Bataattiranskalaiset ja maissikanaa

Maissikana

ohuita kanafileitä
maissihiutaleita
kananmuna
garam masala -mauste

Tästä ruuasta en ole kovin ylpeä, koska huomasin jälkeenpäin, että maissihiutaleissa on sokeria ja suolaa. Ne ei olleet kuitenkaan sentään sokerihuurrettuja, mutta ilmankin sitä sokeria olisin pärjännyt. Joka tapauksessa hauskaa rakennetta hiutaleista tuli. Kananmunan vatkasin ja laitoin lautaselle, toiseen lautaseen pieneksi murskattuja hiutaleita, ei kuitenkaan ihan jauhoksi, vaan karkeiksi murusiksi. Sitten vaan pyörittelin fileet ensin kananmunassa, sitten hiutalemurskeessa ja lopuksi garam masalaa ja pannulle paistumaan. Hyviä olivat.

maissikanat.jpg

 

Bataattiranskalaiset

1 bataatti
oliiviöljyä
paprikamauste (voimakas, sisältää chiliä)
mustapippurirouhetta
timjamia
(kuivattuna, mutta miksei tuoreenakin)

gluteenitonta korppujauhoa
(kannattaa valmistaa itse gluteenittomista leivistä, varmista, ettei ole sokeria)

 

Bataatista on tullut mun herkkua. Se sisältää mm. beetakaroteenia, C-vitamiinia ja kaliumia. Yhdestä bataatista tulee kahdelle pieniruokaiselle, riippuen tietysti bataatin koosta. Olen tehnyt bataatista keittoa, laatikkoa, muusia sekä paahtanut uunissa näitä ranskiksia. Bataatti sopii perunan tilalle tai sen kanssa ja on siis monikäyttöinen. Perunaa en kylläkään suosittele endottarille. Mutta bataattia kannattaa kokeilla, jos et ole vielä kokeillut. Älä säilytä bataattia pitkään kotona jääkaapissa, pienempiä bataatteja on helpompi käsitellä kuin yhtä jättiläistä ja kuoren väri vaihtelee vaaleammasta tummaan purppuraan. 

 

Bataatti.jpg

 

Ranskalaisia varten pilkoin bataatin tuommoisiksi alle sormen paksuisiksi suikaleiksi, huuhtelin juoksevan veden alla ja kuivasin pyyhkeellä. Sekoitin oliiviöljyn ja mausteet kulhossa, siihen bataatit pyöritellen ja ripottelin gluteenittomia korppujauhoja päälle. Monissa ohjeissa oli sokeria tai suolaa, mutta ne on ihan turhia bataatin kanssa, eikä edes hyväksi meille, joten olen säveltänyt omat mausteet ja kokeillut monia, tässä oli niistä yksi vaihtoehto. Sitten bataatit uuniin, 200 astetta, 15-20 minuuttia, riippuen uunin tehokkuudesta. 

bataattiranskikset.jpg

 

Tuo huuhtelu ja kuivaus oli minulle uusi juttu. Jostain luin, että liittyy liian tärkkelyksen poistamiseen, joten päätin kokeilla. En tiedä johtuiko siitä vai korppujauhoista vai molemmista, mutta tällä kertaa bataateista tuli löysien lötköjen sijaan napakoita, rapeita pinnalta ja sisältä pehmeitä. Jos ei ole gluteenittomia korppujauhoja saatavilla, niin ihan syötäviä olen saanut ilmankin korppujauhoja.

 

batskut.jpg

Bon appetit <3

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Hyvä olo Terveys

Kyssäkaalia ja garam masalaa endottarille

IMG_20151007_155127.JPG

 

Löysin kaupasta hauskan näköisen kasviksen, kyssäkaalin. Ostin sen ja ihmettelin miten sitä syödään. Kuorin ja pilkoin sen tikuiksi, jotka oli kivoja rouskutettavia. Se kävisi hyvin dippikasviksena ja kuulin ystäviltä, että pannulla voisi myös paistaa tai uunissa vuohenjuuston kanssa. Ne kuulosti hyviltä, mutta tyydyin raakana vetelemään koko kaalin, en kuitenkaan kerralla. 

Kyssäkaalissa on paljon C-vitamiinia ja myös kaliumia. C-vitamiinilla on tulehduksia lievittävä vaikutus sekä paranemista nopeuttava vaikutus, se voi helpottaa stressioireita ja auttaa allergioissa (Potilasopas endometrioosia sairastavalle). Kaliumin hyödyt taas liittyvät verenpaineeseen. Kaliumilla on natriumin kanssa vaikutusta verenpaineeseen, usein siitä syystä, että natriumia on liikaa ja kaliumia liian vähän. Siis vähennä suolan käyttöä ja lisää kaliumpitoisia ruokia ruokavalioosi, kuten kyssäkaalia.

