Kesämökin saunaprojekti: panelointi antoi rakennukselle uuden ilmeen

Tänään hypätään taas blogin puolella ”Kesämökin saunaprojekti” -postaussarjan pariin. Tämä postaussarja, kuten koko projektikin, on kestänyt jo vuoden päivät. Mutta uskokaa tai älkää, nyt aletaan vedellä jo aika viimeisiä! Tähän postaussarjaan kuuluvat projektista kertovat aiemmat kirjoitukset Kaikki alkoi purkutöistä, Rakennus suoristettiin, Julkisivu uudistui, Runkorakenteiden täysremontti ja Lattia & viemäröinti.

Noiden aiempien työvaiheiden jälkeen päästiinkin sitten siirtymään vaiheeseen, jossa sauna alkoi oikeasti vihdoin näyttää saunalta ja jo aika valmiilta: panelointiin. Nimenomaan panelointi antoi mielestäni saunalle ilmeen ja hengen, ja tässä vaiheessa tajusin oikeasti, että tästä tulee sauna ja se on jopa ihan pian valmiskin.

Aiemmassa työvaiheessa saunan seinät oli jo folioitu ja niihin oli asennettu rimat tulevaa panelointia varten. Nyt oli siis helppoa ryhtyä itse panelointihommaan.

Löylyhuoneen seinät paneloitiin tavallista leveämmällä, kuusesta valmistetulla hirsipaneelilla. Katto puolestaan panelointiin kuusipaneelilla, joka on profiililtaan pyöristetty. Kuusipaneelissa on hyvä lämmönjohtavuus, eli sen pinta ei kuumene paljon saunassakaan. Paneloinnit tehtiin naulaamalla paineilmanaulaimella. Tämä työvaihe sujui melko nopeasti ja ilman sen kummempia yllätyksiä.

Päätimme jo ennen panelointia, että jätämme saunaan näkymään tuon alkuperäisen 100 vuotta vanhan runkorakennehirren, joka muistuttaa rakennuksen iästä ja tuo persoonallisen ja kauniin lisän saunaan. Paneloinnit kun luonnollisesti näyttävät ihan ”uusilta”, eikä saunan sisätiloissa muuten oikeastaan lainkaan edes arvaisi olevansa todella vanhassa rakennuksessa. Se on kuitenkin tämän rakennuksen erikoisuus, joten mielestämme on tosi kiva, että pystyimme jättämään tuon hirren esiin muistuttamaan asiasta. Ylemmässä kuvassa tulee hyvin esiin myös löylyhuoneen sisätilan muoto, eli saunassa on harjakatto.

Aluksi meillä oli suunnitteilla, että saunastamme tulisi tumman värinen. Kuusipaneelit voisikin kyllä pintakäsitellä tummiksi, mutta kuusen vaalea sävy yhdistettynä tuohon tummaan hirsipalkkiin näyttikin mielestämme aika kivalta. Ja koska saunassamme ei ole sähköjä, toimii vaalea väri ehkä tummaa paremmin. Siksi ainakaan toistaiseksi sauna jäi nyt tällaiseksi vaalean sävyiseksi, mutta toisaalta paneelit voi kyllä käsitellä tummiksi koska tahansa myöhemmin, mikäli siltä tuntuukin.

Pienessä pukuhuoneessamme ekovillan päälle laitettiin paperointi, ja sen jälkeen kahteen seinään asennettiin mäntysormipaneeli. Pukuhuoneen katto paneloitiin samalla paneelilla kuin löylyhuoneen katto.

Vasemmalla olevaan seinään puolestaan jätettiin vanha, 100-vuotias raakalaudoitus, jotta rakennuksen historia pääsisi pukuhuoneessakin esiin. Tuo seinä maalattiin kevyesti valkoisella maalilla, jotta tilaan saatiin vähän vaaleutta ja raikkautta puun sävyjen rinnalle. Seinän pinta jäi kuitenkin kivan rouheaksi ja rosoiseksi, eli siitä kyllä näkee seinän olevan vanha.

Sormipaneloinnin pinta on muuten kivan eläväinen, koska jokainen paneeli on erilainen.

Pukuhuoneen ja löylyhuoneen väliseen oviaukkoon asennettiin tässä vaiheessa myös jo ovenkarmit. Ovi on tee-se-itse -ovi, joten se oli tässä vaiheessa vielä työn alla. Mutta siitä tuli tosi kiva, yksi lempparini tässä tilassa!

Mitäs tykkäsitte paneloinneista? Seuraavaksi kerron teille kevythormin asentamisesta ja meidän kiuasvalinnasta sekä lauteiden rakentamisesta itse. Ja sittenhän aletaankin pian olla jo valmiin lopputuloksen äärellä!

-Netta

Kommentit (2)
 1. Hei!
  Saunan paneeleja ei kannata pilata millaan käsittelyllä, koska kaikki vahan ja supit ja muut heikentävät puun hyviä ominaisuuksia eli kosteuden sitomista ja luovuttamista, mikä tekee löylyistä mielyttävät. Jos haluat perehtyä enemmän saunomiseen sen kaikista ulottuvuuksista, suosittelen Saunologin blogia ja uutta kirjaa. https://saunologia.fi/#gref
  Tunnen blogin kirjoittajan, hän on hyvin pikkutarkka tutkijaluonne ja syvälliseti perehtynyt sekä saunomiseen että saunojen rakentamiseen.
  Ei kannatta saunojen kanssa seurata sisutustrendien kaikkia hulluja oikkuja, joissa yleensä takana pyrkimys myydä jotain tuotetta (kemikaalia).
  Hyvä siis, että ette käsitelleet kauniita paneeleja!

  1. No näin mäki olen ymmärtänyt, ja tosiaan jäävät kyllä käsittelemättä! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *