Kun yksiöstä remontoitiin ”kaksio”

Mun on pitänyt jo pitkään kirjoitella blogissa remontista, joka me tehtiin muuttaessamme kesällä tähän asuntoon. Remontti oli pitkään kuitenkin aavistuksen kesken ja niin siis myös aiheesta kirjoittelu jäi. Uudenvuoden postauksessa julkaisin yhden remonttikuvan ja silloin sain vihdoin kimmokkeen tarttua tähän aiheeseen kunnolla. Luvassa olisi siis taas remontti- ja sisustushöpinöitä höystettynä huonolaatuisilla, kännykällä napatuilla remppakuvilla.

Tämä asunto oli siis alunperin käytännössä yhtä ja samaa tilaa. Tuossa allaolevassa, ikivanhassa pohjakuvassa näkyvän ALK-tekstin kohdalla sijaitsee nykyään avokeittiö ja muu osa huoneesta oli yhtenäistä tilaa, joka oli varattu olohuone- ja nukkumiskäyttöön. Koska meitä oli muuttamassa asuntoon kaksi ihmistä joilla on aika erilainen vuorokausirytmi, päätimme rakentaa asuntoon erillisen pariovilla varustetun ”makuualkovin” (en keksi parempaa sanaa), jonka rakennettavat seinät on merkitty tuohon allaolevaan pohjakuvaan. Tilassa ei sijainnut takkaa, toisin kuin tuo vanha kuva antaa ymmärtää.

punavuorenkatu_20_d_38.jpg

Remonttiprosessi alkoi sillä, että taloyhtiölle piti ilmoittaa tulevasta remontista ja sen sisällöstä sekä pyytää lupa remontin aloittamiseen. Sen jälkeen teimme itse tarkemmat remonttisuunnitelmat ja -piirustukset, jonka jälkeen pääsimmekin itse asiaan. Meillä oli hyvin tiukka remonttiaikautaulu, sillä muuttomme lähestyi kovaa vauhtia ja remontti valmistuikin ihan viime metreillä ennen muuttoamme.

Ennen remonttia:

Alla olevissa kuvissa on nähtävissä lähtötilanne, eli millainen tila oli ennen uutta alkovia. Tuo iso valkoinen kaappi sijatsi lähellä nurkkaa, johon pohjapiirroksessa on merkitty takka, ikkunaa vastapäisellä seinällä siis. Kaapin vieressä oli sänky, ja sänky sijaitsee nykyäänkin aikalailla samassa paikassa, sillä on vain nykyään seinät ympärillään.

img_2109_0.jpgimg_2110_0.jpg

Remontissa tehtiin muutakin kuin vain rakennettiin alkovi – maalasimme myös tuon kuvissa näkyvän laminaattilattian valkoiseksi sekä nuo alemmissa kuvissa näkyvät eteisen keltaisen ja lilan seinän valkoisiksi. Mutta palataan niihin juttuihin myöhemmin, sillä tässä postauksessa keskitytään nyt alkoviin.

img_2296_1.jpgimg_2298_1.jpg

Itse remontti:

Remontti alkoi sillä, että tuo iso vaatekaappi siirrettiin pois tieltä. Muistan, kuinka hemmetin painava ja kömpelö hökötys se olikaan, kun sitä täällä kahdestaan siirsimme – mutta niin vain onnistuimme. Sen jälkeen poistimme lattialistat ja piirsimme laservatupassin avulla seinien tulevat paikat lattiaan, kattoon ja päätyseiniin. Tämän jälkeen asensimme piirtämiemme merkkien mukaan lattiaan, kattoon ja päätyiseiniin teräsrangat. Sitten vuorossa oli pystysuuntaisten teräsrankojen asennus 60 cm välein.

unnamed1_0.jpg

Seuraava vaihe oli kipsilevyjen kiinnitys teräsrankoihin ja äänieristävän villan laittaminen levyjen väliin. Kipsilevyt kiinnitettiin sekä alkovin sisä- että ulkopuolelle, teräsrankojen molemmin puolin siis. Kipsilevy on haurasta materiaalia ja sen käsittely oli haasteellista, varsinkin kun sitä piti leikata oviaukon kohdalle sopivaksi.

unnamed2_1.jpg

Kun kipsilevyt oli saatu paikoilleen, oli aika kitata ruuvien kannat ja kipsilevyjen välit piiloon. Sen jälkeen seinät ja kittaukset hiottiin tasaisiksi ja seinät maalattiin sisä- ja ulkopuolelta valkoisella maalilla. Tämän jälkeen oviaukkoon asennettiin pariovien karmit ja itse ovet. Viimeisenä asennettiin vielä reuna-, kulma- ja jalkalistat sekä ovenkarmien listat.

img_0660_2.jpg

Valmis makuualkovi:

Ja sitten oltiinkin jo remontin kanssa valmiita! Ovien sisäpuolelle asennettiin vielä rullaverhot, jotta alkovissa voi nukkua vaikka toinen olisikin hereillä ja pitäisi valoja päällä, ja niiden ansiosta meidän ei tarvitse pitää ikkunoissamme pimennys- tai rullaverhoja. Alkovi myös eristää sopivasti ääntä niin, että siellä pystyy hyvin nukkumaan toisen puuhaillessa jotain rauhallista.

img_6908_1.jpgAlkovista tehtiin tarkoituksella jämptin kokoinen, eli sinne ei varattu tilaa kuin sängylle ja yöpyödälle, jotta makuutila ei veisi turhaan neliöitä muilta toiminnoilta pienessä asunnossa. Koska asunto on pieni ja tarvitsimme lisää säilytystilaa, ostettiin sänkyyn korkeammat jalat ja sängyn alle jemmattiin tuollaisia siistejä säilytyslaatikoita, joissa säilytetään muun muassa pyyhkeitä ja lakanoita.

img_6916_1.jpg

Koska sänky sijaitsee seinää vasten, on petiä hankalaa pedata meidän isolla päiväpeitollamme. Siksi olemmekin nyt päätyneet olemaan kokonaan ilman päiväpeittoa – kauniit lakanathan saavatkin näkyä! Nämä Vallilan lakanat saimme joululahjaksi. Ja kuten kuvista näkyy, minä en silitä lakanoita (aihe josta Tiia juuri kirjoitti Mua lemmitkö vielä, Kustaa? -blogissaan :D). Ehkä jonain päivänä olen vielä sellainen kodinhengetär, joka priorisoi elämänsä moisiin asioihin, tai sitten en.

Allaolevassa kuvassa vasemmalla näkyvä ruskea ”pinta” kuuluu valkoiselle vaatekaapillemme, joka näkyikin jo tuolla postauksen alussa. Se sai siis vaihtaa paikkaa tuohon alkovin sivuseinälle ja onkin mitoitettu olemaan juuri samanmittainen sen kanssa.

img_6918_1.jpg

Yöpöytänä meillä on Kartellin Componibili, joka on myös juuri täydellisen kokoinen tuohon tilaan. Yhtään isompi yöpöytä tuohon ei mahtuisikaan! Yöpöydän lamppu on vintagea ja se on kuulunut aikoinaan mieheni mummolle. Helsinki-aiheiset taulut tilasimme joskus entisen kotimme olohuoneeseen, mutta tässä kodissa ne saivat paikan makuutilasta.

img_6909_1.jpgimg_6912_1.jpgimg_6914_1.jpg

Seinämaaterialit (metallirangat, kipsilevyt ja listat) maksoivat yhteensä noin 200 euroa ja pariovet karmeineen maksoivat noin 550 euroa. Päälle tulee maalien hinta eli noin 20 euroa, eli remontin yhteishinnaksi tuli suurinpiirtein 800 euroa. Remontti toteutettiin täysin omin voimin.

Olemme olleet äärimmäisen tyytyväisiä tähän ratkaisuun. Meillä on hieman erilaiset unirytmit, eli toinen herää usein aikaisemmin ja toinen taas valvoo välillä pidempään, joten ihan ”perinteisessä” yksiössä asuminen voisi olla meille hankalaa. Itseasiassa uskon, että olisin voinut tulla erittäin rasittavaksi valittajaksi sellaisessa tilassa. Lasiovien ansiosta alkovi ei myöskään pienennä tilaa mitenkään, koska päivällä pidämme aina alkovin ovet (ja verhot) auki.

Mitä tykkäsitte? Onko teillä mulla jotain erilaisia ratkaisuja pieniin asuntoihin?

-Netta

Lisää tee se itse -remonttiaiheisia postauksiani:

Laminaattilattian maalaaminen valkoiseksi

Keittiremontti BEFORE & AFTER

Mökkiremontti osa 1: Rantasaunan pukuhuone

Muovimatto vaihtui valkoiseen lautalattiaan

Lisää sisustusaiheisia postauksiani:

Edellisen kotimme sisustus

Kaupunkikodin makuuhuone

Vaaterekki tuli taloon

koti sisustus diy
Kommentit (13)
  1. Ihastuttava, visuaalisesti hieno mutta miten ihmeessä tuolla kulkee happi jos toinen nukkuu ja ovi on kaiketi kiinni? 😀 itselläni on ahtaanpaikankammo niin siksi tälläinen tuli heti mieleen. Mutta ihanan inspiroiva idea, niin budjetiltaan ja idealtaakin. Saanko kysyä kauan teillä meni tuossa rakentamisessa?

  2. Ihastuttava, visuaalisesti hieno mutta miten ihmeessä tuolla kulkee happi jos toinen nukkuu ja ovi on kaiketi kiinni? 😀 itselläni on ahtaanpaikankammo niin siksi tälläinen tuli heti mieleen. Mutta ihanan inspiroiva idea, niin budjetiltaan ja idealtaakin. Saanko kysyä kauan teillä meni tuossa rakentamisessa?

    1. Hahah hyvä pointti, hienoa että otit tän esiin! Mä en nimittäin tajunnut mainita postauksessa, että kun seinät oli valmiit, niin tuonne vaatekaapin yläpuolelle nurkkaan tehtiin ilmanvaihtoventtiili, jotta ilma kiertää makuutilassa. Ja lisäksi noiden ovien alta pääsee myös ilmaa alkoviin. Eli ei hätää, siellä ei voi kuolla hapenpuutteeseen :–) Ja tosiaan silloin kun nukumme tuolla yhtä aikaa, emme laita ovia koskaan kokonaan kiinni vaan pidämme ne hieman raollaan.

      Rakentamiseen käytettiin aikaa noin viikon verran, tosin samalla tehtiin niitä muitakin remppoja täällä.

      Kiitos palautteesta ja kommentistasi!<3

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *