Mökkiremontti: uusi laatoitus hellan edessä

Mökkiremontti-postaussarja saa pitkästä aikaa jatkoa. Olen tässä vuosien varrella kirjoitellut useita postauksia mökkiremonttimme eri vaiheista, ja nuo aiemmat remonttipostaukset löytyvät listattuna tämän postauksen lopusta. Tänä kesänä emme ole tehneet kuin pientä mökkiremonttia, eli laatoittaneet Högfors-puuhellan edustan, mistä kerronkin lisää tässä postauksessa. Mökkiremontti on keskittynyt tänä vuonna enemmän ulkotiloihin, kun sisällä alkaa remontin puolesta olla jo niin valmista (jee!).

Pienessä kesämökissämme on tosiaan tuollainen suloinen vanha Högforsin Siro-liesi, jonka halusimme ehdottomasti säilyttää siellä remontin jälkeenkin. Se on jotenkin koko huvilan sydän ja edustaa hyvin mökin pitkää historiaa. Viimeisin remonttimme oli tosiaan tuon hellan edustan laatoittaminen.

Tilanne ennen laatoitusta:

Koko kesämökissä oli ennen mökkiremontin aloittamista muovimatto. Puuhellan edessä muovimaton alla oli iso betonista valettu laatta, jonka päällä siis myös itse hella on. Betonilaatan päälle oli kuitenkin tosiaan vedetty tuo muovimatto, ja muovimaton päällä oli uunineduspelti suojaamassa lattiaa mahdollisilta kipinöiltä.

Mökkiremontissa muovimatto poistettiin ja tilalle laitettiin lautalattia. Silloin myös tuo betoninen laatta tuli esiin. Aluksi meillä oli ajatuksena, että betonilaatan päälle tulisi sen mittojen kokoinen, uusi hopeanvärinen uunineduspelti suojaamaan lattiaa. Tilasimmekin sellaisen takkaliikkeestä, mutta valitettavasti pelti osoittautui todella huonolaatuiseksi ja vieläpä väärän mittaiseksi valmistetuksi. Kyseinen homma meni siis käytännössä ihan päin mäntyä, ja uunin edustan viimeistely jäi pitkäksi aikaa tekemättä.

Kun kesämökin tuvan remontti oli muilta osin valmis, totesimme, että olisi kyllä vihdoin keksittävä joku loppuviimeistely myös hellan edustalle. Aloimme pohtimaan, että hellan edustanhan voisikin laatoittaa (kuten monet tekevät nykyään takan edustalle), koska se toisi kivaa pientä särmää muuten niin neutraaliin mökin tupaan. Katselimme erilaisia laattoja muun muassa Rakennusapteekissa ja Domus Classicalla, mutta emme oikein osanneet tulla mihinkään lopputulokseen ja jahkailimme melko pitkään. Tänä keväänä päätimme, että nyt on ihan oikeasti tehtävä päätös asian suhteen ja valittava laatat sekä laitettava ne paikoilleen. Surffailimme netissä ja löysimme ruotsalaisen Marrakech Designin sivut, joilta löytyi vihdoin myös silmäämme miellyttävä ja lattiakäyttöön soveltuva laatta. Tilasimme Marrakech Design -laatat heidän kotisivujensa kautta suoraan Ruotsista ja ne toimitettiin meille kotiin.

Remontin lopputulos:

Mökkiremontti itse tehden

Laatoitus tehtiin itse. Laatat kiinnitettiin laastilla ja välit saumattiin valkoisella saumausaineella. Laattojen pinta piti käsitellä yhteensä kuuteen kertaan erityisellä laattasuoja-aineella, sillä laatan pinta on niin huokoinen, että muuten se imee pintaansa kaiken lian ja pintakuvio menee nopeasti huonon näköiseksi.

Tilaamamme laatat ovat nimenomaan lattiakäyttöön tarkoitettuja, kulutusta ja iskuja kestäviä. Tästä syystä ne olivatkin todella paksuja – 1,6 cm paksuisia. Koska lattiassa olevan ison betonilaatan mitat olivat haasteelliset, ei sitä saanut täysin laatoitettua kokonaisilla laatoilla ilman laattojen leikkaamista. Laattojen paksuus taas aiheutti sen, ettei niitä voinut leikata tavallisella laattaleikkurilla . Tästä syystä päädyttiinkin kompromissiratkaisuun, jossa lattiassa olevan betonilaatan molempiin reunoihin asennettiin maalatut puulistat, jotta laattoja ei tarvinnut leikata.

Lopputuloksesta tuli mielestäni kaunis ja se sopii hyvin mökin tunnelmaan ja värimaailmaan. Samalla se tuo myös pientä särmää mökkiin, koska muutoin olemme noudattaneet mökin sisustuksessa hyvin perinteistä ja neutraalia linjaa. Laatoitus on tavallaan vähän eri henkeä kuin esimerkiksi mökin perinnetapetti, mutta toisaalta se on kuitenkin myös hyvässä vuoropuhelussa sen kanssa eikä mitenkään liian räväkkä tai silmiinpistävä.

Mitä pidätte laatoituksen lopputuloksesta? 🙂

-Netta (Seuraa mökkijuttujani Instagramissa @nettafrancesca)

Lue myös:

Mökin keittiöremontti valmistui

Mökkiremontti: muovimatto vaihtui valkoiseen lautalattiaan

Mökkiremontti: verannasta remontoitiin upea!

Onko kuivanmaan mökissä järkeä?

Kommentit (3)
  1. Ihanan laatav valitsitte, oivallinen ratkaisu! Meillä on talossa ilmeisesti ollut tuollainen samanlainen mustavalkoinen leivinuuni, mutta se on purettu jo parikymmentä vuotta sitten. Toisaalta harmittaa, mutta toisaalta tilalle laitettiin suuri tulikiven varaava uuni, joka lämmittää taloa tehokkaammin. Kenties vielä jossakin talossamme kuitenkin olisi vielä vanha leivinuunikin <3

    1. Voi kiitos paljon ihana! <3

      Mun lapsuudenkodissa oli tällainen samanlainen leivinuuni, joten arvatenkin tykkään tästä ihan hirmuisesti. <3 Toivottavasti säkin pääset vielä joskus nauttimaan tällaisesta – vaikka ei kyllä takassakaan ole mitään vikaa! 🙂

  2. Onpas kivan näköinen retrokeittiö! Mekin haaveillaan mökin remontoinnista mutta vielä ei ole ollut aikaa tarpeeksi. Betonilattian päälle meidänkin pitäisi asentaa lattia. Oliko se vaikeaa? https://www.laatta-asennus.fi/palvelut/remontit

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *