Lempikahvilat: Langin kauppahuone

Lempikahvilat-postaussarja on elänyt pidemmän aikaa hiljaiseloa. Ehkäpä siksi, että olen jo ehtinyt esitellä useammankin lempikahviloistani, ja toki varsinkin tänä vuonna koronatilanne vaikutti pitkän aikaa kahviloissa vierailuun.

Nyt sarja saa kuitenkin vihdoin jatkoa! Tämän ihanan kahvilan olen halunnutkin esitellä blogin puolella jo pidemmän aikaa. Kahvila sijaitsee itse asiassa eri puolella Suomea kuin minä, nimittäin Pohjois-Pohjanmaalla Raahessa. Sukuani asuu kyseisessä kaupungissa ja aina kun vierailen siellä, haluan ehdottomasti vierailla myös tässä kahvilassa. Siitä on tullut jokaisen Raahen-reissun traditio. Kahvila sijaitsee vanhassa Raahessa, Pekkatorin laidalla, ja sen nimi on Langin kauppahuone. Kahvila on saanut nimensä siitä, että paikalla toimi 1800-luvulla Raahen rikkaimman miehen Johan Langin kauppahuone.

Muistan, miten tässä vanhassa rakennuksessa sijaitsi aikoinaan vähän sotkuinen kirpputori, jossa itsekin vierailin joitain kertoja. Rakennus oli tuolloin todella huonokuntoinen ja nuhjuinen. Sittemmin rakennus ehti olla tyhjilläänkin, mutta kun nykyiset omistajat Piia Vähäsalo ja Pasi Siipola ostivat talon purkukuntoisena, remontoivat he sen upeaan kuntoon 1800-luvun tyyliin ja perustivat sinne kahvilan/lounasravintolan. Ja nyt rakennus on aivan ihana! Itsehän rakastan vanhoja rakennuksia ja huonekaluja, ja koko Langin kauppahuone henkii tyylikästä vanhaa tunnelmaa. Onkin selvää, että se teki heti minuun vaikutuksen ja siitä tuli yksi lempikahviloistani koko Suomessa.

Langin kauppahuone ja projekti sen takana on esitelty myös Ylen Egenland-sarjassa. Sarjan jakso on nähtävissä täältä.

Langin kauppahuone koostuu useammasta eri ”salista”, joissa kaikissa on hieman erityylinen sisustus. Jokaisessa huoneessa on myös erilaiset, näyttävän vanhanajan tapetit. Huonekalut ovat antiikkisia ja valaisimina on paljon kattokruunuja ja seinälampetteja. Vanhat puulattiat ja ikkunat täydentävät kokonaisuuden.

Langin kauppahuoneesta on tullut erittäin suosittu paikka, ja väkeä tulee paikalle kauempaakin. Se tuntuu kuin herättäneen koko vanhan Raahen jälleen eloon ja kukoistukseen! Toiminta on aloituksen jälkeen laajentunut, ja nykyään Langin kauppahuoneella toimiikin myös persoonallinen hotelli. Hotelliin kuuluu 8 erilaista huonetta, jotka kaikki on sisustettu 1800-luvun tyyliin. Huoneet näyttävät niin ihanilta ja suloisilta, että haluaisin itsekin joskus yöpyä jossakin huoneista, vaikka minulla onkin aina Raahessa ilmainen majapaikka sukulaisten luona. Silti vielä joskus haluan ehdottomasti majoittua Langille, mieluiten Sofia-neidon kamariin tai Patruunin makuukamariin.

Langin kauppahuoneen huoneista yksi on varattu pienen ”puodin” käyttöön. Puodissa myydään muun muassa kahvia ja teetä, luonnonkosmetiikkaa ja erilaisia Raahe-aiheisia matkamuistoja. Itse olen kerran ostanut täältä keittiöliinan, jossa on vanhan Raahen pohjapiirros (ja siinä näkyy myös oma mummolani!). Se on tietysti kovassa käytössä edelleenkin.

Langin kauppahuoneen kahvilassa on tarjolla lukusia erilaisia, herkullisia kakkuja. Paikan päällä iskeekin aina varsinainen valinnan vaikeus! Lisäksi valikoimaan kuuluu muun muassa suolaisia piirakoita, täytettyjä sämpylöitä ja erilaisia virvokkeita. Kahvi ja tee tarjoillaan suloisista vanhoista kahvikupeista, ja kahvia saa halutessaan santsata. Lisäksi Langin kauppahuoneella tarjoillaan arkisin lounasta. Lisäksi kahvilan tiloissa järjestetään erilaisia tapahtumia.Esimerksiksi viime loppiaisena vieraillessani Raahessa järjestettiin Langilla Kauneimmat joululaulut -hetki. Ja kahvila onkin muuten todella tunnelmallinen myös joulun aikaan!

Langin kauppahuoneella on täysin omanalaisensa tunnelma. Siinä on jotain pikkuisen samaa kuin toisessa lempparissani, Tuhannen tuskan kahvilassa. Silti Langin kauppahuone on ehkä vielä vähän ihanampi! Tällaista tunnelmaa on todella harvassa paikassa, ja esimerkiksi Helsingistä en keksi yhtäkään kahvilaa, jota voisi verrata tähän. Aivan omanlaisensa paikka, josta on pakko päästä nauttimaan aina kun olen Raahessa.

Langin Kauppahuone, Kirkkokatu 19, 92100 Raahe

Hyvää: Ihana miljöö, herkulliset kakut ja muut syötävät, hyvä palvelu ja upea kokonaisuus.

Parantaa voisi: Arkisin saa lounasta, mutta voisiko muulloinkin saada jotain ruokaisaa? Miinusta on tietenkin myös sijainti niin kaukana, etten pääse käymään täällä niin usein kuin haluaisin!

Jos liikutte Raahessa tai ylipäätään Pohjois-Pohjanmaalla, suosittelen lämpimästä poikkeamaan Langin kauppahuoneella!

-Netta

Lempikahvilat-postaussarja on ylistys ihanille pikkukahviloille, jotka saavat hymyn huulilleni ja joissa itse vierailen säännöllisesti. Tarkoituksenani on jakaa kahvilavinkkejä muille kahvilaintoilijoille, jotka haluavat ketjupaikkojen sijaan nauttia kahvinsa uniikissa miljöössä ja tukea kotimaisia yksityisyrityksiä.

Lue myös:

Retkivinkki: Tuomarinkylän kartano & ravintola Annan kartano

Retkivinkki: Kasvihuoneilmiö – diverssikauppa, antiikkia ja kahvila

Porvoo toimii syksylläkin

kulttuuri ravintolat ruoka-ja-juoma matkat
Kommentit (2)
 1. Hieno ja taitavasti kirjoitettu Langin kauppahuoneesta.

  On tullut koluttua itselläkin kaiken maailman kahvilat.

  Mutta kyllä langi vetää pisimmän korren. Kahvila on remontoitu hyvin ja aikansa tyylillä jne…
  Kaikki vanhat huonekalut,kupit…
  Kaikki pullat,suolaiset leivotaan itse.
  Ruoka tehdään kaikki itse vanhoja reseptejä vaatimalla. – Mette.

  1. Voi kiitos <3 On kyllä niin ihana paikka ja herättää koko vanhan Raahen eloon. 🙂 Harmi, kun täällä ei pääse itse käymään kovinkaan usein. Mutta toisaalta se on kahta mukavampaa sillon kun pääsee 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *