonneet useista paikoista kokonaisuudessaan pelkäksi puusilpuksi. Lisäksi lattian kannatinpuut olivat useista kohdin lahonneet ja myöskin vaihtokunnossa. Lahoaminen johtui ilmeisesti mökin alapohjan huonosta tuuletuksesta sekä rakennuksen alla olevasta kalliosta, joka ohjaa vettä rakennuksen alle näin lahottaen vähitellen runkoa.

Tilanteen korjaamiseksi purkutöitä jatkettiin kaivamalla alla olevaa maata pois niin paljon kuin mahdollista. Lahoaines poistettiin ja maa-ainesta ajettiin useita kottikärryllisiä ulos rakennuksesta.

Vähitellen purkutöissä päästiin tilanteeseen, jossa ylimääräinen maa-aines oli poistettu ja alapohjaan saatu lisää ilmatilaa. Tämän tulisi jatkossa parantaa ilman kiertämistä ja siten estää vastaavien lahovaurioiden syntyminen. Tässä vaiheessa rakennus oli valmiina oikaisua ja perustusten korjaamisoperaatiota varten, eli rakennuksen tunkkaamista ja uusien perustuskivien asentamista varten.

Palataan tuohon seuraavaan vaiheeseen, eli rakennuksen oikaisuun ja perustuskivien asennukseen, toisessa postauksessa. Toivottavasti jaksoitte pysyä mukana loppuun asti, vaikka postaus olikin aika faktapainotteinen. 😀

-Netta / Instagram @nettafrancesca

Lue myös:

Kesämökin saunaprojekti alkaa pian

Saunamökin tuvan remontti

Rantasaunan pukuhuoneen remontti

Kommentit (4)
 1. Tosi mielenkiintoista!!

  1. Voi miten kiva kuulla! Mietin kiinnostaako tällainen remppalöpinä ketään, mutta ehkäpä tämä on ainakin mukavan erilainen aihe blogiskenessä ja kenties joku saa vaikkapa vinkkejä tai remppainspiraatiota. 😀

   Mukavaa päivää sinne! 🙂

 2. Todella mielenkiintoista! Itsellä on samantyyppinen ikuisuusprojektityömaa ja korjausrakentaminen perinteisellä tavalla kiinnostaa. Hyvin kirjoitettu, sopivasti yksityiskohtaisempi kuin useat miesten kirjoittamat 😉 Kiitos.

  1. Voi miten ihanaa kuulla, että postaus kiinnosti! 🙂 Ja voi kyllä, nämä vanhat talot ja rakennukset ovat omalla tavallaan ikuisuusprojekteja. 😀

   Ja haha, mahtava kohteliasuus vielä lopussa, kiitos! Lupaan kirjoitella jatkoa tälle postaukselle ja kertoilla projektin etenemisestä. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *