Ladataan...

On saavuttu siihen pisteeseen vuotta, että jäljellä on enää yksi kuukausi ennen vuosiluvun vaihtumista. Ja minkälainen kuukausi siitä onkaan tulossa tekemisen määrän suhteen! Jos tähän mennessä on vielä ollut tylsää, niin joulukuussa voi periä ne velat tältä vuodelta takaisin. Kiitokseksi kaikille lukijoille olen laatinut teille joulukalenterin: 24 päivää tekemistä Tampereella. Jos joku yltyy niin hurjaksi, että todistetusti vähintään 20 näistä ehtii kiertää, niin lupaan tarjota siitä hyvästä hälle lounaan tammikuussa!

Tekemisten ja tapahtumien runsauden vuoksi päätin myös julkistaa koko joulukalenterin jo näin etukäteen. Osa luukuista on mahdollisia käydä missä vaiheessa kuukautta tahansa (merkitty tähdellä* otsikon perään), osa on päiväsidonnaisia tapahtumia. Voit siis aikatauluttaa kiinnostavimmat menot ja meiningit henkilökohtaiseen kalenteriisi jo nyt, mikäli haluat varmistaa paikallepääsysi. Jos taas haluat säilyttää jännityksen jokaiselle päivälle erikseen, laita seurantaan blogin facebook-sivu, johon teen joka aamu noston sen päivän menovinkistä. 

Pidemmittä puheitta, hyvät ystävät ja kylänhenkilöt: Se on aika aloittaa joulunvietto! 

 

 1. 12.   Vintage Gardenin kukkiva joulunavaus
  Kaupungin kaunein kivijalkamyymälä starttaa joulukauden talvipuutarha-teemaisesti! Tee löytöjä pikkujouluasuun, pukinkonttiin tai saavu paikalle vain nauttimaan ympäröivästä kauneudesta ja fiiliksestä. Tsekkaa myös taannoinen blogikirjoitus Tammelan parhaista second hand -apajista.
   
 2. 12.   NYTdesign - Kotimaisen muotoilun myyntitapahtuma
  Tee sekä eettisesti että ekologisesti tärkeä teko: Unohda ulkomainen halpatuontikrääsä ja hanki tänä vuonna joululahjat kotimaisilta tuottajilta! Yli 40 mukana olevaa yritystä takaa tarjontaa laajalla skaalalla. Samalla reissulla onnistuu kokea myös Tampereen joulun avaus 2018, huomaa kulkueen uusi reitti Tallipihalta Keskustorille.
   
 3. 12.   Showroomin joulun avajaiset 
  Glögiä, pipareita ja loistavia joululahjavinkkejä niin ikään kotimaisilta merkeiltä, eli eettistä ja ekologista löydät myös täältä. Showroomin pirteät tonttutytöt piristävät iltaasi klo 20 saakka. Ihania vaatteita, asusteita ja kodintarvikkeita kaikkien kaupunkilaisten ulottuville tuovan, kesäkuusta asti palvelleen pop up -kauppa Showroomin löydät Kuninkaankadun kävelykadulta aivan Hämeenkadun risteyksestä. Paras tapa aloittaa uusi viikko! ♥ 
   
 4. 12.   Tullin sauna*
  Hetki aikaa itselle tai kiva ilta ystävän kanssa? Oletpa liikkeellä yksin tai yhdessä, on nyt loistava hetki suunnata Tullin Saunan lämpöön nauttimaan tämän vuoden aprillipäivänä avautuneen korttelisaunan palveluista. Jos saunominen ei houkuttele, voi aina tehdä ruokatreffit, sillä Tullin Sauna palvelee myös ravintolana tarjoten herkullista murkinaa aamupalasta lounaaseen ja iltamenuun saakka. Tsekkaa ruokalista täältä
   
 5. 12.   Kukkakauppa Pikkukilpi*
  Pue koti jouluksi vihreään ja muista myös kukat itsenäisyyspäivän juhlapöytään! Tuomiokirkonkadun keidas Kukkakauppa Pikkukilpi on niin aktiivisen vihersisustajan kuin satunnaisemmankin merkkipäiväksi kukkakimppua hankkivan pelastus. Miten pieneen tilaan voikin mahtua valtava määrä erilaisia kasveja ja kukkia - en lakkaa yllättymästä valikoiman monipuolisuudesta, vaikka liki joka viikko käyn hakemassa uudet leikkoneilikat keittiön pöydälle. Valikoimissa myös ruukkuja ja muuta pientä tarpeellista. 
   
 6. 12.   Maanalaisen erittäin poliittisesti epäkorrekti linnanjuhlabingo
  Tapahtuman nimi kertookin jo kaiken oleellisen. Tämän vaihtoehtoisempaa tapaa juhlia kotimaamme itsenäisyyttä et löydä! Pistä siis bingokynä korvan taakse, unohda huolet ja hyvä maku ja suuntaa matkasi Hämeenpuiston kreiseimmälle metropysäkille iltaan, jollaista et voi kokea missään muualla. 
   
 7. 12.   Kauppahallin  Iltahalli & Aleksis Kiven kadun Late Night Shopping
  Oi rakkaus, se tulee taas! Blogissakin esitellyn Tampereen Kauppahallin ihanat Iltahallit saavat jatkoa. Tunnelmoi hallin perjantai-illassa hyvän ruoan ja mielettömän tunnelman parissa. Samalla reissulla ehdit käydä myös Aleksis Kiven kadun kivijalkamyymälöissä, kuten Seelessä sekä Domdomissa
   
 8. 12.   Cafe Kokon Joulutasting
  Jo etukäteen on helppo ennustaa, että tässä tulee yksi joulukuun herkullisimmista tapahtumista. Suolaista, makeaa, lämpimiä joulujuomia, kynttilänvaloa, musiikkia... Kaikkea mitä joulukuiseen lauantaihin voi tarvita! Kaksi kattausta, klo 11 sekä klo 13. Tee pöytävaraus ajoissa, että varmistat paikkasi! Voit tsekata tunnelmia taannoiselta vappubrunssilta täältä.
   
 9. 12.   Designtori Joulu
  DesignOnTampereen järjestämä supersuosittu Designtori tekee jouluisen paluun Tullikamarin Pakkahuoneelle. Hyvä hetki jatkaa eettisten ja kestävästi tuotettujen joululahjojen metsästystä kotimaisten merkkien esitellessä monipuolisia tuotevalikoimiaan. Täältä on vaikea selvitä ulos ostamatta mitään, niin paljon kaikkea ihanaa on tarjolla! Joulun Designtori on kaksipäiväinen kestäen lauantaista sunnuntaihin 8.- 9.12. 
   
 10. 12.   Jouluaskartelua kierrätysmateriaaleista
  Suuntaa Pispalaan tekemään omat joulukorttisi ja -koristeesi ekologisesti kierrätysmateriaaleista. Hyödynnä vanhoja joulukortteja, lahjanauhoja, langanpätkiä... Kaikkea mitä keksitkin. Tapahtumapaikkana Rakennuskulttuurikeskus Piiru, vapaa pääsy.
   
 11. 12.   Joulumyyjäiset Haulitehtaalla
  Pispalassa on hyvä tunnelmoida toinenkin päivä. Perinteisistä Haulitehtaan joulumyyjäisistä löydät loistavien lahjojen lisäksi myös jouluruokia sekä jouluista ohjelmaa. 
   
 12. 12.   Telakan Joulubasaari
  Osataan sitä järjestää joulumyyjäisiä myös Tammelan puolella. Telakan yläkertaan levittäytyvä perinteinen Joulubasaari esittelee 26 käsityöläistä tuotteineen. Kun ostat suoraan tekijältä, voit olla varma tuotteen alkuperästä.
   
 13. 12.   Kehräsaari*
  Kehräsaaressa on tunnelma kohdallaan vuoden ympäri, myös jouluna. Shoppaile paikallisten taiteilijoiden ja käsityöläisten tuotteita esimerkiksi blogissakin esitellyissä Pihkassa ja Ateljeekadulla tai piipahda tsekkaamaan vasta-avattu Arthouse Cafe Kehräsaari. 
   
 14. 12.   Marttojen joulumyyjäiset
  Jos joillakin on jouluvalmistelut takuuvarmasti hallussa, niin Pirkanmaan Martoilla! Jos sisäinen joulumuorisi ei veny tekemään itse kaikkea mitä jouluusi tahdot, apua löytynee nimenomaan näistä myyjäisistä.
   
 15. 12.   Finlaysonin Joulu*
  Finlaysonilla on joulu koko kuukauden, mutta tämä lauantai on erityisen hyvä tärppipäivä sekä Työväenmuseo Werstaan Jouluisen kirppiksen että Lasten Finlaysonin Pehmolelujen joulujuhlan vuoksi. Finlayson on julistautunut Tampereen jouluisimmaksi kaupunginosaksi, eikä syyttä. Tapahtumaa ja koettavaa riittää Finlaysonin alueen yritysten, Työväenmuseo Werstaan, Galleria Himmelblaun, Tallipihan, Museo Milavidan, Pikkupalatsin, Taidekeskus Mältinrannan ja Finlaysonin kirkon järjestämänä - valitse oma suosikkikohteesi tai kierrä eri paikkoja vaikka koko päivä.
   
 16. 12.   3D Crush Cafe*
  Kaipaatko sunnuntaihisi jotain rauhoittavaa? Kenties kuuman vadelmasalmiakkikaakaon sekä puputerapiaa? Jos 3D Crush ei ole vielä tuttu, lue tämä postaukseni kesältä, ja suuntaa viettämään adventtia Tampereen makeimpaan kahvilaan!
   
 17. 12.   Kahvila Jenna ja Minna*
  Enää viikko aattoon! Pidä keittiösi siistinä ja ulkoista joululeivonnaiset, laatikot ja myös päivän lounaan valmistus niille, jotka tekevät sen suurella sydämellä ja vakaalla ammattitaidolla sinun puolestasi. Osta mukaan tai herkuttele paikan päällä - nämä Otavalankadun aurinkoisimmat arjen enkelit pelastavat sinut niin nälkäkiukulta kuin joulustressiltäkin. Jenna ja Minna esilteltynä blogissa jo kahteen kertaan, täällä sekä täällä.
   
 18. 12.   Muumimuseo ja Cafe Puusti*
  Pois kiire ja stressi, pienistä hyvistä hetkistä on lupa nauttia myös joulun alla. Tampere-talon Muumimuseossa on hyvä tunnelmoida Muumien parissa elämän perusasioita pohtien ja jatkaa siitä vielä Yliopistonkadun yli pullakahveille suloistakin suloisemman Cafe Puustin mummolatunnelmaan. Ja kas, näin joulurauha saapuu jo kiireisempäänkin sydämeen.
   
 19. 12.   Tampere-Seura ja Tampereen Joulutori*
  Raatihuoneen kivijalasta löytyvän Tampere-Seura ry:n myymälästä teet takuuvarmoja lahjalöytöjä kaikille Tampereen ystäville. Tampere-aiheiset kirjat, kortit, pelit, paidat ja muut tuotteet ilahduttavat niin meitä täällä asuvia, niitä joiden tie on syystä tai toisesta vienyt Tampereelta pois kuin niitäkin, jotka ovat vasta etsimässä tietään tähän maailman parhaaseen kaupunkiin, Suomen mahtavimpaan Manseen!
  Ja kun siinä Keskustorin nurkilla sopivasti olet, et tietenkään voi missata Suomen keskieurooppalaisinta joulutoria. Tampereen Joulutorin viitisenkymmentä myyjää tarjoavat huikean kavalkadin makuja, tuoksuja ja muuta ihmeteltävää ja ihasteltavaa. Nauti paikan päällä, osta kotiin tai pakettiin tai vain fiilistele tunnelmaa. Joulutori palvelee joka päivä 1.-22.12. kello 11-19 (itsenäisyyspäivänä tunnin pidempään).
   
 20. 12.   Emil Aaltosen museo: SQIN - Pirkanmaa muotoilee VI*
  Kiipeä kulttuurimatkalle Pyynikin rinteeseen! Upean Pyynikinlinnan huomasta löydät näyttelyn, jossa esillä on kuudentoista pirkanmaalaisen muotoilijan töitä. Näyttely kertoo tarinaa muotoilualan muutoksesta teollisuudesta käsityöläisyyteen. Materiaaleina töissä on käytetty nahkaa, keramiikkaa, hopeaa, denimkangasta, lasia ja jopa kalansuomuja. Jos et ehdi tänne ennen joulua, on näyttely esillä vielä tammikuunkin ajan. Laittakaas to do -listalle tämä ihan jokainen.  
   
 21. 12.   Designkortteli-kierros*
  Montako lahjaa on vielä hankkimatta? Viime hetken persoonallisimmat löydöt hankit designkorttelin pikkuputiikeista. Tsekkaa blogissakin esitellyt Forget-Me-Not, Veganpopot ja MUKA VA Flagship Store, ja muista myös toistuvasti kaupungin hienoimmat näyteikkunat omaava Taito-Keskus, kotimaista huippumuotia tarjoileva OMB Onemanband, vintageen luottava Helga-Neiti, hamam-pyyhkeisiin erikoistunut Lina, luonnonkosmetiikkaputiikki Keidas by Lumo... Viereisessä korttelissa taas palvelevat esimerkiksi katumuotiin keskittynyt Bronx ja vegaanisten tuotteiden Vegekauppa. Aleksanterinkadun ylittämällä löydät myös Verkatehtaankadulla sijaitsevat lelukauppa Miraakkelin ja kotimaisen muodin kuuman suunnannäyttäjän Uhana Designin, sekä Otavalankadun puolella olevat käsityöläisten paratiisit Lankaidean ja kristalli- ja helmikauppa Bohemian. Josko nämä kiertämällä saisi viimeisetkin lahjat pakettiin!
   
 22. 12.   SYÖMÄÄN!*
  Ennen joulupöytään siirtymistä on hyvä herkutella jotain ihan muuta kuin lanttulaatikkoa. Olisiko aika kokeilla jotain uutta ravintolaa? Bloggarin tämän vuoden ruokapaikkasuosikkeja ovat olleet Koskikeskuksen pettämätön kanaravintola Los Pollos, Otavalankadun olohuone Gastropub Nordic, Aleksanterinkadulta löytyvät  Kumma junk bar & lounge ja Thai Street Food, Rautatienkadun tajunnanräjäyttäviä makuyhdistelmiä tarjoileva Kajo, Aleksis Kiven kadun tunnelmallinen Pikkubistro Kattila, varsinkin terassiaikaan allekirjoittaneen tehokäytössä ollut Olympiakorttelin Muusa, Suvantokadun mini-Italia Piemonte... Tampereen ravintolaskene on kehittynyt viime vuosina ihan järjetöntä vauhtia ja taso on keskimäärin todella kova. On mistä valita (ja mistä blogata)!
   
 23. 12.   Tallipihan joulutori*
  Jos olet päässyt joulukuussa näinkin pitkälle käymättä Tallipihalla, on sinne lähdettävä tänään. Vai voitko muka vastustaa suloisia eläimiä, kaunista karusellia ja suklaapuotia? Ohjelmassa on myös ponitalutusta ja hevosvaunuajelua sekä tietenkin kovasti odotettu joulupukki. Sisäpihalla palvelevien joulutorimyyjien lisäksi myös puodit ovat auki. Joko olet kuullut, että Tallipihan kahvilan minttukaakao taitaa olla se kaupungin herkullisin? Kannattaa kokeilla, vahva suositus. 
   
 24. 12.   Kirkkopuiston Joulu
  Aleksanterin kirkon vapaaehtoiset ja työntekijät ovat saaneet hienon ajatuksen luoda joulutunnelmaa kaikille kaupunkilaisille sekä Aleksanterin kirkossa että puistossa sen ympärillä keskipäivästä keskiyöhön saakka. Koko kansan aattojuhlassa julistetaan joulurauha ja sytytetään kynttilöitä muualle haudattujen muistoksi alkaen klo 12, jonka jälkeen tarjolla on puuroa, ohjelmaa ja yhdessäoloa kaikille - myös ja varsinkin niille, joiden jouluaatto olisi muuten yksinäinen. Kirkkopuiston aattojuhlassa saa käydä nopeasti ohikulkumatkalla tai viipyä vaikka koko päivän. Tapahtumaan toivotaan myös lisää ohjelmaa ja vapaaehtoisia, lisätietoja kiinnostuneille löytyy täältä

Ladataan...

Muistatteko Muumeista jakson, jossa Nipsu intoilee jalokiviluolassa aivan sokaistuvansa sen loisteesta? Stockmannin talosta Kyttälänkadun puolelta löytyvä Vohvelikahvila Kupari aiheuttaa minussa samansorttista oirehdintaa: Kuparissa kaikki on niin kaunista, että jokainen vierailu siellä kuluu huokaillen ihanaa miljöötä. Kahvilan tunnelmallisessa lämmössä jopa marraskuun kylmä viima unohtuu hetkeksi!


Syksyllä 2017 avautunut Vohvelikahvila Kupari on Tuomiokirkonkadulta löytyvän Kuparitalon Vohvelikahvilan räväkämpi pikkusisko. Siinä missä Tuomiokirkonkadulla tunnelma on maalaisromanttisen vaalea ja pehmeä, on Kyttälänkadun puolella fiilis todellakin kuin jalokiviluolassa. Sisustus ei ole lainkaan sitä kotimaisille kahviloille tyypillistä skandinaavista vaaleaa vaalean rinnalla, vaan värimaailma on vahva, jopa tummanpuhuva. Materiaalit ja tapa yhdistellä niitä ovat yleellisiä ja rohkeita. On satiiniverhoa ja kristalleja, kiiltoa ja kimalletta, pehmeyttä ja blingiä. Varsinkin kadunvarren ikkunaseinän tapetti on aivan mieletön. Kuparinväriset yksityiskohdat kulkevat punaisena lankana yhdistäen kokonaisuuden läpi pitkänmallisen, kapean ravintolatilan. Silmiinpistävän hienoa on myös se, miten ihan jokainen yksityiskohta on harkittu ja jokainen kohta tehty kauniiksi. Jopa aterimet ovat mustat, eivät iänikuiset metallinharmaat! Kahvilan tunnelmaan pääsee jo ulkona kadulla, jossa elävä tuli loimuaa lyhdyissä, orkideat kaunistavat portaikkoa ja teksti toivottaa tervetulleeksi peremmälle. Niin kaunista!

Esteetikkona sitä intoilee miljööstä melkein enemmän kuin ruoasta, mutta viimeistään pöytään kannettaessa myös vohvelit vakuuttavat. Listalta löytyy niin suolaista kuin makeaakin ja annokset ovat todella täyttäviä. Tilaamani pulled pork -vohveli oli jopa niin kukkurallaan täytteitä, että se näytti ensivilkaisulla salaatilta. Seuralaisen savulohivohvelissa täytettä oli hieman vähemmän, mutta maku keräsi kehuja. Tutkivan journalismin nimissä päädyimme tilaamaan vielä jälkiruoaksi puolitetun rocky road -vohvelin, jonka kombo jäätelöä, kermavaahtoa, vaahtokarkkeja, suolapähkinöitä sekä kinuski- ja suklaakastikkeita riitti tainnuttamaan jopa allekirjoittaneen liki pohjattoman makeanhimon. Vohvelikahvila Kuparin spesiaalijuttuna voi pitää keskieurooppalaista suhtautumista virvokkeisiin: Vaikka kyseessä on nimen mukaisesti kahvila, voi ruoan seuraksi tilata punaista, valkeaa ja kuplivaa viiniä hyvin edulliseen hintaan joko laseittain tai pulloittain, ja myös muutamia terästettyjä jälkiruokajuomia on tarjolla. Aivan loistava lisä vohveleiden pariksi! Ja jos joku seurueesta ei lautaselleen jostain syystä vohvelia halua, niin valikoimista löytyy myös erilaisia salaatteja ja toasteja. Gluteenittomat annokset valmistuvat ilman lisämaksua, ja myös vegaaneille löytyy syötävää ja juotavaa.

Koska halusin ottaa kuvia joissa miljöö pääsee oikeuksiinsa, päätimme istua paikallamme siihen asti, kunnes jokainen osa kahvilaa oli ollut tyhjillään hetken kuvia varten. Hämärtyvässä illassa istuskellessamme seurailin muita syömässä olleita seurueita ja ilokseni huomasin, että liki jokainen huikkasi vielä lähtiessään tarjoilijalle kiitoksen hyvinmaistuneista annoksista. Jos jotain saa itse toivoa lisää, niin haluaisin tarjoilijoille lisää hymyä huulille ja rohkeutta suositella annoksia, myydä sopivia juomia annosten kylkeen ja huolehtia asiakkaista samalla luksuksella jota koko miljöö huokuu. Ja ehkä myös rauhallista melodista jazzia soimaan taustalle, sopisi hyvin tunnelmaan! 
 


Vohvelikahvila Kupari palvelee osoitteessa Kyttälänkatu 14, aukioloajat löytyvät fb-sivuilta.
Paikalle pääsee kätevästi myös omalla autolla, sillä Stockmannin parkkihalliin ajo on ihan kahvilan vierestä!
 

 

 

 

Ladataan...

Tämä teksti on ohjeistus siihen, miten tulisi toimia, jos on huolissaan kotikaupunkinsa yrittäjistä ja yrityksistä, kivijalkakaupoista ja katukuvasta. Tiedän mistä kirjoitan, sillä toimin itsekin arjessani tiskin molemmin puolin. Olen lopen kyllästynyt turhanpäiväisiin valittajiin, kaupungin, yritysten ja yrittäjien tilanteen turhaan mustamaalaamiseen ja siihen, ettei monikaan ajattele mustalla pensselillä sutiessaan sen pidemmälle, miten voi omilla toimillaan kaupunkiimme vaikuttaa. Monella kivijalkayrityksellä menee Tampereella myös hyvin, vaikka siitä ei lehdet kirjoitakaan. Mutta ne, jotka isointa meteliä pitävät "keskustan kuolemasta" eivät tunnu tietävän mistä kirjoittavat, saati että ovat itse avainasemassa ratkaisemaan kokemansa ongelman. Ai että miten? Minäpä kerron teille.

Tapahtui Tampereen kadulla syksyllä 2018 niin, että seisoin tyypilliseen tapaani kesken iltalenkin ihastelemassa lähikorttelin suloisen ja laadukkaan kivijalkamyymälän ikkunaa, joka olemassaolollaan piristää koko korttelin ilmettä. Viereeni pysähtyi tuntemattomaksi jäänyt henkilö, joka totesi, että eikö vain olekin ihanan näköistä myymälässä, johon totesin että todellakin. Yhteistuumin lausuimme ääneen, että aina tätä jää katsomaan ohikulkiessa, kunnes hän jatkoi kommentoiden "mutta kun marketista saa halvemmalla, niin tulee ostettua sieltä".

Hetkeen en saanut sanaa suustani.
Sitten sain. Kuulija häkeltyi, mutta hetken mietittyään totesi minun olevan oikeassa.
Nyt kerron sen saman teille, hieman tarkemmin selittäen kylläkin.

Kaupunki on sinun, ja se on sitä mitä sinä siitä teet. Vaali siis sitä, minkä soisit säilyvän. 
On helppo sortua ajattelemaan, että ostanpa halvalla niin säästän rahaa. Vähemmän tulee ajateltua, mitä ostokäyttäytymisellään aiheuttaa. Onko halvin sittenkään paras vaihtoehto? Mitä halvinta ostamalla oikeastaan saakaan? Entä jos ostaisikin harvemmin mutta parempaa? Aina kalliinkaan ostaminen ei tietenkään ole fiksua, eikä mahdollistakaan, mutta sen takia puhunkin mieluummin priorisoinnista. Siihen pystyy jokainen meistä. Pidemmän päälle se maksaa itsensä takaisin.

Priorisoi: Osta laatua määrän sijaan 
Helpoin esimerkki on ymmärtää, mikä hintaero on lastulevystä tehdyllä huonekalulla verrattuna kokopuiseen. Jos tarvitset sitä vain kertakäyttöiseksi, voi lastulevy olla fiksu valinta, mutta mikäli uusi hankintasi joutuu kovalle kulutukselle ja haluat sen säilyvän vuosikymmeniä, on fiksumpi sijoittaa kokopuiseen, jota usein voi myös hioa, lakata ja maalata mielensä mukaan useitakin kertoja. Toisena esimerkkinä teepaita: Halvalla tehty teepaita leikataan säästösyistä kankaalta väärään suuntaan, jolloin se usein jo ensimmäisessä pesussa kutistuu pituudestaan tai lähtee kiertämään saumoistaan. Halpaketjut eivät tunne tuotevastuuta, niiden bisnes perustuu siihen, että halvan hinnan sokaisemina ihmiset ostaisivat koko ajan lisää vaatimatta laatua. Kotimaiset pientuottajat ja yksityisyrittäjät taas eivät voi kilpailla hinnalla suuryrityksiä vastaan, joten heillä panostaminen laatuun ratkaisee yrityksen maineen ja asiakaskunnan uskollisuuden. Ostamalla esimerkiksi kotimaassa tehdyn vaatteen paikalliselta yrittäjältä tiedät sekä tuotteen taustat että myyjän, ja saat yleensä aidon takuun tuotevirheiden varalle. Moni kotimaisia laatuvaatteita myyvä liike tarjoaa myös erilaisia ompelupalveluita, jos uusi vaate tarvitsee pientä muutosta mittojesi mukaiseksi.

Priorisoi: Osta läheltä, saat enemmän
Nettikaupasta on kätevää tilailla kotisohvalla maailman toiselta laidalta halpatavaraa, klik klik, tuote tilattu indosiperiakiinasta ja saapuu pian, jos saapuu. Onkin epäsopiva, palautusaika menee umpeen ennen kuin muistat palauttaa. Onkin surkeaa laatua, mutta kaukoidästä saapuvilla tuotteilla ei ole tuotevastuuta. On jotain muuta mitä piti, mutta alunperin tilaamaasi ei enää saa. On yksi asia, minkä kotisohvalla liian helposti unohtaa: Varsinkin yrittäjävetoisesta kivijalkamyymälästä saat usein tuotteiden lisäksi käyttöönsä myyjän asiantuntemuksen, jos sellaista haluaa hyödyntää. Saat apua oikean tuotteen valinnassa ja ohjeet tuotteen kanssa toimimiseen vielä kotioloissakin. Usein asiat ovat sellaisia, joita ei itse olisi tullut edes ajatelleeksi.

Viimeisen vuoden ajalta voin kehua esimerkiksi Tammelan Mattohallin asiantuntemusta koiratalouteen sopivien, tahranpoistosta vahingoittumatta selviytyvien mattojen suhteen ja Matka- ja Nahkatavarasta saamaani opastusta lentoyhtiöiden käsimatkatavaraksi hyväksymän, omaan selkääni täydellisesti istuvan repun löytämiseen. Viking Linen Hämeenkadun palvelupisteen Arja pelasti asiakaspalveluhengellään keväisen 11 hengen polttarireissun laivamatkojen osuuden saaden kaiken järjestymään ihmeellisesti kuin hyvä haltiatar. Avain Suutarilla hoidettiin nahkakenkieni purkautumaan lähtenyttä saumaa paikatessa myös pinta kuntoon, eli pikkurahalla kengistäni tuli kuin uudet. Kotini viherkasvitilanne taas on entistäkin kukoistavampi, sillä jokaviikkoisessa kantapaikassani Kukkakauppa Pikkukilvessä saa viherkasveja hakiessaan käyttöönsä myös kukkakauppias Marin asiantuntemuksen siitä, millaisella paikalla kasvi viihtyy, kuinka usein sitä tulee kastella ja lannoittaa, miten usein multa tulisi vaihtaa...  Kasvokkain yrittäjältä tai asiansa osaavalta asiakaspalvelijalta ostaessaan hintoihin sisältyvä tietotaito on sellainen tekijä, joita ei netistä tilatessa tai itsepalvelumarketista ostaessaan välttämättä tule edes ajatelleeksikaan, mutta joiden hyödyn muistaa myöhemmin tuotetta käyttäessään. 

Priorisoi: Mieti mihin haluat rahasi sijoittaa
Moni uskoo, ettei omilla valinnoilla voi vaikuttaa. Äänestäminen tuntuu turhalta, yksi lentomatka ei vielä kaikkea mannerjäätä sulata, yksittäisellä tupakalla ei koko sademetsää kaada, kotitalousjätteitä kierrättämällä ei pelasta maailmaa ja niin edelleen. Voin kuitenkin kertoa yhden tavan vaikuttaa konkreettisesti arjessasi: Kanna rahasi siihen yritykseen, jonka haluat säilyvän. Jos kaupungin kaunein pieni putiikki piristää mieltäsi pelkällä näyteikkunallaan, käy siellä ostoksilla. Jos haluat naapurikahvilasi säilyvän paikoillaan, keskitä herkkuhetkiesi vietto kaupan pullapitkojen sijaan heidän tiskiensä ääreen. Kun olet saanut jostain laadukasta palvelua, on paras tapa kiittää myyjää keskittämällä sinne asiointejaan jatkossakin. Ja jos olet huolissasi, miten pienyrittäjät pärjäävät ratikkatyömaan keskellä taloudellisesti, mene asioimaan ja kysy asiasta samalla, äläkä vain oleta kaikkien huhujen olevan totta. Ei väliä olipa kyseessä myymälä tai palvelua tarjoava yritys, jokaiselle kauppiaalle ja ammatinharjoittajalle on jokainen tyytyväinen maksava asiakas ja jokainen kassaan kilahtava euro tärkeä. (Tosin jos yrittäjä ei arvosta asiakkaitaan tai asiakkaat eivät koe saavansa paikasta hyvää palvelua, saa sellainen yritys kuollakin pois, sekin kuuluu kaupunkiluonnon kiertokulkuun.) Ilmainen keino vaikuttaa on myös puhua hyvää: Kertoa muillekin, kun on saanut jostain hyvää palvelua. Tykätä firmasta somessa, antaa suosituksia kyselijöille, puhua kahvipöydässä työkavereille, ostaa sukulaiselle joululahjaksi lahjakortti kyseiseen liikkeeseen. Ja siellä tiskin toisella puolella: Palvelkaa niin, että asiakas haluaa tulla teille uudelleenkin.

***

Gandhi lausui aikoinaan hienon viisauden: Ole se muutos, jonka haluat maailmassa nähdä. Se pätee myös siihen, millaiseksi kotikaupunkisi teet. Sinä itse vaikutat siihen mitä palveluja keskustasta löytyy, mitkä kivijalkakaupat säilyvät remonttien ja globalisaation pyörteissä. Jos koet kaupungin penkeillä istuskelevan yleensä vain päihteidenkäyttäjiä, voit lähteä muuttamaan tilannetta istumalla penkille itse ihan selvin päin. Jos kaipaat kaupunkiin lisää kulttuuritapahtumia, muista käydä niissä jo olemassa olevissa aktiivisesti. Mutta jos et käy kaupungissa ollenkaan, niin älä syyllistä muita siitä, millaiseksi he kaupunkinsa luovat. Jokaisella on naamakertoimestaan ja pankkitilinsä saldosta huolimatta yhtäläinen oikeus valita ketä tukee, mihin rahansa laittaa ja missä istuu.

Niin sanotut pakolliset syyt keskustassa asioimiseen ovat monilta liki loppuneet pankki- ja vakuutuspalveluiden siirtyessä nettiin. Samalla taas levykaupat ovat vähentyneet ja videovuokraamot kadonneet erilaisten netissä toimivien suoratoistopalveluiden vuoksi. Moni tuote, jota ennen sai vain erikoisliikkeiden valikoimista, ostetaan nykyisin ruokaostosten yhteydessä marketeista, tai tilataan alaan erikoistuneelta nettitoimijalta, joka pystyy tekemään bisnestä moneen maahan yhdestä sijainnista. Tämä kaikki on ihan totta, mutta Tampereen kokoista, Suomen toiseksi suurinta kaupunkikeskusta muutos ei silti tapa. Kaupungin kaduilla vaikutus on se, että kun yksi toimija lähtee, se vapauttaa aina sijaa toiselle. Tampereen katukuvaan ilmestyy kuukausittain uusia myymälöitä, palveluita, kahviloita, ravintoloita, gallerioita, toimijoita... Muutos pakollisista arjen välttämättömyyksistä ajanviettoon ja ei-niin-välttämättömiin palveluihin voi silti varsinkin vanhemman kansanosan silmiin näyttää hurjalta. Siihen lisäksi kaikki käynnissä olevat suuret työmaat vielä muutaman tulevan vuoden ajan, niin katukuva muuttuu näin keskustassa asuvan, työskentelevän ja kaiken vapaa-aikansakin täällä viettävän silmissä nopeasti, saati jos täällä käy harvemmin. Kestää aikaa löytää uudet reitit, mutta myös uudet vakikahvilat, lempipuodit ja muut itseä kiinnostavat kohteet. Siihen tarpeeseen minäkin yritän osaltani tätä blogia kirjoittamalla vastata: kertoa vinkkejä mitä kaikkea kivaa Tampereelta löytää, jos ei oikein itsekään tiedä mistä tutkimisen aloittaa. 

Kaksi muuta tahoa, jotka tekevät tärkeää työtä Tampereen keskustan viihtyvyyden ja tunnettuuden eteen, ovat kiinnostavaan muotoiluun ja kulttuuritarjontaan keskittyvä Design On Tampere sekä keskustan yrittäjien ja toimijoiden yhdistys Tampere Tunnetuksi. Hyviä tapoja lähteä tutustumaan alati kehittyvään kaupunkiimme onkin suunnistaa DOTin kartan kanssa, tai ladata puhelimeensa Tampere Tunnetuksi -passi ja lähteä käyttämään monipuolisia tarjouksia keskustan liikkeisiin. Tekemistä, näkemistä, syömistä ja ostamista löytyy kyllä jokaiselle budjetille, ja paljon kivaa nähtävää ja koettavaa on tarjolla ihan ilmaiseksikin. Kaupunki on seikkailu!

***

Mistä sinä olet saanut erityisen hyvää palvelua? Mitkä ovat sinun vakikauppojasi, joissa asiointi saa aina hyvälle tuulelle? Mikä museo ansaitsisi postauksen blogissa? Onko joku puisto ylitse muiden? Mikä muu keskustan toimija on sinulle erityisen tärkeä? Onko blogini avulla löytynyt uusia suosikkeja? Mikä on sun arjen matkavinkki Tampereelle? Levitä hyvää ja kerro parhaat Tampere-tärppisi kommenteissa muidenkin iloksi. ❤

Ladataan...

Kenkäteema jatkuu! Joko tiesit, että Tampereella on saatavilla myös täällä valmistettuja jalkineita, laukkuja ja muita nahkatuotteita? PIHKA collection, entiseltä nimeltään Kenkäpaja Pihka, on yksi kiinnostavimmista paikallisista toimijoista. Kehräsaaren uumenista löytyvän Pihkan yhdistetty myymälä- ja työtila kätkee sisäänsä sellaisen määrän käsityötaitoa ja visuaalista kauneutta, että siellä vierailu on jo itsessäänkin elämys. 

Pihkan myymälä on ihana miksaus Kehräsaaren historiallista tehdasmiljöötä, aitoja luonnonmateriaaleja ja niiden tuoksuja, taidetta ja käyttöesineitä, nykypäivää ja ajattomuutta sopivassa suhteessa. Tuotteet ovat skandinaavisella tavalla puhdaslinjaisia ja myymälän esillepano tukee tuotteiden tarinaa hienosti. Kaikessa näkyy taidokas käsityöläisyys ja merkin omalle tyylille uskollisuus. Katsottavaa tuntuu riittävän loputtomiin, vaikka myymälän puoli on itsessään melko pieni. Esteetikko oli pakahtua innostukseensa, kun kameran kanssa yritti edes osan kaikesta kauniista tallentaa.

Pihka collectionin tuotevalikoimaan kuuluvat liki kauttaaltaan artesaanityönä valmistetut jalkineet, laukut, lompakot, vyöt, korut ja asusteet. Toinen toistaan herkullisemmissa väreissä hehkuvat ihanuudet valmistetaan laadukkaasta nahasta, minkä huomaa tuotteita katsellessa ja käsitellessä. Niiden pehmeys suorastan kutsuu koskettamaan! Kenkiä on saatavissa niin valmiista mallistosta kuin myös mittatilaustuotteina omien mittojen ja toiveiden mukaisesti, juuri tilaajan omille jaloille yksilöllisesti räätälöitynä. Pihka järjestää myös erilaisia kursseja, joissa pääset opettelemaan nahkatuotteiden työstämistä valmistaen itsellesi esimerkiksi laukun tai jalkineet. Kyllä, voit siis tehdä myös itse itsellesi omat kengät! Kursseja järjestetään myös räätälöidysti esimerkiksi työ- ja polttariporukoille. Lisätietoa asiasta löytyy täältä.

On hurjaa ajatella, miten suhteellisen lyhyt aika sitten vastaavat tuotteet tehtiin aina käsityönä, kunnes tuotanto siirtyi ensin kotimaisiin tehtaisiin ja pian sen jälkeen matalan elintason maihin. Yhtäkkiä ollaankin nykytilanteessa, jossa moni mieltää kengät ainoastaan liukuhihnatuotantona halvoista materiaaleista valmistetuiksi kertakäyttötuotteiksi, joita ei voi edes korjata niiden hajotessa. Onneksi se ei ole ainoa totuus. Pihkan kaltaisia toimijoita tarvitaan, sillä maapallomme ei enää pitkään kestä kertakäyttökulttuurin aiheuttamaa tuotanto- ja jätekuormaa. Ensimmäinen teko minkä jokainen meistä voi tehdä, on ruveta panostamaan laatuun. Laadukas ja huolella valmistettu nahkatuote vain paranee käytettäessä, kun nahka pehmenee ja muokkautuu käyttäjänsä mukaan. Pihkan tuotteille on myös saatavissa myös huoltopalvelua, kuten ompeleiden korjausta ja uudelleenpohjitusta. Nykyajan luksusta on voida ostaa lähellä valmistettu tuote, jolle on jo lähtökohtaisesti lupaus pitkästä käyttöiästä!

 

 

Upea paikka ja upeaa paikallista, sydämellä ja vankalla ammattitaidolla tehtyä käsityötä! Iso tykkäys!

PIHKA collectioniin voi tutustua Kehräsaaren myymälän lisäksi netissä osoitteessa pihkacollection.fi, josta löytyy myös verkkokauppa. 

ps. Joko oot tykännyt EMT-blogista naamakirjassa? Sivua seuraamalla saat tietoosi uusien postausten lisäksi myös Tampereen kiinnostavimmat tapahtumat ja muut ajankohtaiset asiat! Laitas tykäten! 
 

Ladataan...

Muistan lukeneeni Tampereelle avatusta vegaanisesta kenkäkaupasta kertovan Aamulehden artikkelin vuosi sitten, jolloin ajattelin, että täytyypä pyörähtää katsastamassa valikoima silkkaa uteliaisuuttani kun Hallituskadun nurkille sattuu. Vuotta myöhemmin havahduin tajuamaan ajan kulumisen ja oman aikaansaamattomuuteni asian suhteen, kun huomasin myymälän muuttaneen Aleksanterinkadulle design-kortteliin muun muassa Forget-Me-Notin, Helga-Neidin, Cafe Kokon ja MUKA VAn naapuriin. Äkkiä kamera kotoa mukaan ja tsekkaamaan, mistä ihmeestä onkaan kyse!

Ensimmäinen kysymys mikä jo näyteikkunaa katsellessa heräsi oli, että mitä materiaaleja vegaanisissa kengissä käytetään, ja kysyinkin sitä heti sisälle päästyämme.  Vegaaniset kengät voivat toki olla tavallisia kangaskenkiäkin, mutta Veganpopot ei tyydy niin helppoon (ja tylsään) ratkaisuun, vaan tarjoaa kuluttajille ihan uusia kokemuksia kenkähankintojen suhteen. Kauppias Marika kertoili materiaaleista sitä mukaa kun selasimme valikoimaa läpi, ja suuni loksahti auki useammankin kerran selostusta kuunnellessani. Joko sinun kenkähyllystäsi löytyy korkista tai "ananasnahasta" valmistetut kengät? Ihailen sitä ihmistä, joka on keksinyt ottaa käyttön ruokateollisuudesta ylijäävät ananaksenlehdet ja alkanut valmistaa siitä nahan kaltaista materiaalia. On mahtavaa, miten innovatiivisesti muotimaailmassa uskalletaan kokeilla ja luoda uusia asioita. 

Veganpopojen myymälä on pieni ja kompakti, mutta valikoimaa on moneen makuun. Pääosin tarjolla oli suhteellisen matalakantaisia kenkiä arkikäyttöön sekä kesäkeleille että lähestyvää talveakin ajatellen, mutta yllätyksekseni joukossa oli myös korkeampikorkoista nilkkuria sekä ihanaa glitterkantaista bileversiotakin. Osa kengistä oli turvallista, suomalaisten tummaan perusuniformuun sulautuvaa tennaria, joka ei herätä kaduilla kävellessä huomiota sen enempää kuin muumi lumihangessa, mutta onneksi joukossa oli myös näyttäviä showstoppereita niille, jotka etsivät jotain massasta poikkeavaa. Ostoksille kannattaa siis uskaltautua muidenkin kuin vegaanien! Myynnissä on myös vaihteleva valikoima vöitä, laukkuja, lompakkoja, koruja ja muita asusteita.
 

Nämä viimeisen kuvan mustilla kukilla koristellut korkkitennarit veivät kyllä sydämeni totaalisesti. Seuraavan kerran kun kenkien ostaminen tulee ajankohtaiseksi, ovat ne ehdottoman vahva ehdokas päätymään seuraaviksi lempikengikseni! 

Veganpopot palvelee Tampereen Aleksanterinkadun myymälän lisäksi myös verkkokaupassa, joka löytyy osoitteesta veganpopot.fi. Verkkokaupan etusivulla on tiivistetty Veganpopojen ideologia hienosti muutamaan lauseeseen: "Vegaanisia jalkineita, laukkuja, lompakoita ja muita asusteita. Valmistettu eläimiä ja ihmisiä kunnioittaen, energiaa, vettä ja materiaaleja säästäen." Iso plussa että tällaistakin on nykyisin tarjolla!

Ps. Tampereen vegeskene-vinkkaus: Joko olette käyneet tsekkaamassa Kulttuurikahvila Laikun Vegebrunssin? Parittomien viikkojen sunnuntaisin järkättävä brunssi on käsittääkseni hyvin pitkälti vegaaniseen valikoimaan keskittyvä. Jos oot jo käynyt, niin jaa kokemuksesi kommenttikentässä!
 

Ladataan...

Tämä postaus toteutettu yhteistyössä Kirpparilla.fi Tampereen kirpputorin kanssa! Mielipiteeni ja kokemukseni ovat silti täysin rehellisiä, sillä palstatilaa minulta voi ostaa, mutta yhtään sanaa tai edes puolikasta tavuviivaa tähän blogiin ei sanele kukaan muu kuin minä. Kirpparille tämä sopi, joten lähdin yhteistyöhön heidän kanssaan hyvillä mielin.

Kun aloitin blogin kirjoittamisen puolisen vuotta sitten, oli puolet motiivista päästä esittelemään kiinnostavia ja huomiota ansaitsevia paikkoja lukijoille, ja toinen puoli päätöstä motivoitua itsekin kokeilemaan uusia kohteita myös oman mukavuusalueen ulkopuolelta. Kun Kirpparilla.fi -kirpparilta otettiin yhteyttä ja kysyttiin intoani tulla pitämään omaa myyntipöytää viikoksi blogipostausta vastaan, oli vastaukseni välitön kyllä. Vaikka olen ollut vannoutunut kirpparihai ala-asteikäisestä asti, en ole koskaan pitänyt omaa pöytää itsepalvelukirpputorilla, vaan myynyt aina ainoastaan tapahtumissa ja netissä. Nyt oli hyvä syy lähteä testaamaan, miten homma toimii nykyaikaiseen tapaan.

En ollut käynyt Tampereen Kirpparilla kertaakaan aiemmin, joten keräilin kotoa ylimääräistä irtainta myytäväksi mututuntumalla ja suuntasin kassieni kanssa kohti Kalevaa. Takojantiellä sijaitsevalle Kirpparille pääsee kätevästi sekä Sammonkadun että Kalevantien busseilla, fillarilla tai kävellen (Koskipuistosta matkaa tulee n. 2,5km) ja myös henkilöautoillen, ja pihalta löytyy parkkitilaa, mikä helpottaa tavaroiden kuljettamista myyntiin. Ensivaikutelma sisälle päästyäni oli helpotuksen huokaus - kerrankin avara, tilava ja valoisa kirpputori, jossa ei haise vanha viemäri, lattia ei ole epätasaista halkeillutta betonia eikä tavaraa tursuile ympäriinsä holtittomia määriä. Nuorempana jaksoin koluta senkin sortin kirpputoreja huolella, mutta nykyisin olen rehellisesti laiska, mukavuudenhaluinen ja siisteyttä ympärilläni arvostava kaupan alan päivätyöläinen, enkä enää innostu totaalisesta kaaoksesta luovuuden lähteenä samalla tavalla kuin aiemmin. Näytin peukkua tiskin taakse, tällaisella kirpparilla lepää jopa ammattilaisvisualistin silmä.

Laittaessani myyntipöytääni kuntoon koin pienimuotoisen yllätyksen: pöydässä oli tilaa todella runsaasti. Jokaiseen pöytään kuuluu kolme hyllytasoa,  (meikäläisen kaltaiselle, alle 160cm perspektiivistä maailmaa tarkkailevalle olennolle vähän turhan korkealla oleva neljäs taso eli) hyllynpäällinen sekä rekki. Sain vaatteet, kirjat, sisustustavarat ja muun tilpehöörin esille siististi ja onnistuin hamstraamaan jopa kaikki henkarit rekkiini samassa värissä, kuten näyttivät muutamat muutkin tehneen (kuva mun myyntipöydästä aloituspäivänä löytyy blogin facebook-sivuilta). Ihailin aikaansaannostani tyytyväisenä, mutta samaan aikaan pohdin kuumeisesti, mitä muuta myytävää kotoa vielä löytyisikään. Neljän ison kassillisen kanssa paikalle saapuessani en ollut osannut aavistaakaan, ettei pöytä näyttäisi valmiina täydeltä. Harmi että työt haittasivat harrastamista, enkä ehtinyt kirpputorin aukioloaikojen kanssa yhteneväisten työaikojeni takia viedä muina päivinä enää lisää tavaraa pöytään. Mieleen tuli myös, että seuraavalla kerralla myyntipöytää ottaessa voisi pyytää kaverin myymään samaan pöytään. Pöytien myyntiartikkelit numeroidaan hintalapuissa, joten myös kirjanpito siitä, kumman tavaraa on myyty milläkin hinnalla, onnistuu vähällä vaivalla, kunhan vaan huolehtii itse missä vaiheessa sarjanumerointia vaihtuu toisen tuotteiksi. 

Kirpparilla.fi tarjosi myös muunlaisia todella kohtuullisen hintaisia lisäpalveluita, joista kaikkia en ensikertalaisena edes osannut odottaa olevan olemassa. Siivouspalvelu oli itselleni ihan ehdoton valinta, sillä koska en ehtinyt kirpparille myyntiviikon aikana kertaakaan, niin oli kiva tietää henkilökunnan huolehtivan pöytäni siisteydestä. Samoin varashälyttimiä löytyi joka lähtöön, niin liimattavaa tarramallia kuin piikillä kiinnitettäviä kovia vaatehälyttimiäkin. Tarjolla oli myös erityinen hinnoittelupaketti, eli mahdollisuus ostaa siivouspalvelu koko viikoksi, hintalappuarkkeja, hälyttimiä ja kiinnikkeitä yhden pöydän tarpeisiin riittävä määrä 16 euron yhteishintaan. Fiksua ja taloudellista, sillä ainakin itse mieluummin suojaan yhtään arvokkaammat myyntituotteet hälyttimin, sillä pitkäkyntisiä lienee liikenteessä kirppareilla siinä missä muissakin myymälöissä. Jos en olisi itse päässyt tyhjentämään pöytää jaksoni päättyessä, myös tyhjennyspalvelun olisi voinut ostaa kympillä. Kaikista parhaimmaksi jutuksi kohosi kuitenkin joka ilta tullut sähköposti siitä, millä järjestysnumerolla varustetut tuotteet olivat sen päivänä aikana menneetkään kaupaksi ja paljonko päivän myynti yhteensä oli. Fiilis oli kuin olis ollut lotto joka ilta, voi sitä jännitystä kun sähköpostin avasi!
 

Näin hirmuhelteiden keskelläkin ihmiset näyttävät jaksavan kirpparoida, ja tavaraa oli myynnissä monipuolisesti. Pöytiä Kirpparilla on hurjat yli kolmesataa, joten kaikki pöydät eivät luonnollisestikaan olleet täynnä, mutta kierrettävää, katseltavaa ja ostettavaa riitti silti kiitettävä määrä säähän ja ajankohtaan nähden. Vaatteiden lisäksi myynnissä oli todella paljon sisustustavaraa ja astioita. Kalliimmat myyntiartikkelit kuten muumimukit on mahdollista saada myyntiin lukollisiin vitriineihin, minkä koen taas kerran hyvinkin fiksuksi lisäpalveluksi. Tauluille ja peileille löytyi ripustuspaikkoja seiniltä ja huonekaluille oli aivan oma osastonsa. Olin yllättynyt siitä, ettei sisustusvalikoima ollut perinteistä Ikeaa ja Ikeaa Ikealla (paitsi mun myyntipöydässäni kyllä oli, koska suutarin lapsen kengät pitävät paikkaansa tässäkin asiassa), vaan myynnissä oli runsaasti persoonallisia täyspuisia huonekaluja, vanhoja opetustauluja ja kaikkea kiinnostavaa kuparipannuista nykyaikaisempiin koriste-esineisiin. 

Huonekaluosaston lisäksi Kirpparilta löytyy erillinen mattolava mattojen myyntiin, kimppapöytä niille jotka tuovat tarjolle vain muutaman tuotteen, pyörätelinepaikka myytäville fillareille... Kaikkea ne keksiikin, ja nytpä tiedän mihin pistän fillarini myyntiin, jahka siitä päädyn luopumaan! Ja löytyypä muutamalta seinustalta myös kirjahyllyt, joissa on luettavaa yhteensä pienen antikvariaatin verran. Sovituskoppeja on neljä, ne ovat tilavia ja niiden edessä on pöytäryhmä, jossa voi istuskella makutuomaroimassa seuralaisen sovittaessa. Kaiken kaikkiaan tilaa on runsaasti niin sisäänkäynnissä, kassan ympärillä kuin käytävilläkin, mikä on helpottavaa, kun raahailee isoja kassillisia tavaraa tai kantaa huonekaluja jompaan kumpaan suuntaan. Ulkona oli hieman jyrkähkön oloinen, mutta ilmeisen toimiva ramppi, eli esteettömyys on huomioitu ainakin lastenvaunujen osalta (ja toivottavasti toimii myös pyörätuolilla, jos joku on testannut rampin käytännössä niin kerrothan siitä kommenteissa, kiitos!). Myös pöytiä kierrellessä on suomalaisen luonteenlaadun omaavalle kulkijalle helpotus, ettei pöydän ääreen pysähtyneitä kanssashoppailijoitaan ohittaessa tarvinnut töniä, jonotella tai pyytää toista siirtymään päästäkseen itse seuraavan pöydän ääreen. Klassinen turvavälikysymys, suomalainen kaipaa tilaa ympärilleen.


Yksi suuresti ilahduttanut asia oli myös niin ikään tilava kahvilaosio heti sisäänkäynnin vieressä. Tavaroita viedessä seuralaiseni testasi pullan ja kahvin minun asetellessani myyntipöytää kuntoon, ja loppuja tavaroita hakiessa ostin itse jääkylmän vesipullon ja huilailin pöydän ääressä koostamassa ajatuksiani ja selaamassa räpsimiäni kuvia. Taas kerran sen totesin: on kivaa, kun kaupallisessa tilassa löytyy tilaa tarvittaessa myös epäkaupallisempaan istuskeluun väsyn yllättäessä, eikä koko ajan tarvitse olla jaloillaan viettämässä kulutusjuhlaa. Jos itse kiertää kirpparin puolta nopeammin kuin kaveri (mulla on ammattilaisen vauhti, minähän en kirppareilla hidastele!), mahtuu kierroksensa suoritettuaan pöytien ääressä odottelemaan seuralaistaan ja tuijottamaan ikkunasta ulos, ihmettelemään kanssakulkijoiden edesottamuksia tai sitten sitä mitä kaikki yleensä tekevät, eli selaamaan somea tajuamatta mitään ympäristöstään.  

Kaikki myynnissä ollut tavarani ei käynyt kaupaksi, mutta sitä toki en odottanutkaan, varsinkaan kun myyntijaksoni ajoittui hillittömän helteen ja ukkoskuurojen värittämälle viikolle. Sain kuitenkin myydyksi varsinkin hellevaatteita, kengät ja joitakin asusteita, muutaman kirjan, koiratarvikkeita, verhot, liki uudenveroisen olkalaukun... Olin iloisen yllättynyt siitä, että myös kalliimman pään tavaraa meni. Tosin kaikki pöydässäni oli alle 20e hintaista, mutta hyvin huomasi kyllä nykyaikaisten kirpparikävijöiden linjan ostaa käyttökelpoista ja siistiä muodin mukaista tavaraa, kun taas esimerkiksi muutamat nuhjuisemmat, sinänsä ehjät, mutta toki hieman ajastaan jälkeen jääneet vaatteet eivät menneet kaupaksi edes alle euron hinnoilla. Olin myymässä kutsuvieraana blogin kautta, joten itse en pöytävuokraa maksanut, mutta kaikkine lisäpalveluineenkin olisin lopulta jäänyt voitolle, vaikka ihan tavoitteenani olleen sataseen asti en myynneissäni päässytkään. Jos olisin ehtinyt täyttää pöytääni enemmänkin tavaraa, olisi sekin summa varmasti tullut kasaan. Joka tapauksessa myyntiin meni neljä kassillista tavaraa, mutta kotiin palasin vain puolentoista kassillisen kanssa - ihan jees, ihan jees! Lisäpalveluna Kirpparilla.fi tarjoaa myös mahdollisuuden kierrättää myymättä jäänyttä tavaraa heidän kauttaan pientä maksua vastaan. Itse hyödynsin kierrätyspalvelua muutamille myymättä jääneille kirjoille, joita en jaksanut enää kotiin asti kantaa. 


Suurkiitos Takojankadun Kirpparilla.fin väelle kutsusta, kirpparimyynti oli yllättävän mukava kokemus! Ennakko-odotukseni sekä miljöön viihtyisyyden että prosessin helppouden osalta olivat huomattavasti matalammalla, Kirpparilla ylitti ne moninkertaisesti. Tai ehkä kyseessä oli osittain ihan intuitiivinen, fiilispohjainen ympäristön aistiminen: mut saa heti tuntemaan oloni kotoisaksi, jos seinä on maalattu petroolinsiniseksi ja ikkunassa roikkuu amppelikasveja! Ihanaa että kirpparitkin luovat nahkaansa nuhjuisista varastoista nykyaikaisiksi myymälätiloiksi, minkä toivon houkuttavan tulevaisuudessa yhä useamman (itseni kaltaisen) kulutushysteerikon hankkimaan edes osan materiastaan käytettynä, mutta myös kierrättämään itseltä tarpeettomiksi jääneet tuotteet johonkin ihan muualle kuin kaatopaikoille tai kellarikomeroihinsa. 

Kirpparilla.fin ajantasaiset hinnastot, ohjeet myyntipöydän varaamiseen sun muut faktatiedot löytyvät luonnollisesti osoitteesta Kirpparilla.fi, ja Tampereen Kirpparilla.fi Facebook-sivuilta sekä Kirpparilla.fin Instagramista voi bongailla ajankohtaisia tarjouksia ja muuta kiinnostavaa reaaliaikaista tietoa, joten laittakaapas nekin seurantaan. Ja jos pöytävuokraus kiinnostaa, niin suosittelen suuntaamaan äkkiä blogin fb-sivuille ja osallistumaan Kirpparilla.fin kanssa yhteistyössä toteutettuun arvontaan, jossa voit voittaa pöytävuokrauslahjakortin! Arvonta on käynnissä 18.8.2018 saakka. Blogi jää siihen saakka pienelle kesälomalle blogistin lähtiessä seikkailemaan railtripille Itämeren tuolle puolen helleaallon perässä, ettei vaan ehdi kylmä tulla täällä kotimaan leveyksillä. Aurinkoisia elokuun päiviä myös täällä Tampereella tallaaville, menkäähän osallistumaan arvontaan :) 
 

Ladataan...

Kaipaatko näkymiä kaupungin kattojen ylle, porottavaa aurinkoa ja viilentävää drinkkiä? Tänä kesänä niistä on saanut Tampereella nauttia enemmän kuin koskaan ennen helteen helliessä kaupunkia ennätyksellisen paljon. Terasseilla on riittänyt vilskettä, kun janoinen kansa on vaeltanut kohteesta toiseen etsimässä sisäistä viilennystä kuumuuteen ja toinen toistaan kauniimpia katselukulmia kesäiseen kaupunkiin. Vuodesta 2014 asti palvelleen Sokos Hotel Tornin ylimmässä kerroksessa sijaitseva Moro Sky Bar lienee jo useimmille tuttu, mutta vasta tänä keväänä auenneen Ratinan kauppakeskuksen korkeimman osan valloittanut Periscope on tuoreempi tuttavuus. Heinäkuisena maanantaina lähdin kaupunkiin päiväksi saapuneen ystäväni kanssa tsekkaamaan, mitä eroja ja yhtäläisyyksiä Periscopen ja Moro Sky Barin terasseista löytyy - ja kumpi viekään voiton kaupungin parhaimpana näköalaterassina.

Maisemat ja miljöö
Molemmat ravintolat mainostavat miljöitään pitkälti huikaiseviin maisemiin perustuen. Toki lähtökohdat ovat erilaiset, sillä Moro Sky Barin sijainti on kaupungin korkeimmassa hotellissa kerroksessa numero 25, kun taas Periscopen terassi kohoaa Ratinan kauppakeskuksen katolle kutoskerrokseen. Siksipä ei lienekään yllätys, että Morosta katsottuna maisemat ovat todellakin vertaansa vailla ja vievät tämän kategorian selvästi nimiinsä. Harvalta terassilta näkee kolme järveä ja Sorsapuiston lammen, mutta Moro Sky Barissa tämä toteutuu. Katsottavaa riittää niin lähellä kuin kaukaakin, voi bongailla niin ratikkatyömaata, Kannen ja areenan kohoamista kuin horisontissa siintäviä Hervannan tornejakin. Isoista lasi-ikkunoista katsellessa korkeanpaikankammoista meinaa huimata, mutta näkymä lumoaa silti tuijottamaan välillä uhkarohkeasti suoraan alaspäinkin.

Periscope taas on ristiriitainen kokonaisuus. Toiselta laidalta aukeaa mitä kiinnostavin maisema Laukontorin ja Nalkalan suuntaan, mutta samaan aikaan   Tammerkosken suunnassa näkee vain tiiliseinän, ja kahteen muuhun suuntaan katsellessa ympärillä avautuu autiomaan tavoin kauppakeskuksen mustaa kattoa. Mitä tuhlausta ja tilanhukkaa! Jäämme seuralaiseni kanssa välittömästi pohtimaan, miksi terassi ei ole rutkasti laajempi, kun kattopinta-alaa olisi tarjolla vaikka kymmenkertaiselle määrälle terassia. Tai miksi kauppakeskusta ei ole katettu esimerkiksi viherkatolla, tai rakennettu vaikka pientä hyötypuutarhaa ravintolan käyttöön? Vaikutelma on sama kuin terassi olisi laajan tyhjän parkkikentän laidalla. Kauempana toki riittää katsottavaa, mutta lähinäkymä on suoraansanoen ankea. 

Kalusteiden mukavuudessa Periscopen viihtyisät sohvat hakkaavat Moron hiostavat muovituolit mennen tullen. Raukeana iltapäiväauringossa paistatellessa toteammekin, että mikäli kyseessä ei olisi kaupallinen tila, voisi sohvalle mieluusti heittäytyä pötköttelemään päikkäreiden ajaksi. Auringonottajalle Periscope soveltuukin Moroa paremmin. Molemmista löytyy myös katettu puoli, mutta sateella en uskoisi Periscopessa viihtyväni. Moron katetun terassin puolella taas on totaalisen suojassa säätiloilta huonommallakin kelillä, ja todistetusti lämpölamppujen alla viihdytään pitkälle syksyyn saakka. Saa nähdä, kuinka Periscopen miljöö kehittyy ja muotoutuu syksyn saapuessa.
 

Palvelu ja tuotteet

Saapuessamme Periscopen terassille olemme hetken hämmentyneitä, miltä puolelta tiskiä meidän kuuluu asioida. Lopulta löydämme juomalistan tiskin taaemmalta puolelta ja päättelemme olevamme kassan ääressä. Terassin juomalista mahtuu yhdelle A4-arkille, mutta kysymme listan ohi mahdollisuutta saada alkoholittomat drinkit, esimerkiksi mojitot. Sellaiset järjestyvät ja ovat raikkaat ja asianmukaiset, mutta seitsemän euron hinta hieman hirvittää, kun minkäänmoista suurta eforttia ei juomien suhteen tunnuttu tehtävän. Palvelu terassin puolella on asiallista, mutta olisin kaivannut hieman enemmän hymyä ja myynnillistä otetta hommaan. Ruokalistaa emme nähneet esillä, joten itselleni jäi hieman pimentoon, onko terassille mahdollista saada myös syötävää. Terassilta pois siirtyessämme kurkimme vielä suljetun ravintolasalin puolelle, sillä Tammerkosken suuntaan maisemat avautuvat ainoastaan ravintolasta sisältä, mutta näkymät kiinnostaisivat kovasti. Edessämme samaan suuntaan katseli kolmen naisen ryhmä, jotka kysyivät tarjoilijalta, voisivatko mahdollisesti päästä istumaan jo ravintolan puolelle ruokalistoja tutkimaan. Leukani tipahti lattiaan siinä vaiheessa, kun tarjoilija kireällä äänellä kommentoi, että menkää vaan vielä terassille kymmeneksi minuutiksi, että ravintolan puolelle on tulemista vasta neljän aikaan. Ei pahoittelua, ei esimerkiksi selitystä salin puolella kesken olevista valmistelutöistä, ei mitään muuta kuin nihkeä kommentti vailla minkäänlaista pelisilmää. Naisten ilmeet ovat näkemisen arvoiset kun he poistuivat paikalta ihmetellen tökeröä kommenttia, ja mekin katsoimme fiksummaksi siirtyä hissiin kuin yrittääkään kysyä esimerkiksi mahdollisuutta ottaa kuvaa ravintolan puolelta.

Moron puolella homma toimii onneksi ihan eri tavoin. Terassin puolen kesäkeittiö valmistaa myös ruoka-annoksia, ja sekä ruoka- että drinkkimenu ovat selkeästi nähtävillä. Tilaamme terassilta pienen siemennäkkärinachoannoksen jaettavaksi, mutta saamme ohjeistukseksi käydä tilaamassa alkoholittomat drinkit baarin puolelta, jossa tarjonta on laajempi. Baari on sulavasti samaa tilaa terassin kanssa, joten vaiva siirtymisessä ei ollut suuri. Sen sijaan yllätyimme hyvin iloisesti, kun alkoholittomia drinkkejä tiedustellessamme baarimikko tarttuu heti tilanteeseen ja tiedustelee, josko meille kelpaisivat tuunatut mojitot passion-twistillä. No tokihan kelpaa! Palvelu on kautta linjan ystävällistä ja tarkkaa, ruoka valmistuu harjoittelijan tekemiä drinkkejä nopeammin, mutta kauniina kesäpäivänä ei ole onneksi kiire mihinkään. Ruoka-annos tarjoudutaan kantamaan pöytään puolestamme, tarjoilija huolehtii tilannetajuisesti aterimien lisäksi ylimääräiset servetit molemmille mikäli haluamme ruokailla annoksen sormin, ja ansaitsee ystävällisyydestään erikoiskehut seuralaiseltani. Drinkit ovat herkulliset, ja niistä maksaa seitsemän euroa jo paljon mieluummin kuin simppelimmästä versiostaan, ja siemennäkkäriannos on juuri sopiva pieni suolainen välipala drinkkien pariksi. 

Hintataso on siis samaa sarjaa molemmissa paikoissa. Palvelussa Moro vetää taas pidemmän korren, hymyllä ja myynnillisellä otteella saadaan asiakkaat tuntemaan itsensä tervetulleiksi. Ongelma ei ole siinä, jos asiakkaita pyydetään siirtymään esimerkiksi tiskiltä toiselle, vaan kyse on täysin siitä, kuinka asian ilmaisee. Asioista voi valita tehdä helppoja, tai sitten voi saada asiakkaan tuntemaan tämän olevan lähinnä tiellä. Fiilis ja mielikuva paikasta, se syntyy siitä yhdestäkin lauseesta jo. Haluaisitteko, voisitteko, kelpaisiko teille. Hymyily ei maksa mitään, mutta tuo takuuvarmasti rahaa kassaan pidemmällä tähtäimellä.


Yleisarvio
Ottelussa Periscope vs. Moro Sky Bar kaupungin näköalaterassien kuninkuus menee maanantaisen iltapäivän otannalla Morolle samassa suhteessa kerroskorkeuden kanssa, 6-25. Kyseessä ei ole vain maisemien ylivertaisuus, vaan taika löytyy yksityiskohdista tälläkin kertaa. Vähän enemmän persoonaa niin terassin menussa kuin sisustuksessakin (kova saavutus S-ryhmän paikalta, pakko myöntää!), rennompi ja iloisempi palvelu ja kaikenkaikkiaan helpomman tuntuinen asiointikokemus ratkaisivat voiton. On vaikea sanoa, mitkä asiat Periscopen puolella ovat vielä jonkinlaista alkukankeutta ja lastentauteja. Hioutuuko miljöö, asiakaspalvelu ja koko palvelukonsepti parempaan suuntaan myös terassin puolella. Ruokaravintolapuolesta olen kuullut hyvääkin, joten todellakin toivon, että mikäli sinne syömään joskus päädyn, niin käsitykseni paikan palvelutasostakin muuttuu.
 

Ps. Jee, mulla on lopultakin laajakulmainen linssi miljöökuvaukseen! Kiitos loistavasta palvelusta Tuomiokirkonkadun Rajala Pro Shopin Lasselle, kyllä kelpaa kuvailla nyt muutakin kuin potretteja.

Pps. Seuraathan jo blogia Facebookissa? Siellä puolella lisää mm. ennakkotietoa Kirpparilla.fi -blogiyhteistyöstä, jonka merkeissä on myös arvontaa luvassa. Laitas tykäten jos et jo oo sitä tehnyt!

Ladataan...

Oh noez! Taas on hätätila eikä ratkaisua mailla halmeilla! Tällä kertaa ongelmana on akuutti...
[  ] kahvihampaan kolotus
[  ] vegaanisen ja/tai gluteenittoman herkun metsästys
[  ] eläintenrapsutusvaje, erityisesti pupueläinten
[  ] printtausmahdollisuuden kaipuu
[  ] muovisen varaosan/hankalasti hankittavamman tavaran tarve (esimerkiksi matkalaukun rengas, pariton korvis, oman maun mukainen piparimuotti, patsas mummostasi...) 
[  ] kivan hengailutilan puute tai etsinnässä paikka yksityistilaisuuden järjestämiseen
[  ] pelityttäisi, mutta pelit puuttuvat
[  ] sadepäivän ankeus, jonka olisi pelastaminen kaakaolla ja sarjakuvalehdillä
[  ] tarve löytää kahvila, johon on tervetullut koirien lisäksi myös esimerkiksi papukaijan kanssa
[  ] hirmuinen tylsyys/alakulo/luovuuden puute/epäilys siitä, että kaikki maailman ihmiset ovat ankeita jurottajia?

Tuliko montakin rastia ruutuun? No niin pojat, näytetäänpä miltä tämä kaikki hätä tuntuu, kun se tiivistetään yhteen kuvaan:

No eihän se hyvältä tunnu! Hirveä HÄTÄ! Onneksi Tampereella on yksi paikka, joka todistetusti pelastaa kaikissa näissä (ja myös monissa muissa) tilanteissa. Itsenäisyydenkadun ja Aaltosenkadun risteyksestä, Lähteenlinnan arvotalon kainalosta löydät 3D Crush Cafen, jonka moni tuntee myös nimellä Pupukahvila. Mitä, pupuja kahvilassa? Mikä ihmeen 3D Crush? Ja miten niin kaikki ongelmat ratkeavat kun astut ovesta sisään? 

On yrityksiä, joissa otetaan kaikki varman päälle, vältetään riskejä ja keskitytään kaupallisuuteen. Sitten on sellaisia yrityksiä kuin 3D Crush Cafe, jotka tuovat ihanalla tavalla epäkaupalliselta tuntuvan tavan toteuttaa omia unelmiaan tiskin molemmin puolin. Pupukahvila on tila, jossa mikään ei tunnu mahdottomalta, vaan kaikki ihmiset, ihmisten seuralaiset ja esiintulevat ideat otetaan vastaan mahdollisuutena kohdata jotain uutta ja kiinnostavaa. 

Aloitetaan pupuista. 3D Crush Cafe tarjoaa siis asiakkailleen puputerapiaa. Käytännön tasolla tämä tarkoittaa sitä, että yhdessä kahvilan huoneista asustaa pupuperhe, joiden touhuja kahvilan asiakkaat ovat tervetulleita seuraamaan. Viiden pupun lauma vipeltää huoneessaan omaan tahtiinsa, ja vierailija voi joko istua lattialla odottamassa heidän huomionosoituksiaan (niitä halajavalle suosittelen pupujen salaattikipon mukaanostoa kahvilan puolelta, huomio on sillä taattu) tai vaihtoehtoisesti pöydän ääressä, jos ei halua joutua jakamaan herkkujaan heidän kanssaan. (Huom! Pupuille ei saa missään nimessä syöttää kakkuja tai mitään muuta kuin heidän omia, kahvilan puolella myytäviä herkkujaan. Olen silti varma, että porkkanakakkupalaseni häviäisi parempiin suihin, jos lautasen joskus erehtyisin pöydän sijaan lattialle laskemaan.) Puput ovat tottuneita vieraisiin, ja tekevät juuri sen mitä heiltä odotetaankin: rauhoittavat levottoman mielen pelkällä läsnäolollaan ja tarjoavat eläinrakkaalle kulkijalle mahdollisuuden paijata pehmoisia ja suloisia karvakorvia omistamatta lemmikkiä itse. Ihan huippua! Katsokaa nyt mitä söpöläisiä he ovatkaan (ja lukekaa Pupuhuoneen säännöt ennen huoneeseen astumista!).

Okei, siellä on siis pupuja. Mikäs tämä 3D Crush sitten oikein nimenä on, miksi se ei ole pelkkä pupukahvila? 

3D Crush Cafen nimi tulee siitä, että kahvila tarjoaa myös mahdollisuuden 3d-tulostamiseen. Niille joille konsepti ei ole vielä tuttu, selitettäköön 3d-tulostamisen olevan virtuaalisen mallin tuotteistamista fyysiseksi esineeksi. Käytännössä homma menee siis niin, että halutusta asiasta luodaan tietokoneella kolmiulotteinen mallinnus, joka tulostetaan muovimassasta kolmiulotteiseksi esineeksi. Esimerkiksi allekirjoittaneen hukattua toisen liki kymmenen vuotta vanhoista lempikorviksistaan marssin Pupukahvilaan, mallinsin vielä tallessa olleen korviksen (eli rehellisyyden nimissä totesin helpommaksi pyytää yrittäjä Sammelia mallintamaan kyseisen kappaleen puolestani, sillä skilssini mallinnusohjelmien suhteen eivät ole kovinkaan vahvat), jonka pohjalta minulle printattiin kolme kappaletta samanlaista avainkorua lisää. Värin saa valita itse, ja olen myös nähnyt tulostettuja objekteja maalattavan. 

Jos 3d-tulostus kiinnostaa, suosittelen tutustumaan aiheeseen enemmän tästä, tästä ja tästä linkistä, sekä vierailemalla paikan päällä kahvilassa tai heittämällä kysymystä heille vaikka sähköpostin tai sosiaalisen median kautta. Myös perinteistä printtiä pystyy heillä tulostamaan, asiasta lisätietoa tämän linkin takaa. 

Aivan. Eli siellä voi tulostaa muovisia 3d-mallinteita ja paperiprinttiäkin. Mitäs nämä muut jutut sitten olivat, mitä alussa lupailtiin?

3D Crush Cafe on kaiken muun lisäksi myös ihan tavallinen kahvila. Tai no, tavallinen ja tavallinen, mutta heillä voi poiketa ihan vaan kahvillakin ilman muuta oheisohjelmaa! Kahvilatila aukeaa heti ovesta sisään astuttaessa käsittäen muutaman pöytäryhmän, sohva-alueen, kahvilatiskin sekä tulostuspisteet. Oma lempipaikkani on sohvanurkkauksessa akvaarion ääressä kaloja tuijotellen ja aivan julmetun hyviä herkkuja syöden. Ja ne herkut, ne ihan todellakin ovat loistavia. Pupukahvilan keittiössä valmistuu kaikenlaista makeaa ja suolaista vihapiirakasta (lihapiirakka lihan sijaan vihannestäytteellä, tietenkin) kotitekoiseen vegaaniseen jätskiin (huom. myös Sorsapuistossa pikniköivät jätskinnälkäiset!). Suosittelen testaamaan ainakin daimin (voi aiheuttaa riippuvuutta), taivaallisen suussasulavan maapähkinävoikakun (vastaa riippuvuustasoltaan jo heroiinia), vadelma-salmiakkikaakaon (tappaa pahimmankin makeanhimon) ja jos tarkoitus on pysyä valveilla seuraava vuorokausi (tai allekirjoittaneen kofeiiniherkkyydellä vähintään viikko), on talon kuuluisa zombi-kahvi varma valinta. Suuri osa valikoimasta on vegaanista, paljon on tarjolla myös gluteenitonta, juomalistaa väittäisin kevyesti kaupungin laajimmaksi alkoholittomien juomien listaksi ja todennäköisesti myös valtakunnan luovimmaksi. Toki heillä saa niin kahvin kuin kaakaonkin myös tavallisena tylsänä versiona ilman lisämausteita - kyllä, listassa lukee yhtenä vaihtoehtona tylsä kaakao

Ja koska puput ovat omassa huoneessaan, ovat koiravieraat ja muutkin mukana reissaavat lemmikit tervetulleita kahville varsinaisen kahvilan puolelle. 3D Crush Cafe onkin ehdottomasti yksi lempipaikoistani vierailla Metkun kanssa ja usein näemme myös muiden koirallisten kavereiden kanssa juuri heillä. Myytävänä on myös koirien omia herkkuja ja vesikuppi tarjoillaan janoisten koiravieraiden käyttöön. Kahvila on ollut hyvä paikka opettaa myös pentukoiria kaupunkielämään sekä muiden ihmisten ja koirien tapaamiseen tämäntyyppisessä ympäristössä. Henkilökunnan eläinrakkaus on, kuten pupukahvilalta voikin olettaa, hyvin vahvaa laatua ja näkyy kaikessa asiakaspalvelussa. Lämmin suositukseni heille myös tältä osin!

 

Mikä se pelijuttu olikaan? Ja mihin ne portaat kahvilan nurkasta vievät?

Klassinen "eikä tässä vielä kaikki" on tullut tutuksi konseptiksi 3D Crushissa asioidessa, sillä joka kerta tuntuu, että yrittäjä Sammelilla on kaivettavana uusia ässiä hihastaan. Yläkerran kahvilatilan jatkona löytyvät alakerran peli- ja viihdehuoneet, jotka ovat niin ikään asiakkaiden käytössä. Valikoimista löytyy niin lautapelejä kuin pleikkarikin, vanhoja sarjakuvalehtiä, läjä elokuvia joista voit ehdottaa kahvilan järjestävän näytöksen... Siinä missä tusinaketjukahvilassa voi kokea konseptiksi "tule, juo kahvisi ja poistu", on 3D Crush Cafen tavoite saada ihmiset viihtymään, rentoutumaan ja viettämään aikaa kahvikupillisen sijaan vähintäänkin koko pannullisen ajan.

Alakerran tila on vuokrattavissa myös kokouskäyttöön tai erilaisiin yksityistilaisuuksiin, kuten koko kahvilakin. Miltä kuulostaisivat pupusynttärit tai lautapeli-iltamat? Haluatko esitellä omaa lempijuttuasi harrastusillassa tai kokoontua kaveriporukalla tekemään 3d-taidetta? Jokin muu enemmän tai vähemmän kreisi idea, jonka järjestämiseksi tarvitsisit tilan? Jos jossakin niin Pupukahvilassa suhtaudutaan positiivisesti villimpienkin ideoiden esittämiseen. Kaikki kiva lähtee siitä että joku keksii sen ensin, joten avaa siis suusi ja ehdota! :)  
 

Uujee! 3D Crush Cafe on mottonsa mukaisesti todellakin aika makee paikka. Etsi siis yksi Tampereen kauneimmista taloista, moikkaa ikkunassa odottavaa Totoroa, astu muutama porras ylöspäin kadulta ja käy sisään ovesta (ja tähän väliin huomio kahvilan ainoasta heikosta kohdasta: sisäänkäynti ei ole esteetön, eikä myöskään tila sisältä, mikä on suuri sääli, vaikkakin vanhoissa taloissa enemmän sääntö kuin poikkeus. Tosin talon tavat tuntien täällä kehitetään todennäköisesti ennemmin tai myöhemmin maailmankaikkeuden ensimmäinen teleporttauslaite, jolla myös esteettömyysongelma ratkaistaan).  

Yrittäjä Sammeli, poseeraisitko vielä muutamassa kuvassa, niin saadaan paikan henki tiivistettyä potrettimuotoon?

No, siinähän se tulikin! Huumorintajuttomat tosikot paetkoot juomaan kitkerää sumppia huoltoasemille tai ketjukahviloihin, niin 3D Crush Cafe keskittyy sillä välin tekemään elämästä rennompaa, luovempaa, hauskempaa - ja erityisesti makeempaa. Omnomnom!

3D Crush Cafe - Se Pupukahvila (nettisivutfb ja ig.)
Itsenäisyydenkatu 10, Tampere
Avoinna ti-pe 11-18, la 11-17 ja su 12-17.

Ladataan...

Tämä on päivittyvä postaus, joka täydentyy sitä mukaa, kun lisättävää/poistettavaa tietooni tulee. Tiedätkö jonkun kivan paikan, jonka kuuluisi olla listalla? Kommentoi ja jaa tietosi, kiitän! :) 

Kaunis kesäpäivä ja tekee mieli poiketa terassille kesken iltalenkin? Lumimyrsky tuivertaa ulkona ja kuppi kuumaa kaakaota tekisi terää, mutta karvakorvaa ei voi jättää enää illaksi yksin kotiin? Koiran kanssa Tampereella ja ei mitään tekemistä? Ei hätää, nyt on vaihtoehtoja! 

Tässäpä siis kokoamaani listaa paikoista, joihin olen koiran kanssa päässyt itse / joissa olen koiria nähnyt / joista minulla on muuten vahvaa tietoa koiraystävällisyydestä. Toki hyviä tapoja noudattaen on aina kiva vielä paikalle saapuessa varmistaa, että koiran tulo mukaan on varmasti sallittua tälläkin kerralla. Kaikki luetteloimani kohteet sijaitsevat Tampereen keskustassa/Tammelassa, kävelyetäisyydellä tai helpon bussimatkan päässä. Jos kohde on jo esitelty blogissa, löytyy linkki blogipostaukseen kohteen nimen jälkeen. 

Kahvilat:
Aitoleipä Tampella
3D Crush Cafe (myynnissä herkkuja koirille!) (blogissa)
Cafe Koko (blogissa)
Cafe Puusti (koirille herkkukippo tiskin vieressä!) (blogissa)
Espresso House Stockmann (blogissa)
Fazer Cafe Hämeenkatu (blogissa)
Kaffila (blogissa)
Kahvila Caffetta
Kahvila Jenna ja Minna (blogissa)
Lapinniemen Ansari
Lettunen
Lähiruokapuoti Lempi (kahvilan puoli)
Mama Bear
Mimosa
Ojakadun Vohvelikahvila
Pyymäen Oma
Robert's Coffee Stockmann (blogissa)
Runo
Tallinpihan kahvila
Wayne's Coffee Koskikatu
+ Koskikeskuksen ja Tullintorin kahvilat

Ravintolat, baarit ja terassit:
(Huom! (terassi) -tunniste tarkoittaa, että koirat ovat tervetulleita pääasiassa terassille)
Antika (terassi)
Bar Piilo
Bistro Naapuri
BrewDog Tampere
Cafe&Pizzeria Ankkuri (terassi)
Deli 1909 & Wine Bar
Fafa's
Gastropub Kaleva
Gastropub Nordic 
Hotelli Tammerin aulabaari
Jack the Rooster (terassi)
Kalakokit
Maanalainen
Maja/Talo
Majava (terassi)
Muusa (terassi) (blogissa)
Paapan Kapakka
Passion (terassi)
Public Corner Keskustori
Public House Huurre (terassi)
Pub Pikilinna (terassi)
Purpur (terassi)
Ravintola LiV (terassi ainakin lounasaikaan)
Ravintola Kajo
Pikkubistro Kattila
Ravintola Kaisla (terassi)
Ravintola Tampella (terassi)
Ravintola Viila
Rillinki
Roast Tammela (terassi)
Sandro
Saunaravintola Kuuma
Sitko pizza&bar
Stag's Head
Telakka (terassi)
Tiikerihai (ennen karaokeaikaa)
Trattoria Tammerin puisto (terassi)
Tuhto (terassi)

Kaikenlaista muuta mukavaa ja hyödyllistä:
Arboretum 
Ateljeekatu Kehräsaari (blogissa)
Eläinlääkäriasema Status
Faunatar Ratina
Finlayson Art Area
Fitnesstukku
It's Pure (sekä Punnitse ja Säästä) -myymälät
Kauneushuone Kaino 
Kirpputori Kodin Kakkonen
Kirpputori Tarina (myös kahvila)
Koko by Vili Ketola
Koskikeskus
Kukkakauppa Pikkukilpi
Kultasepänliike Suokko
Kyttälän Kirppis
Lemmikkitalo Onnen Lemmikit (Janka)
Mr. Big Suvantokatu
Musti ja Mirri Kuninkaankulma
Parturikampaamo Karisma Satakunnankatu
Pirkanmaan Lemmikkitalo (Pispala)
Plantagen (Lielahti)
Power Stockmann
Pääkirjasto Metso
Rajala Pro Shop Tuomiokirkonkatu
Ratinan koirapuisto
R-Kioski Koskikeskus
Seele (blogissa)
Stockmann (lukuunottamatta ruokapuolta)
Suomalainen Kirjakauppa
Särkänniemi
Tullintori
Vihkokauppa Hämeenpuisto
Yliopiston Apteekki Hämeenkatu
...sekä Pirkkalan puolelta löytyvät Bauhaus ja Verkkokauppa.com
 

Blogin #tassutampere -osuuden virallinen valvoja, koiraystävällisyystieteiden ylimaisteri Metku Kaustinen toteaa, että meillä Tampereella on kyllä todella hyvin nakit uunissa koiraystävällisyyden suhteen nyt kun kauppakeskukset Koskikeskus ja Tullintorikin ovat hiljattain sallineet koirat tiloissaan. Ja samaa mieltä ollaan hihnan toisessakin päässä. On myös meidän koiranomistajien vastuulla pitää huolta siitä, että sama linja jatkuu tulevaisuudessakin. Käyttäydytään itsekin hyvin, pidetään koiramme kurissa ja kaupunkimme siistinä (kakkapussit mukaan, kirjoittajaa kiukuttaa keräillä läjiä keskustan kaduilta niitä jälkeensä jättävien jäljiltä!), niin hyvä on Tampereella elellä sekä koirilla että kanssakulkijoilla. 

Puuttuuko postauksesta jotain olennaista kivaa, mitä Tampereen keskustassa voi koiran kanssa tehdä ja nähdä? Vinkkaa niin lisään listalle!

Ladataan...

Lapsuuteni lempipaikka oli mummolani. Kotoisa, värikäs, kauniita ja kiinnostavia yksityiskohtia täynnä - ja tietenkin pullantuoksuinen. Mummon luokse pääseminen oli joka kerta yhtä jännittävää, ja muistan miten esimerkiksi ruokailuvälineiden valitseminen astiakaapin retroaarteiden joukosta on ollut aina iso valinta. Myös tuoksu- ja makumuistot ovat vahvat: mummolassa mikään ei ollut samaa tylsää mitä kotona, vaan mehukin maistui punapilkullisesta lasista sata kertaa paremmalta, pulla oli aina mummon leipomaa ja kelpasi allekirjoittaneelle niin aamupalaksi, välipalaksi kuin iltapalaksikin.

Sittemmin vilja-allergian myötä rakkauteni pullaa kohtaan on hiipunut, mutta mummolatunnelmaa rakastan edelleen. Oma mummoni muutti jo palveluasuntoon ja välimatkaakin on huomattavan paljon liikaa pikavierailuja varten, mutta onneksi Tampereelta löytyy paikka, joka muistuttaa minua kaikesta siitä, mitä lapsuuden mummolani oli. Olen joka kerta yhtä innoissani, kun pääsen käymään Yliopistonkadun varteen vuosi sitten avatussa Cafe Puustissa, olkoonkin että varsinaisesta pullavalikoimasta ei gluteenitonta versiota löydy. Se ei haittaa lainkaan, sillä Puusti tarjoaa minulle pullan sijaan niin paljon suurempaa: autenttisen paluun lapsuuden mummolatunnelmaan. Kaunis liiketila, oivaltava sisustus, ikkunalaudoilla kukkivat pelargoniat, suurista ikkunoista avautuva maisema Sorsapuistoon - miljöö ja tunnelma on samaan aikaan sekä rauhoittava että inspiroiva. 

Puustiin sisään astuessa vastaan tulvii huumaava, alusta asti itse valmistetun korvapuustin tuoksu. Cafe Puusti on siis todellakin nimensä veroinen! Pullavalikoima vaihtuu päivittäin ja tarjontaa on sekä makeaan että myös suolaiseen makuun. Gluteenittomana valikoimista löytyy usein karjalanpiirakoita ja taivaallisen hyvää, liki ruokaisen täyttävää mutakakkua, Kolmen kaverin jäätelöitä sekä muita herkkuja. Ja tänne jos jonnekin kannattaa ottaa koirakaverikin mukaan, sillä tiskin vierestä lattiatasosta löytyy purkillinen nameja myös karvakavereille. Russelinrääpäleeni Metku Kaustinen oli myyty heti ensimmäisestä vierailustaan Puustissa, eikä ole sen koommin kyennyt kävelemään ohi muistamatta herkkupurkin olemassaoloa, vaan joka kerta täytyy käydä tarkistamassa, josko ovi olisi kutsuvasti auki. Kahvilassa työskentelee toisinaan myös Puustin ikioma kahvilakoira, joten koiraystävällisyys on hallussa ihan perusteista saakka.

Cafe Puusti avaa ovensa arkiaamuisin pullien valmistuttua puoli yhdeksän maissa, ja pullaa on tarjolla kuuteen saakka. Lauantaisin ovet ovat avoinna klo 12-17. Useimpina päivinä tiskin takana itse häärivä puustileipuri Heli kehittelee jatkuvasti uusia juttuja asiakkaiden toiveiden ja pullanleipomisen lomassa tulevien ideoiden mukaan, ja niinpä tarjolla on esimerkiksi vähän erilaista aamupalapakettia pullanystävän makuun, puustikorppuja ylijäämäpuusteista, take-away-eväitä Sorsapuistossa pikniköiville, muutakin pientä kaunista ja/tai herkullista mukaan ostettavaa... Kaikenlaista kivaa ja kiinnostavaa ja ennenkaikkea tuoretta, niin ideatasolla kuin käytännössäkin. Ihailen Puustin omasta linjastaan tinkimätöntä konseptia, aitoutta ja kauneutta, mutta myös Helin rauhallista ja lempeää olemusta, jolla hän puustinsyöjät palvelee. Sama tunnelma huokuu myös Cafe Puustin instagram-sivuilta, joka kannattaa ehdottomasti laittaa seurantaan, jos haluat someasi selatessa hyvän mielen ja kuvia katsomalla välittyvän huumaavan tuoreen pullan tuoksun.

 

 

 

 

Jos sulla on ikävä mummolaan, akuutti pullahampaan kolotustila, etsinnässä kiva koiraystävällinen kahvila Tampereella tai muuten vaan aikaa Tammelan puolella pyöriessäsi, niin suuntaa ehdottomasti tsekkaamaan, miten suloinen kokonaisuus Cafe Puusti onkaan. Myös Metku suosittelee ja antaa täydet kymmenen hännänheilutusta plus yhden poskinuolaisun nappisuorituksesta koiraystävällisyyden suhteen!

Cafe Puusti,
Yliopistonkatu 50.
Nettisivut (yhtä kauniit kuin kahvilakin!) löytyvät täältä, IG täältä ja FB täältä.

___________
Seuraathan Ei mitään tekemistä - Arjen matkaopas Tampereelle -blogia myös naamakirjassa? :) 
Fb-sivuilta löydät uusimpien postausten lisäksi myös esimerkiksi täsmävinkkejä Tampereen kiinnostavimpiin tapahtumiin ja nostoja muista ajankohtaisista Tampere-jutuista. Lupa tykätä! ♥

Ladataan...


Oi onnea ja jälleennäkemisen riemua! Olen jo tammikuussa kirjoittanut, mikä merkitys Kahvila Jennalla ja Minnalla on elämässäni. Arvaatte varmaan, kuinka suuri suru oli, kun heidän kahvilatilansa kärsi maaliskuisessa Tuomiokirkonkadun ullakkopalossa massiiviset vesivahingot, ja ovet sulkeutuivat kuivausprosessin ajaksi. Tänään tiistaina oli kuitenkin aihetta juhlaan: Punaiset ruusut kukkivat ympäri kahvilaa, tiski notkui toinen toistaan herkullisempia leivoksia ja mikä tärkeintä, ovet olivat jälleen auki!

Muutaman kuukauden tauon jälkeen jälleennäkeminen toi monelle kyyneleitä silmäkulmiin tiskin molemmin puolin. Oli ihana seurata vierestä, kuinka kanta-asiakkaat toisensa perään saapuivat hymyssäsuin tervehtimään ja tilaamaan kuka lounasta, kuka pullakahvejaan. Olen sen sanonut aiemminkin, ja tulen sanomaan vielä monesti uudelleenkin: Tässä talossa on niin uskomattoman sydämellinen ja lämminhenkinen palvelu, että olo on aina kuin kotiinsa tulisi. Taas kerran sen huomasi, miten Kahvila Jenna ja Minna on monille meille lähikulmien asukkaille se tärkein paikka juoda aamukahvit, syödä lounaat, lukea päivän lehdet ja vaihtaa kuulumisia tuttujen kanssa. Paikalle sopii sipsutella korkkareissa tai löntystellä työhaalareissa, mukaan mahtuvat vauvat, vaarit, koirat, ihan kaikki. Jokainen asiakas palvellaan yhtä suurella sydämellä ja henkilökohtaisella otteella.  

Ja nämä lounaat, nämä jaksavat ilahduttaa ja ihmetyttää minua kerta toisensa jälkeen. Alle kahdeksan euron hintaan saat keiton, uuniruoan salaatilla tai ison ruokaisan salaatin, paikalla leivotut leivät, kahvin tai teen ja lisäksi vielä päivän jälkiruoankin. Päivän valintani oli taivaallisen kaunis lohisalaatti, jonka kanssa gluteeniton ruokailija sai perunarieskan sekä raparperipiirakkaa, joka oli niin hyvää, että innostuksissani vallan unohdin edes kuvaa annoksestani ottaa. Kyttälän nurkilla lounasaikaan nälissään olevalle vahva suositus! 

Tähän väliin varoitus: Seuraavien kuvien selaaminen saattaa aiheuttaa akuuttia syljen eritystä, herkkuhampaan kolotusta ja kuuluisaa kiusallisen pienen (tai vähän isommankin) nälän esiinnousua. Vitriinin valikoima vaihtelee päivittäin (ja myös saman päivän aikana), kaikki on tuoretta, liki kaikki itse paikan päällä tehtyä. Ruokakuvaaminen ei todellakaan ole ominta alaani, vaikka sitä usein teenkin, mutta tällaisista herkuista oli helppo räpsiä muokkaamatta valmiita otoksia. Aah ja om ja nom!

Nyt on kaikki hyvin, nyt minä olen niin onnellinen. Ihanat naiset herkkuinenne, ihanaa että olette jälleen täällä. Tämän linkin takaa löydät vielä edellisenkin postaukseni heistä - ja se on muuten tämän blogin ensimmäinen esitelty kohde!

Koska paikka on minulle henkilökohtaisesti niin tärkeä ja yksi niistä syistä, jotka innoittivat aloittamaan tämän blogin kirjoittamisen ja Tampereen parhaista paikoista kavereitani isommalle yleisölle kertomisen, halusin järjestää uudelleenavajaisten vuoksi jotain pientä kivaa myös teitä lukijoita varten. Siispä blogin facebook-sivuille (klikkaa tästä) on tulossa arvonta, jonka voittaja pääsee herkuttelemaan Kahvila Jennaan ja Minnaan seuralaisensa kanssa. Haluan tässä yhteydessä muistuttaa, että tämä yllä oleva postaus on silti täysin epäkaupallinen yhteistyö - Jokainen sana jonka tähän blogiin olen kirjoittanut, on täydestä sydämestäni tuotettu, eikä palstatilaa saati mielipidettäni ole edes yritetty ostaa. Umpirehellisyys maan perii, siihen minä luotan.

Ja siihen, että nälkä loppuu Otavalankadulle!  

 

Ladataan...


Elämässä on vaikeita valintoja, ja sitten on niitä todella helppoja. Tämä valinta kuuluu jälkimmäisiin. Tampereella on paljon loistavia terasseja, mutta yksi on ylitse kaikkien muiden: Olympia-korttelin sisäpihalta löytyvä Puutarha. Oletpa päiväretkellä Tampereella, vailla hyvää ruokaa, helleaallon keskellä janoissasi tai kaipaat pikaista pakomatkaa arjesta - jos sinulla on aikaa vain yhteen paikkaan, on Puutarha se pakan paras kortti katsottavaksi.

Historiallisten elokuvateatterin ja hotellin tiloihin Satakunnankadulle parisen vuotta sitten avautunut Olympia-kortteli on jo itsessään mieletön kokonaisuus sisältäen ruokaravintola Muusan, viikottain loistavaa livemusiikkia tarjoavan kulttuurinäyttämö-keikkatila Olympian sekä aivan täydellisen salakapakka kellokauppa Tiiman, josta en valitettavasti saa hiiskua teille yhtään mitään, mutta vinkkaan silti vilkaisemaan punaisen verhon taakse, jos niillä nurkilla joskus liikut. Puutarha täydentää Olympia-korttelin konseptia tarjoten tunnelmallisen ja ympäröivästä kaupungista hetkeksi pois vievän ulkotilan - ehdottomasti Tampereen parhaan terassin.

Puutarha on miljöö, johon ensimmäistä kertaa saapuessaan hämmentyy. Kokonaisuudessa on yksi osa Berliinin urbaaniutta, toinen Liisan Ihmemaata, kolmas englantilaista puutarhaa ja neljäs peritamperelaista hipsterikulttuuria. Värikkäät maalaukset seinillä, kauniit kevyet kalusteet, keinut, kukat, koristelamput ja räsymatot ovat sulassa sovussa, asiakaskunnasta löytyy jos jonkinlaista upeaa, kaunista ja komeaa tyylitaituria ja vieläpä annoksetkin ovat herkullisesti katettuja. Astu siis Satakunnankadun puoleisesta ovesta sisään, ala-aulasta oikealle, portaat ylös ja yläaulan perältä ulos, niin päädyt mun ehdottomaan ykköskesäparatiisiin.

Kuvat kertoivat varmasti jo oleellisen: Puutarha on huikaisevan kaunis kokonaisuus. Sisäpihalle seinien sisälle ei paljoa ympäröivien katujen liikenteen äänet kantaudu, vaan iltaa kohden lisääntyvä puheensorina ja toisinaan myös dj:n soittama musiikki täyttävät tilan sopivalla volyymilla. Päivisin saa nauttia auringonsäteistä ja kaupunkivihreästä, iltaisin valot hohtavat tummaa taivasta vasten. Puutarhassa viihtyy kevään ensimmäisistä lämpimistä hetkistä syksyn viimeisiin kesästä muistuttaviin iltoihin saakka.

Ja koska yksi elämäni suurimmista intohimoista on ruoka, ei lempiterassillani tietenkään joudu olemaan nälissään. Tiskiltä saa tilattua Muusan ruokalistan annokset suoraan pöytäänsä. Suurta huumoria tuottaa tilauksen yhteydessä "pöytänumeroksi" saatavat kohtuullisen massiivisen kokoiset muovieläimet, kuten alla näkyvä sarvikuono. Pienistä yksityiskohdista iso ilo!

Annoksia on saatavissa monenkokoiseen nälkään, juuri kuten kaupungin parhaalla terassilla kuuluukin. Alla olevissa kuvissa on lisukelistalta löytyvät kanaa jogurttimarinadissa, omenaperunasalaatti (näistä kahdesta on jo muodostunut tämän kesän suosikkiruokani, yhteishintaan 11e, jos oikein ranttaliksi laittaa niin kyytipojaksi vielä avokado-limejogurtti tai sitruuna-aioli, hurjat 2e lisää), polentaranut ja tabbouleh. Kasvissyöjille ja vegaaneille löytyy todella laajasti valikoimaa, ja myös gluteenittomat annokset luontuvat. Palvelu on ystävällistä, annoksista kerrotaan mielellään ja työntekijöiden kasvoilta paistaa aidosti hyvä fiilis, josta asiakkaalle tulee olo, että tässä talossa viihdytään hyvin tiskin molemmin puolin. 

Voi mitä karkkimaailmaa, naminamia kaikille aisteille! Kyllä kesä on terassilla viihtyvän ihmisen parasta aikaa, varsinkin kun kotikaupungissa on tarjolla tällaisia helmiä, joissa on ihan oma urbaani henkensä ja sanoin määrittelemätön tunnelmansa. Jos et ole vielä pyörähtänyt ja viivähtänyt Olympian Puutarhan taikamaailmassa, suosittelen suuntaamaan sinne ensitilassa. Tällaista kaupunkikulttuuria Tampereella tarvitaan ja tätä tänne mahtuisi lisääkin!

Luvassa on kesän mittaan esittelyjä muistakin lemppariterasseistani, laajasti jaetulla kakkossijalla on monta muuta kivaa paikkaa. Otan myös suosituksia vastaan: Kerro mikä just sun mielestä on Tampereen paras terassi, joka ansaitsisi tulla esitellyksi tämän kesän aikana? 

Olympia-korttelin nettisivut löytyvät täältä, Fb täältä ja Ig täältä.
 

Pages