Kotimaanmatkakohde x 7

Tänä kesänä on oiva tilaisuus tutustua paremmin koti-Suomen ihaniin matkakohteisiin ja reissata ympäri Suomen. Koska olen harrastanut elämäni aikana todella paljon Suomen rajojen sisällä matkailua (kiitos toisella puolen Suomea asuvan suvun) ja olen kirjoittanut myös blogiin jonkin verran kotimaanmatkailusta, päätin koostaa parhaat tärppini yhteen postaukseen. Toivottavasti näistä matkavinkeistä on iloa ja hyötyä jollekulle teistä tänä kesänä!

Ahvenanmaa

Kesällä 2015 lähdimme miehen kanssa auto + laiva -yhdistelmällä Ahvenanmaalle (ja  siitä sitten vielä Tukholmaan). Ihastuin Ahvenanmaahan aivan totaalisesti! Suloinen ja kompaktin kokoinen saari, joka taipuu moneen menoon. Majapaikkamme Kvarnbo Gästhem (yllä olevassa kuvassa) on yksi ihanimmista ja mieleenpainuvimmista paikoista, jossa koskaan olen yöpynyt – todella tunnelmallinen vanha majatalo, jossa oli äärettömän hyvä palvelu ja todella hyvä aamiainen. Isäntäpari lämmitti meille illalla ikivanhan puusaunan ja teki meille ihanan juustolautasen iltapalaksi. Pihalla pyöri meitä ilahduttamassa omistajien Bullen-niminen kissa.

Lisäksi vierailimme upeassa Kastelholman linnassa ja sen viereisessä Jan Karlsgården -ulkoilmamuseossa, Strömsö-kokki Michael Börklundin Smakbyn-ravintolassa (nam!!!), Stallhagenin panimossa, Pommern-laivassa, maankuulussa Bagarstugan-kahvilassa, Maarianhaminan putiikeissa, puutaloalueella ja kalastajasatamassa. Ilalla kävimme myös kokeilemassa vähän onneamme kasinolla! Reissu oli mukavan rento ja leppoisa, ja minua kiinnostaa ehdottomasti lähteä Ahvenanmaalle uudestaankin (ja aivan varmasti vielä lähdemmekin). Ahvenanmaa saa siis meiltä tosi isot suositukset!

Ahvenanmaan parhaat: Rento ja leppoisa ilmapiiri sekä kauniit maisemat, Kvarnbo GästhemSmakbyn-ravintolaKastelholman linna, Bagarstugan-kahvila.

Turku

Turku on myös aivan ihana paikka, ja ihan erityisesti näin kesäaikaan. Siellä on tullut vierailtua monena kesänä ihan vain jo Ruisrockin takia (tai siis sen ansiosta). Kauniita vanhoja rakennuksia, mukulakivikatuja ja historian havinaa. Kivoja kauppoja ja monen monta Hesburgeria joka kulmalla, hehee.  Blogissa aiemmin julkaistu Turku-postaukseni on vuodelta 2016, jolloin olimme Turussa pääsiäisen minilomalla. Kävimme ihastelemassa jylhää Turun tuomiokirkkoa ja vierailimme mielenkiintoisessa Aboa Vetus & Ars Nova -museossa. Erityisesti museon maanalainen rauniokortteli (yllä olevassa kuvassa) oli todella mielenkiintoinen. Lisäksi toki söimme hyvin ja kahvittelimme antaumuksella – Turussa on oikein hyvä ravintolatarjonta. Yövyimme Aurajoen rannalla sijaitsevassa Radisson Blu Grand Marina -hotellissa, jonka sijainti oli erinomainen. Nyt viime talvena sen sijaan yövyimme vastikään uudistetussa Sokos Hotel Turun Seurahuoneessa, joka oli myös oikein tyylikäs ja miellyttävä hotellikokemus.

Turun parhaat: Rento ilmapiiri, kauniita vanhoja rakennuksia, Aurajoen ympäristö ja sen lukuisat jokilaivat, ravintolat Tintå ja TårgetAboa Vetus & Ars Nova -museo, kunnon vanhanajan lelukauppa Casagrande, Ruissalo, Turun linna.

Naantali

Naantali on myös upea vanha puutalokaupunki lähellä Turkua. Vierailimme siellä pari kesää sitten ja olimme siellä yhteensä kaksi yötä: yhden yön suloisella Tammiston tilalla noin 5 km päässä keskustasta ja toisen yön Naantalin vanhassa kaupungissa sijaitsevassa hotelli Pusassa (joka ikävä kyllä on tällä hetkellä suljettu toistaiseksi). Kiertelimme ihanaa vanhaa puutaloaluetta ja söimme hyvin satamassa sijaitsevissa ravintoloissa. Kävimme myös museossa, Naantalin keskiaikaisessa kirkossa ja Jukka Rintalan taidenäyttelyssä. Lapsiperheillehän Naantali on aivan huippukohde, koska sieltä löytyy sekä Muumimaailma että Väskin seikkailusaari. Itse haluaisin joskus päästä käymään myös Kultarannan puutarhakierroksella sekä melko lähellä sijaitsevassa Louhisaaren kartanossa. Naantalista löytyy toki myös Naantalin kylpylä, joka voitti vuonna 2019 kansainvälisessä matkailualan kilpailussa Suomen parhaan hotellin palkinnon. Itse haluan päästä käymään kyseisessä kylpylässä, mutta ehkä kesän sijaan syksyllä tai talvella.

Naantalin parhaat: Rento kesälomatunnelma, kauniit vanhat rakennukset, kivat pikkuputiikit ja ravintolat, persoonalliset pienet hotellit, Naantalin kylpylä, Muumimaailma, Väskin seikkailusaariKultarannan puutarhakierrokset.

Tampere

Tampere on juuri sopivan kokoinen kaupunki. Kompakti, mutta silti näkemistä ja tekemistä riittää. Kaupunki on mukavasti ”veden saartama”, koska Tammerkoski virtaa kaupungin läpi. En tiedä onko Tampere varsinaisesti ”kesäkaupunki”, mutta ainakin siellä riittää tekemistä kesälomalaisille.

Olimme pari vuotta sitten Tampereella yötä, ja yövyimme upeassa hotelli Tammerissa. Se oli todella tunnelmallinen ja tyylikäs, vanhan ajan henkeä huokuva hotelli, jota suosittelen lämmöllä kaikille. Myös aamiainen oli todella hyvä ja runsas ja katettu upeaan miljööseen. Vierailimme myös kivalla Tallipihan alueella (ihania putiikkeja, eläimiä ja kahvila) ja tällä kertaa pääsin myös koluamaan Tampereen sisustuskauppoja, jotka kyllä ovat myös suosituksen arvoisia – tästä postauksesta löydät suosikkini.

Tampereen parhaat: Lukuisat kivat sisustusliikkeet, Tallipihan alue, kaupungin läpi virtaava Tammerkoski ja sitä ympäröivät alueet, hotelli Tammer ja sen maukas aamiainen, Moro Sky Barin näkymät, MuumimuseoPyynikin näkorni munkkikahviloineen. Kompakti koko ja leppoisuus verrattuna Helsingin hulinaan. Lapsiperheille ja muille hurhapäille löytyy tietysti Särkänniemi, ja Tampereella on kuulemma myös tosi paljon kivoja kirpputoreja, kuten Radiokirppis.

Porvoo

Porvoo on Itä-Uudenmaan helmi! Upea, elämää kuhiseva vanhakaupunki on täynnä pieniä putiikkeja, kahviloita ja ravintoloita. Oma, aiempi Porvoo-postaukseni on syksyltä 2017, mutta Porvoo(kin) toimii tietysti kaikista parhaiten kesällä. Porvoo on nykyään meidän mökkireitin varrella ja siksi siellä tulee käytyä useampikin kerta kesässä. Postauksessani listasinkin muutamia paikkoja (putiikkeja, kahviloita, ravintoloita), joista on näiden vierailujen aikana tullut mun omia Porvoo-lemppareita – kannattaa siis kurkata tuo blogipostaus. Porvoon vanhasta kaupungista löytyy myös muutamakin suloinen pieni hotelli, joissa voi yöpyä: Pariisin Ville, hotelli Onni ja Ida-Maria B&B. Lisäksi lähistöllä sijaitsee upea Haikon kartano, jossa on myös kylpyläpuoli. Olemme olleet siellä yötä pari kertaa, ja se on kyllä aivan ihana ja tunnelmallinen paikka.

Porvoon parhaat: Tunnelmallinen vanhakaupunki, ihanat ravintolat & kahvilat, pienet putiikit (esim Bohemia 2nd hand & lifestyle shop), kivat kipputorit, kaunis kivikirkko, Haikon kartano.

Raahe

Raahella on ihan erityinen paikka sydämessäni, sillä olen viettänyt siellä lapsuuteni kesät, koska sukuni on sieltä kotoisin. Raahesta tulee ensimmäisenä mieleen mummola, maitopotut, kiireettömät kesäpäivät ja hetket uimarannalla.

Raahessa parasta on kaunis ja yhtenäinen, historiallinen vanha kaupunki puutaloineen, meren läheisyys sekä kompakti koko. Kaikkialle pääsee helposti joko kävellen tai polkupyörällä. Pikkulahden uimaranta on ihan Raahen keskustan kupeessa, ja lähialueilta löytyy mielenkiintoista nähtävää ja luontokohteita. Meille on suositeltu risteilyä Raahen saaristossa, mutta sukuloimiselta emme ole vieläkään ehtineet. Ehkä tänä kesänä?

Raahen parhaat: Raahen museo (jossa voi nähdä muun muassa maailman vanhimman sukelluspuvun), Vanhan Raahen suloinen puutaloalue, Langin kauppahuone (aivan ihana vanhanajan kahvila, puoti ja majatalo), Torni-talon 13. kerroksessa sijaitseva kiinalainen ravintola (mitkä näkymät!), meriristeilyt ja erilaiset luontokohteet. Myös Oulu on lähietäisyydellä. Lapsille esimerkiksi todella edullinen ja kiva liikennepuisto ja ihan kaupungin keskustan kupeessa oleva Pikkulahden uimaranta.

Fiskars

Fiskarsin ruukkikylä on ollut suosittu turistikohde jo lapsuudessani, ja minulla onkin paljon muistoja siitä, kun vierailimme siellä perheen kanssa kesäisin. Nyt kävimme siellä pari vuotta sitten mieheni kanssa verestämässä muistoja.

Fiskarsissa on paljon käsityöläis- ja designpuoteja, vanhoja rakennuksia, taidenäyttelyitä, kahviloita ja ravintoloita. Me kävimme ravintola Kuparipajassa syömässä maittavan maalaisbuffetin, jossa oli mielestäni erinomainen hinta-laatusuhde. Plussaa paikka saa myös siitä, että sinne sai tuoda koiran, meillä kun oli koko reissun ajan Frida matkassa mukana. Ostin myös Fiskarsin tehtaanmyymälästä itselleni muutamia kakkoslaadun Iittalan Kastehelmi-astioita kotiinviemiksiksi. Fiskarsissa järjestetään myös lukuisia mielenkiintoisia taidenäyttelyitä. Lähistöllä sijaitsee myös aivan upea Mustion linna, johon kannattaa ehdottomasti tutustu samalla reissulla.

Fiskarsin parhaat: Ravintola Kuparipajan maalaisbuffet, pienet putiikit kuten Butiken på Landet, kaunis ja historiallinen miljöö, läheinen Mustion linna pihapiireineen.

**

Teen vielä myöhemmin erillisen kotimaanmatkailu-postauksen meidän mökkikunnastamme, joka on myös aivan ihana ja josta löytyy paljon nähtävää. Mutta heittäkääpä te kommenttiboksin puolella vinkkiä, minne minun kannattaisi seuraavaksi suunnata kotimaanmatkalle?

-Netta

kulttuuri ruoka-ja-juoma matkat suosittelen
Kommentit (8)
 1. Tiina / Ihana Ahvenanmaani
  25.6.2020, 09:12

  Ihania kohteita kaikki. Fiskarsissa en ole käynyt todella moneen vuoteen, pitäisikin taas.
  Ja Kvarnbo (a, ei ä) on aivan ihastuttava paikka. Ahvenanmaan paras aamupala mielestäni. <3

  1. No niin ovat, aivan ihania kyllä <3 Mäkään en ollut käynyt Fiskarsissa varmaan ainakaan 20 vuoteen, mutta tosiaan pari vuotta sitten käytiin ja se oli kyllä ihana paikka edelleen. Suosittelen! <3

   Oho, mistäköhän mä olen keksinyt tuon ä-kirjaimen tuonne nimeen. 😀 Täytyykin korjata. Mutta tosiaan aivan ihana paikka tuo ja aamiainen oli todella hyvä. <3

 2. Mie kans...
  25.6.2020, 15:12

  Oikein ihania paikkoja ovat. Fiskars on omalla listallani poiketa kunhan saan aikaseksi ja keli sopiva. Porvoosta voisin mainita vanhaa mökkiä korjailevalle oikein mukavan sepän pienessä pajassaan vanhalla asemalla, sehän on pienen kävelymatkan päässä vanhasta kaupungista , suosittelen. Porvooseen tulen itsekkin vielä retkeilemään.
  Tampereella olen tammerin alakerrassa olevassa ravintolassa syönyt elämäni herkullisimman pihvin, ainakin silloin oli myös hyvin lapsiystävällinen ,joita oli useampikin seurueessani. Tallipiha on edelleen upea vaikka yrittäjiä on vaihtunut moneen kertaan .
  Kotimaan matkailu on mahtavaa, paljon on nähtävää siellä ja täällä, niin taajamissa kuin luonnossakin . ☺️

  1. Ovat kyllä! 🙂 Fiskars on kyllä tosi kiva paikka, sellainen vähän salainen helmi josta kaikki eivät vielä tiedä. Kivalta kuulostaa tuo sepän paja, kiitos vinkistä!

   Ai että, tekisi mieli lähteä kiertämään Suomea. Harmi ,että nykyään ei niin vain lähdetä kun lemmikeille pitäisi aina saada hoitajat. Mutta pientä Suomi-matkailua on kyllä taas luvassa tänäkin kesänä. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *