Juuston äärellä

Oli onni päästä Toscanassa pienelle luomupecorino-juustoja tuottavalle tilalle. Viidessä tunnissa pääsimme näkemään miten tuoreesta lampaanmaidosta ei jätetä käyttämättä mitään. Juuston teko alkoi aamuvarhaisella ja päättyi iltapäivällä lounaalle, jossa maisteltiin kaikkia tilan juustoja.

img_0543.jpg

Aamulla kiemuraisten teiden 40 minuutin ajomatka päätyi juustotilalle, jonka pihalta avautui uskomaton toscanalaismaisema.

img_0548.jpg

Tilan lampailla oli lokaisat oltavat, ja niitä hoidettiin selvästi autaumuksella.

img_0522.jpg

Säiliössä tuoreen lampaanmaidon joukkoon lisättiin hapate, ja juoksettunut maito ohjattiin muotteihin. Tila käyttää juustoissaan ainoastaan pastöroimatonta lampaanmaitoa – kaikkien välineiden tulee olla puhtaita ja maito korkealaatuista. Kuten tilan isäntä sanoi, hän tuntee tilan eläimet ja niiden maidon täysin ja luottaa siihen.

img_0524.jpg

Juustomassa taputellaan muotteihin. Laatikko kerää talteen massasta valuvan heran.

img_0526.jpg

Juustomassaa käännellään muotissa ja annetaan asettua muutamia tunteja. Tästä massasta muodostuu lopulta litteä juustokiekko.

img_0523.jpg

Tilan juustot ovat todellista käsityötä.

img_0528.jpg

Osa juustoista myydään pehmeänä vain muutamia päiviä kypsyneenä, osa kypsytetään rauhassa.

img_0529.jpg

Juustomestari on perinyt taitonsa ja oppinsa perheeltään jo lapsena. Perinteinen puinen juustomuotti on edelleen käytössä, ja tekee mestarin mukaan juustosta eri makuista kuin muovimuotit.

img_0535.jpg

Juustomassasta erottunut hera otetaan talteen ja pumpataan säiliöön. Siellä se lämmitetään 88 asteiseksi, jolloin ricottajuustomassa nousee nesteen pintaan.

img_0537.jpg

Tämän tuoreempaa ricotta ei voi olla.

img_0539.jpg

Suurin osa ricotasta pakataan rasioihin, jossa se myydään tuoreana asiakkaille ja ravintoloille. Osa ricotasta pakataan kangaspusseihin roikkumaan, ja niiden annetaan kypsyä juustokellarissa kovaksi ricotta salata -juustoksi.

img_0541.jpg

Tilalla valmistetaan juustoa melkein joka päivä tarkkoja Italian ruokatuotannon sääntöjä nuodattaen. Hienointa oli nähdä juustomestareiden rakkaus työhönsä. Jokainen juusto elää ja on erilainen.

img_0549.jpg

Tilan emäntä oli kattanut meille pöydän lounaalle ja juustomaistiaisille. Juustojen kanssa tarjolla oli porkkana-appelsiinihilloa, päärynä-chilihilloa ja vihreistä tomaateista tehtyä chutneyta.

img_0551.jpg

Tilan isäntien ruokasalissa ateria oli unohtumaton. Aivan kuten jälkiruokakin – tuore ricottajuuston ja jugurtin kanssa tarjottiin vaaleaa acacia-hunajaa ja kirsikkacompotea. Kaikki tietysti omalta tilalta.

Koti Ruoka ja juoma Matkat

Kattila

Uuden helsinkiläisen ravintolakonseptin paikka yllättää. Kuuden huippuammattilaisen luotsaaman keittiömaailma Kattila avataan Linnanmäelle huhtikuussa. Kattilaan kuuluu kuusi ravintolaa, joiden pitkän linjan ravintoloitsijat ovat ansainneet yhteensä neljä Michelin-tähteä – yrittäjien mukaan hintataso tulee kuitenkin olemaan budjettiystävällinen.

kattila.jpg

Demon ja Groteskin riveissä tutuksi tullut keittiömestari Tommi Tuominen tuo Kattilaan Kuula-nimisen lihapullabaarin, joka on lainannut sekä aikuisiin että lapsiin vetoavan konseptinsa New Yorkista. Postresista tutut keittiömestarit tarjoilevat uudessa Coccola-ravintolassaan välimerellisiä makuja, jotka painottuvat italialaiseen keittiöön: listalla on niin risottoa, pastaa kuin pizzaa. Hans Välimäen ravintolan konsepti on peräisin Pohjois-Amerikasta, ja sen toistaiseksi salainen päätuote tulee olemaan yksinkertainen ja helposti muunneltavissa.

Kotimaiseen keittiöön keskittynyt Aino avaa Kattilaan ravintolan nimeltä Ilona, joka tarjoaa suomalaisia makuja suomalaisista raaka-aineista poronkäristyksestä kalaan. Sushibar + Wine yhdistää skandinaavisen muotoilun, sushin ja luomuviinit, joita ravintola tuo itse maahan.

Huipputasoisen keittiömaailman konseptin on luonut ravintola-alan visionääri Kim Heiniö, jonka Kattilan yläkertaan sijoittuva Caruzello muodostaa keittiömaailman kuudennen jäsenen. Caruzellossa on tarjolla moderni eurooppalainen perhebuffet, ja tilaa on mahdollista varata myös yksityiskäyttöön. Myös kasvissyöjät on huomioitu: lihapullabaarista saa kasvispullia ja tarjolla on mm. vegesushia.

Kattila palvelee Linnanmäen asiakaskunnan lisäksi lähikortteleiden asukkaita ja suurin osa annoksista on tilattavissa myös mukaan. Kattila on kuumana 21. huhtikuuta alkaen.

Kuulostaa ehdottomasti kokeilun arvoiselta. Mihin kuudesta ravintolasta piipahtaisit ensimmäisenä?

kattila_keittiomaailma.jpg

Lähde ja kuvat: Linnanmäki

Koti Ruoka ja juoma