Kaliumia saadaan monesta elintarvikkeesta riittävästi, mutta ei aivan optimaalisesti. On siis aivan eri asia saada kaikkia ravintoaineita riittävästi, jotta välttyy puutostaudeilta tai saada kaikkia ravintoaineita optimaalisesti, joka edistäisi terveyttä. Endottarilla on erilaisia tarpeita ravintoaineiden suhteen, mutta yksi asia kannattaa muistaa, jos syö lääkkeitä (hormoni-, kipulääkitystä) niin ne kuluttavat noin kolmasosan saaduista vitamiineista ja kivennäisaineista, jos lisäksi harrastat liikuntaa, tarve on 100% enemmän. Minimi ei siis meille endottarille ollenkaan riitä. Lievässä puutoksessa ei ole selviä oireita, joista pystyisi päättelemään, mitä puuttuu. Lievä puutos aiheuttaa todennäköisesti lisärasitusta elimistölle ja se voi vaikuttaa vastustuskykyyn ja terveyteen (kirjasta Liikuntaravitsemus). 

Endottarilla on usein väsymystä ja se on merkki siitä, että elimistö kaipaa ainakin lepoa, vettä, ehkä kehon puhdistusta ja optimaalista ravintoaineiden saantia. Aina ei voi kuitenkaan vain nukkua, mutta veden juominen on hyväksi koko elimistölle. Laske huvikseen kuinka monta lasillista vettä menee päivässä. Pitäisi mennä ainakin kahdeksan. Kehon puhdistukseen on olemassa erilaisia kuureja ja ruoka-aineksia, jotka auttavat puhdistuksessa, niistä lisää toisella kertaa. Optimaalista ravintoaineiden saantia on vaikea tarkkailla. Monivitamiinivalmisteet ovat siihen hyviä apukeinoja. Varmista, että ne ovat luontaisia, ei luontaisen kaltaisia, joka tarkoittaa kemiallista valmistusmenetelmää. Luontaistuotekaupan tuotteet eivät ole kaikki luontaisia, siihen ei voi luottaa. Joskus jokin vitamiini tai mineraali on turvallisinta kuitenkin ottaa muuna kuin luontaisena, jotta vältytään raskasmetalleilta. Elimistö pystyy parhaiten siis kuitenkin hyödyntämään luontaiset. Yksittäiset vitamiinit eivät ole hyviä, koska elimistö tarvitsee kaikkia tasapuolisesti tai oman määrän kutakin, jotta ne imeytyvät ja toimivat hyvin yhdessä. Jonkin yksittäisen vitamiinilisän tankkaaminen voi haitata toisen vitamiinin tai mineraalin imeytymistä elimistön käyttöön, siksi aina siis yhdessä. Varmistathan kuitenkin ensin, että suolisto on vastaanottavainen. Suolistossa on kiloittain bakteereita, jos ne ovat huonoja, ravintoaineiden imeytyminen heikkenee. Hyvillä bakteereilla ravintoaineiden imeytyminen tehostuu. Maitohappobakteerit ovat in. 

Tästä ei nyt saanut mitään aasinsiltaa garam masala kananpojan paistileikkeille, mutta mainitsenpa niistä nyt vielä kuitenkin. Oli laiska päivä ja ostin kananpojan paistileikkeitä. Kunpa löytäisin jostain luomua. Paistileikkeet laitoin vuorattuun uunivuokaan ja garam masalaa (valmis maustesekoitus, jota löytyy lähes joka kaupasta) niin paljon kuin vaan kehtaa laittaa, nokare voita tai öljyä päälle, eikä muuta! Sitten vain uuniin 200 astetta ja 20 minuuttia. Pussissa pyöritellen mausteet olisi ehkä saanut tasaisemmin, mutta hyvää tuli näinkin, mehukkaita, hyviä ja helppoa!

 

DSC_0533.JPG

DSC_0534.JPG

Tykkään porkkanasta, syön sitä joka päivä, yleensä raakana, mutta nämäkin maistui, kun pannulla öljyssä ja chilimausteseoksessa pyörittelin. Miltähän maistuisi kyssäkaali-porkkanaraaste..

DSC_0543.JPG

Sydämellistä syksyä endottarille, nauttikaa aurinkoisista päivistä  <3

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Hyvä olo Terveys