Kesämökin saunaprojekti: julkisivu uudistui

Tänään palataan pitkästä aikaa kesämökkijuttuihin, ja tarkemmin sanottuna saunanrakennusprojektimme kimppuun. Olen aiemmin kertonut blogissa projektimme eri työvaiheista: purkutöistä ja vanhan varastorakennuksen suoristamisesta, ja tänään kerron suoristusta seuranneesta työvaiheesta, eli julkisivun uudistuksesta.

Näissä kuvissa näkyy vielä tuo mökkimme 100-vuotias varastorakennus ennen kunnostuksen alkamista. Mökkisauna rakentuu siis varaston oikeaan laitaan, jossa on ennen muinoin sijainnut puuliiteri ja kesähuone yövieraita varten. Koko projekti tosiaan alkoi viime kesänä sillä, että nuo tilat tyhjennettiin ja sen jälkeen koko varastorakennusta nostettiin ja suoristettiin tunkkien avulla.

Alla olevassa kuvassa näkyykin sitten seuraava työvaihe: vanhan varaston julkisivun muutos. Ikkuna ja ulko-ovi vaihtoivat muutoksessa paikkaa. Tämä tapahtui siksi, että itse löylyhuone tulee ihan rakennuksen oikeaan päätyyn, jonne haluttiin tietysti ikkuna. Ovi siirtyi vasemmalle, jonne tulee pieni pukuhuone, josta tulee olemaan kulku löylyhuoneeseen.

Koska mökin varastorakennus oli vajonnut maahan ja se oli vino, sitä piti remontin alkuvaiheessa nostaa. Nosto-operaation ja suoristuksen yhteydessä julkisivu piti tulevan löylyhuoneen kohdalta purkaa oikeastaan täysin, jotta perustukset ja runkorakenteet voitiin rakentaa uusiksi. Alla olevassa kuvassa näkyvät uudet runkorakenteet ja uusi ikkunan paikka (keskellä).

Vanha ovi haluttiin säilyttää, jotta rakennuksen julkisivu ei muuttuisi liikaa tai tulisi liian moderniksi. Ovi tullaan toki vielä kunnostamaan entistä ehompaan kuntoon.

Alla olevissa kuvissa runkorakenteiden päälle onkin sitten jo aloitettu kiinnittämään julkisivulaudoitusta.

Julkisivua paikkailtiin myös muutamasta muusta kohdasta (alemmassa kuvassa), joissa myös tukirakenteita oli uusittu. Rakennuksen julkisivulaudoitusta ei ole tarkoitus uusia kauttaaltaan, jotta rakennus ei muutu liian modernin näköiseksi. Uusien lautojen leveys on myös  pyritty pitämään mahdollisimman samana kuin alkuperäisissä laudoissa.

Laudoitusten päälle tehtiin alkuperäisen tyylin mukainen pystyrimalaudoitus, tosin ikkunan alta ne vielä puuttuvat (alempi kuva). Ne lisätään, jahka ikkuna ja sen ympärillä olevat vuorilaudat on saatu paikoilleen.

Yllä olevan kuvan ottamisen jälkeen julkisivussa on tapahtunut sellainen suuri muutos, että meillä kävi kattofirma uusimassa huopakaton. Uusi katto muutti rakennuksen ilmeen paljon ryhdikkäämmäksi ja siistimmäksi. Seuraavassa remppapostauksessa palaankin uuden katon kuvien kera.

Sanottakoon muuten, että vaikka muuten tykkäänkin lumesta ja talvesta, niin se hyvä puoli tässä todella leudossa talvessa on ollut, että läpi koko talvikauden on pystynyt edistämään remppaprojektia, sikäli mikäli aikaa on ollut. Eli alan pikkuhiljaa uskoa, että ensi kesänä toden totta päästään vielä löylyttelemään! 🙂

-Netta

Lue myös:

Harrastuksena mökkiremontti

Mökkiremontti – julkisivuremppa etenee

 

Kommentit (6)
 1. Upeella vauhdilla edennyt remontti, pääsette ihan varmasti jo tulevana kesänä löylyihin! <3 Ja ihan mahtavaa, että säilytätte vanhan oven, tuo kuviointi pitää yllä ihanaa vanhan ajan tunnelmaa – ei tuommoisia vaan enää tehdä!

  Äh, tulipas nyt vallan jo mökkikaipuu näistä kesäisistä kuvista. 😀

  https://astuharhaan.wordpress.com/

  1. Joo, tämä leuto talvi on kyllä hyvin mahdollistanut remppailun myös talviaikaan – toki työt ja arki sitä hidastvat 😀 Mutta huomenna taas jatkuu! Kyllä uskon, että ensi kesänä löylytellään, ihanaa!

   Tuo vanha ovi oli kyllä aivan pakko säilyttää, koska kuten sanoitkin, ei tuollaista käsityötä nykyään enää tehdä! Täytyy vain kunnostaa se hyvään kuntoon.

   Ja voi kyllä – mökkikautta täälläkin odotellaan jo vallan kuumeisesti! <3

 2. Mahtavaa, että kunnostatte vanhan rakennuksen! Ilolla olen seurannut tätä(kin) projektia. Olen Smagardin kanssa samaa mieltä, että pääsette varmasti kesällä uuden saunan löylyihin!

  1. Kyllä, tämä on suorastaan kulttuurihistoriallinen tekokin samalla 🙂

   Tosi kiva, että aihe kiinnostaa! Välillä sitä pohtii, mahtaako ketään kiinnostaa tällaiset remppahöpinät, joista itsellä on selvät sävelet, mutta en tiedä osaanko aina selittää asioita kovin selkeästi. Tosi kiva kuulla, että olet seuraillut mukana <3

   Ja todellakin, ensi kesänä löylytellään omassa mökkisaunassa <3

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *