Aito italialainen tiramisu

Italiasta puhuttaessa en voi olla jakamatta teidän kanssa hyvän ystäväni Giulian tiramisuohjetta. Tämä uskomattoman helppo ja vaivoton tiramisu on Giulian suvussa kauan käytetty resepti. Ainesten suhde toisiinsa on ohjeen ydin – 1 kananmuna ja 1 rkl sokeria 100 grammaan mascarponea. Näin ohjetta on helppo kertoa sopivan kokoiseksi. Aidon tiramisun maulle tärkeitä aineksia ovat myös ilmavat tiramisu-keksit, tuore espresso, tumma suklaa ja makea jälkiruokaviini.

fk-italiainen-tiramisu.jpg

Tiramisu (8-10 annosta)

– 4 hyvälaatuista kananmunaa
– 4 rkl sokeria
– 400 g mascarponea
– 2-3 rkl jälkiruokaviiniä (esim. Vin Santo tai Sherry)
– 200 g tiramisukeksejä (Savoiardi)
– 1 dl espressoa tai vahvaa kahvia
– 75 g tummaa suklaata
– 3-4 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

Erottele kananmunan keltuaiset ja valkuaiset kulhoihin. Lisää keltuaisiin sokeri ja vatkaa vispilällä kevyesti pehmeäksi vaahdoksi. Lisää joukkoon mascarpone ja vatkaa reilusti tasaiseksi seokseksi.

Vatkaa kananmunan valkuaiset kiinteäksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Sekoita valkuaisvaahto mascarponevaahtoon. Kaada sekaan loraus valitsemaasi makeaa viiniä ja sekoita. Rusinainen Vin Santo on erinomainen italialainen vaihtoehto.

Lusikoi kerros vaahtoa ison kulhon pohjalle. Ripottele päälle rouhittua tummaa suklaata. Kasta keksit kevyesti jäähtyneessä espresossa, ja lado vaahdon päälle keksikerros. Peitä keksit reilulla kerroksella mascarponevaahtoa ja ripottele päälle suklaata. Tee muutama kerros niin että mascarponekerros jää päälimmäiseksi. Siivilöi pinnalle reilusti kaakaojauhetta. Anna tiramisun tekeytyä jääkaapissa pari tuntia ennen tarjoilua.

fk-italiainen-tiramisu2.jpg

Koti Ruoka ja juoma

Täydellisen aterian kaava

img_0475.jpg

img_0476.jpg

img_0477.jpg

img_0479.jpg

img_0480.jpg

Paras ateria Italiassa löytyy paikallisten suosimista trattorioista. Varaa aikaa muutama tunti, sillä täydelliseen ateriaan kuuluvat kaikki ruokalajit – antipasti (alkupalat), primi (alkuruoka), secondi (pääruoka), dolce (jälkiruoka).

Ruokajuomana nautitaan Toscanan alueen Chianti Classico-viiniä. Antipasto-lautasella on erilaisia lihoja (Salumi) ja alueen lampaanmaitojuustoja (Pecorino) sekä rapeita crostineita, joista tyypillinen toscanalainen erikoisuus on kananmaksacrostinit (Crostini di Fegatini di Pollo).

Alkupalojen jälkeen vuorossa on alueelle tyypillistä papu-kasviskeittoa (Ribollita) ja käsintehtyä pastaa villisianlihakastikkeella (Tagliatelle al ragu di cinghiale).

Jälkiruuaksi ei voi olla ottamatta tiramisua ja Vin Santo-jälkiruokaviiniä cantuccini-keksien kanssa. Aterian päätteeksi kuppi espressoa, jonka pinnalla on paksu crema. Olo on onnellinen.

Koti Ruoka ja juoma