Kesämökin saunaprojekti: lattia & viemäröinti
”Kesämökin saunaprojekti” -postaussarja saa taas jatkoa, kun kerron teille vesikourun asennuksesta, viemäröinnistä ja lattiasta (kännykkäkuvin ja remppajargonin kera, tietysti!). Postaussarjassa on aiemmin julkaistu postaukset ”Kaikki alkaa purkutöistä”, ”Rakennus suoristettiin”, ”Julkisivu uudistui” ja ”Runkorakenteiden täysprojekti”.
Aiempien työvaiheiden jälkeen oli siis vuorossa saunan ja pukuhuoneen lattian rakentaminen ja samalla myös viemäröinnin tekeminen. Tämä vaihe alkoi vesikourun asentamisella. Eli kun saunassa peseydytään, niin pesuvedet valuvat vesikouruun ja sieltä ne ohjaantuvat viemäriin, josta ne lopulta kulkevat imeytyskaivoon, joka laskee vedet hallitusti maaperään. Asensimme saunaamme koko huoneen mittaisen, metallisen vesikourun, joka kerää vedet tehokkaasti.
Keskellä vesikourua on reikä, josta vesi kulkeutuu viemäriputkeen, joka kulkee rossipohjan alla. Tuo viemäriputki sitten puolestaan kulkee pihalla olevaan imeytyskaivoon.
Sen jälkeen oli vuorossa lattian rakentaminen. Saunan ja pukuhuoneen lattia rakennettiin 14 cm leveästä, vaaleasta mäntylankusta. Me remontoimme mökillä perinnerakentamisen menetelmin, ja puulattia saunassa on vanha ja perinteinen materiaali. Lisäksi puu on hengittävä materiaali ja rossipohjan ansiosta ilma pääsee hyvin kiertämään. Esimerkiksi muovimatto olisi ollut meille ehdoton ei materiaalivalintana tähän tilaan.
Saunomisen ja pesemisen jälkeen sauna on syytä tuulettaa huolellisesti, jotta kosteus poistuu lattiasta ja se pysyy hyvänä. Kun saunominen on lopetettu, olisi hyvä laittaa saunan pesään vielä muutama puu, jotta jälkilämpö kuivattaa saunan, ja tämän jälkeen sitten vielä tilan tuuletus, niin lattia ja koko tila pysyy varmasti hyvässä kuosissa.
Pukuhuoneessa on tosiaan myös samanlainen lattia, mutta luonnollisestikin ilman tuota ”railoa”, jonka vesikouru aiheuttaa. Eläväinen puupinta on kaunis ja aito puu myös tuoksuu tosi hyvälle!
Seuraavassa työvaiheessa rakennuksen saunan rakentaminen jatkui seinien ja katon eristämisellä ja paneloinnin esivalmisteluilla. Hommat etenivät vauhdilla ja paljon näkyvää saatiin aikaiseksi – siitä luvassa juttua pian. 🙂
Mitä tykkäätte meidän saunan lattiasta?
-Netta
Hyvältä näyttää! Puu on paras mökillä 👍
Ja mitä tulee edelliseen postaukseen, niin oli taas tarpeellinen muistutus itselle. Mietin kyl sitä et keskusteluun tarvitsee sen toisenkin, et tulis puolitiehen vastaan tai ainakin yrittäisi. Helpottais! Tai niin, välillä vaan keskustelun aloittaminenkin tuntuu niin vaikealta, et sen jättää tekemättä :/.
Voi kiitos! Puu on kyllä materiaalina paras ja siinä on vielä plussana tuo ihana tuoksu! <3
Oot ihan täysin oikeassa. Vaikeaa se on yrittää mistään puhua, jos seinä nousee vastaan toisen puolelta. Ja toki sellainen ylipäätään vastaanottava ja avoin asenne toisen ihmisen puolelta helpottaa keskusteluun ryhtymistä. Kyllä itsellänikin on moniakin asioita, joista haluaisin tiettyjen ihmisten kanssa puhua, mutta tiedän ettei se tule tapahtumaan, koska he eivät siihen pysty. Mutta sitten olen myös joittenkin kanssa käynyt vaikeita, mutta asioita edistäviä keskusteluja. Ja siis todellakin, aloittaminen on usein just se vaikein osio ja siksi moni keskustelu jää puolitiehen.
Hei! Kiva, kun pitkästä aikaa tuli remonttiaiheesta julkaisu. Minkä levyinen rako jää kourun päällle, onko riittävä siivousta ajatellen? Puulämmitteisessä saunassa tulee usein roskaa, joten tuon kourun kannattaisi olla helposti putsattavissa roskasta. Myös roskasihti siihen viemärin päälle hyvä laittaa, ettei viemäri mene tukkoon. Tsemppiä remonttiin!
Moikka, ihanaa kuulla että nämä remppajutut kiinnostaa <3 Kouru on sen kokoinen, että sen pystyy näppärästi imuroimaan puhtaaksi imurin rakosuulakkeella. Ja tarkoitus on vielä hankkia metallinen roskasihti viemärin päälle. Hyviä pointteja, tällaisessa remppaprojektissa joutuu miettimään kyllä todella monia juttuja 🙂 Lisää remppapostauksia tulossa taas piakkoin. 🙂